Almaty - Olomouc 1:2. Hanáci postupují, čeká je slavná Sevilla

Fotbalisté Olomouce při venkovním zápase proti Almatům.

Fotbalisté Olomouce zvítězili v odvetném utkání 3. předkola Evropské ligy na půdě Kajratu Almaty 2:1 a stvrdili postup do závěrečného 4. předkola, kde je čeká španělská Sevilla. Před týdnem v úvodním vzájemném souboji vyhrála Sigma doma 2:0. Hanáky dnes na hřišti kazašského vicemistra poslal v 19. minutě do vedení Martin Nešpor a šest minut po pauze přidal pojistku David Houska. Poté už jen snížil střídající Márton Eppel. Hosté dohrávali zápas v devíti bez vyloučených Brazilců Juana Felipeho a Isaela.

Olomouc si o premiérový postup do základní skupiny zahraje se Sevillou, jejíž branku hájí český gólman Tomáš Vaclík. Pětinásobní šampioni soutěže vyřadili po výhrách 1:0 a 5:0 Žalgiris Vilnius. Sigma začne 4. předkolo příští čtvrtek doma. Hanáci se letos vrátili do pohárů po devíti letech a jejich maximem je čtvrtfinále Poháru UEFA v sezoně 1991/92; tehdy se však nehrály skupiny.

"Hodně si postupu vážíme, protože Kajrat beru za kvalitní mužstvo. Nebylo to jednoduché. Děkuju hráčům, mají můj respekt," citoval iSport.cz olomouckého trenéra Václava Jílka.

Kouč Hanáků udělal oproti úvodnímu utkání dvě změny v sestavě. Kapitána Vepřeka, který pykal za vyloučení, nahradil Hála a místo zraněného Pilaře začal Zahradníček.

Sigma navzdory náskoku 2:0 nepřijela do Kazachstánu bránit a od úvodu byla aktivní. Nešpor nejprve v desáté minutě ve velké šanci vypálil nad, o devět minut později však už slavil. Po Hálově dlouhém autu a Plškově hlavičce pohotově usměrnil balon k zadní tyči.

"Škrtl jsem to špičkou. Plša míč prodloužil, já jsem natáhl nohu, naštěstí jsem byl pohotový a zapadlo to tam," citoval Olomoucký deník Nešpora.

"Už předtím jsem měl šanci, kdy mi to dával Faltič pod sebe a já jsem přestřelil bránu. To se taky musí proměňovat, proto jsem rád za to, že jsem svoji druhou šanci už proměnil," dodal.

Hanákům se velmi přiblížil postup, naopak kazašský vicemistr v tu chvíli potřeboval dát čtyři góly a žádný další neinkasovat. Ve 27. minutě se probil do zakončení bývalý hráč Arsenalu Aršavin a jen těsně minul.

Španělský kouč Kajratu Ferrer poslal ve 34. minutě do hry třetího útočníka Eppela, ale na "hybridním" trávníku, který je z části umělý i přírodní, dominovala Olomouc. Kalvachovu ránu v 37. minutě vytáhl brankář a vzápětí se při brejku neprosadil Plšek ani další dva spoluhráči.

Pojistku tak aktivně hrající hosté přidali až v 51. minutě. Kapitán Houska napřáhl z přímého kopu z více než 25 metrů a ukázkovou ranou do šibenice zvýšil.

Po hodině hry Kajrat, který v 2. předkole vyřadil favorizovaný Alkmaar, snížil. Po centru ze strany se nejlépe ve vápně zorientoval střídající Eppel. Domácí se tlačili za vyrovnáním, ale v 75. minutě je oslabil Juan Felipe, který byl po druhé žluté kartě vyloučen.

Housku vzápětí vychytal Pokatilov a střídající Manzia pak trefil tyč. Sigma už výhru uhájila a připravila Kajratu teprve druhou domácí porážku v pohárech a první po 14 utkáních. V závěru nastavení byl ještě po nesportovním zákroku na Sladkého vyloučen Isael. Byla to už čtvrtá červená karta v dvojzápase.

"Jediné, čeho jsem se obával, byl první inkasovaný gól. K tomu naštěstí nedošlo, pak už výrazná obava nebyla, o postupu jsem byl přesvědčen. Ta první branka byla zásadní, protože Kajrat už to pak měl hodně těžké," konstatoval Jílek.

Odvetné utkání 3. předkola fotbalové Evropské ligy:
Kajrat Almaty - Sigma Olomouc 1:2 (0:1)

Branky: 60. Eppel - 19. Nešpor, 51. Houska. Rozhodčí: Schärer - Josipovic, Zogaj (všichni Švýc.). ŽK: Juan Felipe, Eppel - Zahradníček. ČK: 75. Juan Felipe, 90.+4 Isael. První zápas: 0:2, postoupila Olomouc.

Almaty: Pokatilov - Lunin (57. Sokolenko), Politevič, Elek, Alip (34. Eppel) - Isael, Juan Felipe, Kuat, Aršavin (74. Žukov) - Islamchan, Eseola. Trenér: Ferrer.

Olomouc: Buchta - Sladký, Štěrba, Jemelka, Hála - Zahradníček (67. Manzia), Plšek (80. Yunis), Kalvach, Houska, Falta - Nešpor (63. Texl). Trenér: Jílek.

 

On-line

  • 15:25
     

    Příjemné čtvrteční odpoledne. Fotbalová Evropa nespí a po Lize mistrů se o slovo hlásí Evropská liga. I v této soutěži bude mít Česko svého zástupce. Sigma Olomouc hraje v Kazachstánu a sahá po postupu do play-off, neboť v úvodním utkání na domácím Andrově stadionu porazila Almaty 2:0. 

  • 15:26
     

    Kazašský soupeř ale nebude nějaký nazdárek. Už v minulém kole si nečekaně poradil s favorizovaným AZ Alkmaar z Nizozemska, kterého v domácím prostředí porazil 2:0 a na půdě soupeře prohrál 1:2. Nyní je však v opačné situaci, hraje však v domácím prostředí a ještě k tomu na umělé trávě, což by mohla být výhoda pro Almaty. 

  • 15:29
     

    Olomouc se však nebojí. Naposledy, když hrála předkolo Evropské ligy, tak se také nezalekla slavného soupeře a skotský Aberdeen porazila na jeho hřišti 5:1 a doma poté zvládla odvetu v poměru 3:0. To už je ale dlouhých devět let a Hanáci by rádi zopakovali podobný triumf i nyní. 

  • 15:31
     
  • 15:31
     

    Úvodní sestavy:

    FC Kajrat Almaty: Pokatilov – Lunin, Politevič, Elek, Alip – Isael, Felipe, Kuat, Aršavin – Islamchan (C), Eseola
    Náhradníci: Plotnikov, Bateau, Žukov, Sokolenko, Eppel, Iličević, Keiler

    SK Sigma Olomouc: Buchta – Sladký, Štěrba, Jemelka, Falta – Kalvach – Zahradníček, Plšek, Houska (C), Hála – Nešpor
    Náhradníci: Reichl, Yunis, Surzyn, Manzia, Dvořák, Polom, Texl

    Rozhodčí: Schärer – Josipović, Zogaj (vš. SUI).

  • 16:01
     

    Utkání právě začalo.

  • 16:07
     

    Po sedmi minutách hry přišla první vážnější akce domácích. Hvězda Almaty Rus Andrej Aršavin napřáhl a prověřil Buchtu, který vyrazil míč na roh. Ten následně Olomouc přežila. 

  • 16:09
     

    Obrovská šance Olomouce. Martin Nešpor dostal míč ideálně po náběhu z druhé vlny. Uvnitř velkého pokutového území ale poslal míč trestuhodně vysoko nad. 

  • 16:13
     

    Almaty začínají zlobit olomouckou obranu. Ezeolla dostal přihrávku v ofsajdu a mohl ohrozit Buchtu. Ten ale situaci přečetl a šel k zemi pro balón, i když inkasoval tvrdý střet. 

  • 16:19
     

    GÓÓÓL! Olomouc zahrávala poblíž domácí branky autové vhazování a míč se dostal až dovnitř pokutového území. kde MARTIN NEŠPOR nenápadnou hlavičkou překonal Pokatilova a Hanáci jsou blízko postupu, protože Almaty se musí nyní prosadit čtyřikrát. 

  • 16:26
     

    Aršavin opět pohrozil olomouckou obranu. Udělal si chtrou kličkou na střed a protáhl Buchtu. Naštěsti proi Hanáky trefil pouze boční síť.  

  • 16:31
     

    Domácí překombinovali akci v pokutovém území, ale pořádně zlobí Olomouc. Její obrana je však bezchybná a odkopává míč do bezpečné vzdálenosti. 

  • 16:34
     

     Kazašský celek poprvé v zápase střídá. Místo Eppela přichází Alip. 

  • 16:37
     

    Kalvach se odhodlal k dalekonosné střele, která nebyla vůbec šaptná a Pokatilov musel do vzduchu, aby kontroloval míč. 

  • 16:38
     

    Mohlo být definitivně rozhodnuro! Olomoucký závar měl vyřešit Falta, který ale udělal zbytečnou zasekávačku a místo do prázdné brány střílel do vracejícího se obránce. 

  • 16:41
     

    Plškova přízemní střela zpoza šestnáctky mířila po zemi na vzdálenější tyč a jen těsně minula kazašskou branku. 

  • 16:47
     

    První poločas skončil. 

  • 16:47
     

    Sigma dohrála úvodní dějství na polovině soupeře v klidu a po 45 minutách míří za postupem do play-off Evropské ligy. Olomouc totiž zásluhou Martina Nešpora vstřelila v Almaty gól a vede 1:0. Když se k tomu připočte náskok 2:0 z duelu na Hané, tak hosté jsou téměř v další fázi. Kazaši totiž musí nyní ve druhém poločase skórovat hned čtyřikrát, pokud chtějí pomýšlet na postup. Doposud však Buchtu příliš neohrozili. Zápas bude pokračovat přibližně v 17:02. 

  • 17:03
     

    Druhý poločas začal.

  • 17:06
     

    Almaty drží míč a snaží se najít skulinu v obraně Sigmy.

  • 17:08
     

    Góóóól! Nádherná branka v podání Davida Housky. Šikovný záložník se postavil k přímému kopu a trefil se náramně do rohu branky. Olomouc vede venku 2:0 a postup by jí utéct neměl!

  • 17:14
     

    Almaty nyní musí riskovat, k postupu potřebují vstřelit 5 gólů. Olomoučtí dobře vystihli soupeřovu kombinaci na vlastní půli a chybělo málo, aby dotáhli k další brance dobře rozjetý brejk. 

  • 17:17
     

    Kairat rozehrál standardní situaci nakrátko, následná střela minula Buchtovu branku.

  • 17:19
     

    Góól! Almaty snižují. Po centru z pravé strany a přiťuknutí od spoluhráče se k míči dostal Eppel a s přehledem ukldil míč do sítě. Stav utkání 1:2.

  • 17:22
     

    Sigma na inkasovaný gól reaguje střídáním. Hřiště opustil Nešpor a nahradil ho více defenzivně laděný Texl.

  • 17:25
     

    Další změna na straně hostů. Zahradníčka nahradil Manzia.

  • 17:28
     

    Skvělá pasáž fotbalistů Almat. Domácí přibili Olomouc do svého pokutového území a posílali tam jeden štiplavý centr za druhým, druhou branku ale zatím nepřidali. 

  • 17:31
     

    Olomoučtí hrají velmi zkušeně. Snaží se o rychlou kombinaci, dobře si kryjí míč tělem a těžko je od něj domácí odstavují.  

  • 17:35
     

    Výborný pohyb a přesné přihrávky dostaly Sigmu do dobré šance. Houskovu nebezpečnou střelu z hranice vápna však brankář Pokatilov vyškrábl na roh.

  • 17:37
     

    A je to téměř definitivní. Domácí středopolař Felipe dostal druhou žlutou kartu za prupovídky směrem k rozhodčímu a míří do sprch. Almaty dohrají zbytek zápasu v deseti.

  • 17:40
     

    Almatům začínají téct nervy. Eppel nyní velmi nesportovně sestřelil stopera Jemelku, za což vidí žlutý kartónek.

  • 17:43
     

    Po další pěkné kombinaci se k zakončení ve skluzu dostal Manzia, střídající hráč z těžké pozice nastřelil tyč!

  • 17:45
     

    Buchtovo nepřesvědčivé vyběhnutí zkusil domácí hráč potrestal, lobem ale mířil vedle branky.

  • 17:47
     

    Rozhodčí nastavuje 4 minuty nad rámec klasických devadesáti.

  • 17:49
     

    Almaty se ještě snaží vyvinout jakýsi tlak, všichni na stadionu už ale ví, že postupujícím budou fotbalisté Olomouce!

  • 17:52
     

    A další červená karta! Isael využil situace a zajel do Sladkého, za což dostává rovnou červenou kartu.

  • 17:53
     

    Konec utkání! Sigma vyhrává venku 2:1 a zajišťuje si postup do čtvrtého předkola!

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK , Facebookový profil SK Sigma Olomouc, Ožana Jaroslav

Autor: - red -





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi