Bitva o čelo "české" skupiny pro Kanadu, porazila Švédy

Švédové neudrželi vedení s Kanadou.

Hokejisté Kanady porazili na mistrovství světa v Minsku v souboji nejlepších týmů skupiny A Švédsko 3:2 v prodloužení a připravili soupeři první porážku na turnaji. Kanada dokázala smazat dvoubrankové manko a v 63. minutě dokonal obrat obránce Ryan Ellis.

Do první velké šance v duelu týmů, které v předešlých pěti zápasech bodovaly, se dostal v 9. minutě Backlund, ale kanadský brankář Scrivens si s jeho pokusem poradil. Na druhé straně neuspěl MacKinnon. Skóre se poprvé měnilo ve 14. minutě, kdy si Lindström vyměnil puk s Möllerem a prosadil se bekhendovou střelou.

Kanaďané mohli vyrovnat v 17. minutě, kdy měl Huberdeau k dispozici trestné střílení. Nilsson však se štěstím jeho "forsbergovskou" kličku lapačkou vyrazil. Místo toho přišla druhá branka Seveřanů. Na začátku druhé třetiny zužitkoval Nyquistovu přihrávku zpoza branky Klasen.

Dvougólová ztráta zámořské hráče nabudila a převzali aktivitu. Ve 24. minutě snížil důrazný Schenn a kapitán Bieksa střelou od modré v přesilové hře vyrovnal. Kanaďané mohli přidat i třetí gól, ale Nilsson předvedl několik solidních zákroků.

Švédům se povedlo nápor soupeře zastavit a opět srovnali hru. Na začátku třetí třetiny hráli Kanaďané 51 sekund v pěti proti třem, třetí gól však nepřidali. Když se poté neujaly šance Axelssona a Franssona, muselo se prodlužovat. V nastavení měl velkou šanci Backlund, ale nakonec po přečíslení dva na jednoho rozhodl o výhře Kanady Ellis.

Kanada se dostala do čela skupiny A a v závěrečném duelu proti Norsku bude hájit nejlepší výchozí pozici pro čtvrtfinále. Sedmým soupeřem Švédska bude Itálie.

Američané si zajistili čtvrtfinále

Hokejisté USA porazili na mistrovství světa v Minsku Finsko 3:1 a zajistili si postup do čtvrtfinále. Seveřané potřebují uspět v závěrečném vystoupení v základní skupině B proti Kazachstánu. Dva góly Američanů, kteří šli do vedení hned v první minutě, dal útočník Tyler Johnson.

Přímý souboj o pozici mezi postupovým kvartetem, v němž se Američané museli obejít bez potrestaného útočníka Abdelkadera, začal kuriózně. Bek Jones nahodil kotouč do útočného pásma vysoko po hrazení, ten se však nečekaně odrazil od spoje mezi deskami a místo toho, aby ho gólman Rinne mohl zastavit za brankou pro své spoluhráče, Nelson z brankoviště poslal Američany už po 19 vteřinách snadno do vedení.

V osmé minutě měl šanci zvýšit Trocheck, jenže Rinne byl proti. Nedlouho poté vypomohla brankáři po Johnsonově ráně horní tyč. Ve 14. minutě měli Finové k dispozici téměř minutovou přesilovku pět na tři, v níž měl dvě obrovské příležitosti Lehterä, jenže do odkryté branky nedokázal ani jednou zakončit.

Zatímco v úvodním dějství trefili Finové mezi tyče pouze dvakrát, druhá část už byla střelecky zcela vyrovnaná. A větší šance měl výběr Suomi. Tomi Sallinen i Haula sice překonali gólmana Thomase, ale jejich střely prosvištěly těsně vedle branky.

Ve třetí dvacetiminutovce nezamířil přesně ani Savinainen, Thomas pak vychytal Jokinena. Finové mohli zahozených šancí litovat o to více ve 47. minutě, když se parádně do horního růžku trefil Johnson. Finové pak nezužitkovali dvě přesilovky, v nichž mohl dvakrát snížit Komarov. V 55. minutě dokonal svůj hattrick promarněných tutovek Lehterä.

Přesto se Seveřanům podařilo závěr zdramatizovat, když za Thomasovými zády skončil tečovaný puk z hole Mäntyläho. Na začátku poslední minuty to Finové zkusili v šesti, ale Johnson trefil prázdnou branku a definitivně zajistil tři body Američanům.

Rusové stále bez porážky

Hokejisté Ruska porazili na mistrovství světa Německo 3:0 a zůstávají i po šestém vystoupení v Minsku ve skupině B stoprocentní, naopak jejich soupeř přišel o naději na postup do čtvrtfinále. Dlouho bezbrankovým stavem pohnul až ve třetí třetině Vadim Šipačov, výhru pojistili Sergej Širokov a Viktor Tichonov. Čisté konto vychytal gólman Andrej Vasilevskij. Zápas nedohrál hvězdný Alexandr Ovečkin.

Úvodní třetina byla až překvapivě vyrovnaná. Němci drželi s favoritem krok i co do počtu střeleckých pokusů mezi tyče a dokonce si vynutili jako první přesilovku, ale Oppenheimer v ní neuspěl. V deváté minutě se do koncovky tlačil Tichonov a jeho bekhend zastavila až tyč za zády gólmana Grubauera, jenž dostal v německém brankovišti podruhé na turnaji důvěru.

Krátce poté, co se první dějství přehouplo do druhé poloviny, měla sborná k dispozici plné dvě minuty výhodu dvojnásobné početní výhody, nedokázala si však vytvořit žádnou výraznější šanci.

Prostřední dvacetiminutovka byla na zajímavé momenty výrazně bohatší. Nejprve se pokusil pohnout stavem Kuljomin, ale Grubauer byl proti. Na druhé straně předvedl pěknou akci šikovný Barta, ani Vasilevskij se nenechal zahanbit. Poté minul z dobré pozice Kuzněcov.

Ve 30. minutě nedokázal Grubauera překonat Šipačov. Na závěr druhé části tvrdě vypálil Anisimov, ale bezbrankový stav se nezměnil ani do druhé přestávky.

Po pokusu Tichonova museli v končící 44. minutě Němci do čtyř, když se proti pravidlům provinil Kink, na trestné lavici ale dlouho nepobyl. Z ruské přesilovky uběhlo pouhých šest vteřin a favorit se konečně dočkal, když pohodlně do prázdné branky otevřel skóre Šipačov.

Ze hry byl pak po střetu s protihráčem nucen odstoupit Ovečkin. Jen pár vteřin po opětovném zahájení hry zvýšil pěknou trefou na 2:0 Širokov. V začínající 58. minutě byl vyloučen Denisov, Německo hned sáhlo k power play, jenže bez úspěchu. Navíc dvě sekundy po jeho návratu na led trefil opuštěnou branku Tichonov.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku:

Skupina A:
Kanada - Švédsko 3:2 v prodl. (0:1, 2:1, 0:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 24. B. Schenn (Huberdeau), 28. Bieksa (Rielly, Hodgson), 63. Ellis (Scheifele, Brouwer) - 14. Lindström (Möller), 22. Klasen (Nyquist, Ekholm). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Rantala - Suominen (oba Fin.), Raming (Rus.). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. Diváci: 8453.


Skupina B:
USA - Finsko 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 1. Nelson (Jones), 47. Johnson (Smith, Jones), 60. Johnson (Shore) - 57. Mäntylä (Immonen, Hietanen). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Bulanov (Rus.) - Hull (Kan.), Valach (SR). Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 13 030.


Rusko - Německo 3:0 (0:0, 0:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 44. Šipačov (Jakovlev, Plotnikov), 51. Širokov (Zaripov, Anisimov), 60. Tichonov (Anisimov). Rozhodčí: Dremelj (Slovin.), Šindler - Lederer (oba ČR), Leermakers (Niz.). Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. Diváci: 14.021.

Foto: ČTK/AP

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi