Mumbaí: závan mládí v zemi s dlouhou historií

Mumbaí, brána do současné Indie.Mladičké Mumbaí se svou dvousetletou historií jako by do Indie ani nepatřilo. Rozhodně ne do té Indie, jež se stala kolébkou čtyř náboženství a dala domov nejstarší žijící civilizaci na světě.

Pokud byste do Mumbaí (původním názvem Bombaj) zavítali před 400 lety, našli byste zde jen palmové háje, močály a rybářské chýše rozházené na sedmi ostrovech. A dnes? „Do pěti let všichni zapomenou na Šanghaj a mluvit se bude jen o Mumbaí," prohlásil sebevědomě indický premiér Manmóhana Singha před dvěma lety. Jestli měl pravdu, ukáže čas. Ať tak či tak, Mumbaí je rozhodně město, které se vyplatí navštívit.

Když méně je více

Není nic jednoduššího, než si udělat seznam chrámů a památek, které je v Mumbaí nutné navštívit. Mnoho položek se na něm totiž neobjeví. O co chudší je v Mumbaí nabídka památek, o to barevnější je současnost města. Ne náhodou připomíná mraveniště plné lidí, ve kterém bohaté vily vyrůstají hned vedle chudinských čtvrtí, a vůně, neustálý hluk, dopravní chaos i hudba se proměňují v poutavé kulisy koloběhu života.

Viktoriino nádražní vzniklo na počest 50. narozenin anglické královny.Nejznámější dominantou města je Brána Indie, triumfální oblouk postavený v roce 1924 u příležitosti návštěvy krále Jiřího V. a královny Marie. Nejhezčí pohled na stavbu je z lodí plujících na ostrov Elephanta nebo z protilehlého hotelu Taj Mahal. Vůbec nejfotografovanější dominantou koloniální architektury je Viktoriino nádraží z roku 1889, postavené na oslavu 50. narozenin královny, která sem nikdy nepřijela. Mělo být symbolem pokroku, ale výsledkem je přeplácaná budova, nicméně pod patronací UNESCO. Vchod střeží britský lev a indický tygr. Exteriér je vyzdoben sochami od indických studentů výtvarné fakulty, kde vyučoval otec spisovatele Kiplinga.

Nejoblíbenější místo na koupání a večerní korzování je bezesporu pláž Chowpatty. Jde spíše o společenskou událost, protože při ráchání ve zdejších vodách je potřeba dávat pozor na zrádné spodní proudy.

Gándhího "trnkovská" výstavka

Na Gándhího expozici v domě Mani Bhavan jsou místní patřičně hrdí.Nejdůležitější památkou, tedy alespoň pro místní obyvatele, je dům Mani Bhavan. Skrývá se v něm muzeum Mahatmy Gándhího, který zde žil v letech 1917-1934. Expozice je přístupná 7 dní v týdnu a v prvním patře ji vylepšuje roztomile udělaná „trnkovská" expozice - v dřevěných bedničkách, evokujících starou televizi, jsou vytvořené panáčkovské scénky z důležitých etap Gándhího života. Další zajímavostí je výstava jeho dopisů světovým osobnostem, například Adolfu Hitlerovi. S laskavostí sobě vlastní mu v roce 1939 poslal dopis, který začíná oslovením Milý příteli... a pokračuje prosbou, aby zvážil, zda je válka opravdu nutná.

Asi největším prohřeškem by bylo opustit město a nezmínit jeho největší modlu - Bollywood. Je těžké si představit někde menší vliv filmu, než tady, kdy i v nejhorším domě v chudinské čtvrti svítí po celý den televize. Filmy mají vysoké rozpočty, jednoduchou zápletku a jediný cíl - pobavit diváka. Když se budete pozorně dívat kolem sebe při procházkách centrální čtvrtí Colaba, je nepravděpodobné, že byste na nějaké natáčení nenarazili. Anebo můžete navštívit jedno z 200 městských kin a zažít jejich autentickou atmosféru. Vstupenka do klimatizovaného sálu stojí kolem 20 RP (1 CZK = cca 0,5 RP) a neznalost jazyka nevadí - děj je naprosto prvoplánový.

Bollywoodu se v Mumbaí nezbavíte. Filmové plakáty visí doslova všude.V případě, že vás město a jeho několik málo nej nasytí, vydejte se na oblíbený denní výlet na ostrov Elephanta, kde můžete navštívit překrásný Šivův skalní chrám z 8. století. Zpáteční cesta lodí stojí 100 RP. Vstup je poměrně vysoký - 250 RP, ale jeho součástí je zdarma doprovod od místního průvodce.

Místa turistům skrytá

V Mumbaí je těžké si představit, že Indie je posvátná země, protože město vypadá na první pohled příliš civilizovaně a materialisticky. Ale stačí se vydat do zapadlých koutů, kde narazíte na každodenní projevy víry - ať už je to posvátná kráva, čekající na svůj předplacený příděl trávy, místo na posvátnou koupel, nebo místa pro bezvěrce zcela zapovězená. Dvě takováto místa najdete ve čtvrti smetánky Malabárský vrch.

První z nich není možno osobně navštívit. Jedná se o pohřební místo sekty pársů, kteří po staletí využívají pro zesnulé tzv. věže mlčení. Na ty vynesou těla a dál už nechají pracovat přírodu, respektive supy. Jedině tak nedojde ke znečištění čtyř posvátných živlů - vzduchu, vody, země, ale hlavně ohně. Druhé místo se nachází u hinduistického chrámu Walukeshwar, postaveného pro lingam k uctění boha Šivy.

Holičství pod širákem.Pod chrámem najdete nádrž Ban Ganga. Tu dle pověsti napájí pramen, který ze země vytryskl po dopadu Rámova luku. Na tomto místě se pravidelně konají náboženské obřady při úplňku, novu a festivalech. Jejich součástí je pro tento čas vznik holíren pod širým nebem, protože muži pro rituální očistu „shazují" svoje vlasy.

I když se Indie může pochlubit dvanáctou nejsilnější ekonomikou světa, často naráží na nejrůznější předsudky. Jedním z nich je i ten, že Indie znamená chudobu, otravné žebráky, nezvládnutelný chaos vytvořený velkou masou lidí.

Dharáví, největší slum na světě?

V Mumbaí se v centru města nachází chudinská čtvrť Dharáví, o které se neprávem traduje, že je největším slumem na světě. Nicméně - i tato čtvrť má svoji atmosféru, když se jí procházíte. Ano, je to možné, nejedná se o místo, kde by bylo potřeba se obávat o bezpečnost. Jen je potřeba překonat ostych, že lidem žijícím na ulici vlastně procházíte „obývacím pokojem". Nebo při ranní procházce překračujete stovky přičaplých lidí, kteří se myjí, čistí si zuby, jeden druhého češe. Nebo dělají i něco jiného ? No prostě žijí na ulici se vším všudy.

Chudinská čtvrť Dharáví je údajně největším slumem na světě.Lidé jsou ale velmi přátelští, rádi vyprávějí svoje životní příběhy. O tom, že velké množství lidí nemusí znamenat chaos, svědčí dvě profese, které obsluhují denně obrovské množství lidí - a to bez úředníků, papírování, ale hlavně chyb. Jednou jsou tzv. nosiči obědů, kteří každodenně roznesou po městě přes 200 tisíc jídel - vše včas, bezchybně a teplé. Druhou jsou veřejní pradláři, kteří v cyklu tří dní vyzvednou prádlo od vašich dveří, vyperou, vyžehlí a úhledně zabalené a voňavé vrátí zpět k vám domů. Jeden takto vypraný kousek vás přijde na 5 RP a máte naprostou jistotu, že se díky využití důmyslných skrytých značek neztratí.

Troubit, troubit, troubit!

Přeprava vlakem v Indii silně připomíná zábavou pro Nabídka na pronájem auta není finančně nedostupná. Celodenní pronájem auta vyjde na zhruba 700-1200 RP. Řízení vozidla vypadá jako neustálý boj kdo s koho. A pravidlo číslo jedna je: Troubit, troubit, troubit. Jiná dopravní pravidla neexistují. Nicméně - výbuchy emocí jsou k vidění stejně vzácně jako nehody nebo „oťukaná" auta. Variantou je pronájem auta s řidičem, což se cenově příliš neliší. Přeplněnou hromadnou dopravu by pro cestování zvolil asi jen velký masochista, i když možnou alternativou jsou dovezené červené patrové londýnské doubledeckery, z jejichž horního patra je dobrý výhled.

Na hromadnou dopravu nespoléhejte. Raději se projeďte double deckerem.K cestování městským vlakem je zapotřebí získat určitou zkušenost, jak se prorvat do vagonu, kde už evidentně není vůbec místo, nebo cestovat mimo špičku. Takže zbývá taxi. Těch je ve městě odhadem 55 tisíc, všechny stejné žlutočerné vozy, indické kopie fiatu z 50. let. Všechny mají taxametr, jeden km stojí 9 RP. Z Evropy vede hlavní cesta letecky. Nová linka, která spojila Prahu s Mumbaí přes Helsinky, funguje od června tohoto roku a provozuje ji letecká společnost Finnair. Ta vás za pouhých 6 hodin letu do města dopraví. Ale jakého? Vždyť taxikář na letišti vítá slovy Vítejte v Bombaji. Toho novodobé názvosloví nezajímá, a problém vypořádat se s koloniální minulostí nemá. Takže - ať už se vypravíte do Mumbaí nebo Bombaje, rozhodně nebudete litovat.

Autor: Zuzana Suttnerová
Foto: Jiří Suttner, Profimedia





Čtěte dále

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Stojí za čistou vodou v bazénu hromada času a práce? Spousta těch, co bazén nikdy neměli, to tvrdí… Tak se pojďme podrobněji...

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Robotické vysavače Dreame se stávají stále oblíbenějšími pomocníky v domácnosti. V našem srovnání modelů L20 Ultra, L10s Ultra,...

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

Čeká vás doma rekonstrukce? Domácí renovace může být vzrušující dobrodružství, ale také může být zdrojem nečekaných problémů a...

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Prohlédněte si květnové hry zdarma v rámci PS Plus

Prohlédněte si květnové hry zdarma v rámci PS Plus

Od dnešního dne mají předplatitelé všech programů PS Plus možnost získat čtyři zajímavé herní tituly. Kromě fotbalového...

Filtrační konvice  - Moderní řešení pro čistou vodu

Filtrační konvice - Moderní řešení pro čistou vodu

Filtrační konvice se staly běžnou součástí mnoha domácností, a to díky jejich schopnosti zlepšit kvalitu pitné vody. Odstraněním...

Do World of Warships: Legends připlouvají japonské lehké křižníky

Do World of Warships: Legends připlouvají japonské lehké křižníky

Námořní simulátor válečných lodí World of Warships vyplouvá k novým obzorům ve svém květnové aktualizaci.

MSI přichází s jarními slevami na notebooky i handheld Claw

MSI přichází s jarními slevami na notebooky i handheld Claw

MSI si na jaro připravilo akci určenou pro všechny hráče, kteří hodlají vyrazit na cesty. Ve slevě seženete notebooky i handheld...

Střílečka Gray Zone Warfare dorazí už dnes!

Střílečka Gray Zone Warfare dorazí už dnes!

Madfinger Games, brněnské herní studio, nás konečně informovalo o datumu vydání jejich očekávané taktické střílečky Gray Zone...

Nebojte se menstruace.

Mějte ráda své dny a nestyďte se za ně

Přemýšlela jste někdy o tom, kolik jednorázových hygienických pomůcek za svůj život vypotřebujete? Ženy menstruují v průměru 7...

Další bezplatná hra přichází! Histera vyjde v polovině května

Další bezplatná hra přichází! Histera vyjde v polovině května

Pokud jde o hry zdarma, tento rok se jich rozhodně nedočkáme málo. Další v řadě je multiplayerová FPS arénovka, která spustí svůj...

Restart pro poškozené vlasy.

Restart pro poškozené vlasy

Vlasy jsou korunkou krásy a často i zrcadlem vlastního zdraví. Vlasy i pokožka hlavy totiž odrážejí celkový životní styl,...

Zábava s přáteli.

Hurá na zahradní party

Tento víkend a předpověď počasí na další dny slibuje konečně jarní, ne-li letní atmosféru. A to si říká o pořádnou zahradní party...

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Pro získání zdarma steampunkové FPS hry Industria se stačí připojit k obchodu Epic Games Store. Tato hra zavede hráče na konec...

Jak se kávou nepředávkovat?

Čtyři negativní dopady nadměrného pití kávy

Milujete kávu? A kolik šálků denně vypijete? Káva může být dobrý sluha, ale i špatný pán. Dokáže vás nabudit a zlepšit vám...

Šest her, na které se můžeme těšit příští měsíc

Šest her, na které se můžeme těšit příští měsíc

I když duben ještě neskončil, už se můžeme začít těšit na hry, které nám přinese následující měsíc. Máme tu pro vás seznam těch...

Kingdom Come: Deliverance je nyní v obrovské slevě

Kingdom Come: Deliverance je nyní v obrovské slevě

Po oznámení Kingdom Come: Deliverance 2 se ukázalo, že mnoho českých hráčů ještě nezkusilo ani první díl. Jestliže ho máte v...

Originální vikingské příslušenství od Konix odliší váš herní setup

Chcete se odlišit a ukázat ostatním, že máte slabost pro severskou mytologii? Konix má něco přesně pro vás. Sada Drakkar nabízí...

Dnes vychází slovenská verze GTA

Dnes vychází slovenská verze GTA

Dnes mají hráči možnost vydat se do virtuálních ulic Bratislavy. Na scénu přichází slovenská verze "GTA" pod názvem Vivat...

Vyzkoušejte bezplatnou verzi hry Assassin's Creed: Mirage

Vyzkoušejte bezplatnou verzi hry Assassin's Creed: Mirage

Společnost Ubisoft nedávno spustila trial verzi Assassin's Creed: Mirage. Čas na její vyzkoušení je omezen, nicméně tato hra je...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi