GLOSA: Trumpova kampaň rozvázala jazyk nenávisti

Podle profesora Ralpha Nurnbergera Trumpova rétorika legitimuje nenávist.

Podle profesora z univerzity v Georgetownu Ralpha Nurnbergera má kandidatura Donalda Trumpa neblahý vliv na americkou politiku. Trumpova rasistická, sexistická a antisemitská rétorika legitimuje nenávist, tvrdí profesor Nurnberger v exkluzivním komentáři pro on-line deník TÝDEN.CZ.

Mezi nejvíce alarmující dlouhodobé dopady Trumpova snažení o prezidentský úřad patří, že jeho kampaň legitimuje extrémní diskurzy a ideologie nenávisti, včetně antisemitismu.

Anketa:

Pro koho byste hlasovali, kdybyste mohli volit nového prezidenta USA?

Lidé, kteří Trumpa znají, jednohlasně odmítají, že by byl antisemita.

Zjevný rasismus, sexismus, bílý nacionalismus a antisemitismus tak pronikají do amerického politického diskurzu, přičemž Trump a jeho nejbližší spolupracovníci poskytují krytí.

Jonathan Greenblatt, ředitel a CEO Anti-Defamation League (ADL), tvrdí, že "od dob George Wallace jsme neviděli kandidáta, který by tolik vítal všechny tyto radikální elementy".

Bílí nacionalisté jsou ve skutečnosti jedni z nejvíce zapálených Trumpových podporovatelů a oslavují jej za zvýšení svého postavení.

Několik nacionalistických, rasistických a antisemitských skupin uspořádalo 9. září tiskovou konferenci k vyjádření souhlasu s Trumpem.

"All-right" vedoucí kampaně

Na tiskové konferenci, pořádané nacionalistickým "think tankem" National Policy Institute (NPI) vystoupili tři prominentní bílí nacionalisté: prezident NPI Richard Spence, který razí termín "all-right", Jared Taylor, vydavatel nacionalistického on-line magazínu American Renaissance; a Peter Brimelow, zakladatel proti imigrantské stránky VDare.com.
Jejich úkolem bylo vysvětlit, jak se "all-right" - hnutí bílých rasistů - "v tak krátké době stalo silou v americké politice".

trumpDále chválili Trumpa za jeho názory a také za přijetí výkonného předsedy Breitbart News a vůdce "all-right" hnutí Stephena Bannona jako vedoucího kampaně.

Zdůraznili, jak spokojení jsou s Bannonem, který se už dlouhou dobu pohybuje mezi podobnými skupinami a konspiračními teoriemi.

V dubnu čelila Anne Applebaumová, novinářka a nositelka Pulitzerovy ceny, útokům na stránkách Breitbartu: "Ani peklo se nevzteká jako polsko-americká elitářská židovka."
A i zbytek článku přetéká antisemitskými nadávkami.

Na dotaz ohledně antisemitských urážek odpověděl Bannon jen, že proti článku nemá žádné námitky.

Bývalý čaroděj

I když Trumpova rodina a přátelé odmítají, že by byl antisemita, je znepokojující, jak často odmítá odsoudit tyto skupiny.

Trumpovi trvalo skoro tři měsíce, než se po žádosti od ADL odvrátil od schválení své politiky od bývalého čaroděje Ku-klux-klanu Davida Dukea a zřekl se jeho antisemitismu.
Když byl Trump na toto téma dotázán, řekl nejprve, že vítá podporu svých fanoušků, poté však dodal, že by měla být lépe formulována.

Zlověstné je, že nejen komentáře a činy Trumpových podporovatelů byly problematické.

Syn a otec na Twitteru

Dříve v kampani Trump retweetl zprávu více než 66 milionům lidí od "Bílá genocida nacházející se v Židmerice".

ADL kritizovala Trumpa za jeho tweet z 2. července, ve kterém je zobrazena Hillary Clintonová na pozadí hromady peněz a šesticípé hvězdy a popisována jako "nejzkorumpovanější kandidát ze všech".

Obrázek pochází z dílny notoricky známé antisemitské stránky.

Pracovníci Trumpovy kampaně ještě ten den tweet smazali a nahradili jej stejným, ve kterém však Clintonová místo před šesticípou hvězdou pózuje v červeném kruhu. Místo aby byl Trump potěšen zásahem svých pracovníků, rozzuřil se, že odebrali šesticípou hvězdu.

Donald Trump Jr., kandidátův syn, tweetl, že je nejvyšší čas zahřívat plynové pece. Trump Jr. zveřejnil rovněž tweet, ve kterém je Donald Trump pomocí photoshopu přidán na fotografii s vůdci bílých rasistických skupin společně s kreslenou postavičkou Pepe the Frog, která se stala jejich symbolem.

Pravé protokoly sionských mudrců

Když Trump hovořil k Republikánské židovské koalici, organizaci, která se jako jediná snaží přesvědčit Židy, aby volili republikány, řekl jim, že na rozdíl od jiných politiků, které si můžou koupit, je on bohatý a nepotřebuje je.

Jeden z nejznepokojivějších momentů kampaně přišel v Trumpově řeči pronesené 13. října ve West Palm Beach na Floridě. V této řeči Trump tvrdil, že je obětí globální konspirace "na zničení suverenity Spojených států, vedené Clintonovou, médii a mezinárodními bankami".

Je nanejvýš alarmující, jak mají Trumpovy komentáře blízko k Pravým protokolům sionských mudrců, vymyšleným textům popisujícím domnělý plán Židů na ovládnutí světa.
V Protokolech mají být záznamy z konce devatenáctého století, kdy se židovští vůdci scházeli a debatovali nad plánem o židovské hegemonii, kterou nastolí pomocí morální korupce pohanů, kontrolou tisku a světových ekonomik ve snaze získat kontrolu nad svými zeměmi a poté i nad světem.

Padělek byl poprvé vydán v Rusku v roce 1903, přeložen do mnoha jazyků a poté se na začátku dvacátého století mezinárodně šířil.

Protokoly tvořily základ ruského antisemitismu a později byly přidány do školních učebnic nacistického Německa.

Globální spiknutí proti Trumpovi

Je možné, že si Trump nebyl vědom, že použil jazyk Protokolů, a možná ani existence nějakých Protokolů, nicméně jeho poselství se mezi podporovateli neztratilo.

Alex Jones, ultrapravicový konzervativec a rozhlasový moderátor, jenž mnohokrát Trumpa ve své show zpovídal a jehož Trump označuje jako "svého přítele", navázal na Trumpovu řeč.

Alex Jones ve své rádiové show brojil proti "židovské mafii, která nás zničí".
Údajně má "zaručenou informaci, že světoví židovští vůdci a zločinní bankéři" se scházejí v tajnosti, aby ukradli volby.

Ale nebyli to jen Trumpovi příznivci, kteří tyto výroky takto chápali. Množství izraelských novin a analytiků, stejně tak Americká židovská organizace, interpretovaly poznámky tak, že se Trump snaží přesvědčit své voliče, že volby jim budou ukradeny zločinným spolčením Židů, bankéřů a médií.

Otrávení politiky

Jonathan Greenblatt, prezident ADL, prohlásil: "Trumpovy odkazy na střet bankovních elit jsou přímo z Protokolů."

Greenblatt dodal, že "Trump by se měl vyhnout rétorice, která byla historicky používána proti Židům a stále rozdmýchává antisemitismus. Vynechme nenávist z kampaně."

Jako samostatnou záležitost bude ADL 19. listopadu projednávat zprávu o více než dvou milionech antisemitských tweetů, zveřejněných jen za poslední rok, s velkým počtem těch, které mířily proti židovským novinářům, již podle ADL psali kriticky vůči Trumpovi.
ADL odhaduje, že tyto tweety byly následně zhlédnuty více než desetimiliardkrát.
V reportu ADL dospěla k závěru, že "se nechce věřit, že by si nebyl Trump vědom antisemitských asociací ve svých prohlášeních, ani že by si nebyl vědom, že jsou tato prohlášení oslavována neonacistickými a ultrapravicovými skupinami".

Tím, že mluví jazykem nenávisti a legitimuje ji, Trumpova kampaň otrávila americký politický diskurz a postavila pódium pro budoucí akty nenávisti a potenciální násilí.

Ralph Nurnberger (69)
Přednášel mezinárodní vztahy na prestižní Georgetownské univerzitě. Souběžně působil v zahraničním výboru Senátu či jako poradce demokratických kongresmanů zejména pro tematiku Blízkého východu. Pracoval v Americko-izraelském výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC), což je jedna z nejsilnějších lobbistických skupin v USA. Napsal knihy Lobbování v Americe či Rostoucí moc Kongresu, přispíval do předních akademických i zpravodajských publikací. Před časem založil vlastní poradenskou firmu Nurnberger & Associates.

Foto: ČTK , AP Photo/ Evan Vucci, Dan Reiland/The Eau Claire Leader, AP Photo/John Raoux

Autor: Ralph Nurnberger





Čtěte dále

Ivo Beneda.

Nejnenáviděnější muž na ministerstvu zdravotnictví. Víme, co provedl

V brzké době možná uvidíte, jak z oken ministerstva zdravotnictví letí muž. Naštvaní zaměstnanci kvůli němu nedostali odměny a to...

Ilustrace Zdeňky Krejčové.

Třídní nemrcouch

Jakou literaturu nabídnout pubescentům? O nich! Vytvoř postavy školáků, kluků i holek, pěkně vyváženě, ne jako u Foglara, typy...

Praha.

UFO v Praze

Ačkoliv se Institut plánování a rozvoje nachází ve stavu klinické smrti a dokonalého rozvratu, zřídil si Sekci vnějších vztahů.

Když přestal fungovat slavný vyhledávač, nastalo všeobecné zmatení.

Když vypadne Google

I já měla těžké úterý. Když přestal na celé dvě hodiny fungovat ten slavný vyhledavač, nastalo všeobecné zmatení.

Obyvatelé pražského sídliště Písnice, kteří nesouhlasí s prodejem bytů ve vlastnictví společnosti ČEZ, se sešli 9. srpna na demonstraci u zdejší prodejny Albert. Vzadu je jeden z domů s byty určenými k prodeji.

Víme, kdo chce vydělat na strachu písnických o byty

Společnost ČEZ chce prodat svoje byty na sídlišti v pražské Písnici. Víme, kdo na tom zkouší vydělat.

Lezec Adam Ondra.

Vojtěch Rynda: Umění je jinde

Vítězem letošního 27. ročníku soutěže výtvarných umělců Ceny Jindřicha Chalupeckého byl vyhlášen Matyáš Chochola.

Sociální sítě mají na lidi velký vliv (ilustrační foto).

Jak nás formují sociální sítě a média

Nikdy nepište nic na sociální sítě okolo třetí hodiny ráno, prohlásil budoucí americký prezident Donald Trump, když se jej v...

Donesly se nám drby o vášnivém vztahu mezi ministryní práce a sociálních věcí Marksovou a ministrem vnitra Chovancem.

Velká láska ve vládě?

Někteří ministři sociální demokracie to s přátelstvím myslí fakt vážně. Víme kteří.

Jednání politiků (ilustrační foto).

Ondřej Fér: Osud této země mi je lhostejný…

... chci se starat sám o sebe. Až se objeví politik, který veřejně řekne právě tohle, vzbudí zaslouženou pozornost. A zasloužil...

Miroslav Farkas.

Smazaný rozhovor s Čechem zatčeným v Turecku

Když vám smutný subtilní klučík začne v žižkovské kavárně tichým hlasem vyprávět, jak bojuje v první linii po boku YPG proti...

Ilustrace Josefa Pospíchala z knihy Proč se říká… ? Achillova pata… a další antická úsloví.

Cizoložství pro děti

Nevíme, kdo je pan Petr Kostka (tedy: víme, nositelem toho jména je známý český herec, v tomto případě však půjde o jeho...

Bílý dům ve Washingtonu.

Ondřej Fér: Nejhloupější američtí prezidenti

Američtí výzkumníci sestavili žebříček nájemníků v Oválné pracovně podle inteligence. Neuvěříte, jak to dopadlo.

Ilustrační foto.

Vojtěch Rynda: Žijeme v "postpravdivém" světě

Akademické nakladatelství Oxford University Press, které vydává mimo jiné zásadní slovník Oxford English Dictionary, každý rok...

Premiér Bohuslav Sobotka.

Co tou podivnou hrou Bohuslav Sobotka vlastně sleduje?

Většinou činíme čistě racionální rozhodnutí. Odmala jsme totiž velmi důsledně vychováváni na principech transakční ekonomiky,...

Josef a Karel Čapkové.

Do Kutné Hory za Čapky

O tom, že se bratři Josef a Karel Čapkové věnovali ve své tvorbě – každý po svém – také dětem, se dobře ví. Velkorysá výstava...

Americký prezident Donald Trump.

Proč vyhrál pro mnohé překvapivě Donald Trump?

Republikánský kandidát Donald Trump na rozdíl od své demokratické rivalky dokázal přesvědčit voliče, že může znamenat pro...

Americký prezident Donald Trump.

Když se v USA střídají prezidenti

Donald Trump dokázal zdánlivě nemožné. Porážkou Hillary Clintonové překvapil všechny: politické analytiky, sázkaře, Clintonovou,...

Zvolený Donald Trump.

Trump v Bílém domě: přenechá nás Rusku, nebo zničí civilizaci?

Co přinese nástup Donalda Trumpa do nejdůležitější funkce na planetě a jak se to dotkne našeho života? Od vysoce postavených...

Donald Trump.

Trump, hrdina zapšklých

Donald Trump to dokázal. Sprosťákovi kritizovanému celým civilizovaným světem se podařilo ovládnout důležité nerozhodnuté státy a...

Tragikomedie Toni Erdmann.

O "evropské Oscary" zápolí silní hrdinové

Je to trend? Nomince na ceny Evropské filmové akademie, kterým se přezdívá evropští Oscaři, ovládly individuální příběhy...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi