Šampion ve scrabblu: Spousta lidí přijde, vidí "xu" a rozloučí se

Pavel Podbrdský.

Oblíbenou deskovou hru scrabble znají milovníci slovních hříček po celém světě. U nás jí několik set nadšenců propadlo natolik, že každoročně pořádají celorepublikový šampionát. O svůj šestý titul mistra ČR bude o víkendu 25. a 26. listopadu v Hostinném bojovat i Pavel Podbrdský, momentálně nejlepší český scrabblista.

Musí člověk být dobrý na češtinu, aby se z něho mohl stát špičkový hráč scrabble?

Je to spíše naopak - scrabble pomáhá porozumět méně obvyklým gramatickým jevům, které už si člověk ze školy nepamatuje. Dobře ovládat slovník, to je jen jeden z aspektů hry. Jde tam vlastně o logické myšlení. Ze sedmi písmen je možné seřadit slovo 5040 způsoby, pokud budeme vytvářet i kratší slova, pak je jich více. Ne všechna jsou samozřejmě platná, ale během dvou minut nemáte absolutně šanci prozkoumat všechny možnosti, jako by to dělal počítač. Jednou ze schopností, kterou při hře potřebujete, je umět dobře odhadnout, na co se při hledání dobrého tahu zaměřit.

Existuje nějaká herní strategie, nebo hraje roli spíše náhoda?

Určitá obecná taktika existuje. Třeba pokud budete hrát tak, že při každém tahu položíte nejdražší možné slovo, může se stát, že příliš nahrajete soupeři nebo přijdete o nějaké důležité písmenko. Takže je potřeba balancovat mezi bodovou hodnotou současného tahu a potenciálem do budoucna, ať už jde o to, omezit soupeře, nebo prospět sobě. S tím souvisí i "správa zásobníku". To znamená položit co nejlepší slovo, ale ne za cenu, že mi zbudou písmena, z nichž v příštím tahu neposkládám nic. Jedna z důležitých věcí je také vytvoření binga (položení všech sedmi písmen v jednom tahu, pozn. red.), což je při soutěžím scrabblu nutnost ve chvíli, kdy přijde žolík. Bez těch padesáti bodů máte totiž vždycky nevýhodu.

Máme limit dvě minuty na tah a zároveň čtyřicet minut na partii. Většina jich skončí před limitem, ale pokud ne, vynucuje se konec během dvou následujících celých tahů.Vybavujete si, jaké nejdražší slovo jste kdy položil?

Pamatuji si, že v jedné internetové hře na desce už bylo C, H a Á. Já jsem měl v ruce připravené "nekováš". Položil jsem to jako "nekocháváš" a najednou z toho byla devítinásobná prémie. Nebo mi jednou na vhodné místo přistálo Ň a podařilo se mi položit slovo "třásňový". To jsou ale spíše takové perličky, devítinásobek se pokládá výjimečně, podaří se to třeba jednomu nebo dvěma hráčům za celý turnaj. Ale každý si to pak pamatuje (smích). Myslím, že nejdražší slovo, které jsem kdy položil, bylo za 212 bodů. Jinak si člověk pamatuje partie, kdy vytvořil třeba čtyři binga, což se stává opravdu málokdy.

Jak jste se ke scrabblu dostal?

To je taková úsměvná historka. V roce 2003 jsem si chtěl v Praze na akci Deskohraní zahrát šachy. Na scrabble tam přijel Jaromír Nohavica, tak jsem se šel podívat a chytlo mě to. Do té doby jsem scrabble nikdy nehrál, ale zkusil jsem rovnou celý turnaj. Byl to čtyřiadvacetihodinový maraton ve scrabblu, něco přes dvacet kol, a prohrál jsem úplně všechny partie.

Když jste vstoupil do České asociace Scrabble, patřila vám 214. příčka. Teď žebříčku vévodíte...

Ano, byl jsem tehdy na posledním místě. Ale v závěrečném kole toho turnaje jsem prohrál už jen o deset bodů (smích). Moje nejúspěšnější doba byla v letech 2009 až 2011, to jsem ještě neměl rodinu a mohl jsem tomu věnovat více času. Tehdy jsem okupoval první místo bez přerušení docela dlouhou dobu. Teď se tam střídáme s dalšími dvěma kolegy.

Je možné se touto hrou živit?

Určitě ne, je to klasický koníček. Turnajově se mu věnuje asi sto lidí v republice. Od té doby, co nehraje Nohavica, ani nejsou takové sponzorské dary. Nejhodnotnější, co jsem kdy vyhrál, byla televize na jednom mistrovství. Jednou jsem dostal lahev vína.

Hrál jste někdy s Jarkem Nohavicou?

Ano, tuším, že šestkrát. A asi desetkrát jsem hrál s jeho manželkou Martinou.

Jak to dopadlo?

Pokud si dobře pamatuji, jednu partii jsem prohrál svou hloupou chybou těsně před koncem, ostatní jsem vyhrál. Paní Nohavicová má se mnou úspěšnější bilanci.

Jak vůbec vypadá život "profi" scrabblisty?

Turnajový cyklus sestává z deseti nebo jedenácti kvalifikačních turnajů, tam se hraje o body pro kvalifikaci na závěrečné mistrovství republiky. Letos se každému hráči počítají body z šesti nejlepších výsledků, je to odstupňováno podobně jako ve formuli 1. Poté se dvaatřicet nejlepších hráčů daného roku, pokud mají zájem, zúčastní mistrovství. Turnaj se hraje během dvou dnů, jedenáct kol v základní části. Dva nejlepší následně hrají samostatný zápas na dvě vítězné partie.

Jak dlouho trvá jedna partie?

Máme limit dvě minuty na tah a zároveň čtyřicet minut na partii. Většina jich skončí před limitem, ale pokud ne, vynucuje se konec během dvou následujících celých tahů. Tím je zajištěno, že hrací doba nemůže přesáhnout dvaapadesát minut. Klasický devítikolový turnaj trvá třeba osm nebo osm a půl hodiny.

Existuje něco jako typický český scrabblista?

V rámci asociace máme lidi nejrůznějších profesí a osobnostních profilů. Pochopit pravidla je natolik jednoduchá záležitost, že tam není žádná bariéra, která by vylučovala určitou skupinu lidí. Jde jen o to, jestli vás to baví. Máme tam programátora, recepčního v hotelu, překladatelku do němčiny, výživového poradce... Na jednom pólu mohou být češtináři, ale není jich zase tolik. Na druhém jsou analyticky založení lidé a najdete tam i takové "ani to, ani to", které to prostě baví.

Panuje mezi scrabblisty konkurenční atmosféra?

Je to rivalita v přátelském duchu. Dokonce jeden hráč, Martin Kuča, který je v žebříčku na prvním místě častěji než já, si mezi scrabblistkami našel manželku.

Hrají scrabble více muži?

Převažují muži. Ženy samozřejmě hrají také, ale je jich o něco méně. Nemyslím si, že by to bylo schopnostmi, spíše časem, který tomu chtějí věnovat.

Dokázal byste hrát i v cizích jazycích?

Pokud bych měl hrát s rodilým mluvčím, neměl bych absolutně šanci. Mezinárodně se hraje v podstatě jen v angličtině, kde se účastní mnohem více států. Anglický slovník má vzhledem ke struktuře jazyka, který má jen šestadvacet písmen a mnohem méně slovních tvarů, podstatně menší počet povolených slov než v češtině a lépe se na ně navazuje. Nejlepší hráči anglického scrabblu znají ten slovník celý. Sice třeba nechápou význam všech slov, ale vědí, co je povoleno a co není. Řádově tam je kolem dvou set tisíc slov, zatímco v českém jazyce máme jenom do devíti písmen přes 1,2 milionu slovních tvarů. Nemyslím, že v Česku existuje scrabblista, který by znal celý slovník zpaměti.

Jsou ve slovníku i výrazy, které se v praxi nepoužívají?

Slovníky vždycky obsahují nějakou část slov, která v běžném životě nikdo nepoužívá, protože jsou buď příliš odborná, zastarávající, nebo prostě v běžné mluvě zcela nepotřebná. Takže když přijde nováček na turnaj a někdo mu tam položí "xu" za 54, tak ho často odradí srážka s realitou turnajového slovníku. Xu je ve Vietnamu něco jako u nás halíř, tedy setina běžné měnové jednotky - dongu. Ve Vietnamu je ale dnes kvůli inflaci nejmenším platidlem 500 dongů a xu se už dávno nepoužívá. Ale při hře ho stále můžeme použít, protože v těch slovnících pořád je. Principiálně není možné vyřadit xu, pokud nechcete vyřadit halíř nebo cent, logicky je na stejné úrovni. A je prakticky nemožné zrealizovat úpravy slovníku slovo po slově, protože jednak se komunita neshodne, co ještě ano a co už ne, a jednak je těch slov příliš mnoho. Takže spousta lidí přijde, vidí "xu" a rozloučí se.

Překvapilo mě, když jste si nebyl jist, jestli vůbec máte scrabble doma. Copak vy netrénujete?

Manželka je Vietnamka a česky se teprve učí, takže nemám s kým hrát. Nejdostupnější možnost, jak trénovat, je hrát se soupeři na internetu, což občas dělám. 

Pavel Podbrdský (37) Pochází z Brna, vystudoval Matematickofyzikální fakultu Univerzity Karlovy a v současnosti žije v Praze. Pracuje jako manažer v nadnárodní finanční společnosti. Od roku 2003 je členem České asociace Scrabble, momentálně vede celorepublikový žebříček hráčů. Účastnil se celkem 153 turnajů. Odehrál více než tisíc turnajových partií, pětkrát získal titul mistra České republiky. Na adrese www.scrabblex.cz provozuje bezplatně přístupnou on-line verzi českého scrabblového slovníku, která obsahuje více než 1,2 milionu slovních tvarů. Je ženatý, s manželkou se seznámil při pracovním pobytu ve Vietnamu.

Scrabble - světový fenomén Scrabble(původně lexico) je nejpopulárnější desková slovní hra na světě. Za jejího vynálezce je považován americký architekt Alfred Butts, který si v roce 1948 dal zaregistrovat ochrannou známku. Scrabble dnes existuje ve 33 jazykových verzích a po celém světě se ho dosud prodalo přes 150 milionů. Každoročně se pořádá mistrovství světa v anglické verzi. Hra je určena pro dva až čtyři hráče, kteří mají v každém tahu k dispozici sedm písmen. Princip spočívá v jejich umísťování na hrací desku tak, aby vznikla existující slova za co možná nejvyšší počet bodů. Konkrétní slova přípustná v daném jazyce jsou uvedena ve speciálním slovníku. Obsazením takzvaných prémiových polí získá hráč za umístěné písmeno (případně celé slovo) dvoj- či trojnásobnou bodovou hodnotu. Pokud se hráči podaří během svého tahu umístit všech sedm písmen, obdrží mimořádnou padesátibodovou prémii.

Foto: Jakub Stadler

Autor: Barbora Jelínková





Čtěte dále

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Stojí za čistou vodou v bazénu hromada času a práce? Spousta těch, co bazén nikdy neměli, to tvrdí… Tak se pojďme podrobněji...

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Robotické vysavače Dreame se stávají stále oblíbenějšími pomocníky v domácnosti. V našem srovnání modelů L20 Ultra, L10s Ultra,...

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

Čeká vás doma rekonstrukce? Domácí renovace může být vzrušující dobrodružství, ale také může být zdrojem nečekaných problémů a...

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Vyrazte na psí den.

Proč vzít mazlíčka na psí den

Chcete zažít skvělou akci plnou zábavy společně se svými čtyřnohými mazlíčky? Přijďte strávit středeční odpoledne 22. května do...

Sladký život bez vrásek.

Za vaše vrásky možná může nadbytek cukru

Na tom, že nadměrná konzumace cukru nám přinejmenším komplikuje hon za vysněnou postavou a přinejhorším způsobuje nejrůznější...

Krém, nejlepší přítel ženy.

Jak vybrat ten správný krém?

Na poličce v koupelně máme ty nejdražší, jimiž se mažeme ráno a večer. V kabelce nesmí chybět krém na ruce, na nočním stolku máme...

Assassin's Creed Red má nový název a láká na premiéru traileru

Assassin's Creed Red má nový název a láká na premiéru traileru

Očekávaný přírůstek do série Assassin's Creed dostal nový název i datum premiéry nového traileru.

Resident Evil 9 údajně vyjde už v lednu

Resident Evil 9 údajně vyjde už v lednu

Doposud neoznámeného titulu Resident Evil 9 bychom se mohli dočkat již na počátku roku 2025. Podle dostupných informací jde o...

Prohlédněte si květnové hry zdarma v rámci PS Plus

Prohlédněte si květnové hry zdarma v rámci PS Plus

Od dnešního dne mají předplatitelé všech programů PS Plus možnost získat čtyři zajímavé herní tituly. Kromě fotbalového...

Filtrační konvice  - Moderní řešení pro čistou vodu

Filtrační konvice - Moderní řešení pro čistou vodu

Filtrační konvice se staly běžnou součástí mnoha domácností, a to díky jejich schopnosti zlepšit kvalitu pitné vody. Odstraněním...

Do World of Warships: Legends připlouvají japonské lehké křižníky

Do World of Warships: Legends připlouvají japonské lehké křižníky

Námořní simulátor válečných lodí World of Warships vyplouvá k novým obzorům ve svém květnové aktualizaci.

MSI přichází s jarními slevami na notebooky i handheld Claw

MSI přichází s jarními slevami na notebooky i handheld Claw

MSI si na jaro připravilo akci určenou pro všechny hráče, kteří hodlají vyrazit na cesty. Ve slevě seženete notebooky i handheld...

Střílečka Gray Zone Warfare dorazí už dnes!

Střílečka Gray Zone Warfare dorazí už dnes!

Madfinger Games, brněnské herní studio, nás konečně informovalo o datumu vydání jejich očekávané taktické střílečky Gray Zone...

Nebojte se menstruace.

Mějte ráda své dny a nestyďte se za ně

Přemýšlela jste někdy o tom, kolik jednorázových hygienických pomůcek za svůj život vypotřebujete? Ženy menstruují v průměru 7...

Další bezplatná hra přichází! Histera vyjde v polovině května

Další bezplatná hra přichází! Histera vyjde v polovině května

Pokud jde o hry zdarma, tento rok se jich rozhodně nedočkáme málo. Další v řadě je multiplayerová FPS arénovka, která spustí svůj...

Restart pro poškozené vlasy.

Restart pro poškozené vlasy

Vlasy jsou korunkou krásy a často i zrcadlem vlastního zdraví. Vlasy i pokožka hlavy totiž odrážejí celkový životní styl,...

Zábava s přáteli.

Hurá na zahradní party

Tento víkend a předpověď počasí na další dny slibuje konečně jarní, ne-li letní atmosféru. A to si říká o pořádnou zahradní party...

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Pro získání zdarma steampunkové FPS hry Industria se stačí připojit k obchodu Epic Games Store. Tato hra zavede hráče na konec...

Jak se kávou nepředávkovat?

Čtyři negativní dopady nadměrného pití kávy

Milujete kávu? A kolik šálků denně vypijete? Káva může být dobrý sluha, ale i špatný pán. Dokáže vás nabudit a zlepšit vám...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi