Jihočeské kempy: minigolf i osvětlená in-line stezka

Lipenskou vodní specialitou jsou rodinné elektročluny.Jihočeský kraj je označován za jeden z nejmalebnějších v České republice. Právě tady nalezneme největší chráněné území u nás - Šumavu. Se svými hlubokými hvozdy, protkaná potoky a jezery, je nejvyhledávanější turistickou oblastí v tuzemsku.

Neméně krásná je však východnější část jižních Čech - oblast České Kanady. Není tedy divu, že právě v jižních Čechách se turisté mohou těšit výhledem do kraje z bezpočtu známých rozhleden a vyhlídek.

Jižní Čechy jsou však také krajem mnoha rybníků a pozoruhodných měst - třeba České Budějovice se pyšní největším čtvercovým náměstím v Evropě. Kdo však zamíří do jižních Čech, nesmí vynechat starobylý Český Krumlov, zapsaný na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Na stejný seznam se právem dostala i vesnice Holašovice s unikátně zachovalou lidovou architekturou. Další známá jihočeská starobylá města, obě s renesančními zámky a obě zasazená do krajiny mezi rybníky, jsou Jindřichův Hradec a Třeboň. První se chlubí mimo jiné největším mechanickým betlémem na světě, druhé nabízí řadu architektonických památek. 

ČTĚTE TAKÉ: Kempy: stanování na Slapech a výlet na Karlštejn

Kdo z těch, kteří objevují krásy jižních Čech, by se nechtěl také projít po nejstarším středoevropském kamenném mostě, který se klene v Písku? Nebo se vypravit na slavný dudácký festival do Strakonic, inspirovaný Švandou dudákem? Jihočeskou krajinou putoval i starý dobrý voják Švejk, jedna z našich nejznámějších a nejslavnějších literárních postav. Právě Jihočeský kraj v sobě soustředí i mnoho významných hradů a zámků - najdeme zde Hlubokou nad Vltavou vystavěnou ve stylu tudorovské gotiky či zámek Červená Lhota zasazený doprostřed rybníka. Za prozkoumání stojí i zámky Orlík a Kratochvíle či hrady Zvíkov a Rožmberk. Stejně tak i zdejší významné církevní památky a unikátní technické památky.

ATC Komorník Strmilov.Není tedy divu, že právě v Jihočeském kraji nalezneme nejvíce rekreačních areálů v České republice - 155 kempů a 57 rekreačních středisek. A  právě z tohoto kraje pochází nejoblíbenější kemp roku 2009 i roku 2008. V celorepublikové soutěži portálu Dokempu.cz se jím na základě hlasování samotných návštěvníků stal autokemp Komorník Strmilov. Hlasování o Kemp roku 2010 probíhá právě teď a podrobnější informace naleznete na konci článku.

Celoroční provoz nabízí na jihu Čech svým hostům 26 kempů a 36 rekreačních středisek. Dovolenou pod stanem lze strávit ve více než 150 areálech, v chatkách ve 144. Svůj karavan mohou turisté zaparkovat ve 132 areálech a vychutnat si v budovách spaní na lůžku ve 119 areálech. Certifikovanými kempy Jihočeského kraje jsou se dvěma hvězdičkami Autokemp Žíchovec, Camping Sever Chlum u Třeboně, Autocamp Zvůle a Mléčná Dráha. Se třemi potom Camping Olšina a ATC Křivonoska. Ještě o hvězdičku více mají Camping restaurant Bezdrev, Camping Lipno Modřín a ATC Karvánky.

ČTĚTE TAKÉ: Jihomoravské kempy investovaly, lákají i ty nejnáročnější

Bránou do oblasti České Kanady je obec Strmilov. Právě u ní se rozkládá na břehu rybníka Komorník nejoblíbenější kemp uplynulých dvou let - autokemp Komorník Strmilov. V jeho okolí jsou výborné podmínky pro koupání, vodní sporty, houbaření i turistiku. Lze si tu půjčit sportovní potřeby, čtyřkolky, skútry, jednou týdně tu hraje živá hudba. " Náš kemp se řadí mezi ty klidnější, vyhledávají nás proto především rodiny s dětmi. Klientelu tvoří především tuzemští hosté," říká David Holec z ATC Komorník Strmilov. "Nyní máme již rezervace chat plné, je také více objednávek pro stany a karavany. Letos jsme také u nás uspořádali úspěšný sraz motocyklů Harley Davidson - jednalo se o první a nejstarší klub těchto vozidel na světě," informuje o průběhu letošní sezony Holec.

Kemp Lipno Modřín.Lidé, kteří mají rádi aktivnější dovolenou a aktivní odpočinek, zamíří ke břehům přehrady Lipno, do Campingu Lipno Modřín. "Největší letošní novinkou je dokončení osvětlené Jezerní cyklo a in-line stezky, která vede v délce 13 km i přímo podél našeho kempu. Pro hosty jsme zajistili slevy na letní lanovou dráhu v bikeparku, dále do aquaparku a také do půjčovny kol a in-line bruslí," informuje Martin Řezáč z Campingu Lipno Modřín. "Naší hlavní klientelou jsou rodiny s dětmi a kempaři - senioři. Blízké okolí kempu je doslova našlapané nabídkou volnočasových aktivit - aquapark, rodinné elektročluny a plachetnice, animační programy, dětský koutek, lanový park či bobová dráha. V případě nepříznivého počasí se lidé zabaví mimo jiné v kryté sportovní hale s tenisovými kurty a bowlingem. Do našeho kempu jezdí spíše česká klientela, letos máme ze strany tuzemských hostů 30% nárůst. U cizinců dokonce zaznamenáváme 50% nárůst," informuje dále Řezáč.

Landal Marina Lipno.Přímo na břehu lipenského jezera je také areál Landal Marina Lipno."Příjemnou dovolenou zde může strávit každý. Rodiny s dětmi jistě ocení venkovní obří trampolínu, hřiště na minigolf, v případě deště je možné navštívit krytý bazén, který je pro naše hosty zdarma. Během dne je pro děti připraven animační tým, se kterým si mohou vyzkoušet malování na obličej, vodní paintball nebo se zúčastnit dobrodružného hledání pokladu. V letošní sezoně očekáváme v návštěvnosti mírný nárůst, vzrůstá obliba našeho parku u tuzemských turistů," přibližuje Michaela Srbená z Landal Marina Lipno. Samozřejmě i z tohoto areálu se mohou sportovní nadšenci napojit třeba na in-line bruslích přímo na Jezerní stezku a dojet na ní například až do nedalekého Frymburka.

Camping Olšina Lipno.Camping Olšina je jediný kemp na Lipně, který umožňuje ubytování i v lese, jenž je jeho součástí. V kempu je zázemí pro děti, víceúčelové hřiště, houpačky, skluzavky či třeba ping-pongové stoly. Půjčit si tu lze šlapadla či loďky. "Náš kemp se specializuje na rodiny s dětmi. Hostům zaručíme opravdu klidně strávenou dovolenou s dodržováním nočního klidu. Na volných prostranstvích například netolerujeme rádia a nepřijímáme hosty přijíždějící s cílem oslav a hlučného veselí," vysvětluje Jaroslav Vozka z Campingu Olšina. "Z novinek pro letošní rok je nejpodstatnější 100% celoplošné pokrytí a možnost připojení WIFI, které je zdarma. V současné době lze ještě rezervovat volné termíny v chatkách," konstatuje Vozka.

Sport kemp Doubí.Pouhý kilometr od Třeboně nabízí hostům své zázemí Sport kemp Doubí. Disponují tu nejrůznějšími kurty a hřišti, půjčovnou lodí, surfů, kol a veškerého sportovního náčiní. Mají zde i sportovní halu, aerobik sál, posilovnu a saunu. "Náš kemp využívají většinou sportovní oddíly, školy na výlety a samozřejmě všichni ostatní, kteří mají rádi klidné prostředí a velké sportovní vyžití. S letošní sezonou jsme prozatím spokojení. O prázdninách mohou zájemci stále ještě využívat nabídek last minute," sděluje Radka Havlíková ze Sport kempu Doubí. "Pro tento rok jsme navýšili o 30 lůžek kapacitu ve společných ubytovnách. Nově jsou udělané akrylové povrchy kurtů," popisuje Havlíková

Menší kemp rodinného typu - Autokemp Žíchovec se nachází přibližně 3 km od Strunkovic nad Blanicí. Slouží jako výborný výchozí bod pro objevování zajímavostí Jihočeského kraje. Nabízejí zde minigolf, volejbalové hřiště či třeba stolní tenis. Denně je otevřená restaurace, sloužící zároveň jako recepce. Rekreanti si zde mohou užít i jízdu na koni, vyhlídkové lety či třeba tandemové seskoky. "V letošním roce jsme u zahradní restaurace nově vybudovali dětské hřiště. Nové je i ohniště s posezením. Nabízíme ubytovaným nově i možnost zapůjčení kol. Pokud nám aspoň trošku bude přát počasí, domnívám se, že letos půjde o vcelku vydařenou sezonu," konstatuje Jaroslav Bárta z kempu Žíchovec.

Camping restaurant Bezdrev.Camping restaurant Bezdrev leží 3 km od Hluboké nad Vltavou, na břehu Bezdreva - druhého největšího rybníku u nás. Je obklopen přírodou, památkami, cyklotrasami - vším, co láká k ideálně strávené dovolené. Celý kemp je navíc po kompletní rekonstrukci, všechny chatky jsou do 10 metrů od vody. "Nabízíme stylovou rybářskou restauraci, kiosky s udírnou a venkovním grilem, půjčovnu lodiček, italských šlapadel, kánoí a sportovních potřeb, nejrůznější sportoviště a dětské prolézačky," vyjmenovává Pavel Horák z Camping restaurantu Bezdrev. "Obsazenost máme díky nové vybavenosti stále dobrou a letos už zbývá opravdu jenom pár volných míst," dodává.

Ve spolupráci s portály www.dokempu.cz/ a www.rekreacni-strediska.cz/ čtenářům každý týden představíme možnosti kempování ve vybraném kraji. I letos můžete hlasovat v anketě Kemp roku 2010. Nejoblíbenější kemp a rekreační areál vybírají turisté od začátku června až do konce srpna. Pokud se nyní zapojíte do hodnocení kempů a rekreačních středisek, můžete ještě vyhrát jednu z třiceti outdoorových cen v hodnotě 60 tisíc korun. Návod, jak hlasovat, naleznete ZDE.

Foto: archiv Týden, archiv Lipnoservis.cz

Autor: - red -





Čtěte dále

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Stojí za čistou vodou v bazénu hromada času a práce? Spousta těch, co bazén nikdy neměli, to tvrdí… Tak se pojďme podrobněji...

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Robotické vysavače Dreame se stávají stále oblíbenějšími pomocníky v domácnosti. V našem srovnání modelů L20 Ultra, L10s Ultra,...

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

Čeká vás doma rekonstrukce? Domácí renovace může být vzrušující dobrodružství, ale také může být zdrojem nečekaných problémů a...

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Střílečka Gray Zone Warfare dorazí už dnes!

Střílečka Gray Zone Warfare dorazí už dnes!

Madfinger Games, brněnské herní studio, nás konečně informovalo o datumu vydání jejich očekávané taktické střílečky Gray Zone...

Nebojte se menstruace.

Mějte ráda své dny a nestyďte se za ně

Přemýšlela jste někdy o tom, kolik jednorázových hygienických pomůcek za svůj život vypotřebujete? Ženy menstruují v průměru 7...

Další bezplatná hra přichází! Histera vyjde v polovině května

Další bezplatná hra přichází! Histera vyjde v polovině května

Pokud jde o hry zdarma, tento rok se jich rozhodně nedočkáme málo. Další v řadě je multiplayerová FPS arénovka, která spustí svůj...

Restart pro poškozené vlasy.

Restart pro poškozené vlasy

Vlasy jsou korunkou krásy a často i zrcadlem vlastního zdraví. Vlasy i pokožka hlavy totiž odrážejí celkový životní styl,...

Zábava s přáteli.

Hurá na zahradní party

Tento víkend a předpověď počasí na další dny slibuje konečně jarní, ne-li letní atmosféru. A to si říká o pořádnou zahradní party...

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Pro získání zdarma steampunkové FPS hry Industria se stačí připojit k obchodu Epic Games Store. Tato hra zavede hráče na konec...

Jak se kávou nepředávkovat?

Čtyři negativní dopady nadměrného pití kávy

Milujete kávu? A kolik šálků denně vypijete? Káva může být dobrý sluha, ale i špatný pán. Dokáže vás nabudit a zlepšit vám...

Šest her, na které se můžeme těšit příští měsíc

Šest her, na které se můžeme těšit příští měsíc

I když duben ještě neskončil, už se můžeme začít těšit na hry, které nám přinese následující měsíc. Máme tu pro vás seznam těch...

Kingdom Come: Deliverance je nyní v obrovské slevě

Kingdom Come: Deliverance je nyní v obrovské slevě

Po oznámení Kingdom Come: Deliverance 2 se ukázalo, že mnoho českých hráčů ještě nezkusilo ani první díl. Jestliže ho máte v...

Originální vikingské příslušenství od Konix odliší váš herní setup

Chcete se odlišit a ukázat ostatním, že máte slabost pro severskou mytologii? Konix má něco přesně pro vás. Sada Drakkar nabízí...

Dnes vychází slovenská verze GTA

Dnes vychází slovenská verze GTA

Dnes mají hráči možnost vydat se do virtuálních ulic Bratislavy. Na scénu přichází slovenská verze "GTA" pod názvem Vivat...

Vyzkoušejte bezplatnou verzi hry Assassin's Creed: Mirage

Vyzkoušejte bezplatnou verzi hry Assassin's Creed: Mirage

Společnost Ubisoft nedávno spustila trial verzi Assassin's Creed: Mirage. Čas na její vyzkoušení je omezen, nicméně tato hra je...

Na kolik vyjde půjčení auta na víkend?

Na kolik vyjde půjčení auta na víkend?

Do půjčoven aut chodí lidé z různých důvodů. Někteří hledají větší vůz, do kterého se naskládají s celou partou přátel na výlet....

Nabídka her v PS Plus Extra a Premium na duben je nyní k dispozici

Nabídka her v PS Plus Extra a Premium na duben je nyní k dispozici

Odběratelé služby PlayStation Plus v provedeních Extra a Premium si již od dnešního dne mohou přidat do své sbírky novou nabídku...

Peníze, nebo partnerský život? Každý šestý Čech věří, že mu výhra v loterii přinese lásku. Obzvlášť to platí pro Gen Z

Peníze, nebo partnerský život? Každý šestý Čech věří, že mu výhra v loterii přinese lásku. Obzvlášť to platí pro Gen Z

Loterie Korunka oslaví svátek lásky Ultimátním Love Festem v Brně na 1. máje. U té příležitosti připravila reprezentativní...

Warhorse se připravují oznámit novou hru

Warhorse se připravují oznámit novou hru

Domácí studio Warhorse, které je zodpovědné za slavné RPG Kingdom Come: Deliverance, se chystá oznámit novou hru. Podle obrazu,...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi