Na českých horách se po oblevě znovu rozjíždí sezona

Sjezdovky na Lipně jsou v provozu.

Sezona se na českých horách pozvolna dává do pohybu. V řadě středisek se jezdí na umělém sněhu, protože pokles teploty umožnil jeho výrobu. V provozu je obvykle jen část sjezdovek, níže položené areály zatím stojí.

"Obleva se na stavu sjezdovek nijak neprojevila, máme dostatečnou zásobu technického sněhu," hlásí ředitel Skiareálu Lipno Martin Řezáč. V provozu jsou všechny tři čtyřsedačkové lanovky a tři pojízdné koberce ve Foxparku.

ČTĚTE TAKÉ: Železná Ruda chce za 100 milionů korun novou lanovku

Na Zadově lyžovalo na Štědrý den přes snížené jízdné jen kolem 400 lidí, provoz proto skončil už ve 13 hodin. "V pátek pršelo a byl to ještě větší propadák," povzdechl si ředitel areálu Milan Čertík. Už večer však přimrzlo a prosluněná sobota vytáhla na svahy téměř 700 lyžařů. Dnes je díky příjezdu nových turistů návštěva ještě vyšší.

Krkonošská střediska mají sněhu dost

Provozovatelé lyžařských areálů v Královéhradeckém kraji čekají na větší příliv návštěvníků v příštím týdnu. Zájem lyžařů o pobyt v Krkonoších a Orlických horách se zvýšil až tento víkend. "Mrzne, takže jsme mohli sjezdovky doplnit technickým sněhem, přírodního je minimum. Povrch je namrzlý, chce to nabroušené hrany," řekl František Vambera ze střediska Ski Pec pod Sněžkou.

V sobotu odpoledne se na Lipně opět rozjela sněžná děla.Spokojenější je Jiří Beran ze Skiareálu Špindlerův Mlýn. "Od 25. prosince se to u nás začalo zaplňovat a dnes už máme prakticky plno, kolem 10 tisíc návštěvníků," řekl Beran. V provozu je nyní pět lanovek a šest lyžařských vleků, na sjezdovkách leží asi 50 centimetrů sněhu. Lyžaři si v Krkonoších mohou vybrat i z dalších zimních center. V provozu jsou téměř všechna střediska. Podobné podmínky nabízejí sportovcům i areály v Deštném a Říčkách v Orlických horách.

Ve středních Čechách se jezdí, s výjimkou Šibeničního vrchu

Zatímco Ski Relax Monínec měl plno, níže položený Šibeniční vrch u Mnichovic zůstal kvůli přechodnému oteplení bez sněhu a musel sjezdovku uzavřít. V Chotouni u Prahy i na Padáku v Příbrami mají sněhu dost a provoz omezit nemuseli. Sněhu mají v Monínci díky umělému zasněžování dost, na sjezdovce ho leží 60 až 70 centimetrů.

ČTĚTE TAKÉ: Teplé počasí trápí vlekaře, v Beskydech nabídnou slevy

Stále dost sněhu mají i v Chotouni u Prahy. "Vcelku jsme spokojeni, i když lidí je trochu méně. Nevím, jestli je to počasím, nebo na ně dolehla krize," řekl provozovatel Jan Němeček. Dnes se ve frontě na vlek stálo jen dvě tři minuty. Menší zájem lidí pociťuje i příbramský Padák. Na sjezdovce tam leží zhruba třiceticentimetrová vrstva sněhu Štědrovečerní oteplení zastavilo vlek na Šibeničním vrchu u Mnichovic.

V Krkonoších je sněhu dostatek.Na Ústecku chybí přírodní sníh, ale technického je dost

Všechna větší lyžařská střediska v Ústeckém kraji byla během vánočních svátků v provozu. Na svazích leží vrstva technického sněhu do 50 centimetrů, podmínky pro sjezdaře jsou podle provozovatelů vleků dobré. Vyznavači běžeckého lyžování však mají zatím smůlu. Pět ze sedmi vleků fungovalo o vánočních svátcích ve středisku Telnice na Ústecku.

"Parkoviště je plné, přesto se u vleků netvoří fronty. Sníh na svazích je tvrdý a zmrzlý, čekáme proto na příděl přírodního sněhu," uvedl vedoucí střediska Jindřich Holinger. Ve středisku Bouřňák na Teplicku je v provozu sjezdovka Hrobská, kde podle vedoucího střediska Jiřího Zmítka nabízejí i večerní lyžování.  Dostatečnou vrstvu technického sněhu najdou lyžaři i na vleku Poma v Klínech na Mostecku. Záměr upravit některé běžecké stopy v okolí Klínů však ve středisku přehodnotili, počasí nyní láká spíše k pěším túrám.

Na západě Čech má nejlepší podmínky Špičák a Železná Ruda

Lyžařské areály v Plzeňském kraji nabídly o vánočních svátcích pro lyžování kvalitní podmínky, i když většinou jen na technickém sněhu. Další dosněžování sněhovými děly komplikuje oteplení, ale i tak se zasněžovalo, kdykoli to teploty dovolily. Nejlepší podmínky pro lyžování byly na Špičáku a v Železné Rudě, kde vydatné zasněžování z minulých týdnů umožnilo zprovoznit většinu vleků a sjezdovek. Na Špičáku jely kromě malých dětských vleků všechny a v provozu jsou i sjezdovky kromě snowparku. Podle předpovědi by počasí mělo s sebou přinést další sněžení.

V řadě středisek se už lanovky opět rozjely.V provozu jsou také lyžařské areály v Železné Rudě, kde jezdily Za nádražím i v areálu Belveder. Na sjezdovkách bylo do půl metru technického sněhu, který jen místy doplňoval sníh přírodní. V omezené míře byly o svátcích v provozu i níže položené areály například v Kašperských Horách.

Umělé sněžení vládne i na Liberecku

Sjezdovky s umělým sněhem byly o víkendu v Libereckém kraji téměř jediné, kam mohli rekreanti vyrazit za zimními sporty. V noci na neděli spadly teploty v horských střediscích až k minus sedmi stupňům a zasněžovací systémy se znovu rozeběhly.

Návštěvnost lyžařských areálů se dnes ve srovnání s vánočními svátky strmě zvýšila. Například v Rokytnici nad Jizerou brázdilo sjezdovku vedle kratší lanovky na Lysé hoře asi 1500 rekreantů, zatímco v sobotu zhruba 800. Ve frontě na sedačky se dnes čekalo asi pět minut. Umělý sníh zachraňuje lyžování také v sousedním Harrachově. Turisté využívají hlavně sjezdovku vedle skokanských můstků.

V Orlických horách přírodní sníh nečekejte

V Čenkovicích v Orlických horách leží na svazích kolem 30 centimetrů technického sněhu. Lyžaři mají zatím k dispozici dva vleky, a pokud mrazivé počasí dovolí, budou po zasněžování přibývat i další sjezdovky. Spokojeni nejsou s letošním začátkem sezony provozovatelé zimního střediska v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem. "Návštěvnost je podprůměrná, denně tu je asi 300 lidí, jindy jich bylo běžně kolem 500. Čekáme, že větší část klientů najede dnes," řekl manažer areálu Sněžník Petr Vrzal. Centrum zatím lyžařům nabízí červenou a modrou sjezdovku a spodní úsek sjezdovky Betka, vrstva umělého sněhu dosahuje asi 30 centimetrů.

V Pardubickém kraji je v provozu také sjezdovka Peklák u České Třebové na Orlickoústecku. Kolem půl metru technického sněhu umožňuje i provoz na svahu u Hlinska na Chrudimsku.

Na Vysočině některé areály ožívají až dnes

Lyžařské areály na Vysočině ožívají po vánoční oblevě až dnes. Níže položené areály stejně jako sjezdovky odkázané na přírodní sníh jsou v kraji mimo provoz. Velmi slabou návštěvnost zaznamenali od Štědrého dne až do soboty i v největším lyžařském areálu na Vysočině na Harusově kopci v Novém Městě na Moravě. "Dnes poprvé je tady několik stovek lyžařů," řekl správce Karel Klapač. Na svahu leží kolem 50 centimetrů technického sněhu, další zasněžování zatím není kvůli teplotám možné.

Na Šacberku v Jihlavě začali v noci na dnešek opět zasněžovat, na sjezdovce je kolem 80 centimetrů sněhu. I na Šacberku však byla podobně jako jinde v kraji o Vánocích návštěvnost minimální. Na Čeřínku u Jihlavy skončil provoz 23. prosince. Vlek nejezdí ani na Jalovci v Číchově na Třebíčsku. Mimo provoz jsou zatím také lyžařské areály Svatá Anna na okraji Chotěboře, Kadlečák ve Světlé nad Sázavou a Vysoká na Havlíčkobrodsku.

Foto: ČTK, Robert Zlatohlávek

Autor: ČTK





Čtěte dále

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Stojí za čistou vodou v bazénu hromada času a práce? Spousta těch, co bazén nikdy neměli, to tvrdí… Tak se pojďme podrobněji...

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Robotické vysavače Dreame se stávají stále oblíbenějšími pomocníky v domácnosti. V našem srovnání modelů L20 Ultra, L10s Ultra,...

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

Čeká vás doma rekonstrukce? Domácí renovace může být vzrušující dobrodružství, ale také může být zdrojem nečekaných problémů a...

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Střílečka Gray Zone Warfare dorazí už dnes!

Střílečka Gray Zone Warfare dorazí už dnes!

Madfinger Games, brněnské herní studio, nás konečně informovalo o datumu vydání jejich očekávané taktické střílečky Gray Zone...

Nebojte se menstruace.

Mějte ráda své dny a nestyďte se za ně

Přemýšlela jste někdy o tom, kolik jednorázových hygienických pomůcek za svůj život vypotřebujete? Ženy menstruují v průměru 7...

Další bezplatná hra přichází! Histera vyjde v polovině května

Další bezplatná hra přichází! Histera vyjde v polovině května

Pokud jde o hry zdarma, tento rok se jich rozhodně nedočkáme málo. Další v řadě je multiplayerová FPS arénovka, která spustí svůj...

Restart pro poškozené vlasy.

Restart pro poškozené vlasy

Vlasy jsou korunkou krásy a často i zrcadlem vlastního zdraví. Vlasy i pokožka hlavy totiž odrážejí celkový životní styl,...

Zábava s přáteli.

Hurá na zahradní party

Tento víkend a předpověď počasí na další dny slibuje konečně jarní, ne-li letní atmosféru. A to si říká o pořádnou zahradní party...

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Pro získání zdarma steampunkové FPS hry Industria se stačí připojit k obchodu Epic Games Store. Tato hra zavede hráče na konec...

Jak se kávou nepředávkovat?

Čtyři negativní dopady nadměrného pití kávy

Milujete kávu? A kolik šálků denně vypijete? Káva může být dobrý sluha, ale i špatný pán. Dokáže vás nabudit a zlepšit vám...

Šest her, na které se můžeme těšit příští měsíc

Šest her, na které se můžeme těšit příští měsíc

I když duben ještě neskončil, už se můžeme začít těšit na hry, které nám přinese následující měsíc. Máme tu pro vás seznam těch...

Kingdom Come: Deliverance je nyní v obrovské slevě

Kingdom Come: Deliverance je nyní v obrovské slevě

Po oznámení Kingdom Come: Deliverance 2 se ukázalo, že mnoho českých hráčů ještě nezkusilo ani první díl. Jestliže ho máte v...

Originální vikingské příslušenství od Konix odliší váš herní setup

Chcete se odlišit a ukázat ostatním, že máte slabost pro severskou mytologii? Konix má něco přesně pro vás. Sada Drakkar nabízí...

Dnes vychází slovenská verze GTA

Dnes vychází slovenská verze GTA

Dnes mají hráči možnost vydat se do virtuálních ulic Bratislavy. Na scénu přichází slovenská verze "GTA" pod názvem Vivat...

Vyzkoušejte bezplatnou verzi hry Assassin's Creed: Mirage

Vyzkoušejte bezplatnou verzi hry Assassin's Creed: Mirage

Společnost Ubisoft nedávno spustila trial verzi Assassin's Creed: Mirage. Čas na její vyzkoušení je omezen, nicméně tato hra je...

Na kolik vyjde půjčení auta na víkend?

Na kolik vyjde půjčení auta na víkend?

Do půjčoven aut chodí lidé z různých důvodů. Někteří hledají větší vůz, do kterého se naskládají s celou partou přátel na výlet....

Nabídka her v PS Plus Extra a Premium na duben je nyní k dispozici

Nabídka her v PS Plus Extra a Premium na duben je nyní k dispozici

Odběratelé služby PlayStation Plus v provedeních Extra a Premium si již od dnešního dne mohou přidat do své sbírky novou nabídku...

Peníze, nebo partnerský život? Každý šestý Čech věří, že mu výhra v loterii přinese lásku. Obzvlášť to platí pro Gen Z

Peníze, nebo partnerský život? Každý šestý Čech věří, že mu výhra v loterii přinese lásku. Obzvlášť to platí pro Gen Z

Loterie Korunka oslaví svátek lásky Ultimátním Love Festem v Brně na 1. máje. U té příležitosti připravila reprezentativní...

Warhorse se připravují oznámit novou hru

Warhorse se připravují oznámit novou hru

Domácí studio Warhorse, které je zodpovědné za slavné RPG Kingdom Come: Deliverance, se chystá oznámit novou hru. Podle obrazu,...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi