Sparta zaskočila favorita, Liberec ztratil výhru, Plzeň padla

Sparťanský útočník Kehinde Fatai v utkání se Schalke.

Fotbalisté Sparty remizovali v utkání 3. kola základní skupiny K na hřišti favorizovaného Schalke 2:2. Hosté sice po úvodní brance Franca di Santa otočili po přestávce skóre zásluhou Kehindeho Fataie a Davida Lafaty, za domácí ale vyrovnal Leroy Sané. Smůlu měl Liberec, jenž proti Groningenu ztratil výhru až v nastaveném čase. Třetí český zástupce Viktoria Plzeň si pak zkomplikoval cestu za postupem, když podlehl Rapidu Vídeň 2:3.

Sparta nastoupila bez kapitána Lafaty, který zůstal jen na lavičce. Do útoku se tak postavil Kehinde Fatai a na pravé straně zálohy dostal v základní sestavě příležitost Timéoko Konaté. Pražané, jimž na lavičce chyběl také potrestaný trenér Ščasný, museli navíc udělat těsně před výkopem další změnu v sestavě. Při rozcvičce se totiž zranil Frýdek a na levý kraj obrany se musel postavit Hybš.

Do první šance pod kvůli dešti zataženou střechou Veltins Areny se sice dostal hostující Konaté, pak ale udeřilo Schalke. Na přímý kop si naskočil nehlídaný Di Santo a připsal si čtvrtou trefu v soutěži. Druhý gól mohl po rychlém brejku přidat Höjbjerg, Bičík ho ale vychytal.

Sparta výrazněji zahrozila až v závěru poločasu, kdy se do velmi dobré pozice dostal Dočkal, jenže vystřelil slabě a navíc doprostřed. Podobně dopadl v nastavení Krejčí, kterému včas odkopli míč obránci.

Gólu se Sparta dočkala až v úvodu druhého poločasu, kdy se k odraženému míči po nepovedeném odkopu jednoho ze stoperů Schalke dostal Fatai a zamířil přesně k tyči. Postaral se tak o vůbec první branku, kterou Schalke ve skupině inkasovalo.

Domácí okamžitě přitlačili a nebezpečně střílel Choupo-Moting. Po hodině hry dokonce dali gól, ale rozhodčí ho kvůli ofsajdu neuznali. Ve stejné minutě navíc přišel na hřiště i střídající Lafata a byl to právě on, kdo o chvíli později poslal Spartu do vedení, když se k němu odrazil míč po rohovém kopu.

Schalke se poté dlouho nemohlo dostat do hry, jenže v 73. minutě z ničeho nic utekl Sané a po kličce Bičíkovi vyrovnal. Utkání se díky jeho zásahu dohrávalo v bouřlivé atmosféře, ani to však už na konečném výsledku nic nezměnilo.

Další zápas v Evropské lize čeká Spartu za dva týdny doma na Letné opět proti Schalke. Také v něm se bude muset naposledy obejít bez Ščasného na lavičce.

Plzni se vzdálil postup

Fotbalisté Plzně si výrazně zkomplikovali boj o postup ze skupiny E Evropské ligy. Ve 3. kole prohráli 2:3 na hřišti Rapidu Vídeň, který má naopak s devíti body jarní boje na dosah. Plzeň je se třemi body na třetím místě tabulky a musí vyhrát zbylé tři zápasy, aby měla postup ve svých rukou. Viktoria přitom vedla gólem Ďuriše, ale Steffen Hofmann, Schaub a Petsos skóre otočili. Hrošovský už jen snížil.

Před zápasem sklidil bouřlivé ovace Antonín Panenka, který oblékal dres Rapidu v letech 1981 až 1985 a přijal pozvání na utkání stejně jako další bývalí čeští hráči vídeňského celku Radek Bejbl, Marek Kincl a René Wágner.

V úvodu zápasu sledovali, jak domácí hnáni 35 tisíci fanoušky měli územní převahu a aktivním napadáním dostávali Plzeň do problémů. Zahrozil ale jen ofenzivně laděný levý bek Stangl křížnou střelou po zemi, kterou brankář Kozáčik zneškodnil.

To Plzeň z první vážnější šance otevřela skóre. Zatímco se domácí dožadovali odpískání souboje Hořavy se Stanglem, hosté zaútočili. Z pravé strany to ještě nevyšlo, ale zleva už ano. Centr Kovaříka na přední tyči tečoval Ďuriš mezi nohy brankáře a potvrdil střeleckou formu. Trefil se už podesáté z posledních deseti utkání.

Rapid musel ještě přidat a zamkl soupeře na jeho polovině. Ale Viktoria se úspěšně bránila, i když se domácí fanoušci bouřlivě dožadovali penalty za ruku Limberského. Neuspěl ani Stangl a kapitán Steffen Hofmann se jen zastřeloval.

Ve 34. minutě ale Rapid potvrdil, že si umí pomoci ze standardní situace. Kozáčik nejistým zákrokem daroval domácím roh, po signálu se ke střele z 20 metrů dostal Hofmann a trefil se po zemi k tyči. Kozáčik měl zakrytý výhled a nestihl zareagovat.

Hned vzápětí mohl vrátit Plzni vedení Ďuriš, ale tentokrát ho brankář Novota se štěstím vychytal. Poradil si i s hlavičkou Hejdy po rohovém kopu.

V 52. minutě ale Rapid dokonal obrat. Vyšla mu akce na hranici ofsajdu, přetažený centr vrátil na malé vápno Pavelic a zřejmě v těsném ofsajdu stojící Schaub dostal míč do branky hrudí.

Rázem to byla Plzeň, kdo musel tvořit. Hořava ale v dobré pozici přestřelil. Rapid měl prostor na brejky a přidal ještě další gól. Navíc kuriózní. Petsos centroval, míče se však nikdo z naskakujících hráčů nedotkl a překvapený Kozáčik jen sledoval, jak mu zapadá do branky. Dalšímu gólu zabránil na poslední chvíli Hejda skluzem.

Čtvrt hodiny před koncem vykřesal naději Hrošovský technickou střelou k tyči, kterou překonal spoluhráče ze slovenské reprezentace Novotu. Byl to jeho první gól za Plzeň od května 2014. Ale víc už Viktoria nestihla.

Liberec přišel o výhru v nastavení

Fotbalisté Liberce remizovali ve třetím duelu skupiny F Evropské ligy s Groningenem 1:1. Skóre otevřel v 87. minutě střídající Kevin Luckassen, ale v 96. minutě srovnal z dorážky po neproměněné penaltě Danny Hoesen. Hosté přitom hráli od 83. minuty bez vyloučeného Michaela de Leeuwa. Slovan tak nenavázal na minulou výhru 1:0 z Marseille, přesto je s čtyřmi body na postupovém druhém místě tabulky o bod před francouzským týmem, který prohrál v Braze. Za čtrnáct dní se Severočeši představí v odvetě na půdě Groningenu.

Do liberecké sestavy se vrátil bek Bartošák, který nečekaně rychle vyléčil zranění z nedávného duelu s Bohemians 1905. Naopak mimo hru zůstal Hovorka, jehož na stoperu nahradil bývalý hráč Groningenu Švejdík.

Slovan začal aktivně a v šesté minutě měl úvodní šanci. Folprechtovu střelu hostující brankář jen vyrazil, ale Bakoš nedokázal míč doklepnout do sítě. Groningen sice prohrál první duely skupiny bez vstřelené branky, ale U Nisy nehrál špatně a hlavně v kombinacích na míči byl silný. Poprvé výrazněji zahrozil ve dvacáté minutě, kdy Mahiho tečovaná střela skončila těsně mimo a postranní tribuna vyprodaná dvěma tisícovkami hostujících fanoušků jen zklamaně vydechla.

Jinak byl ale v první půli nebezpečnější Liberec. Ve 23. minutě si naskočil na centr Jefremov a gólman Padt vyškrábl balon zpoza břevna na roh. Těsně před přestávkou pak hostující brankář vyrazil Coufalovu dalekonosnou ránu.

Po pauze úřadující vítěz Nizozemského poháru přidal a v 54. minutě málem otevřel skóre. Mahiho střelu z přímého kopu zastavilo břevno. Na druhé straně si s Bartošákovým pokusem poradil Padt. Groningen byl na startu druhé půle aktivnější a Linssen málem využil Koubkova zaváhání při rozehrávce. Poté se hosté marně dožadovali penalty.

V 66. minutě měl ovšem velkou šanci Jefremov. Položil si obránce, jenže pak před brankářem Padtem zamířil mimo. Za šest minut pak z dobré pozice přestřelil Pavelka. Oba týmy se snažily strhnout výhru na svou stranu. Rusnákovu ránu lapil na Koubek a domácí Shala volejem pak přestřelil.

Liberec se tlačil za vítězným gólem. V 79. minutě Šural přes hlavu v akrobatické pozici mířil těsně nad a Luckassena z úhlu vychytal Padt. Slovanu pak pomohl střídající De Leeuw, který po pěti minutách na hřišti kopl Shalu do obličeje a dostal červenou kartu. Domácí si vytvořili velký tlak a v 87. minutě se dočkali. Po závaru přiťukl Pokorný Luckassenovi a nizozemský útočník proti svým krajanům dotlačil míč do sítě.

Jenže Liberec možná klíčovou výhru v boji o postup neudržel. Už po uplynutí nastavení odpískal sudí ve vápně faul na Hateboera, a i když Hoesen z penalty Koubka nepřekonal, z dorážky s pomocí břevna srovnal.

Utkání 3. kola skupiny K fotbalové Evropské ligy
Schalke - Sparta Praha 2:2 (1:0)
Branky: 6. Di Santo, 73. Sané - 50. Fatai, 63. Lafata. Rozhodčí: Dias - Tavares, Soares (všichni Portug.). ŽK: Höjbjerg - Costa, Hybš. Diváci: 51.244.
Sestavy:
Schalke: Fährmann - Caicara, Höwedes, Ayhan (61. Geis), Kolašinac (83. Aogo) - Höjbjerg (61. Sané), Goretzka, Neustädter, Meyer - Di Santo, Choupo-Moting. Trenér: Breitenreiter.
Sparta: Bičík - Mareček, Brabec, Costa, Hybš - Konaté (61. Lafata), Dočkal, Jiráček, Matějovský (90.+1 Hušbauer), Krejčí - Fatai (88. Holek). Trenér: Svoboda.

Rapid Vídeň - Viktoria Plzeň 3:2(1:1)

Branky: 34. S. Hofmann, 52. Schaub, 68. Petsos - 12. Ďuriš, 76. Hrošovský. Rozhodčí: Pawson - Kirkup, Betts (všichni Angl.). ŽK: Dibon - Kovařík. Diváci: 38.400.

Sestavy:

Rapid: Novota - Pavelic, Dibon, M. Hofmann, Stangl - Petsos, Schwab - Schaub (80. Huspek), S. Hofmann (62. Grahovac), Kainz - Prosenik (68. Jelič). Trenér: Barešič.

Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Baránek, Hejda, Limberský - Vaněk (80. Holenda), Hrošovský - Kopic (58. Petržela), Hořava (58. D. Kolář), Kovařík - Ďuriš. Trenér: K. Krejčí.

Slovan Liberec - FC Groningen 1:1 (0:0)

Branky: 87. Luckassen - 90.+6 Hoesen. Rozhodčí: Dingert - Pickel, Bornhorst - Dankert, Hartmann (všichni Něm.). ŽK: Pokorný, Luckassen - Tibbling, Hateboer. ČK: 83. M. de Leeuw (Groningen). Diváci: 8793.

Sestavy:

Liberec: Koubek - Coufal, Švejdík, Pokorný, Bartošák - Pavelka, Folprecht - Jefremov, Shala (84. Bartl), Šural (89. Sackey) - Bakoš (61. Luckassen). Trenér: Trpišovský.

Groningen: Padt - Kappelhof, Reijnen, Larsen (88. Antonia) - Hateboer, Tibbling, Maduro (78. M. de Leeuw), Tamata - Linssen (70. Hoesen), Mahi, Rusnák. Trenér: Van de Looi.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi