Čeští fotbaloví průšviháři: od Jana Bergera k Bednářovi

Aktuální hříšník číslo jedna. Roman Bednář přistižen při nákupu drog.

Český fotbal poslední dobou výrazně pokulhává. Od evropského šampionátu v Portugalsku v roce 2004 nezaznamenal žádný velký úspěch, v probíhající kvalifikaci na mistrovství světa 2010 už má jen titěrnou naději na postup. O lesk přichází nejen na hřišti, ale i mimo něj. Kvůli hráčským aférám s alkoholem či drogami. 

Během posledních dvou let bylo aférek celkem dost. V roce 2007 „slavná" oslava narozenin Tomáše Ujfalušiho v Hotelu Praha během reprezentačního srazu. Hned několikrát měl problémy se zákonem Milan Baroš, kterému francouzské úřady zabavily automobil, když ho policie zadržela na dálnici kvůli vysoké rychlosti.

Rodák z Vigantic a v současnosti nejlepší střelec turecké ligy v dresu Galatasaraye byl i několikrát přistižen bulvárními fotografy, jak popíjel až do ranních hodin. Několikrát i ve společnosti třeba Tomáše Ujfalušiho. Společně s Barošem, Feninem, Kováčem, Svěrkošem a Matějovským má Ujfaluši na svědomí i poslední skandál českých reprezentantů.

Po kvalifikační prohře se Slovenskem šla vzpomínaná šestice posedět do pražské restaurace a nechala se opět „lapit" bulvárními fotografy. Všichni byli vyloučeni z reprezentace, i když novému kouči Strakovi nic nebrání v tom, aby je povolal už na přípravný červnový duel s Maltou.

Tomáš Ujfaluši už není členem reprezentačního družstva.Musí se to řešit razantně, tvrdí Uhrin

Čerstvou novinkou mezi českými reprezentanty jsou ale drogy. Ukázal to Roman Bednář, útočník anglického West Bromwich Albion a ještě nedávno člen širšího kádru reprezentačního mužstva. Nakoupil si na sedmdesát dávek kokainu a marihuanu.

ČTĚTE TAKÉ: Bednář a kokain: trenér už ho v týmu nechce 

S trochou nadsázky lze říct, že by čeští fotbalisté měli možná změnit obor. Reprezentaci se nedaří, Feninovi to ve Frankfurtu nestřílí, Matějovský nepomohl Readingu k postupu z druhé anglické ligy a Bednář do ní naopak zase sestoupil z West Bromwichem. Skotačení, popíjení a oddávání se radovánkám jim jde očividně mnohem lépe.  

Jak tomu v podobných případech v minulosti? Všichni vědí, že k fotbalu patří pivo a hráči umějí vítězství i porážky pořádně zapít. Kanonýra Tomáše Skuhravého musel trenér Dušan Uhrin starší hlídat v recepci hotelu, aby neutíkal do hospody. Sparťanská ikona Jan Berger se dokonce podrobil protialkoholní léčbě, jako spousty dalších.

Skuhravý si užíval života naplno. Rád si dopřál něco silnějšího a dost kouřil. "Cigára si připaloval stomarkovkama. Házel je pod stůl a číšníci je ohořelé chodili vyměňovat," vzpomínal Jan Berger.

"S Tomášem Skuhravým jsem však neměl nikdy problém, protože jsem ho respektoval," říká Dušan Uhrin starší. "Honza Berger s Pepíkem Jarolímem zase přišli na jednom sparťanském soustředění po večerce, tak jsem je málem poslal domů. Stejně jako jsem zarazil vylomeniny Jirkovi Novotnému a byl klid."

Recept na ukázněnost hráčů? "Musíte být vůdčí osobnost, protože se to musí řešit razantně," říká Uhrin.

Čeští fotbaloví hříšníci minulosti i současnosti

Petr Kostelník.Petr Kostelník - v osmdesátých letech chytal za reprezentační mužstvo. Ligu hrál za Duklu, Spartu, Žižkov a Lázně Bohdaneč. Působil i v Guatemale. Jako trenér vedl mládežnické celky Bohemians a následně v Bohemians 1905 působil i jako asistent trenéra u prvního mužstva.

 

V březnu 2008 prodělal po jednom z tréninků infarkt. V únoru letošního roku se rozhodl pro protialkoholní léčbu v Bohnicích.

 

Zdeněk Jánoš.Zdeněk JÁNOŠ - byl fotbalový brankářem, který dokázal seřvat spoluhráče, protihráče i rozhodčího. Fotbal doslova žral a byl pravým bláznem mezi třemi tyčemi, který dokázal dobře kopnout i penaltu. Co však měl také rád, byla rychlá jízda v autě.

 

Na tuto lásku doplatil životem. V úseku mezi pražským Jižním Městem a Petrovicemi narazil  ve 150kilometrové rychlosti do protijedoucího autobusu. Nebyl připoutaný, zlomil si vaz a byl na místě mrtvý. Je možné, že před jízdou požil alkohol. Předtím hrál za tyto kluby: SK Slavia Praha, FK Jablonec 97 a FC Dukla Příbram.

 

Tomáš Ujfaluši.Tomáš UJFALUŠI - nyní již bývalý kapitán české reprezentace proslul především díky aféře v Hotelu Praha, kde během reprezentačního srazu slavil své narozeniny s dalšími spoluhráči.

 

I potom byl několikrát přistižen v ranních hodinách v různých restauračních zařízeních. Po další aféře spojené s alkoholovým posezením po reprezentačním zápase se vzdal možnosti reprezentovat.

 

Roman Bednář.Roman BEDNÁŘ - kupoval si na ulici před svým domem kokain a marihuanu. Vyfotili ho, svým klubem byl suspendován, nový trenér reprezentace František Straka s ním nepočítá, o případ se zajímá policie a on tvrdí, že drogy kupoval pro kamaráda.

 

Již v minulosti měl problémy s alkoholem. Třeba během doby, kdy hrál za Mladou Boleslav. Marihuanu si dopřál i během dorosteneckých let v Bohemians. Jak jeho kauza dopadne, se rozhodne v příštích dnech. Hráčská asociace PFA dokonce nabídla hráči lékařskou pomoc a odvykací kůru.

 

Jiří ŠTAJNER - v polovině devadesátých let vyhrál titul se Slavií a zahrál si semifinále Poháru UEFA. Pak se však z první ligy vytratil a užíval si pohody v nižších fotbalových soutěžích, kdy hrál A třídu v Louňovicích. V dalších letech se však do velkého fotbalu vrátil.

 

Jiří Štajner.Přes Most došel do Liberce, se kterým vyhrál svůj druhý titul. Pak následoval přestup do německého Hannoveru, kde je s půlroční přestávkou až dodnes. Měl pověst velkého "pařiče", který neví, kdy přestat. Alkohol a cigarety. Alkohol s příchodem rodiny omezil, cigarety mu zůstaly.

 

Milan BAROŠ - hvězda Eura 2004 v Portugalsku, kde byl nejlepším střelcem turnaje. Nastupoval za Liverpool, Aston Villu, Portsmouth, Lyon a nyní za Galatasaray Istanbul.

 

Milan Baroš.Během angažmá ve francouzském Lyonu jel na dálnici téměř 200 km/h a musel před soud, který mu automobil zabavil a napařil mu tučnou pokutu.

 

Účastnil se aféry v Hotelu Praha i dubnového flámu po prohře se Slovenskem. Bulvární noviny zveřejňují poměrně často fotografie, na kterých je zachycen, jak v ranních hodinách odchází z baru či diskotéky.

 

Tomáš SKUHRAVÝ - Dlouhovlasý "Bomber" rozhodně nebýval vzorem dokonalého sportovce. Užíval si naplno života, rád si dopřál něco silnějšího.

 

Tomáš SkuhravýStejně jako na hattrick, který vstřelil na mistrovství světa 1990 v Itálii proti Kostarice, se vzpomíná i na jeho řádění. Třeba, když v roce 2000 v obrovské rychlosti vjel se svým vozem do protisměru a srazil se s protijedoucím autem. Měl v krvi 1,89 promile alkoholu.


A očití svědci dávají k dobrému, jak si Skuhravý típal cigarety o jazyk či jak se vsadil, že sní půllitr. Zadrželi ho, když mu sklo už křupalo mezi zubama.

 

Jan ŠIMÁK - Nadějný hráč, jehož rozlet zastavily hrací automaty, psychická nezralost i alkohol. "Měl jsem několik složitých hráčů, ale on je komplikovanější než všichni dohromady," zlobil se kdysi trenér Klaus Toppmöller.

 

Jan Šimák (vpravo)V roce 2005 se podrobil protialkoholní léčbě v Bohnicích a k fotbalu se vrátil v dresu Sparty. Pak se opět vydal do Německa, kde nejprve zářil v dresu druholigové Jeny, odkud ho koupil Stuttgart, se kterým v letošní sezoně usiluje o titul v německé lize.

 

Jan BERGER - česká legenda a idol většiny fanoušků pražské Sparty. V roce 1982 skončil po divoké pitce na stanici SNB, kde hrozil pomočením obrazu Gustáva Husáka. Léčil se u Apolináře, 35 dní strávil i v ruzyňské věznici. Dokázal se však vrátit k fotbalu a roku 1984 převzal cenu pro Fotbalistu roku.

 

Ladislav PŘÁDA - v padesátých letech debutoval v národním týmu, když mu bylo jednadvacet let. V jedenácti zápasech vstřelil pět gólů. Kariéru i vlastní život utopil v alkoholu. Nebyl pro něj absolutně žádný problém vypít láhev vodky a hned se shánět po další.

 

Vlastimil Petržela.Vlastimil Petržela - známého trenéra dohnala do Bohnic závislost na hazardu a lécích. Někdejší kouč Slavie, Sparty či Petrohradu byl v léčebně na podzim minulého roku. Teď se chystá na návrat do fotbalu - mluvilo se o něm jako o kandidátovi na post trenéra reprezentace.

Foto: archiv, ČTK

Autor: Ondřej Eisner





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi