Jablonec jde na Austrii, přestřelka se nečeká

Ilustrační fotoJednobrankovou ztrátu z úvodního duelu budou ve čtvrtek smazávat fotbalisté Jablonce v odvetě 2. předkola Poháru UEFA proti Austrii Vídeň. Severočeši před čtrnácti dny prohráli v divokém zápase 3:4, ale od té doby se konečně chytili v domácí lize, na což budou chtít navázat. K výhře je požene zaplněné hlediště Chance arény.

Jablonečtí vytěžili z úvodní přestřelky přijatelné manko. Dvakrát ve Vídni prohrávali o dvě branky, ale nakonec si z rakouské metropole přivezli poměrně příznivý výsledek. Tři branky ze hřiště soupeře jsou vítaným vkladem do odvety. "Nakonec ten výsledek vzhledem k průběhu brát musíme. Kluci se dokázali pokaždé do zápasu vrátit," ocenil trenér Luboš Kozel.

K tomu, aby Jablonečtí poprvé proklouzli do 1. kola Poháru UEFA, potřebují vyhrát. Za stavu 4:3 by se prodlužovalo, vyšší triumf domácích by posunul kvůli pravidlu o vstřelených gólech na hřišti soupeře do losovacího osudí Austrii. Tolik branek ale Kozel tentokrát neočekává. "Musíme se hlavně vyvarovat chyb tolika chyb při bránění a dát si pozor na standardní situace. Sedm gólů už podle mě nepadne, výhra bude znamenat postup," uvedl na tiskové konferenci.

Zlepšení v lize = úspěch v poháru?

Poslední ligové výsledky dávají Jablonci slušné vyhlídky. Severočeši zlepšili obrannou činnost a hlavně poprvé v nové sezoně oslavili tříbodový zisk. Kozel navíc proti Českým Budějovicím zlomil čekání na úvodní výhru v nejvyšší soutěži, i když jeho hráči potřebovali na hubené nedělní vítězství 1:0 snad deset šancí.

"Kolikrát je takhle vydřená výhra cennější než třeba čtyřbrankový rozdíl. Mohlo by nám to psychicky pomoci a hráče před zápasem s Austrií povzbudit," uvažoval Kozel, který doufá, že jeho svěřenci budou v koncovce konečně efektivnější. "Ideální by bylo, kdybychom vedli 3:0 v poločase, ale to se asi nestane," pousmál se kouč.

"I v lize proti Boleslavi nebo Budějovicím jsme si ty šance vytvořili. Věřím, že s Austrií zachováme klidnou hlavu a něco proměníme. Dva góly by mohly stačit k postupu," prohlásil Kozel, který bude spoléhat na střelecké probuzení Luďka Zelenky.

Zelenka dává góly jen Austrii

Posila z Brna na úvodní ligový gól v nové sezoně stále čeká. Pověst kanonýra Zelenka naplnil zatím jen ve Vídni, kde se trefil dvakrát. "Šance si vypracujeme, ale chybí nám trochu štěstí. Obránci Austrie si teď na mě asi budou dávat větší pozor, takže mi budou muset pomoci taky jiní. Ale bylo by nádherné postoupit do dalšího kola," zasnil se Zelenka.

Jablonec se představí v evropských soutěžích na domácím trávníku opět po devíti letech a bude chtít zapomenout na nečekané vyřazení v tehdejším Poháru vítězů pohárů od kyperského Limassolu.

Austria se ovšem na začátku podzimu dostala do herní pohody. V osmi kolech rakouské ligy se jako jediná pyšní neporazitelností a spolu s městským rivalem Rapidem zatím zastiňuje favorizovaný Salcburk. Pohárově ostřílenější Austria navíc oproti prvnímu duelu s Jabloncem vylepšila defenzivu a brankář Szabolcs Safár dvakrát za sebou udržel čisté konto.

"Austria se od začátku cítila jako favorit. Když ve 20. minutě ve Vídni vedli 2:0, tak si asi mysleli, že je hotovo. Čím déle budeme ve hře o postup, tím lépe pro nás," řekl Kozel. Šance na posun do 1. kola soutěže jsou podle něj otevřené. "Jsme od postupu stejně daleko jako před prvním zápasem, což byl náš cíl. Teď je na nás, abychom to zužitkovali," dodal.

Severočeši chtějí tlačit

Jablonec zvolí podobnou taktiku jako s Českými Budějovicemi, bude se snažit hrát nátlakově a brzy vstřelit branku. "Šance vidím tak 40:60 pro Austrii, ale to se může brzy změnit. Výhoda je na naší straně, hrajeme doma," prohlásil kapitán Miroslav Baranek. "1:0 nebo 2:1," odpověděl vzápětí s úsměvem na dotaz novinářů, jaký výsledek by poradil sázkařům.

V rakouském týmu by tentokrát od začátku mohl nastoupit exjablonecký útočník David Lafata, který se zotavil ze zranění a v posledních dvou ligových duelech se objevil v základní sestavě trenéra Georga Zellhofera. Lafatův krajan Štěpán Vachoušek je po operaci kolena stále mimo hru.

V jabloneckém týmu má zdravotní potíže pouze Vošahlík, naopak se zlepšil stav Nulíčka. Kozel nejspíš opět pošle do útoku k Zelenkovi Svátka, jemuž se povedl zápas s Českými Budějovicemi. Jablonec tentokrát změnil i předzápasové obyčeje a čeká ho soustředění.

"Doma na předzápasové soustředění nejezdíme, ale se soupeřem, který od začátku sezony ještě neprohrál, se to hodí," poznamenal kouč. Severočeši budou spoléhat i na vydatnou podporu diváků. Většina vstupenek na utkání už zmizela v předprodeji, zbytek z šesti tisíc lístků se bude prodávat před zápasem.

Sebevědomá Austria si do Jablonce přijela pro postup

Optimismus sálal z výpravy fotbalistů Austrie Vídeň před odvetným utkáním s Jabloncem. Trenér Georg Zellhofer i český útočník ve službách Austrie David Lafata považují dvojutkání za dobře rozehrané a přijeli si pro postup. Ani jeden z nich už neočekává podobnou přestřelku jako před čtrnácti dny.

Zellhofer dnes působil na tiskové konferenci hodně suverénně. "Naše šance vidím hodně příznivě. V posledních zápasech jsme se zaměřili hlavně na obrannou fázi, kde jsme vyráběli opravdu hodně chyb. Věřím, že zítra se toho vyvarujeme," uvedl trenér rakouského celku.

Před novináři si nepřipouštěl nic jiného než postup. "Hodně rychle pospícháme zítra domů. Nevěřím, že má Jablonec na to, aby nám dal čtyři góly, což by znamenalo prodloužení. Jablonec musí hrát, my ale nesmíme připustit, aby nás příliš zatlačil," hledal Zellhofer recept na úspěch ve čtvrtečním zápase na Střelnici.

Tam se po osmi měsících vrací někdejší jablonecký kanonýr Lafata. "Moc jsem se sem těšil, prožil jsem tu krásný rok. Jsem rád, že se sem zase můžu podívat, i když budu na druhé straně hřiště. Těšil jsem se už jenom kvůli klukům," uvedl reprezentační útočník. S bývalými spoluhráči se pozdravil, ale větší hecování prý nebude.

Prostředí jabloneckého stadionu Lafata dokonale zná, což by mu mohlo v zakončení pomoci. "Mohla by to být výhoda. Samozřejmě by bylo pěkné dát gól tam, kde jsem působil, ale nám jde hlavně o postup," prohlásil fotbalista, který ještě před pár týdny laboroval se zraněným zádovým svalem a vůbec nevěděl, zda duel s bývalým zaměstnavatelem stihne.

"Teď už jsem ale stoprocentně fit," ujistil Lafata, který v posledních dvou zápasech rakouské ligy už figuroval v základní sestavě. "V tom prvním jsem po hodině už cítil únavu, ale teď proti Altachu už to bylo v pohodě," dodal pětadvacetiletý útočník.

Proti Altachu se jeho mužstvo na výhru 1:0 natrápilo, podobný výkon by proti Jablonci nemusel stačit. "Jablonec má lepší mužstvo než Altach, musíme přidat. Pořád to vidím tak padesát na padesát. Jablonec má výhodu, že dal venku tři góly, my zase máme pořád navrch jeden gól," připomněl Lafata.

"Doufám, že nedostaneme gól a postoupíme," řekl Zellhoferův útočník, jehož přijede do hlediště povzbudit manželka a rodina. "Žádnou velkou invazi ale nečekejte. Jsem zvědavý, jak mě přijmou lidi. Ve Vídni mě to moc potěšilo," uzavřel Lafata a spěchal za osmnáctkou spoluhráčů na předzápasový trénink. Toho se už nezúčastnil zraněný záložník Metz.

Čtvrteční duel mezi Jabloncem a Austrií Vídeň začne v Chance aréně na Střelnici v 18:15, přímým přenosem jej vysílá ČT4 Sport. Hlavním rozhodčím je Řek Georgios Kasnaferis.

Předpokládané sestavy:

Jablonec:
Špit - Fukal, Zábojník, Homola, Flachbart - Baranek, Kordula, Vácha, Hamouz - Svátek, Zelenka.

Austria: Safár - Ertl, Bak, Schiemer, Majstorovic - Saryiar, Blanchard, Ačimovič (Metz), Lasnik - Lafata, Kuljic.

Ilustrační foto: Jan Schejbal

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi