Petrohrad – Slavia 1:0. Poražení byli lepší, přesto padli

ŽIVĚ: Petrohrad - Slavia 0:0. Sešívaní hrozí, Stoch trefil břevno

Fotbalisté pražské Slavie prohráli v druhém utkání základní skupiny Evropské ligy v Petrohradu 0:1. Český vicemistr vítěze Poháru UEFA a Superpoháru z roku 2008 prakticky celý zápas přehrával, v 80. minutě však z první střely domácích na branku rozhodl střídající Alexandr Kokorin. Červenobílým nebylo nic platné, že soupeře přestříleli 23:7. Miroslav Stoch trefil v první půli břevno.

Slavia má po dvou zápasech na kontě tři body za úvodní domácí výhru 1:0 nad Bordeaux, Zenit o bod více stejně jako vedoucí tým skupiny FC Kodaň. Právě na stadionu dánského klubu se červenobílí představí v dalším duelu 25. října. Do jarních vyřazovacích bojů postoupí první dva týmy.

"Pocit je rozporuplný, divný, nemáme nic, možná jen dobrý pocit z výkonu. Tým může být hrdý na to, co předvedl na hřišti. Po všech stránkách to byl od nás vyspělý, komplexní výkon. Bohužel bez toho nejdůležitějšího - prosadit se v koncovce. To nás stálo body," řekl na tiskové konferenci slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

"Samozřejmě to bude příště v Kodani hodně důležitý ukazatel vývoje ve skupině, ale pak se hrají ještě tři zápasy. Stejně důležité to bylo i dnes. Kdybychom získali tři body, které jsme si zasloužili, byli bychom na tom lépe. I bod by hodně měnil, každý výsledek tabulku hodně mění," dodal.

Trenér Pražanů při absenci hrotového útočníka vsadil na Matouška, který si odbyl pohárovou premiéru v základní sestavě Slavie. Červenobílí v lednu v přípravě v Dubaji podlehli Petrohradu 1:5, tentokrát však od úvodu předváděli v souboji lídrů svých domácích lig úplně jiný výkon.

Jako první sice zahrozil Zenit po Nabiullinově nepřesné střele ze strany, ale ve zbytku poločasu byli mnohem nebezpečnější hosté. V 21. minutě po Matouškově presinku se míč přes Zmrhala dostal ke Stochovi a jeho technický pokus brankář Luňov vytáhl na roh.

Slovenský záložník v dresu Slavie byl viditelně povzbuzený gólem z posledního ligového utkání v Ostravě a patřil k nejlepším hráčům na trávníku. Ve 24. minutě potáhl balon středem pole a ranou ze 27 metrů orazítkoval břevno. Před pauzou ještě domácí brankář vyrazil Matouškovu štiplavou střelu a Zenit vyprovázel do kabin pískot 45 tisíc diváků.

"Ta první střela mě mrzí, když trefíte břevno, je to vždy smůla. Rozhoduje pár centimetrů. Kdyby to šlo o pár centimetrů níž, je to gól," konstatoval Stoch.

Slávisté pokračovali v dobrém výkonu i po přestávce. Stochův pokus vytáhl v 50. minutě gólman Luňov, o dvě minuty později si Matoušek položil obránce, ale radost zkazil hostům opět domácí brankář.

V 62. minutě doklepl míč do sítě domácí Driussi, ale asistent rozhodčího odmával ofsajd. Vzápětí přišly další šance Pražanů. Hušbauerovu ránu z dálky vytáhl Luňov na roh, po něm hlavičkoval Souček a na brankové čáře odvrátil Paredes.

Stejný hráč ani v následné možnosti nedotlačil míč do sítě a proti Hušbauerovi krátce nato opět zasáhl domácí gólman. "Domácí brankář chytal velice dobře. Zenit podržel a díky němu mají tři body," řekl slávistický gólman Ondřej Kolář.

Až čtvrt hodiny před koncem znovu zahrozil Zenit, střídající Kokorin však sám před Kolářem selhal. V druhé velké šanci už domácí hráč nezaváhal. Po Paredesově přihrávce postupoval z úhlu na branku a střelou po zemi rozhodl.

"Vyběhl jsem a snažil jsem se zmenšit úhel, ale on to trefil milimetrově, co jsem viděl v televizi. Líp to snad trefit nešlo, moc prostoru tam nebylo. Bohužel nás ten gól stál body," litoval Kolář.

Za tři minuty mohl odpovědět Ngadeu, Luňov však jeho hlavičku opět zneškodnil. Petrohrad neprohrál v hlavní fázi Evropské ligy ani dvacátý domácí zápas a vyrovnal rekord Sportingu Lisabon.

"Někdy je to kruté, že prohraje lepší mužstvo, ale já si myslím, že jsme ukázali výborný výkon, vysokou kvalitu. Ta cesta, kterou jdeme, je prostě správná. Myslím, že když budeme takto pokračovat, můžeme se vyrovnat top týmům v Evropě," dodal Stoch.

Zenit Petrohrad - Slavia Praha 1:0 (0:0)

Branka: 80. Kokorin. Rozhodčí: Göcek - Eyisoy, Yilmaz (všichni Tur.). ŽK: Neto - Souček, Baluta. Diváci: 45.408.

Sestavy:

Petrohrad: Luňov - Aňukov, Ivanovič, Neto, Nabiullin (90. Zabolotnyj) - Jerochin, Paredes, Kranevitter - Mak (64. Kuzjajev), Dzjuba, Driussi (63. Kokorin). Trenér: Semak.

Slavia: Kolář - Coufal (83. Frydrych), Kúdela, Ngadeu, Bořil - Souček - Stoch, Hušbauer, Traoré (89. Deli), Zmrhal - Matoušek (53. Baluta). Trenér: Trpišovský.

On-line

  • 00:00
     

    Dobrý podvečer, vítáme vás u on-line reportáže, která vám přiblíží zápas Evropské ligy mezi fotbalisty Petrohradu a pražské Slavie. Zápas začne v 19.00.

  • 00:00
     
  • 00:00
     
  • 00:00
     

    Kromě silného soupeře se sešívaní budou muset poprat s další překážkou. Hlavní útočné opory Tecl se Škodou do zápasu díky zranění nenastoupí, Mešanovič není na soupisce pro Evropskou ligu a Peter Olayinka nemá víza. Kouč Trpišovský tak musel improvizovat, na hrotu bude spoléhat na posilu z Příbrami Jana Matouška.   

  • 01:00
     

    Zápas byl zahájen, oslabená Slavia se v následujících minutách pokusí překvapit favorita. Zenit dnes hraje před domácím publikem v modrých dresech, sešívaní nastoupili v klasických červeno-bílých barvách.

  • 04:00
     

    Pražané se dostali dopředu, nicméně akce Hušbauera s Matouškem k zakončení nevedla. Po nedovoleném zákroku na Tomáše Součka jsou opět v akci hosté. 

  • 07:00
     

    Začátek utkání žádnou větší šanci nepřinesl. Hraje se opatrně, Zenit se nikam nežene a Slavie nemá problém tento pasivní fotbal ubránit.

  • 09:00
     

    Coufal se dostal do zajímavé šance, nebál se hrát dopředu. Nicméně jeho centr směřoval jen do rukavic připraveného Luneva. 

  • 10:00
     

    "Obr" Dzyuba, který by pro sešívané mohl představovat velké riziko, se zatím k míči dostal dvakrát, velká akce z toho nebyla. Zatím můžeme sledovat spíš oťukávání z obou stran.

  • 11:00
     

    Coufal přišel o míč, domácí však nečekané nabídky nedokázali využít. Následně se opět dostali k míči sešívaní. Zmrhal s Matouškem se dostali před golmana Andreje Luněva, ten balon trefil jen holení a zakopl jej do autu.

  • 12:00
     

    Obránce Ondřej Kúdela nyní skvěle zablokoval třetí možnost Dzyuby a míč odpálil do bezpečí. 

  • 15:10
     

    A pozor, přichází faul Jana Bořila na Maka. Zenit má k dispozici standardní situaci v blízkosti pokutového území.

  • 16:00
     

    Kopat šel Leandro Paredes, který našel hlavu Branislava Ivanoviće. V pádu však nedokázal přesně zamířit, nebezpečí je tak odvráceno.

  • 19:00
     

    V devatenácté minutě přichází největší nebezpečí pro Pražany. Po kolmé přihrávce utíkal třiadvacetiletý Nabiullin sám na branku. Míč však skončil daleko vedle pravé tyče Kolářovy branky. 

  • 20:00
     

    Po Zmrhalově nepovedené střele se k míči dostal Stoch. Svou silnějsí pravou nohou však brankáře domácích nepřekonal. Z následného rohového kopu Slavia nic nevytěžila. 

  • 24:00
     

    Obrovská šance Stocha! Přibližně ze vzdálenosti pětadvaceti metrů napálil pumelici na domácího brankáře. Ten na střelu neměl šanci dosáhnout, k jeho úlevě napálil osmadvacetiletý rodák z Nitry břevno.

  • 27:00
     

    První roh Zenitu v zápase končí zásahem Koláře, který vylezl daleko z brány, neměl míč pod kontrolou. Nakonec rána skončila v jeho rukavicích.

  • 27:00
     

    Hra se začíná otevírat, mladý Matoušek si dovolil jít jeden na jednoho. Teprve dvacetiletý útočník ukázal drzost a dravost, což je nejspíš přesně to, co sešívaní potřebují. 

  • 30:00
     

    Podívejte se na choreo Slavie, se kterým se fanoušci vytasili před úvodním hvizdem.

  • 30:00
     

    Ve třicáté minutě se hosté představili dvěma střelama mezi tyče. Oproti tomu Zenit zatím, stejně jako proti Kodani, netřefil branku ani jednou. 

  • 32:00
     

    Hušbauer si hezky zpracoval míč na hranici vápna, jeho střelu však zblokoval jeden z domácích obránců. 

  • 34:00
     

    Slavie se zatím nebojí jít dopředu a předvádí sebevědomý výkon. Hušbauer se trefil pouze do rukavic domácího brankáře, střela mu nesedla. Hra se posléze přelila na druhou stranu, Makovi centr z pravé strany naštěstí nevyšel. 

  • 37:00
     

    První žlutou kartu vidí Tomáš Souček za nedovolené zastavení kontru na středu hřiště.

  • 41:00
     

    Skvěle hrající Stoch našel Matouška na hranici vápna. Ten nebezpečně vypálil, domácí brankář byl však připraven. Začíná se ozávat pískot z publika, které není zvyklé na bezzubý výkon ruského "obra".

  • 44:00
     

    První půle se spíš dohrává v poklidu, žádný z týmů nechce dostat branku do šatny. Teď jen neusnout na vavřínech a nenechat se ukolébat horším výkonem domácích.

  • 45:00
     

    Přichází hvizd, první poločas je u konce.

  • 45:00
     

    Český fanoušek musel být výkonem sešívaných v první půli příjemně překvapen. Slavia, ač značně oslabená o útočné opory, trápí ruského soupeře, který se zatím nezmohl na jedinou střelu mezi tyče. Oproti všem předpokladům vidíme ze strany Pražanů útočný a nebojácný výkon, jen ta třešnička na dortu v podobě branky zatím chybí.

  • 45:00
     

    Největší šanci první půle předvedl Miroslav Stoch, jeho ránu zastavilo až břevno.

  • 46:00
     

    Začala druhá půle. Kouč Zenitu Sergei Semak se modlí, doufejme, že mu to nebude nic platné.

  • 48:00
     

    Oba kouči ponechali sestavy beze změn. Hráči Zenitu se dostali do přečíslení, hrozila nebezpečná situace. Dzjubu však výborně zastavil Ngadeu. Do obrovské šance se z protiútoku dostal Stoch, který tvrdě vypálil. Andrej Luněv míč vyrazil na roh. Domácí dávají Slavii a jejím největším hvězdám hodně prostoru, je to již poněkolikáté, co se sešívaní dostali k zakončení.

  • 53:00
     

    Dvacetiletý dravec Matoušek si počínal jako zkušený mazák, když obehrál obránce hostí a následně se vydal sám na branku, kde zaskočil golmana pěknou střelou. Následně je však překvapivě střídán Alexandrem Balutou.

  • 56:00
     

    Začíná šestapadesátá minuta a Slavia stále tlačí soupeře. Tlak z první půle pokračuje, sesívaní předvedli už šest střel na branku oproti žádné Zenitu! To je vskutku nevídané. Aktivitu hostí ukazuje i držení míče, kde Slavia drží přes šedesát procent.

  • 57:00
     

    A další střela Stocha! Slovenský záložník dnes pálí o sto šest a předvádí parádní výkon. Bohužel však ani nyní není akce zakončena brankou, což je to jediné co kazí dnešní dojem ze hry hostů. Čím dál hlasitěji se také ozývají fanoušci fotbalistů z Edenu, oproti tomu sílí pískot na druhé straně. 

  • 60:00
     

    Přichází další žlutá karta. Střídající Baluta se při návratu na vlastní polovinu dopustil faulu a dostal nepříjemnou odměnu. 

  • 61:00
     

    A pozor na druhé straně. Fotbalisté Zenitu výborně prokombinovali přes slávistickou obranu. Krásnou akci, která skončila brankou, však sudí zastavil. Na vině byl ofsajd. Bylo by to až příliš kruté, kdyby hned první střela mezi tyče skončila brankou.

  • 62:00
     

    Těsně za hranicí velkého vápna vyslal svůj projektil Josef Hušbauer. Jeho tvrdá rána však letěla doprostřed branky, kde domácí brankář vytasil skvělý zákrok a vytáhl balon na roh. Ten se ukázal být také nebezpečným, stejně tak jako následující akce. Přichází kolotoč střel, Luněv neví, kam dřív skočit. Slavii dnes chybí trochu štěstí.

  • 66:00
     

    A další sešívaná parádička, kanonáda pokračuje! Střelu ze střední vzdálenosti zlikvidoval domácí golman, který zatím drží domácí tým.

  • 69:00
     

    To je neskutečné, co všechno dovolí hráči Zenitu svým soupeřům. Vypadá to jako na tréninku, když si sešívaní zkouší střely na branku. Domácí jsou pasivní a dávají papírově slabším soupeřům obrovské množství prostoru. 

  • 70:00
     

    Jedna z mála šancí Zenitu k úspěchu nevedla díky ofsajdu, který byl odmáván Dzjubovi.

  • 72:00
     

    Druhá půle je naprosto v režii Slávie. Hráči obtesávají branku za všech stran, jen to zakončení a rozvlnění sítě domácích bohužel nepřichází. Kuzjajev si řekl o přihrávku mezi obránce soupeře, ale přišla nepřesná střela, Kolář s ní neměl problém.

  • 75:00
     

    Zenit je bezzubý a absolutně neví, co má hrát. Nadějně vyhlížející situace řeší hráči odkopem, na druhé straně sešívaní hrají aktivně.

  • 76:00
     

    Nedáš, dostaneš. Bohudík pro Slavii se tentokrát pořekadlo nenaplnilo, Dzjuba si na malém vápně počkal na centr, sklepl míč pod sebe na Kokorina, který ale v absolutní gólovce, snad metr před brankovou čarou přestřelil! Neskutečná chyba sedmadvacetiletého útočníka. 

  • 80:00
     

    Tak tohle je neskutečná smůla! První střela Zenitu mezi tři tyče a domácí se ujímají vedení. Svou předchozí chybu napravil Kokorin, který dostal krásnou přihrávku a vyřešil situaci nejlépe, jak mohl.

  • 83:00
     

    Po rohovém kopu nejvýše vyskočil Ngadeu, jeho prudkou hlavičku pod břevno ovšem zlikvidoval brankář. To je zmařená šance a obrovská škoda!

  • 87:00
     

    Golmán Kolář nyní zabránil další nebezpečnou akci. Při ní pálil z hranice vápna Nabiullin, hostující brankář vytěsnil střelu na roh.

  • 89:00
     

    Do hry přichází Deli, z trávníku běží Traoré. Slavii dochází čas. 

  • 89:40
     
  • 90:00
     

    Od inkasovaného gólu jsou sešívaní trochu opaření, projevuje se únava z aktivního fotbalu a tlaku, který si Pražané vypracovali a drželi téměř po celé utkání. Snahy o srovnání stavu jsou zatím bezúspěšné, naopak si teď zahrával Kolář, který rozehrál velmi riskantně. 

  • 90:00
     

    Rozhodčí nastavuje tři minuty.

  • 93:00
     

    Rohový kop Slavie končí neúspěšně. Fridrich vybojoval centr, který byl bohužel odvrácený.  

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK , Dmitri Lovetsky

Autor: - red -





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi