Real v. United: předčasné finále, čest, rivalita i přátelství

Manchester United čeká bitva s Realem Madrid.

Téměř dvouměsíční čekání je u konce. Jakmile prosincový los Ligy mistrů přisoudil do osmifinálového boje dva aspiranty na titul, Real Madrid a Manchester United, fotbaloví nadšenci začali počítat v kalendáři dny do očekávané bitvy. Do prvního dějství zbývá už jen několik hodin a dočkat se už nemohou ani hlavní aktéři fotbalového galapředstavení.

S úctou k duelu mezi Šachtarem Doněck a Borussií Dotmund, středeční večer fotbalové Ligy mistrů bude patřit hlavně osmifinálovému souboji fotbalových gigantů. Zápas Realu Madrid s Manchesterem United připoutá k obrazovkám miliony lidí po celém světě. Co od zápasu očekávají samotní aktéři, trenéři, bývalí hráči a další fotbalové osobnosti?

José Mourinho věří, že přátelství s Alexem Fergusonem bude trvat i nadále.José Mourinho, trenér Realu Madrid: "Je pro nás čest hrát tak velký zápas. Lidé si myslí, že jsme pod tlakem, protože jeden ze dvou velkých týmů opustí brzy tuto prestižní soutěž. Všichni zaměstnanci i hráči Realu a Manchesteru to však berou jako privilegium, vždy se chtěli takového duelu zúčastnit. Je to obrovský zápas, každý by chtěl hrát a nikdo nebude unavený. Na toto utkání čekal celý svět, nikoho nezajímají další zápasy Ligy mistrů. Doufám proto, že dáme fotbalovému světu to, co od nás očekává. Proti Fergusonovi jsem odehrál již několik zápasů. Věřím, že ten, kdo prohraje, bude mít někde v koutku duše radost, že vyhrál jeho kamarád."

Sir Alex Ferguson, trenér Manchesteru United: "Vyhrát Ligu mistrů je jejich hlavní cíl. Real špatně vstoupil do španělské ligy, trochu honili svůj ocas. Forma Barcelony je navíc neuvěřitelná. Myslím, že José (Mourinho) bere jako prioritu hlavně Ligu mistrů. Pro nás to tak může být těžší, Real zase bude pod větším tlakem. Mají i těžší program mezi zápasy, čeká je odveta španělského poháru s Barcelonou. Mourinho vybudoval v Realu skvělý tým, mohl by sestavit dvě jedenáctky, stejně jako my. Bude to velká výzva, střetnou se dva největší kluby na světě."

Cristiano Ronaldo, Real Madrid: "Chci za sebou v Madridu zanechat stejný odkaz, jako se mi to povedlo v Manchesteru United. Zde jsem vyhrál vše, co jsem mohl. Byla to fantastická část mého života. Přišel jsem do United v osmnácti letech a užíval jsem si fotbal, jak jen to šlo. Žil jsem v Manchesteru svůj sen."

Robin Van Persie, Manchester United: "Zápas, jako je tento, musí zajímat každého fotbalistu na světě. Na stadionu Santiaga Bernebeua si zahraji vůbec poprvé a velmi se na něj těším. Postavit se Realu Madrid v dresu Manchesteru United zní jako příběh z nějakého snu, tento zápas můžeme brát jako malé finále celé soutěže."

Wayne Rooney se těší na setkání s Cristianem Ronaldem.Xabi Alonso, Real Madrid: "Všichni musí respektovat Sira Alexe Fergusona, ale José Mourinho je nejlepší taktik na světě a dokáže porazit kohokoliv.


Wayne Rooney, Manchester United:
 "Moc se těším na středeční zápas v Madridu. Zejména na to, až se potkám s Ronniem (Cristianem Ronaldem).

Gonzalo Higuaín, Real Madrid: "Vydáme ze sebe všechno, abychom vybojovali vítězství. Manchester United je kompaktní a kvalitní tým, který se může dostat až do finále. To my ale také. Máme obrovskou individuální kvalitu a můžeme je porazit z protiútoků. Nemůžeme ale zapomenout na poctivou obranu."

Michael Carrick, Manchester United: "Všichni stále hovoří jen o Cristianovi Ronaldovi. Já se však soustředím na své souboje s Xabim Alonsem a Mesutem Özilem."

Sergio Ramos z Realu Madrid sledoval Manchester United už jako malý kluk.Sergio Ramos, Real Madrid: "Jsem rád, že budeme hrát proti Manchesteru. V Anglii jsou důležití stejně, jako je Madrid pro Španělsko. Mají svou hodnotu a historii, to, za čím si jako klub vždy stáli, svou filosofii. Naše týmy jsou hodně podobné. Raději nastoupím proti United, než proti menšímu týmu, co by nás mohl překvapit. Kromě toho mám rád anglický fotbal, Manchester United jsem sledoval už jako malý se svým otcem."

Rio Ferdinand, Manchester United: "Bude to zápas, který si zapne každý. Je tu až příliš mnoho lákadel. S Cristianem Ronaldem jsme si již poslali několik textovek, v Anglii se mu dostane skvělého uvítání, tím jsem si jist. Fanoušci zde stále zpívají jeho jméno. Přišel sem jako malý kluk a odešla světová hvězda. Po svém odchodu prokázal United hodně respektu a stále tak činí."

David Beckham, bývalý hráč United i Realu: "Je těží říct, který z týmů je lepší a postoupí. Miluji oba kluby. United fandím od svých pěti let, stále však mám rád i Real. Bude to velký zápas."

Ruud van Nistelrooy (na snímku ještě v dresu Manchesteru United) nebude fandit ani jednomu týmu.

Michael Owen, bývalý hráč Realu i United: "Pokud má někdo zastavit Cristiana Ronalda, tak je to právě Manchester United."

Ruud van Nistelrooy, bývalý hráč United i Realu: "Liga mistrů víc zajímá Real Madrid. Nebudu ale fandit ani jednomu týmu. To zkrátka nejde, bylo by to jako vybrat si mezi jedním z mých dvou dětí. Neexistuje žádný favorit, rozhodující bude podle mě forma Cristiana Ronalda a Robina Van Persieho. Jeden z nich bude rozdílovým klíčem."

Peter Schmeichel, bývalý brankář United: "Fascinuje mě, kolik lidí považuje Real Madrid za jasného favorita tohoto dvojzápasu. Manchester United má skvělou sezonu a potřebnou kvalitu, aby Real porazil.

Roberto Carlos, bývalý hráč Realu: "Přes veškerou kritiku jsem viděl v Madridu tým se skvělou atmosférou. Hráči jsou velice soustředění a sebejistí. Mourinho je nejlepší trenér na světě a svůj tým připraví na zápas dobře."

Ole Gunnar Solskjær, trenér Molde a bývalý hráč United: "Přeji si, aby vyhrál Manchester, ale nevím, co se stane. Líbil by se mi výsledek 4:3 pro United s hattrickem Cristiana Ronalda. Sledoval jsem, jak se z něj stává muž. Kdybych měl podepsat jednoho hráče, tak jeho, ačkoliv je Messi také fantastický. Zápas rozhodne nějaký geniální moment Robina Van Persieho nebo Cristiana Ronalda."

Emilio Butragueño, legenda Realu Madrid: "Byl bych radši, kdybychom proti United hráli až v pozdější části soutěže. Ale oni také nejsou zrovna nadšeni, že budou hrát s námi. Velmi zvláštní dvojzápas to bude pro Cristiana Ronalda, jsem si ale jistý, že ze sebe vydá to nejlepší a pomůže nám dostat se do další fáze.

Sir Bobby Charlton, legenda Manchesteru United: "Moc mě mrzelo, když nás Cristiano Ronaldo opustil. Nemohli jsme ho zastavit. Hrát za Real Madrid, to bylo něco, co prostě musel udělat. Lidé ho tu stále mají rádi a ptají se, jaká šance je, že se ještě do Manchesteru vrátí, pokud by s Realem vypadl z Ligy mistrů. Vždy odpovídám, že budeme muset počkat a uvidíme."

Foto: Montáž Jonáš Vokálek (TÝDEN.CZ) , Robert Sedmík, ČTK/AP

Autor: Marek Táborský





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi