Brazílie hrála s Mexikem bez branek, Rusko zachránilo bod

Marouana Fellaini.

Fotbalisté Brazílie remizovali v druhém utkání na světovém šampionátu s Mexikem 0:0 a oba týmy tak zůstávají na turnaji bez porážky. Duel finalistů olympijských her v Londýně přinesl teprve druhou remízu na letošním mistrovství světa. Mexičtí fotbalisté poprvé v historii dokázali s Brazílií na MS alespoň remizovat, velkou zásluhu na tom měl brankář Guillermo Ochoa. Belgičané otočili ve skupině H v Belo Horizonte s Alžírskem a vyhráli 2:1. Rusko remizovalo s Jižní Koreou, když zásluhou Keržakova rychle odpovědělo na vedoucí gól soupeře ze 68 minuty. 

Trenér domácí reprezentace Luis Felipe Scolari před zápasem udělal jednu vynucenou změnu v sestavě. Hulka, který si na nedělním tréninku poranil stehno, v záloze nahradil Ramires z Chelsea. Miguel Herrera na druhé straně neměl důvod po povedeném utkání proti Kamerunu (1:0) do základní jedenáctky zasahovat.

Brazilci do utkání vstoupili trochu nervózně, nedařily se jim přihrávky a Mexičané se snadno dostávali k míči. Ve 24. minutě vyslal povedenou střelu Héctor Herrera, gólman Júlio César míč zasáhl konečky prstů, následoval však odkop od domácí branky. O minutu později se na druhé straně dostal k zakončení Neymar, jehož hlavičku Ochoa vyrazil.

Střela mexického středopolaře Vázqueze z 42. minuty jen těsně minula bránu. O chvíli později měla Brazílie šanci po přímém kopu, Ochoa byl ale opět pozorný a do šaten šly týmy za bezgólového stavu.

Na začátku druhého poločasu dostali znovu mexičtí fotbalisté "Kanárky" pod tlak a několikrát ohrozili domácí branku, spíše ale střelami z větší vzdálenosti. V 63. minutě zkusil na druhé straně štěstí Neymar z přímého kopu, svůj pokus ale neusměrnil mezi tyče.

O chvíli později se tentýž hráč dostal k míči po Bernardově centru do šestnáctky, jeho střelu k pravé tyči ale znovu zneškodnil Ochoa. Ten si poradil i s hlavičkou Thiaga Silvy v 86. minutě. Poslední šanci zápasu měl střídající Mexičan Jiménez, jeho tvrdou střelu Júlio César vyrazil. Brazílie tak přerušila sérii deseti vyhraných zápasů.

Belgie měla namále

Výběr trenéra Marca Wilmotse, který odborníci považují za černého koně šampionátu, prohrával po penaltě Sufjána Fighúlího z 25. minuty, po přestávce ale zásluhou střídajících hráčů Marouana Fellainiho a Driese Mertense skóre otočil.

Belgie měla v prvním poločase optickou převahu, do výrazné šance se však nedostala. Naopak ve 25. minutě inkasovala, když Vertonghen stáhl ve vápně Fighúlího a rozhodčí nařídil penaltu, kterou sám faulovaný hráč proměnil.

Marouana Fellaini.Alžírsko se tak dočkalo gólu na šampionátu poprvé od roku 1986 a po 506 minutách hry. Od nejdelší série bez vstřelené branky, která patří Bolívii, dělilo africký celek jedenáct minut.
Belgie zahrozila jen dvakrát - poprvé Mbuhliho potrápila Witselova skákající střela, v závěru poločasu se po Hazardově individuální akci dostal k míči osamocený Chadli, ale jeho slabý pokus alžírského brankáře nezaskočil.

Po přestávce se obraz hry nezměnil. Poprvé zahrozil po rohu Medžání, ale hlavičkoval těsně vedle. Po hodině hry měl velkou šanci vyrovnat střídající Origi, jeho tvrdou střelu však vyrazil vybíhající Mbuhli.

V 70. minutě už Belgie narůstající převahu využila. Postaral se o to další nový muž na hřišti Fellaini, kterého na malém vápně našel přesným centrem De Bruyne.
Belgický tlak pokračoval a deset minut před koncem se Wilmotsův tým ujal vedení. Hazard při protiútoku našel volného Mertense, který poslal míč do pravého horního rohu branky.

Třetí gól mohl vzápětí přidat hlavičkující Fellaini, tentokrát ho však Mbuhli vychytal.
Belgie díky obratu vyhrála jedenáctý soutěžní zápas za sebou, alžírská série bez vítězství na mistrovství světa naopak pokračuje a natáhla se na osm zápasů.

Rusko zachránilo remízu

Poslední zápas prvního kola základních skupin fotbalového mistrovství světa v Brazílii mezi Ruskem a Koreou skončil 1:1. O góly se postarali střídající hráči. Asijský celek vedl od 68. minuty, kdy se po chybě brankáře Igora Akinfejeva prosadil I Kun-ho, za šest minut ale zařídil dělbu bodů ve skupině H Alexandr Keržakov. Korea poprvé od MS v roce 1998 nevyhrála zahajovací utkání.

Oba týmy vstoupily do utkání s vervou, elán jim ale vydržel jen pár minut a pak se hra změnila v taktické šachy. Korea po prohře 0:4 s Ghanou v generálce na šampionát vsadila na jistotu, do obranného bloku se ale po ztrátě míče rychle vraceli i Rusové, kteří mají jako jediní na MS celý kádr složený jen z hráčů domácí ligy. Fanoušci na stadionu tak v první půli viděli jen pár střel z dálky.

Až v 31. minutě musel poprvé zasahovat korejský gólman, Ignaševičovu dalekonosnou ránu z přímého kopu nejistě vyrazil před sebe. Na opačné straně střílel Ku Ča-čchol a jeden z ruských beků tečoval míč do protipohybu gólmana Akinfejeva těsně vedle. Son Hung-min, jeden z pěti korejských hráčů na MS hrajících v Německu, pak před pauzou pálil mimo. Tým sborné neskóroval na MS v úvodním dějstvím ve čtvrtém duelu po sobě.

Druhou půli začali chvilkovým tlakem Rusové. Fajzulinovu ránu s problémy vytáhl nad břevno Čung Song-rjong a z následného roku hlavičkoval kapitán Berezuckij do boční sítě.
Až poté vyslali první střely na branku také Korejci. Gólman Akinfejev nepůsobil vůbec jistě a všechny tři pokusy jen vyrazil. To samé předvedl na opačné straně i Čung Song-rjong po Kombarovově ráně.

Nejisté zákroky gólmanů proti míči Brazuca vyvrcholily v polovině druhé půle hrubou chybou Akinfejeva. Střídající I Kun-ho prošel středem hřiště, napřáhl za vápnem a ruskému brankáři přepadl balon přes prsty do sítě.

Asiaté se ale z vedení radovali jen šest minut. Střídající Keržakova byl na trávníku tři minuty a už ukázal svůj gólový instinkt. Dobře se zorientoval na hranici malého vápna a dorazil míč do branky. Dal svůj 26. reprezentační gól a dotáhl se na třetí místo historické tabulky střelců ruského národního týmu. Sborná pojedenácté za sebou neprohrála.

Mistrovství světa ve fotbale

Skupina H:

Belgie - Alžírsko 2:1 (0:1)
Branky: 70. Fellaini, 80. Mertens - 25. Fighúlí z pen. Rozhodčí: Rodríguez - Torrentera, Quintero (všichni Mex.). ŽK: Vertonghen - Bin Tálib. Diváci: 56.800.

Rusko - Korea 1:1 (0:0)
Branky: 74. Keržakov - 68. I Kun-ho. Rozhodčí: Pitana - Maidana, Belatti (všichni Arg.). ŽK: Šatov - Ki Song-jung, Son Hung-min, Ku Ča-čchol. Diváci: 37.603.

Základní skupina A:
Brazílie - Mexiko 0:0
Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.). ŽK: Ramires, Thiago Silva - Aguilar, Vázquez. Diváci: 60.342.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi