Na toulkách předvánoční Evropou

Drážďanský Striezelmarkt je nejstarším vánočním trhem v Německu.Do svátečního hávu už se oděly ulice
i náměstí většiny tuzemských měst
a nejinak je tomu u sousedů. Kde ochutnáte nejlepší punč a odkud si přivézt zaručeně netradiční vánoční překvapení?


Bratislavský maraton

Bratislavské předvánoční trhy na Hlavním a Františkánském náměstí odstartovaly již 23. listopadu a potrvají celých jednatřicet dní. Kromě 106 stánků, které příchozím nabídnou převážně řemeslné výrobky, se návštěvníci mohou těšit také na 41 prodejců gastronomických specialit. K ochutnání i nákupu budou příchozí svádět tradiční pagáče, cikánská pečínka, husí a zelné lokše, kapustnice či chléb se sádlem a s cibulí. Zimu a žízeň pak spolehlivě zaženou doušek punče nebo horké medoviny.

Více informací najdete na: http://www.bratislava.sk

Letos k sváteční atmosféře Berlína přispívají i svítící figurky.Berlín plný kouzel

Vyhlášený Weihnachtszauber Gendarmenmarkt v Berlíně, na který se dospělí dostanou po zaplacení vstupného ve výši jednoho eura a děti do 12 let zdarma, odstartoval 26. listopadu úderem páté hodiny odpolední a potrvá až do konce prosince. Vánoční náladu si zde návštěvníci mohou vychutnat jak v menších stáncích s gastronomickými specialitami, tak i v obřích stanech s ukázkami tradičních řemesel, poslechem živé hudby nebo sledováním bohatého doprovodného programu. Kromě tradičních kulinářských libůstek, jako jsou klobásky grilované na dřevěném uhlí, zázvorové perníčky a pečené kaštany, zpříjemní letos příchozím nakupování i novinka: ochutnávka výtvorů kuchařských mistrů z nejlepších berlínských restaurací. Tržiště je dne otevřeno denně od 11 hodin do 22 hodin, a ještě na Štědrý den si zde příchozí budou moci užívat vánoční atmosféru až do 18 hodin.

Více informací najdete na:
www.gendarmenmarktberlin.de

Za vůní drážďanských perníčků

První drážďanský vánoční trh Striezelmarkt, který je přístupný denně od 10 do 20 hodin až do 24. prosince, je vůbec nejstarším vánočním trhem v Německu. Na stáncích místních trhovců pochopitelně nemůže chybět nic, co nějakým způsobem souvisí s Vánocemi: ručně vyráběné svíčky, foukané vánoční ozdoby, tradiční cukroví, formy na pečení nebo vyřezávané dřevěné hračky či sváteční krajky. Pokud vás přepadne hlad, můžete ho zahnat například u stánků s chutnými perníky (Pulsnitzer Pfefferkuchen), opečenými jablky, sladkými placičkami s mandlemi, rozinkami a kardamomem či dalšími pamlsky.

Více informací najdete na: http://www.dresden.de


Vánoční trhy v Kolíně nad Rýnem.Pohyblivý jarmark na Rýně

Kdo vyrazí za předvánoční atmosférou do města katedrál, rozhodně nepřijde zkrátka. K návštěvě a případnému utrácení v Kolíně nad Rýnem láká příchozí hned šest jarmarků s různým zaměřením i osobitým sortimentem. Na největší a nejznámější z nich mohou příznivci sváteční nálady vyrazit na Neumarkt. Dětem věnovaný jarmark na náměstí Rudolfplatz zavede návštěvníky do světa pohádek, na středověké tržiště Hahnentorburgu mohou vyrazit hned po prohlídce kolínského muzea čokolád.

Trochu jiný pohled na předvánoční veselí pak nabízí místní kuriozita - plovoucí jarmark, který letos bude v provozu až do 22. prosince. Na palubě lodi si turisté mohou nejen prohlédnout svátečně vyzdobené staré centrum Kolína, ale i nakoupit u zhruba čtyř desítek stánků. K ochutnání je zde bude svádět podzimní klasika: klobásky currywurst, pečené kaštany nebo marcipán. Prokřehlé prsty i útroby pak spolehlivě zahřeje svařené víno glühwein. Trhy letos začaly 26. listopadu a končí den před Štědrým dnem.

Více informací najdete na: http://www.koeln.de/


Na sklínku punče pod dortmundského velikána

Vánoční jarmark v Dortmundu patří se svými 300 stánky k nejrozsáhlejším předvánočním trhům v celém Německu. Jeho největším lákadlem je každoročně vánoční strom úctyhodných rozměrů, díky kterým se může honosit označením největší na světě. Zdobí ho tisíce ozdob i světel a na tržišti pod ním najdete snad úplně všechno. Santa Klaus s pomocníky zavede děti do vánoční vesničky, kde si mohou vyrobit dárky i napéct vánoční cukroví. Dospělí si zatím mohou v klidu obejít všechny stánky, dát si klobásky či vestfálské grilované maso a také vychutnat svařené víno nebo punč, který se zde podává ve speciálních sklenicích. Jejich vzhled se každý rok mění, a tak tyto sklínky patří k oblíbeným předvánočním trofejím.

Více informací najdete na: http://www.dortmund.de/

Krakovský jarmark se koná pravidelně již několik století.Krakovské szopki


Předvánoční trhy se na Krakovském rynku konají pravidelně již několik staletí a patří mezi největší a nejstarší vánoční trhy v Evropě. Ty letošní začínají 28. listopadu a potrvají až do prvního týdne v lednu. Kromě příjemné vzpomínky na město vyšňořené girlandami si odsud můžete odvézt řemeslné výrobky z ovčí kůže, včelího vosku nebo dřeva a samozřejmě ochutnat některou z voňavých specialit. Kromě tradičních klobásek, sýrů, prejtu a pitného medu zde trhovci nabízejí také smažené pstruhy a výborné oplatky.

Koho putování předvánočním Krakovem neunaví, může vyrazit na obhlídku polských a krakovských betlémů. Posledně jmenované, kterým se zde říká szopki, jsou unikátní už tím, že vycházejí z architektury starého Krakova.

Stavění betlémů a hraní vánočních představení se v Krakově věnovali zedníci, kteří si tak zejména v 19. století přivydělávali v zimním období. Do svých betlémů začali postupně začleňovat prvky krakovských památek a vytvářeli z betlémů fantastické, ba přímo snové stavby. Tradice je živá dodnes. Od roku 1937 se zde dokonce každoročně uskutečňuje soutěž o nejkrásnější krakovský betlém.

Více informací najdete na: www.krakow.pl/en/

Oxford street v Londýně.Budiž světlo, Londýne!

Podlehnout kouzlu předvánočního Londýna je velmi snadné, zvláště po setmění, kdy se ulice rozzáří blyštivými světly a spolu s kulisami historických budov vytvoří neopakovatelnou atmosféru. Pověstná jsou zejména vánoční světla na dvoukilometrové nákupní třídě Regent´s Street (letos se rozsvítila již 20. listopadu) a hlavní nákupní ulici v centru Londýna Oxford Street, kterou záře vánočních světel zdobí pravidelně již od roku 1959. Letos se Oxford Street ponoří do záplavy světel 7. prosince a oficiálně tak zahájí předvánoční nákupy v britské metropoli.

Uniknout by vám ale neměla ani Bond Street či působivá výzdoba Trafalgar Square, kde se tyčí obrovský vánoční strom zdobený bílými svícemi v severském stylu, dárek od obyvatel Osla za pomoc během druhé světové války. Pokud k němu zavítáte mezi 17. a 21. hodinou, budete si moci vychutnat jeho krásu za tónů vánočních koled.

Více informací najdete na: http://www.londontown.com/London/Christmas_Lights_in_London_2007

Na skok do pařížské Ježíškovy vesničky

Také francouzská metropole se slavnostně vyzdobenou třídou Champs Elysées nabízí hned několik možností, kam vyrazit za vánoční atmosférou a nákupy, které potěší nejen nejbližší. Ježíškova archa (L'Arche de Noël), která se koná ve čtvrti La Defénse, návštěvníky uvítá již 28. listopadu. Po 5. prosinci své brány otevřou i obě Ježíškovy vesničky (Le Village du Père Noël), jež vyrostou na náměstí Saint-Sulpice a na bulváru Saint-Germain. Trhovci zde nabízejí, ostatně tak jako v celé zemi galského kohouta, umně zpracované ozdoby, nábytek, řemeslné a hrnčířské výrobky, šperky, látky, vonné směsi a také gastronomické speciality - víno, cukrovinky, čokolády, zákusky a jiné gurmánské zázraky.

Více informací najdete na: cz.franceguide.com


Předvánoční Vídeň je sázkou na jistotu, která nezklame.Vídeňská sázka na jistotu

Pověstný Christkindlmarkt na Radničním náměstí své první stánky otevřel již 17. listopadu. Tržiště před Novou radnicí (Neue Rathaus) je volně přístupné každý den od 9 do 21 hodin, výjimkou bude pouze Štědrý den, kdy se stánky zavřou už v pět hodin odpoledne. Za vidění zde stojí například největší adventní věnec ve Vídni, který se honosí průměrem 12 metrů.

Kdo si nepotrpí na velké akce a tlačenici, může vyrazit na komornější trhy, které se ve Vídni konají například na náměstí Freyung nebo na Spittelbergu. Kromě obligátního doušku horkého grogu, různých druhů punčů nebo svařeného vína jsou zde k dostání tradiční klobásky a uzeniny, sladkosti, pečené kaštany a brambory, jablka v karamelu či kandované ovoce. Ani děti nepřijdou zkrátka - mohou se povozit na ponících, v miniaturním vláčku nebo si ve vánočních dílnách v prostorách radnice mohou vyzkoušet pečení a zdobení perníků.

Více informací najdete na: http://www.christkindlmarkt.at/

Předvánoční výzdoba Ženevy.Ženeva nejen čokoládová

Obklopena zasněženými vrcholky Alp se Ženeva před Vánocemi každoročně promění v kouzelné místo s nádechem tradic. Ulice provoní aroma čerstvého perníku a vábí davy lidí na jeden z nejkrásnějších vánočních trhů ve Švýcarsku. Trh se letos koná už od 17. listopadu na náměstí Place de la Fusterie a nikdo z příchozích odsud neodejde domů s prázdnou. Na nejmenší tady čeká mikulášské cukroví, ručně vyráběné čokoládové bonbony i voňavé perníčky. Dospělé při obcházení stánků báječně zahřeje svařené víno.

Více informací najdete na:
http://www.geneve-tourisme.ch/

Foto: Profimedia





Čtěte dále

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Stojí za čistou vodou v bazénu hromada času a práce? Spousta těch, co bazén nikdy neměli, to tvrdí… Tak se pojďme podrobněji...

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Robotické vysavače Dreame se stávají stále oblíbenějšími pomocníky v domácnosti. V našem srovnání modelů L20 Ultra, L10s Ultra,...

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

Čeká vás doma rekonstrukce? Domácí renovace může být vzrušující dobrodružství, ale také může být zdrojem nečekaných problémů a...

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Střílečka Gray Zone Warfare dorazí už dnes!

Střílečka Gray Zone Warfare dorazí už dnes!

Madfinger Games, brněnské herní studio, nás konečně informovalo o datumu vydání jejich očekávané taktické střílečky Gray Zone...

Nebojte se menstruace.

Mějte ráda své dny a nestyďte se za ně

Přemýšlela jste někdy o tom, kolik jednorázových hygienických pomůcek za svůj život vypotřebujete? Ženy menstruují v průměru 7...

Další bezplatná hra přichází! Histera vyjde v polovině května

Další bezplatná hra přichází! Histera vyjde v polovině května

Pokud jde o hry zdarma, tento rok se jich rozhodně nedočkáme málo. Další v řadě je multiplayerová FPS arénovka, která spustí svůj...

Restart pro poškozené vlasy.

Restart pro poškozené vlasy

Vlasy jsou korunkou krásy a často i zrcadlem vlastního zdraví. Vlasy i pokožka hlavy totiž odrážejí celkový životní styl,...

Zábava s přáteli.

Hurá na zahradní party

Tento víkend a předpověď počasí na další dny slibuje konečně jarní, ne-li letní atmosféru. A to si říká o pořádnou zahradní party...

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Pro získání zdarma steampunkové FPS hry Industria se stačí připojit k obchodu Epic Games Store. Tato hra zavede hráče na konec...

Jak se kávou nepředávkovat?

Čtyři negativní dopady nadměrného pití kávy

Milujete kávu? A kolik šálků denně vypijete? Káva může být dobrý sluha, ale i špatný pán. Dokáže vás nabudit a zlepšit vám...

Šest her, na které se můžeme těšit příští měsíc

Šest her, na které se můžeme těšit příští měsíc

I když duben ještě neskončil, už se můžeme začít těšit na hry, které nám přinese následující měsíc. Máme tu pro vás seznam těch...

Kingdom Come: Deliverance je nyní v obrovské slevě

Kingdom Come: Deliverance je nyní v obrovské slevě

Po oznámení Kingdom Come: Deliverance 2 se ukázalo, že mnoho českých hráčů ještě nezkusilo ani první díl. Jestliže ho máte v...

Originální vikingské příslušenství od Konix odliší váš herní setup

Chcete se odlišit a ukázat ostatním, že máte slabost pro severskou mytologii? Konix má něco přesně pro vás. Sada Drakkar nabízí...

Dnes vychází slovenská verze GTA

Dnes vychází slovenská verze GTA

Dnes mají hráči možnost vydat se do virtuálních ulic Bratislavy. Na scénu přichází slovenská verze "GTA" pod názvem Vivat...

Vyzkoušejte bezplatnou verzi hry Assassin's Creed: Mirage

Vyzkoušejte bezplatnou verzi hry Assassin's Creed: Mirage

Společnost Ubisoft nedávno spustila trial verzi Assassin's Creed: Mirage. Čas na její vyzkoušení je omezen, nicméně tato hra je...

Na kolik vyjde půjčení auta na víkend?

Na kolik vyjde půjčení auta na víkend?

Do půjčoven aut chodí lidé z různých důvodů. Někteří hledají větší vůz, do kterého se naskládají s celou partou přátel na výlet....

Nabídka her v PS Plus Extra a Premium na duben je nyní k dispozici

Nabídka her v PS Plus Extra a Premium na duben je nyní k dispozici

Odběratelé služby PlayStation Plus v provedeních Extra a Premium si již od dnešního dne mohou přidat do své sbírky novou nabídku...

Peníze, nebo partnerský život? Každý šestý Čech věří, že mu výhra v loterii přinese lásku. Obzvlášť to platí pro Gen Z

Peníze, nebo partnerský život? Každý šestý Čech věří, že mu výhra v loterii přinese lásku. Obzvlášť to platí pro Gen Z

Loterie Korunka oslaví svátek lásky Ultimátním Love Festem v Brně na 1. máje. U té příležitosti připravila reprezentativní...

Warhorse se připravují oznámit novou hru

Warhorse se připravují oznámit novou hru

Domácí studio Warhorse, které je zodpovědné za slavné RPG Kingdom Come: Deliverance, se chystá oznámit novou hru. Podle obrazu,...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi