Plzeň porazila Slavii a vede ligu o 13 bodů. Sparta jen remizovala

Souboj plzeňského Krmenčíka se slávistickým obráncem Jugasem.

Fotbalisté Plzně zvítězili ve šlágru podzimu nad mistrovskou Slavií 1:0 gólem Daniela Koláře ze 79. minuty. Západočeši znovu vylepšili svůj rekord, vyhráli i 13. ligové kolo a výrazně se přiblížili k titulu. V dalším utkání tohoto kola remizovala Sparta ve Zlíně 2:2. Letenský celek o třetí výhru za sebou, která ho mohla posunout na čtvrté místo tabulky, přišel až v nastavení, kdy vyrovnal Adnan Džafič. Jablonec doma porazili Brno 1:0 a slaví první výhru po více než měsíci. V tabulce se Severočeši vrátili na šestou příčku, naopak Brno je po deváté prohře v sezoně poslední.

Plzeň vyhrála v lize patnácté utkání za sebou a jediný zápas jí chybí k vyrovnání vlastního rekordu pod trenérem Karlem Krejčím ze sezony 2015/16. Slavia naopak utrpěla první venkovní ligovou porážku od loňské prohry na konci srpna 1:3 právě v Plzni a nebodovala v nejvyšší soutěži teprve podruhé za 39 utkání pod koučem Jaroslavem Šilhavým.

Zatímco domácí nastoupili v očekávané sestavě, slávistický trenér a plzeňský rodák Šilhavý překvapivě nasadil do zahajovací jedenáctky Rotaně a Zmrhala. Na hrotu útoku hrál Škoda a Necid zůstal jen na lavičce stejně jako letní posily Danny se Stochem či Souček.

V první půli se hrál vyrovnaný fotbal. Plzeň v úvodu dvakrát postupovala do otevřené obrany, ale Kopic při přečíslení špatně přihrál a Jugasův zákrok na Krmenčíka rozhodčí Příhoda jako penaltový neposoudil.

Na opačné straně vytáhl Škodovu přízemní střelu Kozáčik a Bořil v sedmnácté minutě přes hradbu těl balon k domácímu brankáři nedostal. Těsně předtím musel Příhoda šlágr přerušit kvůli kouři z plzeňského "kotle".

Po půlhodině po zákroku Limberského na Van Burena pro změnu žádali pokutový kop hosté, ale rozhodčí opět nechal hru pokračovat. Na druhé straně Kolářovu střelu zblokovala slávistická obrana na roh.

Po změně stran nejprve pálil mimo hostující Škoda. Pak si vytvořila krátký tlak Viktoria a v 53. minutě měla dosud největší šanci utkání. Krmenčík však hlavičkoval těsně vedle a desátý gól v ligové sezoně nedal.

V 69. minutě předvedl pěknou individuální akci střídající Zeman a jeho střelu na přední tyč vyrazil hostující Laštůvka. Pak Kolář hlavičkoval v dobré pozici nad a Kopicův technický pokus skončil těsně vedle.

Plzeň svou aktivitu zužitkovala v 79. minutě. Kolář napřáhl za vápnem, balon zaplaval ve vzduchu a Laštůvka jen sledoval, jak zapadl pod břevno. Domácí kapitán dal svůj pátý gól v ligové sezoně. Slávistický kouč Šilhavý poslal na trávník druhého útočníka Necida, ale domácí už tři body udrželi.

Sparta přišla o výhru v nastavení

Zlín se v úvodních minutách zatáhl do defenzívy, přenechal soupeři iniciativu a Sparta územní převahu využila ke dvěma střeleckým pokusům. Ve druhé minutě vyzkoušel Vataleju pozornost brankáře Dostála, ten však stačil střelu ze dvaceti metrů vytáhnout nad břevno. Podobně poté dopadl Karavajev.

Ševci spoléhali na rychlé protiútoky a po jednom z nich mířil nad Jiráček. V 15. minutě už však Zlín z brejku udeřil. Po rychlé akci přistrčil Diop míč Traorému, jenž hned přihrál nabíhajícímu Ekpaiovi a ten zakončil útok z pravé strany přesnou střelou ke vzdálenější tyči.

Náskok však domácím vydržel jen devět minut. Costa dlouhým nákopem našel před trestným územím Šurala, kterého nedovoleným způsobem stáhl na trávník domácí stoper Bačo. K přímému kopu se postavil sám útočník Sparty a přesnou střelou do horního růžku vyrovnal. Pro Šurala šlo o šestý gól v posledních čtyřech soutěžních zápasech.

Po změně stran převzala režii zápasu Sparta, která se ale navzdory územní převaze dlouho nedostala k výrazné šanci. Tlak hosté zužitkovali až v 79. minutě, kdy po diskutabilním souboji Šurala s Traorém dostal k míči Janko a bez problémů ho dorazil do odkryté branky.

Zlín, který byl ve druhém poločase naprosto nevýrazný, se po inkasované brance probral a začal se tlačit do útoku. V první minutě nastavení sparťanská obrana při dlouhém nákopu Gajiče zaváhala a míč propadl ke střídajícímu Džafičovi, který ho povedeným volejem poslal k tyči.

Jablonec porazil Zbrojovku

Jablonci vyšel vstup do zápasu a vidět byl hlavně levý záložník Zelený. Ve druhé minutě sice v šanci ještě podklouzl, ale krátce na to hostující obranu zaskočilo, že se stoper Hübschman zapojil na křídle do kombinace, bývalý reprezentant ideálním centrem našel volného Zeleného a ten hlavou poslal domácí do vedení.

Severočeši byli nadále lepším týmem a po půlhodině hry mohli vedení navýšit poté, co sudí Orel odpískal pokutový kop za faul Kijanskase na Tecla. Sám faulovaný si vzal míč, ale brankář Melichárek nejlepšího střelce domácích vychytal, když byl včas u tyče.

Brno se prosazovalo minimálně. Když už se před Kratochvílem otevřela obrana, vystřelil z dálky slabou střelu, která navíc mířila vedle. Neuspěl ani Škoda.

Po změně stran měl další velkou šanci jablonecký kanonýr Tecl, ale zblízka gólmana neobstřelil. Největší příležitost Brňanů na srovnání spálil v 60. minutě Koné, který v ideální pozici po centru z levé strany hlavičkoval jen do náruče gólmana Valeše.

Jablonec si už vedení uhlídal, naopak ho ještě mohl navýšit, ale Tecl ani napotřetí nevyzrál na Melichárka a Diviš pálil vedle.

13. kolo první fotbalové ligy:

Viktoria Plzeň - Slavia Praha 1:0 (0:0)

Branka: 79. Kolář. Rozhodčí: Příhoda - Nádvorník, Paták. ŽK: Hájek - Bořil, Van Buren. Diváci: 11.640 (vyprodáno).

Sestavy:

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hejda, Hájek, Limberský - Hořava (84. Živulič), Hrošovský - Petržela (62. Zeman), Kolář, Kopic - Krmenčík (88. Řezníček). Trenér: Vrba.

Slavia: Laštůvka - Bořil, Jugas, Deli, Sobol - Ngadeu, Rotaň (71. Stoch) - Van Buren (80. Necid), Hušbauer, Zmrhal (60. Sýkora) - Škoda. Trenér: Šilhavý.

Fastav Zlín - Sparta Praha 2:2 (1:1)

Branky: 15. Ekpai, 90.+1 Džafič - 24. Šural 79. Janko. Rozhodčí: Proske - Kotík, Pospíšil. ŽK: Gajič, Traoré - Frýdek, Vatajelu,. Diváci: 5492.

Sestavy:

Zlín: Dostál - Kopečný, Bačo, Gajič, Bartošák - Ekpai (68. Džafič), Janíček (66. Hnaníček), Traoré, Jiráček, Mehanovič (80. Železník) - Diop. Trenér: Páník.

Sparta: Dúbravka - Karavajev, Hovorka, Štetina, Costa - Mavuba, Frýdek - Biabiany (73. Janko), Néstor (73. Sáček), Vatajelu (87. Mandjeck) - Šural. Trenér: Stramaccioni.

FK Jablonec - Zbrojovka Brno 1:0 (1:0)

Branka: 4. Zelený. Rozhodčí: Orel - Wilczek, Kříž. ŽK: Trávník - Polák, Lutonský, Melichárek, Kijanskas, Fortes. Diváci: 2083.

Sestavy:

Jablonec: Valeš - Holeš, Pernica, Hübschman, Hanousek - Jovovič (67. Diviš), Kubista, Trávník, Zelený - Doležal (71. Mihálik), Tecl (88. Janetzký). Trenér: Klucký.

Brno: Melichárek - Vraštil, Kijanskas, Pavlík, Jablonský (87. Gomes) - Pilík, Kratochvíl, Polák, Škoda, Lutonský (46. Fortes) - Koné. Trenér: Pivarník.

Foto: ČTK , Facebook: FC Viktoria Plzeň

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi