29. ligové kolo: o titul i o sestup

Budou se sparťané radovat už po 29. kole?O titul, pohárové příčky i druhé sestupové místo se ještě hraje v první fotbalové lize. Pondělní předposlední kolo může hodně napovědět o konečném zúčtování, ale odpovědi na všechny otazníky ještě nepřinese. Celé kolo se kvůli regulérnosti hraje ve stejném čase, průběh zápasů Olomouc - Sparta a Liberec - Teplice uvidí i televizní diváci. Zápas na Hané se vysílá přímo, podle vývoje budou připraveny kamery také na severočeském derby.

Nejblíže k titulu má Sparta, která jede do Olomouce, hrající o holý prvoligový život. Trenér Vlastimil Petržela mocně touží po skalpu lídra soutěže, ale Sigmě by v současné situaci pomohl i bod. "My ale budeme hrát na vítězství," zdůraznil Petržela, který v minulých dnech několikrát prohlásil, že Spartu porazí. "Soupeř má sice zkušenější mužstvo, ale nemá stabilní výkonnost. Nehrajeme špatně, můžeme si věřit," míní kouč, který si prý stále nepřipouští sestupové problémy.

Jinak to možná cítí fotbalový národ na Hané, který je ve stavu mobilizace. Fanoušci chtějí sounáležitost s týmem vyjádřit tím, že do vyprodaného hlediště přijdou oděni do modro-bílých klubových barev.

Sparťané neprohráli v Olomouci už devět let, a proto na dálku s úsměvem sledovali sebevědomá prohlášení olomouckého trenéra, která je prý vyburcují ještě více. Jenže o motivaci má ligový lídr postaráno i bez soupeře, protože v případě vítězství se mu titul přiblíží na dosah, při ztrátách soupeřů už může dokonce slavit.

Trenéra Michala Bílka sebevědomí soupeře nepřekvapuje. "To je logické, hrají o sestup a výhra jim zaručí ligovou příslušnost. My ale děláme vše pro titul a prosíme i fanoušky, aby také udělali maximum," vyzval příznivce rudých barev k hromadnému výjezdu. A ti ho zjevně vyslyšeli: na Hanou se chystá několik set fandů a stejně jako domácí připravují jednotné oblečení v hlavní klubové barvě.

Hosté vyrazí na Moravu pendolinem, ale domů se už budou vracet klubovým autokarem. "Věřím, že hráči nynější rytmus zvládnou, věnujeme se hodně regeneraci, trénuje se už méně. Zbývají tři zápasy a ve všech chceme uspět," připomněl kouč, že jeho tým je ve hře také v domácím poháru.

Liberec chce Teplicím oplatit nejvyšší letošní porážku

Také Liberec si nesmí dovolit s Teplicemi ztratit, pokud chce ještě reálně myslet na obhajobu. Jenže narazí na soupeře, s kterým utrpěl nejkrutější prohru v letošní sezoně. Tříbranková porážka z Teplic stále zůstává v paměti druhého týmu soutěže.

Liberečtí látají sestavu, jak se dá: Hodúr v týdnu netrénoval, až v den utkání dorazí z kvalifikace ME devatenáctek Polák a Dohnálek, kteří se možná okamžitě posadí na lavičku náhradníků. Teoreticky by mohl zasáhnout do hry i Blažek, ale také on dva týdny netrénuje.

Tepličtí přijedou s hodně oslabenou sestavou, ale i tak chtějí zkomplikovat soupeři cestu za obhajobou titulu. "Budeme mít na střídání jen jednoho hráče, ale musíme se s tím poprat," řekl trenér Jiří Bartl, který pro jistotu vezme i hráče třetiligové rezervy. Do branky půjde Dvořák nebo Porcal.

Slavia po prodělané krizi touží alespoň po třetím místě

Slávisté ještě před měsícem vládli lize a v tuto dobu měli podle mnoha expertů už chystat mistrovský ohňostroj. Na titul sice mají naději stále, ale sami přiznávají, že budou spokojeni, když skončí na třetím místě. Nejhorší krizi červenobílí zažehnali, se Zlínem jsou zřejmým favoritem. Nic na tom nemění ani řada absencí kvůli zdravotním důvodům či reprezentačním povinnostem juniorů. "Musíme hrát stejně jako s Mladou Boleslaví. To znamená nátlakovou hru a nepouštět soupeře do šancí," plánoval trenér Karel Jarolím.

Zlínu chybí k záchraně bod, a ten chce odvézt ze Strahova. "Slavia se už ale dostala z útlumu, nejdůležitější bude ohlídat její rychlý přechod do protiútoků přes Vlčka a Šventa," míní trenér Pavel Hoftych.

Mladá Boleslav sice v posledním kole přivítá Liberec doma, ale rozhodující zkouška možná čeká Středočechy už na půdě zarputilého Mostu. Na sever Čech ale přijede posílena osmizápasovou sérií bez prohry.

Most je s patnácti nerozhodnými výsledky remízovým králem ligy, ale tentokrát by asi severočeský klub byl za bod s favoritem spokojen. Mostečtí mohou navíc ligu dohrát v klidu. "Jde nám především o to, abychom se s diváky rozloučili co nejlepším výkonem. Každopádně hra bez stresu by měla přinést naše zklidnění," odhadl trenér Zdeněk Ščasný.
Vítězná série vrátila mladoboleslavský tým zpět do hry o titul. Pokud se ale hosté chtějí udržet ve hře až do posledního kola, nesmějí klopýtnout ani v Mostě. "Z posledních výsledků jsme dobře naladěni, cítím, že je v týmu zdravá nervozita, která většinou pomáhá," svěřil se trenér Dušan Uhrin.

Slovácko hodlá v domácí rozlučce porazit Příbram

Slovácko už je jistým sestupujícím, ale teď s sebou může stáhnout i Příbram. Pokud Středočeši nesníží ztrátu na Olomouc, jejich osud bude zpečetěn už v pondělí večer. Bilance ale výhře hostů moc nepřeje: Marila nevyhrála na hřišti soupeře od října 2005 a více než rok nevstřelili její hráči mimo svůj domov více než gól.

Uherské Hradiště čeká loučení s domácím publikem. "Rozhodně se chceme rozloučit nejen vítězstvím, ale i dobrým výkonem. Soupeři jde o všechno, ale my v žádném případě zápas nevypustíme. Příležitost opět dostanou hráči, s nimiž počítáme pro příští sezonu," uvedl trenér Pavel Malura, kterému údajně klubový šéf Jan Řezník zakázal, aby pustil do hry Drobisze, Ivanu a Inemana v obavě, aby se před letním odchodem nezranili.

Příbrami nezbývá než na Slovácku vyhrát a spoléhat na ztrátu soupeřů. "Věřím, že se nám podaří vstřelit nějakou branku a odvézt vítězství, protože jinou šanci ani nemáme. I výhra nám ale v případě vítězství Olomouce už může být málo platná," tušil trenér Jiří Kotrba, že sestupová gilotina je nebezpečně blízko.

Ve zbývajících zápasech už čekají týmy pouze boje o vylepšení vnitroklubových bonusů. V zápasech Plzeň - Jablonec, Ostrava - České Budějovice a Brno - Kladno půjde navíc shodně domácím týmům o teoretickou šanci na účast v Poháru Intertoto. Do něj by pátý tým konečného pořadí postoupil za předpokladu, že Sparta skončí třetí a současně vyhraje pohárovou soutěž.

Jablonec na rozdíl od zbývajících pěti týmů ještě má vrchol sezony před sebou, protože ho ve čtvrtek čeká pohárové finále, ale šetřit prý nikoho nehodlá. "Před semifinále jsem nikoho nešetřil a stejné to bude i teď," prohlásil trenér Petr Rada.

Program 29. kola - pondělí 21. května:

17:15 Sigma Olomouc - Sparta Praha (na podzim 0:1, ČT2), Viktoria Plzeň - FK Jablonec 97 (1:2), 1. FC Slovácko - Marila Příbram (1:1), 1. FC Brno - SK Kladno (0:3), Slavia Praha - Tescoma Zlín (2:1), Slovan Liberec - FK Teplice (0:3), Baník Ostrava - Dynamo České Budějovice (2:2), SIAD Most - FK Mladá Boleslav (1:2).

Foto: Robert Sedmík

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi