Češi porazili Švýcary 5:4, ve čtvrtfinále je čekají Spojené státy

Momentka z utkání Česko - Švýcarsko.

Čeští hokejisté v závěrečném utkání v základní skupině A na mistrovství světa v Moskvě porazili Švýcarsko 5:4 a zajistili si první místo v tabulce. Na čtvrteční čtvrtfinále tak setrvají v ruské metropoli a od 15:15 se utkají o postup do semifinále s USA. Američané uhráli potřebný bod v přímém souboji o čtvrté místo ve skupině B se Slovenskem po prohře 2:3 v prodloužení.

Švýcaři do play off nepostoupili, po jejich prohře se dostali do čtvrtfinále Dánové. Kouč Vladimír Vůjtek si na české lavičce mohl vychutnat příjemný dárek k dnešním 69. narozeninám.

Češi začali náporem a dostávali se do šancí. Birner těsně minul, Zaťovičův pokus vyrazil Berra pravým betonem, pálili i Kempný, Kundrátek a Jeřábek. Následně ztroskotal na brankáři Colorada Kašpar a po ráně Kempného neuspěl ani z dorážky Červenka. Švýcaři vůbec poprvé zahrozili až v polovině úvodní části, ale Niederreiterův pokus zblokoval Jordán.

Ve 12. minutě se ale soupeř radoval z vedení. Švýcaři využili chybu při střídání českého týmu, když za Douderu nenaskočil na led Jeřábek. Andrighetto vysunul do uvolněného prostoru Hollensteina, který únik proměnil mezi Francouzovy betony. Švýcaři ožili a vytvořili si další dvě nebezpečné situace.

Vůjtkův tým odpověděl v přesilovce při vyloučení Du Boise, při kterém Češi uzamkli soupeře v obranném pásmu a nakonec si našla cestu za Berrova záda střela Kempného od modré čáry tečovaná Birnerovou bruslí. Otočit stav mohl Kousal, ale při výpadu švýcarského gólmana neprostřelil.

Češi pokračovali v převaze i ve druhé třetině, ale ve 24. minutě měli štěstí, když se projel do otevřené obrany Andrighetto a trefil levou tyč. Hned vzápětí se probil mezi obránci Kašpar, byl před zakončením faulován a z nařízeného trestného střílení otočil stav. Berru překonal svým oblíbeným zakončením mezi betony.

Vzápětí měl možnost zvýšit Kempný, ale Berra jeho pokus vytěsnil. Švýcarům nepomohl k vyrovnání tlak při Jeřábkově vyloučení. Na druhé straně pálili Kašpar a Kempný. V 35. minutě zastavil Niedereiterův průnik až Francouz, další možnost měl Walser a před pauzou ještě vyslali nebezpečné pokusy Grossmann a Weber.

Po 105 vteřinách třetí třetiny Češi zvýšili. Puku se po vhazování zmocnil Zaťovič a z mezikruží překonal Berru střelou na lapačku. Při Kousalově vyloučení mohl v oslabení skórovat Zohorna, ale v úniku na švýcarského gólmana nevyzrál. V pokračující přesilovce se radovali po úspěšné Moserově dorážce Švýcaři.

Deset minut před koncem ale opět pojistil náskok Vůjtkova výběru Zohorna, který naskočil do hry až od třetí třetiny. Vypálil za kruhem a Berra máchl lapačkou do prázdna. Francouz pak zlikvidoval Andrighettův sólový únik v oslabení.

Švýcaři sáhli při trestu Kempného k power play, ale Jordánovo vyhození si srazil do vlastní prázdné branky Blum. Vzápětí se ale trefil Schneeberger, a když Češi nevyužili 91 sekund trvající výhodu pěti proti třem, zdramatizoval konec ještě 36 vteřin před koncem Andrighetto. Pak už ale Francouz odolal.

Mistrovství světa v hokeji v Rusku:

Skupina A - Moskva:

ČR - Švýcarsko 5:4 (1:1, 1:0, 3:3)

Branky a nahrávky: 17. Birner (Kempný, Řepík), 25. Kašpar z trestného střílení, 42. Zaťovič, 50. T. Zohorna (Kousal, Kolář), 55. Jordán - 12. Hollenstein (Andrighetto, Schäppi), 46. Moser (Du Bois, Trachsler), 56. Schneeberger (Moser, Hofmann), 60. Andrighetto (Hollenstein). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Piechaczek (Něm.) - Otmachov (Rus.), Šefčík (SR). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7101.

Sestavy:

ČR: Francouz - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, Zaťovič - Jarůšek (41. T. Zohorna), Faksa, Filippi. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Švýcarsko: Berra - Diaz, Blum, Du Bois, Geering, Y. Weber, Marti, Schneeberger, Grossmann - Niederreiter, Trachsler, Moser - Ambühl, Walser, Hofmann - Andrighetto, Schäppi, Hollenstein - M. Wieser, Walker, D. Wieser. Trenéři: Patrick Fischer, Felix Hollenstein a Reto von Arx.

On-line

5:4


  •  

    Dobré dopoledne, vítejte u nejčasnějšího českého utkání na mistrovství světa v Rusku. V posledním utkání základní skupiny čeká výběr Vladimíra Vůjtka nevyzpytatelné Švýcarsko.


  •  

    Čeští hokejisté nastoupí v obměněné sestavě oproti poslednímu duelu s Dánskem, který prohráli na samostatné nájezdy.

    Francouz - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, Zaťovič - Jarůšek, Faksa, Filippi.


  •  

    Takto vypadala sestava Švýcarska v posledním utkání proti Švédům: 

    Berra - Du Bois, Geering, Weber, Blum, Grossmann, Schneeberger, Marti - Trachsler, Niederreiter, Moser - Hofmann, Ambühl, Walser - Schappi, Andrighetto, Hollenstein - M. Wieser, D. Wieser, Walker - Martschini. Trenér: Patrick Fischer.


  •  

    Jak vypadá postupová matematika?
    Skupina A: Češi zatím vévodí společně s Rusy skupině A s patnácti body. Výše jsou uváděni Rusové pro lepší skóre, po konci základní části by se však na první místo posunuli čeští hokejisté pro lepší vzájemný zápas. Pozici českého týmu však v případě prohry mohou stále ohrozit Švédové se třinácti body.
    Skupina B: Večerní zápas mezi Finskem a Kanadou rozhodne o tom, kdo se ze dvou dosud neporažených týmů ujme první místa. Jisté třetí místo již mají Němci, čtvrté místo stále mohou uhrát tápající Slováci. Musí "jen" porazit zatím čtvrté Američany.

    Na koho mohou Češi narazit ve čtvrtfinále?

    Spojené státy
    Češi by museli porazit Švýcary a vyhrát skupinu, Američané pak v utkání se Slovenskem uhrát alespoň bod za remízu.

    Slovensko
    Federální derby by nastalo v případě, že by Češi opanovali skupinu A a Slováci dokázali porazit Američany v základní hrací době.

    Německo
    Nechtěná varianta. Pokud by Češi se Švýcary prohráli a skončili ve skupině druzí, narazili by na Němce. Pozorně by pak sledovali i Švédy. Pokud by totiž Rusové skončili až třetí a Švédové vyhráli skupinu, stěhoval by se Vůjtkův výběr do Petrohradu.

    V kostce aneb Co znamenají české výsledky:

    Výhra za tři body:
    Švýcaři končí a Vůjtkův tým postupuje z prvního místa.

    Výhra za dva body (prodloužení nebo nájezdy):
    Čechy mohou přeskočit Rusové, kdyby po 60 minutách hry porazili Švédy. V ostatních případech zůstává tuzemský výběr první.

    Prohra za jeden bod (prodloužení nebo nájezdy):
    Rusům by stačila k prvnímu místu ve skupině jakákoliv porážka Švédů.

    Prohra za nula bodů:
    Rusové by brali první místo i za prohru v prodloužení či po nájezdech. Kdyby ale zvítězili Švédové v základní hrací době, Češi by skončili druzí a Rusové třetí. Domácí výběr ale musí hrát čtvrtfinále v Moskvě, tudíž by se Vůjtkův výběr stěhoval do Petrohradu.


  •  

    Češi jsou už na ledě, dnes oblékli červené dresy. Naopak Švýcaři budou hrát v bílých trikotech. 


  •  

    Vladimír Vůjtek dnes slaví 69. narozeniny a je tak zřejmé, jaký nejlepší dárek by mu mohli jeho svěřenci dát. 


  •  

    Palác legend v Moskvě je už dopoledne solidně zaplněný, je znát, že začíná jít do tuhého. Češi hrají o první místo ve skupině, Švýcaři o postup do čtvrtfinále. 

  • 00:01
     

    Jde se na to! První buly vyhrál Tomáš Plekanec. 

  • 00:24
     

    První zákrok švýcarského gólmana Berry. Coloradský gólman se vypořádal s nátlekem prvního českého útoku. 

  • 00:41
     

    Další solidní šanci má na svědomí Michal Birner! Češi začali hodně zostra.

  • 01:10
     

    Další příležitost Řepíka gólem nekončí. 

  • 02:05
     

    Češi ještě nepustili Švýcary z obranného pásma. Parádní začátek.

  • 02:53
     

    Přerušení přichází až po střele Kundrátka od modré. Berra se na začátku zápasu hodně zapotil.

  • 04:10
     

    Češi pokračují v tlaku, zatím střílí převážně z uctivé vzdálenosti. 

  • 04:44
     

    Velká šance Lukáše Kašpara. Dobře postavený český útočník se sám před brankou neprosadil.

  • 04:52
     

    Na ledě se přiostruje, k vidění byla první hromadná potyčka u mantinelu. Sudí zatím nevylučuje. 

  • 05:49
     

    Češi aktivním forčekingem kazí Švýcarům rozehrávku, Francouz si ještě pořádně nesáhl na puk. 

  • 07:53
     

    Švýcaři si trochu oddychli, hraje se především ve středním pásmu.

  • 08:40
     

    Ostrou ránu Kempného od modré se ještě pokoušel dorážet Červenka. Berra zatím drží švýcarské naděje. 

  • 09:20
     

    Francouz zatím více než svými zákroky pomáhá spoluhráčům s rozehrávkou. 

  • 10:00
     

    V polovině utkání zůstává poměr střel na branku 8:1 pro Českou republiku. 

  • 10:05
     

    Vzápětí přichází první výrazná šance Švýcarů. Střílel Niederreiter, nejlepší hráč týmu na MS.

  • 11:30
     

    Malá vsuvka: zajímavostí dnešního zápasu je, že se dnes opět potkává duo Šimek - Grossmann. Nikoliv na jevišti, ale jako soupeři na ledové ploše.

  • 11:36
     

    Češi prohrávají 0:1. 

  • 11:36
     

    Na ledě nečekaně chyběl pravý obránce, zoufalý Jordán tak jen sledoval, jak se do úniku řítí Hollenstein, který zkušeně propálil bezmocného Francouze. 

  • 12:29
     

    Chybují ale i Švýcaři. Plekanec v přečíslení hledal volného Červenku, tomu ale střela vůbec nesedla. 

  • 13:09
     

    Gól Švýcary hodně povzbudil. Hrají mnohem ofenzivněji, než na začátku utkání. 

  • 14:51
     

    Jarůšek se ne a ne prosadit. Tentokrát byl ovšem v hodně složité pozici, rozložená švýcarská obrana ale měla co dělat. 

  • 15:29
     

    Obránce Du Bois podráží Pastrňáka a Češi si zahrají první přesilovku. 

  • 15:45
     

    Češi mají tlak, po střele Řepíka nevěděl Berra, kde se puk zrovna nachází. Ani z dorážek ale gól nepadl.

  • 17:00
     

    Češi srovnávají na 1:1!

  • 17:00
     

    Michal Birner špičkou bruslí nechtěně nasměroval střelu Kempného mezi nohy švýcarského brankáře. Češi využívají teprve čtvrtou přesilovku na turnaji, liberecký útočník dává už svůj čtvrtý gól.

  • 17:40
     

    Do samostatného úniku se hnal Kousal, scházela mu ale rychlost i přesnost. 

  • 19:13
     

    V závěru hrají oba týmy hodně opatrně, nikdo nechce dostat gól do šatny. 

  • 20:00
     

    Končí první třetina. Aktivnější Češi měli více ze hry, ale přesto jako první inkasovali. Naštěstí se jim povedla přesilová hra. 

  • 20:00
     

    Pokud by utkání skončilo remízou, museli by čeští hokejisté s napětím sledovat večerní zápas Ruska se Švédy. Jak vypadá postupová matematika a potenciální soupeři pro čtvrtfinále? 

  • 20:00
     

    Vyplatí se sledovat i druhý, současně hraný zápas v Petrohradu. V něm vedou Slováci nad Spojenými státy 1:0 po první třetině. Případná výhra v základní hrací době by pro naše sousedy znamenala vytoužený postup do čtvrtfinále. 

  • 20:01
     

    Druhá třetina začala, puk získávají Švýcaři. 

  • 20:40
     

    Češi začínají opět aktivně, důrazně napadají své soupeře. 

  • 21:31
     

    Berra vyráží další střelu aktivního Kempného.

  • 21:44
     

    Od Kašparových chráničů se puk odrážel do švýcarské branky, Berra opět skvěle chytá. 

  • 23:00
     

    Puk se schoval ve výstroji jednoho ze švýcarských hráčů a nečekaně vypadl přesně před jejich brankovištěm. 

  • 23:16
     

    Marti natlačil českého obránce do Francouzovy branky a s sebou vzal i samotného gólmana. Hra se přerušuje. 

  • 23:40
     

    Obrovská šance Švýcarů! Andrighetto bleskově zrychlill a proplul mezi zkoprnělými českými obránci. Jeho střela skončila na tyčce Francouzovy branky!

  • 24:05
     

    Niederreiter přidává další střelu, Francouz se opravdu nenudí. 

  • 24:50
     

    Švýcaři faulovali unikajícího Kašpara a český specialista na penalty pojede samostatný nájezd! 

  • 24:50
     

    Češi vedou 2:1!

  • 24:50
     

    Fantazie! Lukáš Kašpar dostál své pověsti a suverénně proměnil další trestné střílení přízemní trefou k levé tyči. Kašpar takto na turnaji znemožnil už třetího gólmana. 

  • 26:25
     

    Švýcaři se zatím v českém obranném pásmu dlouho neohřáli. 

  • 26:50
     

    Birner tvrdě pálí, bohužel vedle Berrovy branky. 

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK

Autor: - tab -, ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi