Slavia bojuje s umělou trávou, Plzeň vyzve Pekhartovu Beer Ševu

Zlín a Slavia vstupují do druhého kola skupinové fáze Evropské ligy.

Tři české kluby vstoupí do druhého kola skupinové fáze Evropské ligy. Plzeň po porážce s Bukureští přivítá na Štruncových sadech Beer Ševu, ve které hraje i český útočník Tomáš Pekhart. Zlín čeká teprve druhý zápas na evropské scéně, ale po remíze 0:0 si na favorizovaný Lokomotiv Moskva věří. Nejdále cestovala Slavia. Tu vyzve na umělé trávě kazašská Astana.

Slavia bojuje s časovým posunem

Fotbalisty pražské Slavie čeká druhý zápas základní skupiny Evropské ligy. Český mistr se po úvodním domácím vítězství 1:0 nad Maccabi Tel Aviv představí na půdě kazašského šampiona Astany a na tamní umělé trávě chce bodovým ziskem udělat další krok k postupu. Vzhledem k daleké cestě a čtyřhodinovému časovému posunu odletěli červenobílí k utkání dva dny před výkopem.

Zatímco Slavia na úvod zvítězila, Astana prohrála 1:3 na půdě favorita Villarrealu. Do vyřazovací fáze postoupí první dva celky ze skupiny. "Nevím, jak to vnímají oni, ale my to vnímáme tak, že se budeme prát o druhé místo ve skupině. Takže tenhle souboj pro ně bude stejně tak jako pro nás velmi důležitý. Budeme se snažit neodjet s prázdnou a bodovat," řekl novinářům slávistický trenér Jaroslav Šilhavý.

Jeho svěřenci se musejí vyrovnat s nezvyklými okolnostmi zápasu. Čekal je více než pětihodinový let, čtyřhodinový časový posun směrem dopředu a navíc se bude hrát na umělé trávě pod zataženou střechou Astana arény.

"Chtěli bychom to udělat tak, jako kdybychom byli tady v našem čase. Zítra třeba budeme snídat ve 12 hodin, takže ty čtyři hodiny zohledníme k našemu biorytmu," podotkl Šilhavý.

Astana díky nezvyklým podmínkám doma v pohárech patnáctkrát za sebou neprohrála a naposledy tam porazila Celtic Glasgow 4:3. "Hrají velice dobře, jsou klidní v kombinaci, nebezpeční ve hře dopředu a hlavně po stranách mají velmi rychlé hráče. V porovnání třeba s Tel Avivem mají kultivovanější projev, jsou možná o malinko lepší," mínil Šilhavý.

"Co se týče umělky, domácí jsou na to zvyklí, ale věřím, že se dokážeme přizpůsobit. Celtic umělku asi skoro neznal, my na ní hráváme celou zimu, nebo když je špatné počasí. Věřím, že to nebude překážkou, abychom nepodali dobrý výkon. Doma jsme na umělce netrénovali, v Astaně je trochu jiná než na Slavii a navíc jeden trénink nehraje takovou roli. Jsem přesvědčen, že nám bude stačit předzápasový trénink," dodal Šilhavý.

Zatímco Astana je doma prakticky neporazitelná, Slavia venku v pohárech od slavného triumfu nad Ajaxem Amsterodam v roce 2007 osmnáct zápasů nevyhrála. Na hřištích soupeřů se jí nedaří ani v této sezoně, v níž tam v šesti utkáních ještě nevyhrála. O víkendu remizovala 1:1 ve Zlíně a v lize ztrácí na vedoucí Plzeň už osm bodů. "Bavíme se o tom s klukama, taky nás to štve, že nevyhráváme venku. Letíme tam, abychom vyhráli, to je jediné, co chceme," řekl obránce Jan Bořil.

Slavia odletěla do Astany bez klíčového záložníka Josefa Hušbauera, který má virózu. Doma zůstali i Muris Mešanovič a Dušan Švento, naopak Simon Deli a Michael Ngadeu už by měli být k dispozici. Zápas začne ve čtvrtek v 17:00.

Zlín se pokusí zlepšit venkovní bilanci

Fotbalisté Zlína se ve 2. kole Evropské ligy pokusí na hřišti favorizovaného Lokomotivu Moskva zlepšit svou venkovní bilanci z této sezony. Všechny čtyři ligové duely na hřištích soupeřů prohráli a dali v nich jediný gól. Ale proti Lokomotivu se pokusí překvapit.

Zlínští fotbalisté se těší na druhý zápas na evropské scéně.Zlínu by měla pomoci zkušenost z úvodního duelu skupiny se Šeriffem Tiraspol, ve kterém si hráči zvykali na vyšší tempo evropského fotbalu. Přesto uhráli bezbrankovou remízu.

"Už víme, jak se to hraje. Rychlost, perfektní technika, síla v soubojích. Dostali jsme trošku školení. Zpočátku jsme byli i hodně nervózní. Ale teď víme, kam se můžeme posouvat," řekl trenér Bohumil Páník.

Na jeho svěřence čeká ještě větší test než proti Tiraspolu. Lokomotiv patří k nejtradičnějším ruským celkům a momentálně je druhý v ligové tabulce. V úvodním kole uhrál na hřišti spolufavorita na postup ze skupiny Kodaně bezbrankovou remízu.

Lokomotiv má ve svém středu řadu velkých fotbalových jmen v čele s bývalou hvězdou bundesligového Schalke Peruáncem Jeffersonem Farfánem, kapitánem ruské reprezentace Igorem Denisovem či útočníkem Éderem, který vystřelil Portugalsku titul mistrů Evropy jediným gólem ve finále 2016. Další hvězdy Brazilec Ari a kapitán chorvatské reprezentace Vedran Čorluka Zlín neprověří kvůli dlouhodobým zraněním.

Ztráta bodů by byla pro Plzeň krizová

Fotbalisté Plzně ve druhém utkání skupiny Evropské ligy ve čtvrtek přivítají izraelského mistra Hapoel Beer Ševa, kde působí i český útočník Tomáš Pekhart. Cílem Viktorie je odčinit úvodní porážku 0:3 ze stadionu bukurešťského FCSB, domácím by mohla pomoci výborná forma a stoprocentní bilance z tuzemské nejvyšší soutěže.

Zatímco Plzeň vstoupila do skupiny G vysokou porážkou, Beer Ševa doma zdolala 2:1 Lugano. V izraelské lize je však Hapoel až šestý a na půdě soupeřů v pohárech prohrál tři z posledních čtyř utkání.

Michael Krmenčík z posledního zápasu odcházel předčasně.Západočeši sobotním triumfem 2:0 v Mladé Boleslavi prodloužili stoprocentně úspěšný vstup do ligové sezony a zvítězili i v osmém kole. Povzbuzením pro Viktorii je návrat nejlepšího střelce Michaela Krmenčíka, který si v pohárech odpykal třízápasový disciplinární trest po vyloučení v odvetě třetího předkola Ligy mistrů s FCSB.

"Už se těším i na poháry, protože jsem tři zápasy nehrál za tu blbost, co jsem udělal. Hrajeme doma s dobrým soupeřem a asi by to chtělo už vyhrát. Ukázat našim fanouškům, že i tu Evropu umíme hrát," uvedl Krmenčík.

V minulé sezoně se Beer Ševa v základní fázi Evropské ligy utkala s pražskou Spartou, které podlehla 0:1 doma a 0:2 na Letné. Plzeňští v předchozích čtyřech pohárových duelech s izraelskými soupeři třikrát zvítězili a jednou prohráli.

"Hrajeme teprve poprvé doma, ještě nás pak ve skupině čeká hodně zápasů, takže bych neřekl, že to bude s Beer Ševou zápas o všechno. Klíčový bude, ale nebude úplně nejklíčovější," konstatoval Krmenčík.

Plzeňský trenér Pavel Vrba bude ve čtvrtek postrádat obránce Davida Limberského, který v Mladé Boleslavi utrpěl komplikovanou zlomeninu v obličeji a musel na operaci. Mimo hru zůstávají i záložníci Václav Pilař s Alešem Čermákem, naopak kapitán a stoper Roman Hubník se záložníkem Janem Kovaříkem už po zraněních nastoupili za juniorku.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi