Fotbalový boss Berbr: milovník komunismu, Dáši a peněz

Roman Berbr.

Roman Berbr. Místopředseda FAČR. Muž s dlouhými prsty a velkými ambicemi. Po zatčení Miroslava Pelty přiznal, že zvažuje kandidaturu na šéfa asociace. Proti je drtivá část veřejnosti. Nahlas se ozvaly i velké kluby v čele s pražskou Slavií i Spartou. Co je vlastně Roman Berbr zač?

Jméno komunistického vraha Klementa Gottwalda visí na vratech jeho firmy. A na chalupě, kde místopředseda FAČR Roman Berbr často a rád odpočívá s manželkou Dagmar Damkovou, zase vlaje sovětská vlajka. V okně má portrét Che Guevary. "Zhruba tak sedmnáct let sháníme relikvie z dob komunismu. Nakupuji je na Aukru, na burzách a chceme jednou udělat skanzen komunismu," vysvětlil kdysi svoji libůstku Berbr v týdeníku Gól, který vydává FAČR.

Jako někdejší estébák má pro bývalý režim slabost. "Dělal jsem sedm let u rozvědky, to mě utužilo. Měl jsem na starosti Bundesnachrichtendienst, německou rozvědku. A Izraelce," chlubil se bez studu v knize Kmotr fotbal.

Jeho bývalá profese se projevuje i ve fotbale. "Má estébáckou minulost. A podle toho vládne," řekl před nějakou dobou rozhodčí Libor Kovařík v deníku Sport. Neanonymně pověděl, o čem se ve fotbale dlouho ví: že Berbr je hlavním scenáristou mnoha zápasů, že má pod sebou rozsáhlou síť věrných rozhodčích, kteří "řežou" podle jeho příkazů. A že kdo neposlechne, je zastrašován, ničen, a to především díky rozsáhlé sbírce kompromitujících materiálů, které Roman Berbr za svoji rozhodcovskou a pak i funkcionářskou kariéru nashromáždil. "Je to on, kdo u nás řídí rozhodčí," řekl mimo jiné Kovařík.

Třicet let známostí

Vraťme se na úplný počátek chobotnice, kterou Berbr v českém fotbale stvořil a kterou nadále živí (a která živí jeho). Většina moci v českém fotbale se rekrutuje ze svérázného mikrokosmu rozhodčích. Je to pořád nejucelenější skupina, která drží při sobě a vytváří ohromnou mocenskou sílu. V jejím čele stojí právě Berbr. Miroslav Pelta se snažil jeho vliv mírnit, ale moc se mu to nedařilo.

"Už v době před třiceti lety přemýšlel, jak v českém fotbale umístit své lidi," vzpomíná Jiří Kubíček, bývalý místopředseda fotbalového svazu a olomoucký funkcionář, který se proti Berbrově klice dříve výrazně vymezoval. "Rozhodčí jsou stav, není to jen nějaká skupina ve fotbale. Hráči nikdy netáhnou spolu a stejně tak i kluby, ale rozhodčí spolu táhli vždy." Když kariérně dopískají, stávají se z nich funkcionáři, vládnou regionálním krajům, soutěžím, komisím, menším i větším klubům. I proto Berbr například ovládá volební valné hromady fotbalového předsedy.

Volitelé často pocházejí z rozhodcovské komunity (nebo jsou jí ovlivněni). Na čí straně Berbr byl, ten vyhrál. Čtyřikrát za sebou. Obst, Mokrý, Hašek, Pelta. "Volby umím," chlubí se Berbr, jehož vrcholem kariéry je právě současná funkce místopředsedy, do níž se za pomoci svých věrných nechal zvolit. Najednou vylezl z kanálu a je ve vedení fotbalu. 

Miroslav Pelta chce kandidovat na post předsedy i z vězení.A minulý týden vyšel v čele fotbalového průvodu pravdy: "Co se týče té kauzy, chystáme brutální obhajobu," řekl médiím s tím, že uvažuje o kandidatuře na předsedu FAČR (volba se uskuteční už začátkem června, pokud se valná hromada neodloží). 

Proti tomu důrazně vystoupil třeba Jaroslav Tvrdík, šéf pražské Slavie. "Můj tip: Jiří Šimáně," naznačil jméno potenciálního kandidáta s tím, že je ihned třeba ve fotbale vytvořit úřednickou vládu. Berbr na to reagoval výsměchem: "Mimozemský návrh!" 

Teď psi!

Rozhodcovskou kariéru ukončil Berbr v roce 2000. Slavia Praha tehdy vyhrála v přátelském utkání v Plzni 3:2, na lajně u toho byla "shodou okolností" i jeho budoucí manželka Dagmar Damková, která ve sněhové vánici s praporkem uklouzla a podle tehdejšího tisku "předvedla divákům sudy".

Berbr pak řekl, že dojetí necítí a že se těší, jak bude odpočívat se svými milovanými psy a že si koupí ještě jednoho, aby měl tři. Pozor, Berbr byl velmi dobrý rozhodčí (když chtěl), pískal i na mezinárodní úrovni. Jeho největší zbraní bylo umění číst hru, měl pro ni mimořádný cit. To si pak přenesl i do zákulisí.

Už v roce 1993 ovšem čelil vážnému obvinění. Tehdy pískal zápas mezi Jabloncem a Bohemians. Byla to baráž o udržení v lize, šlo o hodně. V poločase, kdy klokani vedli 1:0, si Berbr údajně zavolal jejich kapitána Romana Pavlíka: "Chci sto padesát tisíc korun. Jinak vás zaříznu." Na tu dobu neskutečné peníze. Pavlík to řekl trenérovi Petru Packertovi, který úplatek údajně odmítl, zápas skončil 1:1. A Packert pak podal podnět na disciplinárku i na policii. Berbr samozřejmě vše popřel. A nakonec na všechno zapomněl i hráč Pavlík. Prostě si to před komisí i policisty už jaksi "nepamatoval".

Vina tak Berbrovi prokázána nebyla, i když výrok jabloneckého státního zástupce Jana Schwarze, který podrobně vyslechl všechny svědky včetně masérů, mluví za vše: "Na celou věc už mám svůj názor, ale nebudu ho sdělovat."

Miroslav Pelta ve svém sídle na Strahově.

"Nejvíce ale šel Berbr na ruku Spartě. Ještě hodně dlouho po konci kariéry se chlubil často a rád, že s ním Sparta nikdy neprohrála… Díky Spartě vydělal spoustu peněz. A vydobyl si také pozici mezi sudími," říká již citovaný bývalý ligový rozhodčí.

Mimochodem, v roce 1999 nastoupil do pozice generálního ředitele Sparty Miroslav Pelta, současný šéf FAČR - a zformovala se tak jedna hezká fotbalová známost, která jen dokumentuje, jak jsou vztahy v zákulisí postavené na dlouholetých základech…

Dvě nuly

Berbr samozřejmě figuroval i v největší, takzvané "ivánkovské" aféře z roku 2004. Tehdy už jako mocný funkcionář rozhodcovského podsvětí a muž, jenž vystřelil Dagmar Damkovou ke hvězdám.

"Pastyřík je tvůj kůň, ne?" ptal se Berbra Ivan Horník na asistenta rozhodčího, kterého potřeboval na lajnu, aby pomohl ovlivnit zápas Viktoria Žižkov - Brno (3:0). "Poslouchej, mezi náma, Roman, dvě nuly," říkal Berbrovi do telefonu zase Radomír Hruboň, někdejší obchodní ředitel Vítkovic. "Aha, to je hodně," odpověděl Berbr. "Dvě nuly" značily v korupčním slangu úplatek sto tisíc korun. Vítkovice tehdy potřebovaly vyhrát v Mostě. Vyhrály 1:0…

Berbr ze všech svých "namočení" vyšel neposkvrněný. Je mimořádně inteligentní. Do telefonu nikdy nic "velkého" neřešil, celý život si dává ohromný pozor. Pokud on má "kompro" na všechny, nikdo nemá nic na něho. Nejspíše.

Workoholik

Nikdy nepřestával pracovat, jak říkal Ivánek: "Samo se to neudělá." Berbr věnoval fotbalu většinu svého času. Dagmar, psi, fotbal, peníze - všechny jeho lásky. I když má na západě Čech poměrně úspěšnou stavební firmu, bohatství mu vygeneroval kulatý míč. Jak? Inu, různě.

Česká televize zhruba před dvěma lety přinesla svědectví o tom, co se v českém fotbalovém zákulisí dlouho vypráví: že je to právě Berbr, kdo stojí za vybíráním takzvaného jízdného. Kluby z ČFL (třetí liga) a divizí každoročně nakupují "lístky na vlak". A vybírají si, jakou třídou chtějí jet. První třída, hra o postup. Prasečák - sestupový boj. "Ty kluby zaplatí statisíce a vědí, že nesestoupí," řekl zdroj České televize.

To vše za pomoci určených řezníků v černém. Mají jasné pokyny. "Dvakrát až třikrát rozhodčí selže a je nahrazen. Třeba nenařídí penaltu, když ji nařídit má," dodal zdroj ČT. "Ale v tuto chvíli už to u Berbra není o penězích," říká TÝDNU již citovaný bývalý rozhodčí. "On už má miliony, desítky milionů. A přestože peníze dál sbírá jako houbař ze všech možných zdrojů - oddíly, rozhodčí, sázky - tak nyní je to o egu, moci, ješitnosti."

Již citovaný někdejší zkušený olomoucký funkcionář Jiří Kubíček naznačuje, že Berbrovi aktuální mediální pozornost vlastně vůbec nevadí. Naopak. "Roman Berbr to úplně vyhledává. Myslím, že dokud mu nesáhnou na zdraví nebo životní jistoty, tak je to voda na jeho mlýn. On se tomu směje. Je personálně silný, mocný, nezlikvidovatelný."

Neumím číst

Roman Berbr se svou ženou Dagmar Damkovou.Nervy mu mediálně vytekly jedinkrát - to když deník Blesk v roce 2006 napsal o "žhavé dovolené" mileneckého páru Berbr a Damková v Brazílii. To bylo přes čáru. Berbr za svou tehdy ještě přítelkyní pevně stál a jakákoli zmínka o jejich soukromí ho rozčilovala.

Funkcionář pak redaktorovi, který článek napsal, napřed zavolal (omlouváme se za autentickou vulgaritu): "Ty debílku, vezmu tě do Brazílie s sebou, můžeš mi tam lízat prdel." Následně poslal několik velmi pěkných esemesek, jimiž dokonale odkryl zásadní rysy své dominantní povahy: "Prijedes me vylizat tu prdel?" - "Prijed me ji vylizat, lizes i jinym. Pospisile prijed. Nebud mejdlo." - "Nebud slaboch. Ja te jen chci rikat, co delam. Ted jdu do hotelu na snidani. Co ty, cos měl dobryho?" - "Co delas kluku? Snidane byla fajn, jdu na fotbal. Osetruj si jazyk!!" - "Pospisile, mas tel s fotakem? Poslal bych te nejake fotky. Fakt, vazne, mam novyho Mercedesa. Dej vedet." Novináře má jinak obecně v místech, která chtěl opečovávat od redaktora Blesku. Příliš s nimi nekomunikuje, většinu má za idioty.

Když například před časem mluvila televize Nova s Berbrem kvůli tomu, že protimafiánská policie měla zatknout jednoho z "jeho" nejvýraznějších řeznických sudích Zdeňka Vaňkáta, bylo to velmi rychlé. Redaktor: "Víte o tom něco?" Berbr: "Nevím nic." Redaktor: "A četl jste ty články (o Vaňkátovi)?" Berbr: "Ne, to není čtení, já neumím číst."

Český fotbal jen těžko najde systémovou cestu ven, vlastně si ani nelze představit, jak by mohla vypadat jeho reforma. Všichni už si tak nějak zvykli na to, že mnoholetá prácfestee Romana Berbra a mohutné skupiny jeho rozhodcovských věrných poskoků je vlastně nezničitelná. A právě proto má tento muž velkou šanci stát se předsedou. Když bude chtít.

Autor: Jakub Kvasnička





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi