Réunion: putování sopečnou krajinou Indického oceánu

O dramatické přírodní scenérie není na Réunionu nouze.Ostrov o rozloze 70 x 50 km, se sopkami 
a černými plážemi, bývá někdy označován 
za „krásnou divošku pod Jižním křížem“. 
Bývalá francouzská 
kolonie, vzdálená 12 hodin  letu od Paříže, je součástí Evropské unie. 
Ve školním atlase vypadá Réunion jako bezvýznamný bod 800 km východně
od Madagaskaru.

„La Réunion“ znamená schůzku, setkání  a za pojmenováním - ostrov se kdysi  jmenoval také „Bourbon“ a „Bonaparte“ -  se skrývá víc než jen rozmar dějin. To, co se tady, na odlehlém kousku země v Indickém oceáně setkává, je opravdu pozoruhodné. Réunion člověka doslova přepadne Na Réunionu se sopečná krajina střídá s bujnou vegetací.svou dramatickou scenérií a grandiózní barevností přírody: hned za pruhem pobřeží s jukami a černými bloky čediče, které se hrnou do lazurově modrého, bíle pěnícího moře, kde se valí vysoké, mohutné vlny, které se v podobě pěnových věží tříští o trhliny v lávě, hned  tam začíná bizarní sopečná krajina s propastmi, bujnou zelení porostlými strmými stěnami s vodopády a se sopečnými kužely, jejichž  jícny trčí do nebe. Jako by Země byla kdysi  těhotná a při mohutné erupci porodila vlastní mikroplanetu.

Piton de la Fournaise, jedna z nejaktivnějších sopek Země, vyvrhuje denně oheň a popel a její láva proudí do moře.Z nekonečných hlubin oceánu ještě jednou tak vysoko, přes 3070 m, ční mrtvý vulkán „Sněžný štít“. Kouřící vysoká pec „Fournaise“ (Kamna,  2631 m)  vyvrhuje denně oheň a popel a její láva proudí do moře. Klidně a tak, jak se očekává,  jako by  přírodní síly chtěly ocenit  pokojné soužití kreolů, „malgaches“, „cafres“, Indů,   Číňanů, „malabars“, “z'oreils“ a ještě dalších skupin obyvatel ostrova. Lidé tu totiž tvoří  kosmopolitní mozaiku z ras, barev pleti  a náboženství, která  drží pevně  dohromady díky „zázračnému lepidlu - Made in France“. Nejnápadnější to je v St-Denis. Ostrovní metropole, kde žije kolem 100 z 550 tisíc ostrovanů, si se svými kavárnami, bankami,  butiky a obchodními domy počíná jako francouzské provinční město, jen trochu  živěji.  Je prošpikována kostely, chrámy, mešitami a  čínskými supermarkety, hindskými obchody se šperky nebo arabskými krámky s oblečením, které patří muslimským obchodníkům. Ani bohaté koloniální vily nechybí; stojí diskrétně, stranou rušných ulic ve společnosti flamboyantů.

Ostrovní metropole St-Denis je doslova prošpikována kostely, chrámy, mešitami a čínskými supermarkety.Ostrov během jeho historie, dlouhé  necelých 300  let, osídlili námořníci, koloniální  úředníci, bílí rolníci, černí otroci, kuliové, indičtí plantážoví  dělníci nebo alžířští přistěhovalci. Pro jejich mladé potomky - více než polovině z nich je pod dvacet let - platí zásada: „žít  a  nechat žít“. Věrni svému původu uctívají své bohy a démony nebo zpívají maloya, blues Indického oceánu. Ať nosí tradiční kroje, nebo pařížskou konfekci, všichni jsou  francouzští  občané, a také se tak cítí - v kavárně, v pekařství, kde si denně kupují své croissants, nebo v parku při každodenní  hře s  koulemi (joue de boules), kterou hrají stejně vášnivě jako jejich spoluobčané v Marseille.

Chrámy a kostely v St-Denis se mohou pochlubit bohatou výzdobou.Malá bouda u přístavu „Plaisance“ v St-Gilles-les-Bains, která nese hrdé jméno „Bourbon Marine-Bar“, je místem, kde se scházejí potápěči. Po návratu ze svých expedic v pozdním odpoledni vnášejí život na malou terasu, kde u punče nebo u zdejšího piva, kterému něžně říkají „dodo“, hovoří o svých hlubinných výletech. Tady se setkávám i s panem  Philippem Toussaintem,  ředitelem „Centre Réunionais d' Enseignement et de Plongée Subaquatique“. Už 20 let se Philippe potápí  ve vodách  Réunionu, a zná proto jako žádný jiný zvláštnosti podvodního světa svého ostrova.

Útes, který jako obrovský plot  brzdí vlny oceánu, se táhne mnoho kilometrů podél pláží  mezi  St-Gilles-les-Bains  a St-Pierre a tvoří přirozenou, až 1 km širokou vanu, která je poseta korály a poskytuje  životní prostor pro mnoho druhů ryb. Kousek dál, u útesu, nabízí  hlubina vše, co potěší  potápěčovo srdce: korálová pole nebývalé krásy a ryby.  Nejznámější z nich je „macabit“, zelená ryba  s černými skvrnami, nebo dekorativní motýlí ryby či “lamé“, vysloveně  tropická ryba, černá a červená s velkými ploutvemi, které  vypadají jako křídla. Mezi mušlemi vzbuzují nadšení hlavně mušle porcelánové a mořská ucha.

Pod vulkánem

Kouzlo útesu není dáno pouze světem ryb a mušlí. Také koráli mají svůj podíl na celkovém obraze. „Na Réunionu je sopečná podvodní krajina velmi zajímavá,“ tvrdí Philippe. Ostrov kdysi vznikl mimořádnou  podmořskou erupcí a jícny pradávných sil se stále ještě  otvírají, aby občas vyplivly žhavou fontánu z popele a magmatu, doprovázenou  bílými oblaky páry. Piton de la Fournaise, jedna z nejaktivnějších sopek Země, tu obstarává představení, které se  opakuje několikrát  ročně v nejrůznějších variantách a  rozměrech. Žhavý proud lávy odtéká směrem k moři, kde tuhne ve  tvaru obrovských  balvanů a zubatých  útvarů. U St-Leu tvoří ztuhlá skaliska z lávy jakoby příboj z černého čediče. Dole, ve velkých prohlubních a podzemních jeskyních Souffleuru, kypí moře a vytlačuje obrovské fontány do vzduchu. Jejich zvuk sufluje jako tajuplný šepot hloubek...

Nejlepší místa pro potápění se nacházejí na klidné západní straně ostrova.Díky sopečnému  původu nemá moře kolem  ostrova rovné dno. Stejně jako se pobřeží  na své  malé rozloze strmě tyčí do výšky až 3 tisíce metrů, tak také klesá do hloubek  Indického oceánu. Fantastické tvary  sopečné krajiny se svými bizarními ostny, cimbuřími, ostrými hranami a příkrými svahy, se strmými vzestupy
a hned zase stejně  strmými sestupy pokračují i pod hladinou: s podzemními jeskyněmi, čedičovými skalisky, která padají svisle do vody a jsou poseta bujnými květy z měkkých korálů, pestrobarevných mušlí či hustými lesy tvrdých korálů. Je tu vidět téměř vše, co může moře potápěči nabídnout,od gorgon, sahajících do výšky člověka, po nádherné příkré  svahy, rozsedliny, komíny, tunely a jeskyně, které lákají  k proplutí.

Hloubka čeká

„Sopečné dno je svého druhu  jedinečné,“ pokračuje Philippe, „a ryb tu Indický oceán nabízí velké množství. Jsou exotické v tvarech i barvách, zastoupeno je zde asi 15  čeledí.“ Ani ne tak hejna ryb jako různost  jejich druhů dává potápěči pocit, že je v nějakém tropickém akváriu. Z více než 3 tisíce druhů, které se vyskytují v Indickém oceáně, jich tady žije asi 100. Absolutní začátečníci se s podvodním světem seznamují   nejprve ve sladkovodních bazénech. Každou středu předvádí Philippe potápění v bazénu novotelu Coralia. Pak se jde k „údolí  začátečníků“, útesu nedaleko základny, kde se v  hloubce 3 až 15 metrů objevuje fantastický svět korálového útesu a různé pestré ryby - mezi nimi ryby Picasso a klaun. I pro opravdu náruživé potápěče jsou místa vhodná k potápění v bezprostřední  blízkosti centra: u útesu nebo ve vulkanických formacích v hloubkách mezi 3 a 120 metry. Nejlepší místa pro potápění se nacházejí na klidné západní straně ostrova podél asi 30 km dlouhého pruhu  laguny, která začíná u St-Gilles a táhne  se s několikerým přerušením až do Grande Anse na jihu ostrova.

Moře v okolí Réunionu nabízí vše po čem touží potápěčovo srdce.Hluboko do moře padají příkré stěny, neustále narušované trhlinami a dutinami. Zářivé paprsky zalévají průzračnou modrou vodu,  osvětlují rozsedliny a lámou se na okrajích skal. Všude   mezi kamením z lávy se objevují různé druhy korálů, tak okouzlující, že by člověk s chutí přepnul na úsporné dýchání, aby se tu mohl zdržet co nejdéle. Fotografové si tu přijdou opravdu na své.

Poklady pirátů a vraky

U divokého východního pobřeží v blízkosti mysu Méchant (Zlý mys), kde jsou černé  balvany z lávy, ztuhlé  do fantastických  útvarů, omývány pěnou silného  příboje, prý na  mořském dně leží  poklady pirátů. Překvapeny hřmícím vlnobitím roztříštily se lodi  bukanýrů s ukořistěným zbožím na ostrých čedičových skalách, když se tudy před  250 lety chtěli nepozorovaně  dostat na pevninu. Alespoň takhle to vypráví Bibique, hledač  pokladů. A když  člověk naslouchá jeho příběhům za strašidelného nebo tajemného šumění listů juky, skoro by uvěřil, tak  přesvědčivě to zní. Mnozí piráti jsou opravdu pochováni na hřbitově v Saint-Paul. Jeden z jejich vůdců, slavný Olivier Levasseur zvaný La Buse - Jestřáb byl zde dokonce v roce 1730 popraven. Ale jméno Bibique budí nedůvěru,  protože se  jedná o kreolskou slovní hříčku - o spojení slov “alambic“, což je destilační zařízení na výrobu rumu, a „boire“, francouzsky „pít“.

Lidé na Réunionu tvoří kosmopolitní mozaiku z ras, barev pleti a náboženství, která drží pohromadě díky „zázračnému lepidlu - Made in France“.Zlí jazykové tvrdí, že si své jméno vysloužil v oné noci, když se zakuckal po litru a půl rumu. Tolik alkoholu totiž jako parfémové esence protéká skleněnou baňkou onoho destilačního zařízení zvaného lambique. Réunion je totiž znám jako největší světový producent kakostové esence, základní vůně pro výrobu parfému. Tedy pohádka, vyprávěná odvážným  zlodějem ohnivé vody? „Ale kdepak, v žádném případě. Nic než pravda!“ přísahá  Bibique. Všechno  začalo získáním jedné mapy, znázorňující místo s  pokladem. Dlouhá léta se  Bibique za  bezesných nocí snažil vžít do způsobu myšlení pirátů; tady, u mysu Méchant odpočívá nyní kořist  jeho velkého předchůdce La Buse. - „No, ale kdy  tedy hodlá konečně poklad  vyzdvihnout?“ - "jamais... -  nikdy.“ Nakonec  stejně připadne francouzskému státu všechno, co spočívá v jeho zemi...

Historky o pokladech nejen od Bibiqua - staří rybáři ze St-Philippe dokonce přísahají,  že žraloci tygrovaní se starají o to, aby poklady zůstaly na mořském dně na věky. Rumové příběhy? - Když ne žraloci, postarala se už jistě dávno láva, která v tomto místě pravidelně proudí do moře, o to, aby ukořistěné zlato bylo ve své původní podobě navráceno matce Zemi.

K výletu do vraku se nabízí Hai-Tsiang, nákladní loď z Formosy, která  byla v roce 1981  potopena na západní straně ostrova a dnes slouží jako přírodní „námořní zoologická zahrada". Houby a koráli dali padesátimetrovému obru, spícímu v  hloubce, nový atraktivní šat. A na palubě, kde kdysi stáli námořníci, dnes velí  ryby. Není  tohle ideální kulisa pro večery s videofilmem či diapozitivy?

Foto: archiv





Čtěte dále

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Stojí za čistou vodou v bazénu hromada času a práce? Spousta těch, co bazén nikdy neměli, to tvrdí… Tak se pojďme podrobněji...

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Robotické vysavače Dreame se stávají stále oblíbenějšími pomocníky v domácnosti. V našem srovnání modelů L20 Ultra, L10s Ultra,...

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

Čeká vás doma rekonstrukce? Domácí renovace může být vzrušující dobrodružství, ale také může být zdrojem nečekaných problémů a...

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Prohlédněte si květnové hry zdarma v rámci PS Plus

Prohlédněte si květnové hry zdarma v rámci PS Plus

Od dnešního dne mají předplatitelé všech programů PS Plus možnost získat čtyři zajímavé herní tituly. Kromě fotbalového...

Filtrační konvice  - Moderní řešení pro čistou vodu

Filtrační konvice - Moderní řešení pro čistou vodu

Filtrační konvice se staly běžnou součástí mnoha domácností, a to díky jejich schopnosti zlepšit kvalitu pitné vody. Odstraněním...

Do World of Warships: Legends připlouvají japonské lehké křižníky

Do World of Warships: Legends připlouvají japonské lehké křižníky

Námořní simulátor válečných lodí World of Warships vyplouvá k novým obzorům ve svém květnové aktualizaci.

MSI přichází s jarními slevami na notebooky i handheld Claw

MSI přichází s jarními slevami na notebooky i handheld Claw

MSI si na jaro připravilo akci určenou pro všechny hráče, kteří hodlají vyrazit na cesty. Ve slevě seženete notebooky i handheld...

Střílečka Gray Zone Warfare dorazí už dnes!

Střílečka Gray Zone Warfare dorazí už dnes!

Madfinger Games, brněnské herní studio, nás konečně informovalo o datumu vydání jejich očekávané taktické střílečky Gray Zone...

Nebojte se menstruace.

Mějte ráda své dny a nestyďte se za ně

Přemýšlela jste někdy o tom, kolik jednorázových hygienických pomůcek za svůj život vypotřebujete? Ženy menstruují v průměru 7...

Další bezplatná hra přichází! Histera vyjde v polovině května

Další bezplatná hra přichází! Histera vyjde v polovině května

Pokud jde o hry zdarma, tento rok se jich rozhodně nedočkáme málo. Další v řadě je multiplayerová FPS arénovka, která spustí svůj...

Restart pro poškozené vlasy.

Restart pro poškozené vlasy

Vlasy jsou korunkou krásy a často i zrcadlem vlastního zdraví. Vlasy i pokožka hlavy totiž odrážejí celkový životní styl,...

Zábava s přáteli.

Hurá na zahradní party

Tento víkend a předpověď počasí na další dny slibuje konečně jarní, ne-li letní atmosféru. A to si říká o pořádnou zahradní party...

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Pro získání zdarma steampunkové FPS hry Industria se stačí připojit k obchodu Epic Games Store. Tato hra zavede hráče na konec...

Jak se kávou nepředávkovat?

Čtyři negativní dopady nadměrného pití kávy

Milujete kávu? A kolik šálků denně vypijete? Káva může být dobrý sluha, ale i špatný pán. Dokáže vás nabudit a zlepšit vám...

Šest her, na které se můžeme těšit příští měsíc

Šest her, na které se můžeme těšit příští měsíc

I když duben ještě neskončil, už se můžeme začít těšit na hry, které nám přinese následující měsíc. Máme tu pro vás seznam těch...

Kingdom Come: Deliverance je nyní v obrovské slevě

Kingdom Come: Deliverance je nyní v obrovské slevě

Po oznámení Kingdom Come: Deliverance 2 se ukázalo, že mnoho českých hráčů ještě nezkusilo ani první díl. Jestliže ho máte v...

Originální vikingské příslušenství od Konix odliší váš herní setup

Chcete se odlišit a ukázat ostatním, že máte slabost pro severskou mytologii? Konix má něco přesně pro vás. Sada Drakkar nabízí...

Dnes vychází slovenská verze GTA

Dnes vychází slovenská verze GTA

Dnes mají hráči možnost vydat se do virtuálních ulic Bratislavy. Na scénu přichází slovenská verze "GTA" pod názvem Vivat...

Vyzkoušejte bezplatnou verzi hry Assassin's Creed: Mirage

Vyzkoušejte bezplatnou verzi hry Assassin's Creed: Mirage

Společnost Ubisoft nedávno spustila trial verzi Assassin's Creed: Mirage. Čas na její vyzkoušení je omezen, nicméně tato hra je...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi