Šachy jsou droga, říká Pavel Matocha

Šachový nadšenec Pavel Matocha, předseda občanského sdružení Pražská šachová společnost, která pořádá mimořádný turnaj v Karlových Varech.Česká republika hostí po desetiletích opět mimořádně obsazený šachový turnaj. V Karlových Varech bojují držitelé zlatých olympijských medailí, účastníci finálových bojů o titul mistra světa i bývalí mládežničtí šampioni. Hlavní organizátor Czech Coal Carlsbad Chess Tournament Pavel Matocha serveru TÝDEN.CZ odpověděl na pár otázek nejenom o turnaji.

Karlovarský turnaj uvítal osm šachových velmistrů. Jak se vám je podařilo do Čech dostat? Je to otázka peněz?

Je to samozřejmě otázka peněz. Pokud chce někdo zorganizovat takový turnaj, musí v první řadě nalézt dobrého a silného sponzora. Hráči na této úrovni mají odpovídající finanční podmínky své úrovně.

Prozradíte jaké?

Jednotlivé honoráře vám určitě neřeknu. Rozpočet celého turnaje je přes 5 milionů korun. Honoráře zaujímají zhruba polovinu z celkového rozpočtu. Samozřejmě u jednotlivých hráčů nejsou stejné.

Musel jste nějaké hráče přesvědčovat, aby přijeli?

Byl jeden hráč, který byl pozván, ale nakonec odmítl. Celková úspěšnost je však velká. Z devíti oslovených osm hned řeklo ano. Pro ně jsou Karlovy Vary zajímavým místem. Hrály se tu světově známé turnaje z let 1907, 1911, 1923 a 1929. Chtěli se sem podívat, zažít tu atmosféru, protože Karlovy Vary mají svého šachového ducha. My jsme se snažili, aby tu byli hráči z absolutní světové a české špičky i světové legendy.

Kdysi bojovali proti Anatoliji Karpovi o titul mistra světa. Tento týden spolu zasedli na karlovarském turnaji: velmistři Viktor Korčnoj (vpravo) a Jan Timman. Druhý z nich se ve Varech po třetím kole dělil o první místo.Pro ty české hráče je to asi dobrá příležitost zahrát si se světovou špičkou?

Řekněme, že je to dobrá příležitost pro Viktora Lázničku. Sergej Movsesjan (nejlepší slovenský velmistr současnosti, pozn. red.) a David Navara (v současnosti nejlepší šachista ČR, pozn. red.) hrají na takové úrovni, že i proti takto silným soupeřům již hráli řadu partií.

Jak dlouho jste turnaj připravoval?

Prvotní idea a hledání sponzora vznikly tak před rokem a půl. Intenzivní každodenní práce na přípravě turnaje trvala poslední tři měsíce.

Nad turnajem převzal záštitu prezident ČR Václav Klaus. Jak se vám ho podařilo přesvědčit?

Pan prezident má rád šachy. Oba dva jeho synové hrají šachy - i závodně. Že převzal záštitu, jsem velmi rád, všem hráčům to ukazuje, že si vážíme jejich příjezdu.

Sám šachy hrajete. Neodvádí vás organizování těchto velkolepých akcí od aktivního hraní?

Odvádí i přivádí. Odvádí, protože mi to bere čas, který bych mohl strávit hraním. Na druhou stranu sledování partií těch nejlepších, pobývání s hráči mě k té hře zase přitahuje. Motivuje mě to, ukazuje nové šachové ideje.

Člověk se asi hodně naučí, když sleduje mistry...

Nejvíce se naučí, když čte staré šachové publikace opatřené komentáři a pak si přehrává partie starých šachových mistrů. Nebo na turnaji, jako je ten náš, když sedí v místnosti, poslouchá komentář velmistra a může se na cokoli zeptat. Slyší ideje, které jsou za konkrétními tahy. To vám žádný počítač nedá, neřekne vám, proč je to dobrý nebo špatný tah.

S bývalým mistrem světa Ruslanem Ponomarjovem uhrála ve Varech česká jednička David Navara remízu.Od kolika let hrajete?

Od šesti, sedmi let.

Kdo vás k tomu přivedl?

Táta.

Váš největší hráčský úspěch?

Hrával jsem jako malý, od osmi do deseti let jsem hrával v klubu. Pak mi to rodiče zakázali, že je to moc nebezpečný sport. Šachy jsou droga. Je to svůj vlastní svět - což myslím rodiče tehdy nevěděli. Viděli, že mě to velmi unavovalo. Když hrajete šachy vážně, tak je to velmi náročná aktivita, po které je člověk značně unaven.

Musíte se asi hodně koncentrovat...

Nesmíte ani na vteřinu vypustit. Když třeba hrajete tenis a vypustíte dva míčky a není to zrovna mečbol, tak se vlastně nic neděje. Pokud v šachách uděláte jeden špatný tah, tak partie pravděpodobně končí. Některé partie trvají klidně i sedm hodin. Představte si, že se šest hodin strašně soustředíte, a pak to pokazíte... Je to velký stres, enormní vypětí. Když se hrál zápas o mistra světa mezi Kasparovem a Karpovem, tak tehdy velmi subtilní Karpov zhubl asi osmnáct kilo během dvou nebo tří měsíců. Když byl zápas přerušen, tak se říkalo, že jedním z důvodů bylo i to, že se báli, aby jim Karpov neumřel za šachovnicí. Intenzivní duševní činnost enormně spotřebovává energii.

Současná česká šachová jednička David Navara. Po třetím kole měl v Karlových Varech 1,5 bodu.Co vás na organizaci turnajů nejvíc baví?

Potkávat velmistry, zkušené hráče současné špičky. Na tento turnaj ve středu přijede šestadevadesátiletý Andre Lilienthal, nejstarší velmistr. Je to člověk, který vám začne vyprávět, jak hrával s druhým mistrem světa Emanuelem Laskerem, jak hrával ve 20. letech v pařížských kavárnách. To, co já znám jenom z knížek, najednou můžu s někým, kdo to opravdu zažil, sdílet. To je vlastně i moje osobní motivace, protože mám rád šachovou historii.

Když jsme u té historie. Pražská šachová společnost se rozhodla vybudovat šachovou knihovnu. Je přístupná veřejnosti?

Knihy určitě nebudeme půjčovat, protože některé jsou velmi vzácné. Nemáme kapacity vymáhat nebo upomínat knihy, kdyby je někdo nevracel. Slouží k vědeckým účelům - když například připravujeme turnaj, tak z těchto knih čerpáme. Pokud bude někdo jiný připravovat turnaj, tak mu rádi knihy k nahlédnutí také půjčíme.

Máte nějaký knihovnický klenot?

Mám několik krásných knih. Teď jsem získal úplně první knihu, která vyšla v Čechách o šachách. V roce 1876.

Máte svůj šachový idol?

Mě byl vždycky sympatický David Bronstein (David Ionovich Bronstein - ukrajinský velmistr, pozn. red.). Obdivoval jsem ho jako člověka, jako šachistu. Mám rád jeho knihy, které psal o šachu. Zemřel 5. prosince 2006, v den mých narozenin.

Setkal jste se s ním?Václav Klaus přihlížel v Karlových Varech šachovému turnaji

Ne, ale telefonovali jsme si. Bohužel už byl tak nemocný, že nemohl opustit Minsk.

Zmiňoval jste turnaje z počátku století. Hrály za první republiky i ženy?

Za první republiky působila Věra Menčíková, která hrála i na turnajích s muži. To byla první mistryně světa. Nyní ale v první stovce je pouze jediná žena.

Čím to je?

Vlastimil Hort (český šachový velmistr a teoretik, za minulého režimu emigroval, pozn. red.) kdysi řekl: 'Ženám chybí zabijácký instinkt.' A já s ním souhlasím.

Foto: Petra Mášová

 

 

 

 

Šachová legenda Viktor Korčnoj (1921) převzal na turnaji v Karlových Varech ocenění za celoživotní tvorbu od prezidenta Václava Klause.


Šachový nadšenec Pavel Matocha, předseda občanského sdružení Pražská šachová společnost, která pořádá mimořádný turnaj v Karlových Varech.


S bývalým mistrem světa Ruslanem Ponomarjovem uhrála ve Varech česká jednička David Navara remízu.


Současná česká šachová jednička David Navara. Po třetím kole měl v Karlových Varech 1,5 bodu.


Václav Klaus přihlížel v Karlových Varech šachovému turnaji


Kdysi bojovali proti Anatoliji Karpovi o titul mistra světa. Tento týden spolu zasedli na karlovarském turnaji: velmistři Viktor Korčnoj (vpravo) a Jan Timman. Druhý z nich se ve Varech po třetím kole dělil o první místo.


Autor: Tereza Moravcová





Čtěte dále

Zpěvačka Dua Lipa obsadila druhé místo v žebříčku nejbohatších mladých britských umělců a pomyslně šlape Harrymu Stylesovi na paty.

Harry Styles vyhlášen nejbohatší britskou mladou hvězdou

Zpěvák, model a herec Harry Styles opět zabodoval. Již podruhé byl vyhlášený nejbohatší mladou hvězdou Velké Británie, která...

Aničce Slováčkové se vrátila rakovina.

Anička Slováčková promluvila o rakovině

Tato zpráva se nám ani v nejmenším nesděluje lehce. Zpěvačce Anně Julii Slováčkové byla v jejích 28 letech znovu potvrzena...

Díky synovi jsem se zase začal mít rád

Díky synovi jsem se zase začal mít rád

Je slavný a úspěšný. Pokaždé tomu tak nebylo. Po slibném začátku životní cesta zavedla Marka Ztraceného do špatné uličky. Ocitl...

Sklo je pro mě materiál číslo jedna

Sklo je pro mě materiál číslo jedna

Před několika lety úspěšně působila v Paříži, kde nastartovala svoji uměleckou dráhu, ale vrátila se domů. Od té doby profesně...

Petr Čech propaguje Hellmann’s, oficiálního partnera grilování UEFA EURO 2024.

Petr Čech má práce nad hlavu. Je na roztrhání

S blížící se mezinárodní soutěží UEFA EURO 2024 fotbalový brankář Petr Čech neví, kam dřív skočit. Společnosti se o něj doslova...

Herečka Simona Stašová si užívá samotu.

Simona Stašová netouží po bujaré společnosti. Užívá si samotu

Herečka Simona Stašová prozradila, že se v ní míchají geny maminky i tatínka. Zatímco po mamince zdědila cit pro herectví, z táty...

Tereza Pergnerová odletěla do exotiky.

Tereza Pergnerová zběhla na Primu a opustila partnera

Po nevalném úspěchu nováckého dokumentárního seriálu Ztracená rodina přechází moderátorka Tereza Pergnerová (49) na konkurenční...

Daniela Kolářová si splní sen.

Daniela Kolářová vyrazí na cesty. Dostala zájezd do Norska

Věk ji nezastaví. Herečka Daniela Kolářová prozradila, že od syna dostala ke svým blížícím se 78. narozeninám dovolenou v Norsku,...

Klára Melíšková, Jan Teplý, Daniela Brzobohatá.

Módní policie hvězdy na večírku: pánové versus dámy

Nejen světové, ale také české celebrity jsou pod neustálým drobnohledem médií. Každý by se měl umět dobře reprezentovat a snažit...

Christine Baranski patří mezi nejuznávanější americké herečky.

Christine Baranski: hvězda Mamma Mia! si ráda drží odstup

Hollywoodská herečka Christine Baranski je známá například jako divoká Tanya z muzikálového hitu Mamma Mia! nebo jako chladná...

Stanislava Jachnická má evidentně slabost pro populárního herce.

Stanislava Jachnická se nechala unést

Premiéru romantické akční komedie Kaskadér si v pražském multikině nenechala ujít řada známých osobností. Mezi nimi nechyběla ani...

Pavel Nový.

Pavel Nový: Z ničeho se nemá dělat věda, natož ze života

Pavel Nový se narodil v Plzni. Od roku 1989 je členem Studia Ypsilon. Značnou popularitu mu přinesla komedie Marie Poledňákové S...

David Prachař se synem Františkem a dcerou Josefínou.

Prachařovi mají umělecké geny v krvi. Půjde pátá generace v rodinných stopách?

Prachař už není jen obyčejné příjmení. Je to značka. Alespoň v hereckém světě. Hrají, dabují, zpívají a jejich práce vždycky...

Lucie Bílá oslavila narozeniny.

Lucie Bílá dostala speciální dárek

Pro oslavu 58. narozenin si Lucie Bílá vybrala domácí půdu. Gratulanty a novináře pozvala do svého divadla. Nechyběl její partner...

Natálie Kocábová spolupracuje s Janem Hřebejkem.

Natálie Kocábová spolupracuje s úspěšným režisérem. Napsala seriál

Spisovatelka Natálie Kocábová o sobě dlouho nedala vědět. Nedávno však na tiskové konferenci Voyo a televize Nova prozradila, že...

Jaromír Hanzlík se ve filmu mění v rybu, konkrétně v kapra, a to i na reálné rušné ulici. Kolemjdoucí na něj tak s naprostým úžasem zírali, když seděl v podřepu a naprázdno otevíral pusu jako ryba. S režisérem se snažil smlouvat, ale moc platné mu to nebylo, dokonalost scény byla důležitější než hercův ostych.

Konec vodníků v Čechách: natáčení filmu zkomplikovala tragédie

Filmová komedie Václava Vorlíčka Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách patří k českým klasikám. Možná jste...

Jiřina Bohdalová zavzpomínala na natáčení slavných filmů.

Jiřina Bohdalová zazářila na festivalu

Není moc kulturních akcí, které by propojovaly mladé lidi s nejstarší generací. Na pátý ročník Comic Con Prague dorazilo téměř 27...

Miloš Zapletal s Miss World 2006 Taťánou Kuchařovou.

Spousta krásy na jednom místě. Miss slavila výročí

Zakladatel soutěže Miss Československo, později Miss České republiky, Miloš Zapletal (81) na své krásky nezapomíná. U...

Michaela Štiková Gemrotová a Václav Noid Bárta zazpívali na koncertě Lary Fabian.

Michaela Štiková Gemrotová a Václav Noid Bárta společně na pódiu. Zazpívali pro dobrou věc

Být předskokany světové hvězdy není snadný úkol. Michaela Štiková Gemrotová a Václav Noid Bárta se ho však zhostili se ctí....

Marek Ztracený sice ohlásil pracovní přestávku, přesto si našel příjemný přivýdělek.

Marek Ztracený výrazně zlevnil

Jak SEDMIČKA před časem informovala, po loňských koncertech v pražském Edenu zpěvák Marek Ztracený (39) značně navýšil svou cenu....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi