Zima 2014. Jak lyžařskou sezonu hodnotí v jednotlivých krajích?

Zimní sezona se příliš nevyvedla, vlekaři doufají, že špatnou finanční situaci se podaří zmírnit delší letní sezona (ilustrační foto).

Většina provozovatelů zimních středisek končí po letošní nepříznivé sezoně v mínusu. Někde hlásí nižší tržby než loni až o 70 procent. Poslední zbytky sněhu si lyžaři mohou užívat na Ovčárně v Jeseníkách, na sjezdovce Javor v Peci pod Sněžkou a na horní část sjezdovky Anděl na krkonošské Černé hoře. Většina skiareálů ale ukončila svůj provoz o několik týdnů dříve. 

Olomoucký kraj

Většina zimních středisek v Jeseníkách ukončila svoji sezonu o dva týdny až měsíc dříve než jindy. Areály přišly o tržby především v době vánočních prázdnin a i když se jim návštěvníci vrátili na svahy především o jarních prázdninách, ztráty už nedohnaly.

Na Červenohorském sedlu se vleky letos vůbec nerozjely.Ztráty ve statisících počítají například v Petříkově. "Začínali jsme provoz až na konci ledna, přišli jsme o vánoční prázdniny. Náklady byly stejné, tržby ale poloviční. Kolik to dělá, teprve počítáme, ale bude to určitě ve statisících. Nevíme, jestli se nám to podaří dohnat letní sezonou," uvedl zástupce střediska František Kaštyl. Nadcházející sezonu s bobovou dráhou i kvůli tomu letos v Petříkově spouštějí až o půl měsíce dříve a využít chtějí tentokrát i velikonoční prázdniny, tedy dobu, kdy se na svazích hor v předešlých letech ještě lyžovalo.

Nejhůře z jesenických areálů dopadlo Červenohorské sedlo. Podle Jiřího Hanáka ze Ski klubu Šumperk se lyžovalo pouhých pět dní. "Tržba je zanedbatelná. Děláme vše pro to, abychom to ustáli do příští sezony. Je to katastrofa," řekl Hanák. Areál nemá vlastní zasněžování a sníh zde během sezony nenapadl. Středisko přitom musí splácet závazky. "Postupně to řešíme, vypadá to nadějně," dodal Hanák.

Jihomoravský kraj

Ani jihomoravští vlekaři se nemohou radovat. Z šesti lyžařských vleků byly letos v provozu pouze tři. Ve srovnání s minulou zimou jejich provozovatelům tržby klesly o 40 až 70 procent, protože sjezdovky byly v provozu kvůli mimořádně teplému počasí kratší čas než obvykle a navíc byly poloprázdné.

Největší sjezdovka v regionu je v Olešnici na Blanensku. Jde o svah 550 metrů dlouhý, na kterém jsou dva vleky. V provozu byl areál pouze 95 dní, tedy o 15 dní méně než obvykle. "Předpokládaný pokles tržeb bude kolem 40 procent. Nejprve panovalo podzimní počasí, pak zase jarní. Největší ztrátu jsme měli o Vánocích a pak v lednu," řekl majitel sjezdovky Lubomír Rek. Sezonu v Olešnici ukončili 9. března.

Ještě horší byla sezona pro vlek v nedalekém Hodoníně u Kunštátu. Jeho správce Josef Kšica předpokládá pokles tržeb ve srovnání s předešlou zimou o 70 procent. Před sezonou investoval do nové vzduchotechniky 800 tisíc korun. Doufal, že se tyto peníze díky zájmu lyžařů vrátí. Nestalo se tak a nepodařilo se ani vydělat na režijní náklady v celkové výši 400 tisíc korun.

Liberecký kraj

Na Ještědu už lyžaře vystřídali bikeři.Ztráty hlásí i provozovatelé lyžařských středisek v Libereckém kraji. Sportovnímu areálu Ještěd nebo Spartaku Rokytnice se tržby propadly až o dvě třetiny. Podle ředitele Spartaku Rokytnice Jiřího Krtičky nikdo nepamatuje takto špatnou sezonu. "Ztrátu před sebou budeme koulet ještě několik let, než se s ní vyrovnáme," poznamenal. Na Ještěd se letos vypravilo pouhých 40 až 50 tisíc lidí, kdežto v minulé sezoně jich byl dvojnásobek. 

Na druhou stranu v Harrachově přiznávají, že sezona byla sice krátká, zažili ale i horší. Tržby budou nižší tak o pět až deset procent, řekl ředitel Sportovního areálu Harrachov Vlastislav Fejkl. Věří že propad pomůže zmírnit delší letní sezona.

Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji začala zima pozdě a prakticky nesněžilo. Končící zimu tak provozovatelé skiareálů považují za nejhorší za posledních šest let.´Podmínky pro lyžaře zachraňovalo umělé zasněžování. Na investice ale letos prý moc peněz nebude.

Problémy z nedostatkem sněhu měly prakticky všechny areály. Některé byly otevřené jen pár týdnů. Nejlépe na tom byl tradičně areál na Klínovci, který otevřel už před Vánocemi a ukončil sezonu teprve v sobotu. Podle Martina Píši z areálu Klínovec i tak ale tržby klesly asi o 20 procent proti loňsku. Klínovec měl přitom výhodu, že na něj mířili lyžaři, když ostatní areály na sníh teprve čekaly nebo už byly bez sněhu.

Vysočina

Většina areálů na Vysočině neměl letos ani poloviční návštěvnost a hodně peněz je stála výroba umělého sněhu, jelikož téměř nesněžilo. Uměle zasněžené svahy pak poškozovaly oblevy.

Správci sjezdovek uvedli, že minulá zima pro ně byla nejhorší za desetiletí. Budou odkládat plánované investice. Netýká se to však rozhledny na Fajtově kopci, od jejíž stavby tamní lyžařský klub špatné výsledky zimní sezony neodradily.

Na sjezdovku Křemešník u Pelhřimova sice první lyžaři vyjeli už počátkem prosince, ale později provoz na více než týden zastavila porucha vleku. Středisko v Lukách nad Jihlavou se podařilo rozjet až koncem ledna. Lyžování v Lukách vydrželo asi tři týdny, na Křemešníku do začátku března. "Byli jsme v obou areálech v červených číslech," konstatovala Magda Vaňková ze soukromé firmy, která se o obě střediska stará. Podotkla, že firma podniká i v jiném oboru. "Takže se s tím nějakým způsobem popereme. Ale každopádně to neumožní další rozvoj našich středisek," shrnula.

Na Vysočině je kolem tří desítek sjezdovek. V poslední zimě se na polovině z nich vůbec nelyžovalo. Otevřena byla jen střediska vybavená sněhovými děly. Nejvíc sjezdovek, 14, bylo v provozu zkraje února, pak se počasí pro lyžování zase zhoršilo. Například ve Vysoké u Havlíčkova Brodu fungoval vlek jen 12 dní.

Plzeňský kraj

Kvůli velmi teplému počasí skončila na lyžařská sezona na Šumavě už počátkem března, o měsíc dříve než loni. Výrazně klesla návštěvnost. V Českém lese se vleky vůbec nerozjely.

Kašperské hory na Šumavě hlásily nedostatek sněhu už v polovině února.Místo lyžování chodili návštěvníci Šumavy na pěší túry, na jarní prázdniny rodiny hodně odříkaly pobyty. Krachy ale zatím podnikatelé v cestovním ruchu nehlásí.

"Bylo to katastrofální snad pro všechny. Když není na horách sníh, tak není. Půl národa odjelo do italských nebo rakouských Alp, Ruda byla celou zimu prázdná," řekl majitel železnorudského hotelu Engadin Zdeněk Černý. Spolumajitel hotelů Belveder a Grádl František Strnad nepamatuje, že by po celou zimu bylo počasí jako v říjnu nebo v dubnu. "Kdo měl nasmlouvané školy a vybrané zálohy dopředu, tomu žáci dojeli. Pokud někdo spoléhal na čestné slovo a lidi z ulice, tak to odnesl," řekl.

Podle Strnada tato zima donutila řadu podnikatelů své objekty pronajmout nebo prodat. "Na Železnorudsku bylo minimálně o polovinu lidí méně. Už Vánoce nestály za nic, ani Silvestr a prázdniny, což nikdy v minulosti nebylo," uvedl.

Zlínský Kraj

Plánované investice kvůli nepodařené zimě zastavili i vlekaři ve Zlínském kraji. "Vánoce se podařily, ale v lednu jsme 14 dnů stáli a znovu zasněžovali. Energetické náklady byly dvojnásobné. Návštěvnost byla do konce února mírně podprůměrná, březen byl propadák," řekl Jakub Juračka z Trojáku v Hostýnských vrších. Tržby podle něj klesly na 60 procent loňského roku. "Jednáme s bankami o odkladu splátek úvěrů z dřívějších modernizací a odložíme chystané investice," dodal Juračka.

Moravskoslezský kraj

Teplé počasí znemožňovalo dostatečně kvalitní zasněžování v technickým sněhem i v moravskoslezských Beskydech. Nižší tržby a nepovedenou sezonu hlásí tedy i zde. "Přesnou bilanci ještě nemám, ale můžu říct, že jsme ve ztrátě. Odhadujeme, že co se týče tržeb, jsme někde na 40 procentech tržeb minulých sezon," řekl provozní skiareálu v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku Jaroslav Bojko.

Rozhodující pro výsledek zimní sezony byly teploty. "Máme celoplošný systém zasněžování a chválabohu letos bylo dost vody, ale prakticky jsme zasněžovali ve dvou etapách. Před svátky jsme připravili sjezdovku do komfortního stavu, ale přes Vánoce sníh odešel a začínali jsme znovu," řekl Bojko.

Pardubický kraj

Horská centra v Pardubickém kraji sezonu za úplný "propadák" nepovažují. 

Rozsáhlý areál v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem na Orlickoústecku byl v provozu 102 dnů, dlouhodobý průměr je 115 až 120 lyžařských dní za sezonu. "Počet jednodenních návštěvníků byl letos samozřejmě nižší, ale maximálně o 20 procent. U vícedenních jsme na stejných, možná i lepších číslech než vloni. Předem objednané pobyty se většinou nerušily," řekl obchodní ředitel společnosti Sněžník Martin Palán.

V Červené Vodě na Orlickoústecku se lyžovalo 100 dnů, před rokem to bylo 135 dnů. Zima minulý rok byla ale mimořádně dlouhá a chladná, dlouhodobý průměr je asi 130 dnů. "Měli jsme štěstí, že jsme nemuseli letos přerušovat provoz. Hlavní měsíce, prosinec, leden a únor, se nám podařilo udržet, bohužel březen už byl průšvih. Na provoz jsme si vydělali, na investice to ale nebude," řekl ředitel Skiparku Červená Voda Radek Procházka.

Královéhradecký kraj

Ve Špindlerově Mlýně se v březnu ještě lyžovalo.V Královéhradeckém kraji se vlekařům propadly tržby o desítky procent. Řada středisek v reakci na letošní zimu začala přehodnocovat investiční záměry do dalších let.

Podle ředitele Asociace horských středisek ČR Libora Knota byly srážky v zimě na pouhých 40 procentech desetiletého průměru a teplotní průměr byl plus 3,8 stupně, zatímco dlouhodobý průměr je minus 4,9 stupně. "Výhodu měly velké areály vybavené moderními technologiemi umělého zasněžování. U nich ztráty na tržbách odhadujeme na zhruba 20 procent," řekl Knot.

U středních areálů se podle něj může výpadek pohybovat kolem 40 až 50 procent. "Malé areály s pouhým jedním či dvěma děly na dosněžení mají ztráty přes 50 procent, některé neotevřely vůbec. Někde jeli jen o Vánocích a 14 dní v únoru," řekl Knot. Bez sněhu byl letos například areál Pěnkavčí vrch u Velké Úpy.

Foto: Jakub Stadler, ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Stojí za čistou vodou v bazénu hromada času a práce? Spousta těch, co bazén nikdy neměli, to tvrdí… Tak se pojďme podrobněji...

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Robotické vysavače Dreame se stávají stále oblíbenějšími pomocníky v domácnosti. V našem srovnání modelů L20 Ultra, L10s Ultra,...

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

Čeká vás doma rekonstrukce? Domácí renovace může být vzrušující dobrodružství, ale také může být zdrojem nečekaných problémů a...

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Střílečka Gray Zone Warfare dorazí už dnes!

Střílečka Gray Zone Warfare dorazí už dnes!

Madfinger Games, brněnské herní studio, nás konečně informovalo o datumu vydání jejich očekávané taktické střílečky Gray Zone...

Nebojte se menstruace.

Mějte ráda své dny a nestyďte se za ně

Přemýšlela jste někdy o tom, kolik jednorázových hygienických pomůcek za svůj život vypotřebujete? Ženy menstruují v průměru 7...

Další bezplatná hra přichází! Histera vyjde v polovině května

Další bezplatná hra přichází! Histera vyjde v polovině května

Pokud jde o hry zdarma, tento rok se jich rozhodně nedočkáme málo. Další v řadě je multiplayerová FPS arénovka, která spustí svůj...

Restart pro poškozené vlasy.

Restart pro poškozené vlasy

Vlasy jsou korunkou krásy a často i zrcadlem vlastního zdraví. Vlasy i pokožka hlavy totiž odrážejí celkový životní styl,...

Zábava s přáteli.

Hurá na zahradní party

Tento víkend a předpověď počasí na další dny slibuje konečně jarní, ne-li letní atmosféru. A to si říká o pořádnou zahradní party...

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Pro získání zdarma steampunkové FPS hry Industria se stačí připojit k obchodu Epic Games Store. Tato hra zavede hráče na konec...

Jak se kávou nepředávkovat?

Čtyři negativní dopady nadměrného pití kávy

Milujete kávu? A kolik šálků denně vypijete? Káva může být dobrý sluha, ale i špatný pán. Dokáže vás nabudit a zlepšit vám...

Šest her, na které se můžeme těšit příští měsíc

Šest her, na které se můžeme těšit příští měsíc

I když duben ještě neskončil, už se můžeme začít těšit na hry, které nám přinese následující měsíc. Máme tu pro vás seznam těch...

Kingdom Come: Deliverance je nyní v obrovské slevě

Kingdom Come: Deliverance je nyní v obrovské slevě

Po oznámení Kingdom Come: Deliverance 2 se ukázalo, že mnoho českých hráčů ještě nezkusilo ani první díl. Jestliže ho máte v...

Originální vikingské příslušenství od Konix odliší váš herní setup

Chcete se odlišit a ukázat ostatním, že máte slabost pro severskou mytologii? Konix má něco přesně pro vás. Sada Drakkar nabízí...

Dnes vychází slovenská verze GTA

Dnes vychází slovenská verze GTA

Dnes mají hráči možnost vydat se do virtuálních ulic Bratislavy. Na scénu přichází slovenská verze "GTA" pod názvem Vivat...

Vyzkoušejte bezplatnou verzi hry Assassin's Creed: Mirage

Vyzkoušejte bezplatnou verzi hry Assassin's Creed: Mirage

Společnost Ubisoft nedávno spustila trial verzi Assassin's Creed: Mirage. Čas na její vyzkoušení je omezen, nicméně tato hra je...

Na kolik vyjde půjčení auta na víkend?

Na kolik vyjde půjčení auta na víkend?

Do půjčoven aut chodí lidé z různých důvodů. Někteří hledají větší vůz, do kterého se naskládají s celou partou přátel na výlet....

Nabídka her v PS Plus Extra a Premium na duben je nyní k dispozici

Nabídka her v PS Plus Extra a Premium na duben je nyní k dispozici

Odběratelé služby PlayStation Plus v provedeních Extra a Premium si již od dnešního dne mohou přidat do své sbírky novou nabídku...

Peníze, nebo partnerský život? Každý šestý Čech věří, že mu výhra v loterii přinese lásku. Obzvlášť to platí pro Gen Z

Peníze, nebo partnerský život? Každý šestý Čech věří, že mu výhra v loterii přinese lásku. Obzvlášť to platí pro Gen Z

Loterie Korunka oslaví svátek lásky Ultimátním Love Festem v Brně na 1. máje. U té příležitosti připravila reprezentativní...

Warhorse se připravují oznámit novou hru

Warhorse se připravují oznámit novou hru

Domácí studio Warhorse, které je zodpovědné za slavné RPG Kingdom Come: Deliverance, se chystá oznámit novou hru. Podle obrazu,...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi