Kdo po Brücknerovi? Volba trenéra hrozí fraškou

Karel Brückner od reprezentace odchází. Kdo přijde místo něj?Jaký by měl být nový trenér české fotbalové reprezentace? Hlavně úspěšný. To je nyní to jediné, na čem se členové výkonného výboru v otázce nástupce Karla Brücknera shodnou.

Jenže shodnout se budou muset; už příští úterý se všech 13 členů sejde a rozhodne. Jak? To je otázka, která teď pálí fotbalovou veřejnost.

ČTĚTE TAKÉ: Prezident Klaus: Český fotbal potřebuje radikální změnu

Vítězem volby bude kandidát, který získá nadpoloviční většinu - tedy minimálně sedm hlasů. Jenže jak ukázala anketa on-line deníku TÝDEN.CZ mezi členy "fotbalové vlády", najít shodu bude skoro těžší než vyhrát Euro.

Co tedy z ankety vyplynulo? Členy "fotbalové vlády" rozčiluje, že ani několik dní před volbou nemají k dispozici oficiální seznam kandidátů, nebo to, že pokud by si Ivan Hašek rozmyslel své odstoupení ze seznamu kandidátů, našel by minimálně pět volitelů.

ČTĚTE TAKÉ: Hašek zpátky ve hře o reprezentaci? Potká se s Košťálem

Proces volby Brücknerova nástupce:

- v pondělí 23. června se sejde Ligové shromáždění (zástupci klubů 1. a 2. ligy); z jednání může vzejít kandidát na trenéra

 

- v úterý 24. června zasedá výkonný výbor; 13 členů by mělo zvolit nového trenéra fotbalové reprezentace

 

Výkonný výbor, česká fotbalová vláda.

 

- výbor si vyslechne zprávu 1. místopředsedy svazu a odstoupivšího manažera reprezentace Vlastimila Košťála, který navrhne kandidáta či kandidáty, z nichž se bude nový trenér vybírat

 

- každý z členů výboru může přijít s vlastním kandidátem

 

- ve volbě zvítězí ten kandidát, který získá nadpoloviční většinu hlasů

 

- pokud volba neurčí vítěze, sejde se výkonný výbor v krátké době znovu

 

- první reprezentační akcí nového trenéra bude zápas Anglie - Česko (20. srpna v Londýně)

A co je paradoxní, Hašek by měl víc zastánců než Petr Rada, podle médií nejžhavější kandidát na uvolněný post. Ti z oslovených, kteří projevili ochotu mluvit o konkrétních jménech, Radu většinou odmítají. A sympatie má i Zdeněk Zeman, český rodák s italským pasem, který se v úterý dohodl na smlouvě s bělehradskou Crvenou Zvezdou. Přitom zájem vést národní tým projevil, jenže jej manažer reprezentace Vlastimil Košťál označil za "vyčichlého" kouče.

Jméno Košťál zmiňovali někteří z oslovených s notnou dávkou odporu. Právě osobu 1. místopředsedy svazu a do pondělí manažera reprezentace označují mnozí za překážku v hledání Brücknerova nástupce - vadí jim, že ideální kandidáti prý kvůli Košťálovi nemají o nabízené místo zájem. Košťál sám na kritiku nereagoval, během středy nezvedal svůj mobilní telefon.

„Je velká škoda, že se pan Hašek kandidatury vzdal. Dost mě to štve, byl by ideální nástupce Karla Brücknera. To samé platí u pana Zemana. A co mě štve ještě víc, že odstoupili kvůli Košťálovi," řekl Dalibor Kučera, který je členem výboru jako předseda Řídicí komise pro Moravu.

Kučera je ze způsobu předvolební diskuze značně rozladěn. „Ona totiž žádná není. Není normální, abych 20. června pořádně nevěděl, o kom budu za čtyři dny hlasovat. A přitom jde o prestižní funkci. Je to fraška, která by měla někoho stát místo. A když si pan Košťál po světovém šampionátu před dvěma roky přisvojil právo nabídnout Brücknerovi prodloužení smlouvy, ať také teď jedná na vlastní triko, bez výkonného výboru," durdí se "Moravák" Kučera.

Podobně se vyjadřuje i 2. místopředseda svazu za Moravu a člen výboru Jiří Kubíček. "Ať si to Vlasta (Košťál) trénuje sám, všechny vhodné kandidáty stejně odehnal. Celá volba trenéra je absurdní divadlo," rozčiluje se známý svazový kverulant.

ČTĚTE TAKÉ: Chovanec: Slyšel jsem, že Rada už má národní tým slíbený

Adepti na reprezentačního trenéra 

- o kom se mluví:

Petr Rada - nyní kouč Teplic

Jozef Chovanec - sportovní manažer Sparty

Ladislav Škorpil - kouč Liberce

Jaroslav Hřebík - nyní bez angažmá

Werner Lička - generální manažer Ostravy

Zdeněk ščasný - nyní bez angažmá

Jozef Jarabinský - nyní bez angažmá

Dušan Uhrin ml. - trenér Temešváru (Rumunsko)

František Cipro - nyní bez angažmá

Josef Csaplár - nyní bez angažmá

 

- o kom se mluvilo, ale už vzali nebo mají práci jinde:

 

Ivan Hašek - podepsal smlouvu s Al Ahlí

Zdeněk Zeman - podepsal smlouvu s Crvenou Zvezdou Bělehrad

Karel Jarolím - chce zůstat ve Slavii

Vítězslav Lavička - podepsal smlouvu se Spartou

Miroslav Vrzáček, člen výkonného výboru za Moravu, dokonce navrhuje, aby se jednání s Haškem znovu otevřela. „Je to nejvhodnější kandidát, mělo by se s ním začít znovu jednat," řekl s tím, že pro Radu rozhodně ruku nezvedne. Podobný postoj má i Vladimír Blažej, zvolený do výboru za Čechy. Jeho pořadí kandidátů je Hašek, Chovanec, Hřebík. "Radu nebrat," řekl na dotaz on-line deníku TÝDEN.CZ.

Také Jaroslav Starka, prezident Příbrami a člen výboru za týmy 1. a 2. ligy, je přesvědčen, že Hašek a Zeman by byli vhodní kandidáti. „Ale oba už práci mají, takže to je bezpředmětné. Proto by bylo vhodné podívat se po trenérovi v zahraničí. V Příbrami s tím máme dobrou zkušenost," připomíná Starka, že jeho klub dovedl k návratu do 1. ligy italský kouč Massimo Morales.

Někteří "výboři" zůstali tajemní a nechtěli prozradit, jak se při volbě zachovají. "Nechci podporovat hysterii, která kolem volby panuje," řekl například František Hrdlička. Speciálně on je v prekérní situaci: vážným adeptem na Brücknerova nástupce je Petr Rada, dosud kouč ligových Teplic, kterým šéfuje právě Hrdlička. Takže i kdyby chtěl prozradit jméno svého favorita, z loajality vůči Radovi to udělat nemohl.

Anketa on-line deníku TÝDEN.CZ: S čím půjdete na zasedání výkonného výboru Českomoravského fotbalového svazu?

                                              (z 13 členů výboru zvedlo telefon 11) 

Milan HaškovecMilan Haškovec (zvolen za Čechy): "Když bude Petr Rada jediný kandidát, budu pro něj hlasovat. Pokud budou kandidáty Rada a Jozef Chovanec, budu hlasovat pro Chovance."

 

Jaroslav StarkaJaroslav Starka (zvolen za kluby 1. a 2. ligy): "Za ideální kandidáty jsem považoval Haška, Zemana a Jarolíma, ale ti se toho vzdali. Takže nevím. Rada? No, spíš bych se poohlédl v zahraničí, u nás v Příbrami se to osvědčilo."

 

František HrdličkaFrantišek Hrdlička (zvolen za kluby 1. a 2. ligy): "Jméno ze mě nedostanete, to řeknu až na výboru. Nechci podněcovat hysterii, která kolem téhle volby panuje."

 

Radek BělákRadek Bělák (zvolen za kluby 1. a 2. ligy): "Nechci vám to říct, do úterý si to nechám projít hlavou."

 

Dalibor KučeraDalibor Kučera (zvolen jako předseda Řídící komise pro Moravu): "Poslechnu si projev pana Košťála a důvody, které ho vedou k navržení kandidáta či kandidátů, a také od něj budu chtít slyšet, co ho vedlo k zavržení možných adeptů Zemana, Haška, Lavičky a dalších. Pak se rozhodnu, ale předem říkám, že jsme souborem loutek v rukách pana Košťála."

 

Vladimír BlažejVladimír Blažej (zvolen za Moravu): "Preferoval bych Haška, Chovance a Hřebíka v tomto pořadí. Pro Radu, pokud bude opravdu navržen, hlasovat nebudu."

 

Miroslav VrzáčekMiroslav Vrzáček (zvolen za Moravu): "Pro mě je Ivan Hašek pořád nejlepší kandidát, mělo by se s ním znovu začít jednat. Trenérem by neměl být nikdo z končícího realizačního týmu reprezentace. Tedy ani Petr Rada, to říkám na rovinu."

 

Václav ChválaVáclav Chvála (zvolen Za Čechy): "Počkám si na zprávu a návrh pana Košťála. Nechci kategorizovat, kdo z kandidátů je nejvhodnější. Zatím nejsem rozhodnut, ale s Radou bych asi problém neměl."

 

Jiří KubíčekJiří Kubíček (2. místopředseda svazu zvolen za Moravu): "Košťál všechny vhodné kandidáty odehnal, tak ať si to trénuje sám. Radu nepodpořím. Je co celé absurdní divadlo."

 

Jaroslav VacekJaroslav Vacek (2. místopředseda svazu): "Budou navrženi čtyři kandidáti, pro jednoho ruku zvednu. Ale do úterý vám k tomu víc neřeknu."

 

Rostislav Votík (předseda Řídící komise Čechy), Vlastimil Košťál (1. místopředseda svazu) a Pavel Mokrý (předseda svazu) ve středu nezvedali svůj mobilní telefon

Foto: ČTK, archiv fotbalového svazu

Autor: Pavel Němec, Petr Vlček





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi