Tipy na výlet aneb některé nové kulturní památky

Zámek Červené Poříčí.Celkem 38 neobyčejných historických i novějších staveb, ale také vzácných předmětů se letos dostalo na prestižní seznam národních kulturních památek. Naleznete mezi nimi jak technické a průmyslové památky, tak i církevní stavby či pozoruhodné doklady lidové architektury. Seznamte se s některými z těch, které jsou turistům zpřístupněny.

Park proslulejší nežli zámek

Zámek v Průhonicích působí pohádkovým dojmem. Zevnitř ale jeho krásy obdivovat nemůžete, není totiž přístupný veřejnosti. Mezi jeho zdmi sídlí botanický ústav Akademie věd, v přízemí je výstavní místnost věnovaná historii parku. Nevěšte však hlavu a vstupte do překrásného okolního parku - neobyčejné zahrady vytvořené člověkem, ve spolupráci s přírodou. Nebýt hraběte Arnošta Emanuela Silva-Tarouca, kterému kdysi patřilo celé průhonické panství, toto vrcholné dílo přírodně-krajinářského slohu by neexistovalo. 

Průhonický park.Hrabě ke konci 19. století přestavěl celý zámek do jeho současné novorenesanční podoby. Roku 1885 se rozhodl vytvořit kolem něj rozsáhlý park. Krajinářský styl v té době dosáhl svého vrcholu, bylo tedy z čeho čerpat inspiraci i zkušenosti. Navíc ku pomoci si šlechtic přizval proslulého dendrologa Camillo Schneidera.

Využili členité údolí říčky Botiče, rybníky i původní porosty s domácími dřevinami. Ty pak obohatili množstvím cizokrajných dřevin. Vše nakonec Silva-Tarouca doplnil vyhlídkami, průhledy i volnými loukami. Na skalnatých partiích nad řekou vybudoval rozlehlé alpinum. Vznikl tak citlivě osázený a upravený park evropského významu, o který hrabě s láskou pečoval až do své smrti v roce 1936. A to i přesto, že již nebyl jeho vlastníkem - o deset let dříve byl totiž nucen kvůli nepříznivým majetkovým poměrům celé průhonické panství prodat Československému státu.

Dodnes tu tedy na ploše 250 hektarů můžete obdivovat ojedinělou sbírku domácích i cizokrajných rostlin, rybníky a umně vytvořené průhledy na zámek či na překrásná seskupení dřevin. Vyberete si z několika různě dlouhých tras. Jednoduchá vycházka vám může zabrat pouhou půlhodinku, ale také se sem můžete vypravit na celodenní výlet. Nepochybíte, vydáte-li se sem kdykoli v průběhu roku, od 8 do 17 hodin. V jarních a letních měsících se po parkových cestách, dosahujících celkové délky 23 kilometrů, můžete procházet i o několik hodin déle. Dospělý za vstup do parku vydají 40 korun ze své peněženky, za děti zaplatí o polovinu méně.

Za nejstarším klášterem do obce Želiv

Za nejstarším klášterem do obce Želiv.Toto duchovní, hospodářské i kulturní centrum regionu bylo založeno v první polovině 12. století na vysokém ostrohu obtékaném ze dvou stran říčkami Želivkou a Trnavou. V průběhu staletí byl klášter  několikrát přestavován, v 18. století vyhořel a znovu byl postaven za účasti světoznámého Jana Blažeje Santiniho. Ten provedl i opravu klášterního kostela ve stylu barokní gotiky. Počátkem 20. století se církevní objekt dočkal ještě novorenesančních úprav. Z řad mnichů tohoto starobylého kláštera vzešel i radikální husitský kazatel Jan Želivský. Vydejte se sem na výlet od června do srpna, nejlépe v sobotu. K hodinové prohlídce vám zasvěcený komentář podá přímo některý z tamních řeholníků z řádu premonstrátů. Obdivovat tu budete zdejší chrám, unikátní křížovou chodbou, kapitulní síň a vzácnými freskami zdobený knihovní sál. Dospělé stojí prohlídka stokorunu, děti polovinu. V opatství nezapomeňte ochutnat i velmi dobré klášterní pivo.

Dlaskův statek - cenný doklad lidového stavitelství

Dlaskův statek.Typickou a vzácně dochovanou ukázkou pojizerského domu je Dlaskův statek - cenný doklad lidového stavitelství. Bývalá svobodnická usedlost a rychta byla postavena v malebném údolí řeky Jizery v roce 1716. Prohlédnout si tu za 40 korun můžete expozici lidového interiéru a podomácké výroby v oblasti Pojizeří, doplněnou o krátkodobé tematické výstavy. V areálu nádvoří se během roku konají nejrůznější národopisné slavnosti - Masopust, Velikonoce, Svatojánské a Svatováclavské posvícení... Nenechte si ujít ani zdejší nejnovější expozici "Na statku od Tří králů do Vánoc" - přiblíží návštěvníkům, jakže se naši předkové vlastně stravovali. Uvítají vás tu letos od dubna až do konce roku, vyjma listopadu, kdy je zavřeno. Plnoletí vydají za vstup čtyři desetikoruny, děti pouhé dvě.

Zámek Červené Poříčí nově otevře své brány

Zámek Červené Poříčí.Zámek Červené Poříčí, který získal pojmenování podle výrazné barvy svých střech, se ukrývá na dohled od vodního hradu Švihova ve stejnojmenné vesnici v Plzeňském kraji. V této unikátní budově vystavěné ve stylu saské renesance probíhá rozsáhlá památková obnova. Po dlouhých letech bude zámek, postavený roku 1611, částečně zpřístupněn vašim krokům. Budete tak mít možnost v Čechách vskutku ojedinělou - nahlížet do procesu rekonstrukce historického objektu. V interiérech se nacházejí například jedinečné barokní výmalby s mytologickými náměty. Součástí zámku je také barokní kaple s unikátní tematickou výzdobou. "V létě se k nám již mohou návštěvníci vydat na pravidelnou prohlídku. V dubnu, květnu a září vás sem pozveme pouze ojediněle, ve vybrané dny," informuje Marcel Čermák, kastelán a správce zámku. Jak dodává, výše vstupného je ještě v jednání.

Kostel sv. Jakuba Většího v Poličce

První písemná zmínka o poličském kostele se objevuje již roku 1321. Trojlodní církevní památka byla v minulosti po požáru několikrát přestavována a rekonstruována  až do dnešní nádherné novogotické podoby. Pokud se odhodláte vystoupat po 192 schodech vzhůru do kostelní věže, ocitnete se v rodné světničce hudebního skladatele Bohuslava Martinů. Skladatelův otec, povoláním švec, zde "vykonával funkci pověžného - stráž proti ohni ve dne i v noci". Ve věžní světničce bydlela jeho rodina. Skromný pokojík vyhlíží dnes v hlavních rysech tak, jako v letech Bohuslavova dětství. Z věžního ochozu se nabízí pěkný rozhled po městě. Místnost je přístupná s průvodcem, během turistické sezony, pro dospělé za 60 a pro děti za 30 korun.

Kde složit hlavu při putování po našich pamětihodnostech

Hotel Floret.V sousedství průhonického zámku a parku se rozkládá vzdělávací a informační centrum Floret. V tomto komplexu vám poskytne svůj azyl nejenom komfortní hotel, ale naleznete tu i rozsáhlé konferenční místnosti a relaxační centrum s bazénem, saunou, fitness a mnoha dalšími příjemnými službami. Na své si tu ve stylovém restaurantu přijdou i vaše chuťové buňky - denně tu pro vás s maximální péčí připravují speciality mezinárodní kuchyně.

V budově nově zrekonstruovaného penzionu Sedlácký dvůr je pro turisty v blízkosti želivského kláštera přichystáno ubytování s příjemnou atmosférou. Rustikální hostinec je navržen ve staročeském stylu s moderními prvky. Pochutnáte si na české kuchyni a okusíte říz místního humpoleckého piva.

Nedaleko Poličky, v centru historického města Litomyšl, objevíte v prostorách prvorepublikové vily útulný Antik Hotel Sofia, vkusně zrekonstruovaný. Uměleckou atmosférou dýchají všechny prostory hotelu, s originály děl se setkáte nejen na pokojích, ale i na chodbách, v prostoru galerie.

Pouhých 13 kilometrů od zámku Červené Poříčí, v historickém jádru města Klatovy, na návštěvníky dýchne atmosférou třicátých let minulého století Hotel Centrál. Stylově vybavené pokoje, hotelový relaxační bazén a sauna, zdejší kuchaři, kteří jsou mistři mezinárodní i české kuchyně.

V samém srdci Českého ráje poblíž Dlaskova statku turistům nabídne své služby turnovský hotel Karel IV. Pobyt v pokojích či apartmánech všem zpříjemní i venkovní bazén s brouzdalištěm a dětské hřiště. Ve zdejší pizzerii nezapomeňte ochutnat vybrané italské speciality.

Foto: archiv

Foto: Grunex

Autor: Filip Němeček - Grunex





Čtěte dále

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Stojí za čistou vodou v bazénu hromada času a práce? Spousta těch, co bazén nikdy neměli, to tvrdí… Tak se pojďme podrobněji...

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Robotické vysavače Dreame se stávají stále oblíbenějšími pomocníky v domácnosti. V našem srovnání modelů L20 Ultra, L10s Ultra,...

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

Čeká vás doma rekonstrukce? Domácí renovace může být vzrušující dobrodružství, ale také může být zdrojem nečekaných problémů a...

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Sladký život bez vrásek.

Za vaše vrásky možná může nadbytek cukru

Na tom, že nadměrná konzumace cukru nám přinejmenším komplikuje hon za vysněnou postavou a přinejhorším způsobuje nejrůznější...

Krém, nejlepší přítel ženy.

Jak vybrat ten správný krém?

Na poličce v koupelně máme ty nejdražší, jimiž se mažeme ráno a večer. V kabelce nesmí chybět krém na ruce, na nočním stolku máme...

Assassin's Creed Red má nový název a láká na premiéru traileru

Assassin's Creed Red má nový název a láká na premiéru traileru

Očekávaný přírůstek do série Assassin's Creed dostal nový název i datum premiéry nového traileru.

Resident Evil 9 údajně vyjde už v lednu

Resident Evil 9 údajně vyjde už v lednu

Doposud neoznámeného titulu Resident Evil 9 bychom se mohli dočkat již na počátku roku 2025. Podle dostupných informací jde o...

Prohlédněte si květnové hry zdarma v rámci PS Plus

Prohlédněte si květnové hry zdarma v rámci PS Plus

Od dnešního dne mají předplatitelé všech programů PS Plus možnost získat čtyři zajímavé herní tituly. Kromě fotbalového...

Filtrační konvice  - Moderní řešení pro čistou vodu

Filtrační konvice - Moderní řešení pro čistou vodu

Filtrační konvice se staly běžnou součástí mnoha domácností, a to díky jejich schopnosti zlepšit kvalitu pitné vody. Odstraněním...

Do World of Warships: Legends připlouvají japonské lehké křižníky

Do World of Warships: Legends připlouvají japonské lehké křižníky

Námořní simulátor válečných lodí World of Warships vyplouvá k novým obzorům ve svém květnové aktualizaci.

MSI přichází s jarními slevami na notebooky i handheld Claw

MSI přichází s jarními slevami na notebooky i handheld Claw

MSI si na jaro připravilo akci určenou pro všechny hráče, kteří hodlají vyrazit na cesty. Ve slevě seženete notebooky i handheld...

Střílečka Gray Zone Warfare dorazí už dnes!

Střílečka Gray Zone Warfare dorazí už dnes!

Madfinger Games, brněnské herní studio, nás konečně informovalo o datumu vydání jejich očekávané taktické střílečky Gray Zone...

Nebojte se menstruace.

Mějte ráda své dny a nestyďte se za ně

Přemýšlela jste někdy o tom, kolik jednorázových hygienických pomůcek za svůj život vypotřebujete? Ženy menstruují v průměru 7...

Další bezplatná hra přichází! Histera vyjde v polovině května

Další bezplatná hra přichází! Histera vyjde v polovině května

Pokud jde o hry zdarma, tento rok se jich rozhodně nedočkáme málo. Další v řadě je multiplayerová FPS arénovka, která spustí svůj...

Restart pro poškozené vlasy.

Restart pro poškozené vlasy

Vlasy jsou korunkou krásy a často i zrcadlem vlastního zdraví. Vlasy i pokožka hlavy totiž odrážejí celkový životní styl,...

Zábava s přáteli.

Hurá na zahradní party

Tento víkend a předpověď počasí na další dny slibuje konečně jarní, ne-li letní atmosféru. A to si říká o pořádnou zahradní party...

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Pro získání zdarma steampunkové FPS hry Industria se stačí připojit k obchodu Epic Games Store. Tato hra zavede hráče na konec...

Jak se kávou nepředávkovat?

Čtyři negativní dopady nadměrného pití kávy

Milujete kávu? A kolik šálků denně vypijete? Káva může být dobrý sluha, ale i špatný pán. Dokáže vás nabudit a zlepšit vám...

Šest her, na které se můžeme těšit příští měsíc

Šest her, na které se můžeme těšit příští měsíc

I když duben ještě neskončil, už se můžeme začít těšit na hry, které nám přinese následující měsíc. Máme tu pro vás seznam těch...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi