Tip na víkend: Noc naturistů, vynášení Morany a Žlutý pes

Vynášení Morany.Následující víkend bude na různých koutech republiky vítat jaro. Zimní skiareál na Trojáku v Hostýnských vrších zase láká na karnevalový rej. V Praze lze navštívit velikonoční trhy nebo Noc naturistů v největším českém aquaparku v Čestlicích.

Quiksilver Snowjam ve Špindlerově Mlýně 

Vrcholný závod české snowboardové sezóny Quiksilver Snowjam letos ozdobí svou účastí světoví jezdci. Z českých reprezentantů jsou zatím na listině pozvaných jezdců dvě jména - Martin Černík, který je zároveň pořadatelem akce a Jan Nečas.  

Návštěvníky akce čeká kromě podívané na adrenalinové triky v podání špičkových jezdců i vystoupení známých DJů a kapel. Pátek 19. března bude patřit DJům. Zahrají Friky, Jorgos a Robot. V sobotu se o hudbu postarají především kapely, které však doplní jedna z nejznámnějších českých žen za gramofony DJ Ladida. Kromě ní se na pódiu objeví formace Plexis, Apple Juice, veselí Skapollo a energičtí United Flavour.

Pro ty, kteří vrcholnou akci české snowboardové sezóny nestihnou navštívit osobně, je určený záznam, jež odvysílá v premiéře ČT 4 Sport v neděli 21. března od 15:30. Více informací o závodě Quiksilver Snowjam najdete na internetových stránkách http://www.snowjam.cz/.

Přivítejte jaro: Horní Počernice, České Budějovice a Hostýnské vršky

Vynášení Morany (Smrti, Mařeny, Mořeny, Zimy) odedávna patří k nejstarším dodržovaným zvykům v Čechách i na Moravě, které se vážou ke konci nejstudenějšího období v roce. Figurína, která zosobňuje smrt, zimu, nemoci a veškeré zlo, má přichystaný tak trochu krutý osud - obvykle ji procesí vynese za doprovodu různých říkanek a popěvků někam k řece či potoku. Tam Moranu zapálí a následně ještě "utopí" ve vodě. Po tomto rituálu už může Vesna začít opět kralovat.

V pražských Horních Počernicích zvolí v neděli, 21. března, méně násilnou verzi vyprovození zimy. Tamní vynášení Morany začíná ve 14 hodin u restaurace Legenda a pořádá ho spolek Molechet, občanské sdružení pro kulturu středověku. "Vybrané děvče převlečeme za starou Zimu a odvedeme ji pryč," vysvětluje Jiří Stibor, člen Molechetu. "Potom Zimu převlékneme do nových šatů a přivedeme ji zpět mezi nás coby Léto," říká Stibor. Během celého představení budou děvčata a hoši ze spolku hrát s přítomnými diváky jarní hry, říkat veršované texty a zpívat.

Utopení Morany.To v Českých Budějovicích Moranu řádně vynesou z města, upálí ji a poté po zásluze utopí v řece Malši. Se zimou zde takto zatočí tuto neděli, 21. března, od 15 hodin na Piaristickém náměstí. Na každoroční veselý průvod maškar a muzikantů zve všechny, kdo chtějí přivolat jaro a sluníčko, občanské sdružení Kyvadlo.

Karnevalový rej na sněhu se spoustou soutěží a her pořádá již více než dvacet let k zakončení zimy skiareál na Trojáku v Hostýnských vrších. Letošní maškarní veselice  se koná tuto neděli, 21. března, od 11 do 14 hodin. "Celou akci doprovází diskotéková hudba, pro děti tu máme mnoho sladkostí," informuje Jakub Juračka, ředitel skiareálu Troják. "Nejlepší maska získá hodnotnou cenu a vyvrcholením karnevalu bude tradiční sjezd masek ze svahu v nejdelším možném hadu," dodává Juračka. Akce se bude konat za každého počasí, zamaskovaní lyžaři si dokonce na svahu zajezdí hodinu zdarma.

Kde se v okolí akcí ubytovat:

Penzion U Dřína

Nedaleko rekreačního střediska Troják se nachází Penzion U Dřína. Díky svému strategickému umístění u samého rozhraní přírodních parků Hostýnské a Vsetínské vrchy je penzion vhodným výchozím místem k zimní i letní turistice.  

Hotel Jenišov

Rodinný nekuřácký hotel Jenišov se nachází na klidném místě u břehu Lipenského jezera poblíž Horní Plané, uprostřed turistických tras i cyklotras.

Hotel Laguna 

V hotelu Laguna, stojícím v klidné části Českých Budějovic, si pochutnáte na vyhlášených rybích specialitách v restauraci, jejíž zajímavý interiér je řešen v podmořském stylu.

Festival Kolem světa

Jde o největší cestovatelské setkání v Čechách, které se bude již tradičně konat v kulturním domě a multikině Ládví v Praze ve dnech 20.-21. března. Cestovatelské projekce a emotivní přednášky doprovodí řada exotických tanců, mezi kterými nebude chybět ani tanec velkého čínského draka nebo tradiční obřadní tanec slavné balijské tanečnice I Gusti Agung Ayu Oka Partini. V programu festivalu se objeví takové speciality, jako jsou Galapágy, Tučňáci na Falklandských ostrovech, Safari v Serengeti, Trabantem napříč Afrikou, Vlakem do Hongkongu, Malý Tibet, Aljaška a západní Kanada nebo nejvyšší vrcholy jihoamerických And, a podobně.

Nedělní přehlídka začne projekcí o Novém Zélandu a bude pokračovat destinacemi jako jsou Maledivy, Namibie, Tibet, Jemen, Kamerun, Tahiti, Nepál, Bali, Kuba a nebo Island. Další informace o programu najdete na http://www.kolemsveta.cz./ 

Koncert Žlutý pes.Koncert Žlutý pes

V pátek od 20 hodin v Hard Rock Cafe Praha (dům U Rotta, Malé náměstí 3, Praha 1) odehraje zpěvák a textař Ondřej Hejma se skupinou Žlutý pes velký charitativní koncert, který se uskuteční jako součást celosvětové dobročinné akce March on Stage.

Veletrh For family

Akce se uskuteční do 21. března a opravdu každý člen rodiny si zde najde svůj veletrh. Představí se zde novinky z oblasti bydlení, volného času, cestování, potřeb pro seniory i pro děti. Nejrozsáhlejší akcí je 17. ročník veletrhu bydlení FOR HABITAT. Spolu s ním se zde sejdou 4. veletrh zahradní architektury nábytku a techniky FOR GARDEN, 6. veletrh potřeb pro děti FOR KIDS, 4. veletrh pro plnohodnotný aktivní život FOR SENIOR a 3. veletrh cestovního ruchu FOR TRAVEL.

Na výstavišti tak bude na ploše 15 000 m2 prezentovat své produkty více než 730 vystavovatelů. Pro návštěvníky je připraven i bohatý doprovodný program, jako je autogramiáda Terezy Kostkové, cestovatelský festival, soutěž o Dětskou tvář veletrhu nebo odborné přednášky Státního fondu životního prostředí - Jak úspěšně žádat o dotace z programu Zelená úsporám a další. Podrobné informace k souboru veletrhů najdete na http://www.forhabitat.cz/.

Velikonoční trhy v Praze

Velikonoce se blíží...Navodit jarní atmosférou chtějí organizátoři velikonočních trhů na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze. Historické centrum hlavního města se promění v barevnou rozkvetlou zahradu se stánky plnými kraslic, pomlázek, beránků, jidášů s medem a dalšího tradičního velikonočního zboží. Trhy se konají od 20. března do 11. dubna. Najdete zde 89 prodejních míst, sedm stánků s občerstvením a předváděcí místa.

Chybět nebude dětská dílna, u níž vznikne i intimní zóna určená maminkám a jejich hladovým miminkům. Prohlédnout si z výšky velikonoční rej budou moci návštěvníci díky rozhledně, kterou znají lidé z vánočních trhů. Stánky budou otevřeny ve všední dny od 9.00 do 19.00, o víkendech do 20.00. Občerstvení bude na Staroměstském náměstí k dispozici až do půlnoci.

Noc naturistů v Aquapalace Praha

Přijďte na Noc naturistů.Nestyďte se a přijďte si užít netradiční noc do Aquapalace Praha. Noc naturistů je oblíbená tradiční akce, která se koná k oslavě prvního jarního naturistického dne. Uskuteční se v sobotu 20. března od 20.00 do 23.30 v největším českém aquaparku v Čestlicích. Pro návštěvníky je připravena večerní party a doprovodný program. Vyzkoušet můžete malování na tělo nebo Plavecké závody v duchu olympiády antického Řecka. Vstupné do Vodního a Saunového světa je pro tento večer pro dospělé 250,- Kč a pro děti 120,- Kč. Více informací najdete na www.aquapalace.cz .

V Kadani vystavují dřevěné loutky

Dřevěné loutky, z nichž nejstarší pocházejí z 20. až 30. let minulého století, mohou obdivovat návštěvníci kadaňského městského muzea. Přes 30 loutek včetně několika scén s kulisami jako například rytířský sál, náves či dračí sluj pochází z řezbářské dílny venkovského učitele Zdeňka Pelikána. Vystavené loutky o velikosti 20 až 30 centimetrů doplněné velkým množstvím kulis a drobných rekvizit vznikaly postupně a nejmladší doplňky pocházejí z 50. let minulého století.

Foto: archiv

Autor: Lucie Ulmanová





Čtěte dále

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Stojí za čistou vodou v bazénu hromada času a práce? Spousta těch, co bazén nikdy neměli, to tvrdí… Tak se pojďme podrobněji...

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Robotické vysavače Dreame se stávají stále oblíbenějšími pomocníky v domácnosti. V našem srovnání modelů L20 Ultra, L10s Ultra,...

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

Čeká vás doma rekonstrukce? Domácí renovace může být vzrušující dobrodružství, ale také může být zdrojem nečekaných problémů a...

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Resident Evil 9 údajně vyjde už v lednu

Resident Evil 9 údajně vyjde už v lednu

Doposud neoznámeného titulu Resident Evil 9 bychom se mohli dočkat již na počátku roku 2025. Podle dostupných informací jde o...

Prohlédněte si květnové hry zdarma v rámci PS Plus

Prohlédněte si květnové hry zdarma v rámci PS Plus

Od dnešního dne mají předplatitelé všech programů PS Plus možnost získat čtyři zajímavé herní tituly. Kromě fotbalového...

Filtrační konvice  - Moderní řešení pro čistou vodu

Filtrační konvice - Moderní řešení pro čistou vodu

Filtrační konvice se staly běžnou součástí mnoha domácností, a to díky jejich schopnosti zlepšit kvalitu pitné vody. Odstraněním...

Do World of Warships: Legends připlouvají japonské lehké křižníky

Do World of Warships: Legends připlouvají japonské lehké křižníky

Námořní simulátor válečných lodí World of Warships vyplouvá k novým obzorům ve svém květnové aktualizaci.

MSI přichází s jarními slevami na notebooky i handheld Claw

MSI přichází s jarními slevami na notebooky i handheld Claw

MSI si na jaro připravilo akci určenou pro všechny hráče, kteří hodlají vyrazit na cesty. Ve slevě seženete notebooky i handheld...

Střílečka Gray Zone Warfare dorazí už dnes!

Střílečka Gray Zone Warfare dorazí už dnes!

Madfinger Games, brněnské herní studio, nás konečně informovalo o datumu vydání jejich očekávané taktické střílečky Gray Zone...

Nebojte se menstruace.

Mějte ráda své dny a nestyďte se za ně

Přemýšlela jste někdy o tom, kolik jednorázových hygienických pomůcek za svůj život vypotřebujete? Ženy menstruují v průměru 7...

Další bezplatná hra přichází! Histera vyjde v polovině května

Další bezplatná hra přichází! Histera vyjde v polovině května

Pokud jde o hry zdarma, tento rok se jich rozhodně nedočkáme málo. Další v řadě je multiplayerová FPS arénovka, která spustí svůj...

Restart pro poškozené vlasy.

Restart pro poškozené vlasy

Vlasy jsou korunkou krásy a často i zrcadlem vlastního zdraví. Vlasy i pokožka hlavy totiž odrážejí celkový životní styl,...

Zábava s přáteli.

Hurá na zahradní party

Tento víkend a předpověď počasí na další dny slibuje konečně jarní, ne-li letní atmosféru. A to si říká o pořádnou zahradní party...

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Pro získání zdarma steampunkové FPS hry Industria se stačí připojit k obchodu Epic Games Store. Tato hra zavede hráče na konec...

Jak se kávou nepředávkovat?

Čtyři negativní dopady nadměrného pití kávy

Milujete kávu? A kolik šálků denně vypijete? Káva může být dobrý sluha, ale i špatný pán. Dokáže vás nabudit a zlepšit vám...

Šest her, na které se můžeme těšit příští měsíc

Šest her, na které se můžeme těšit příští měsíc

I když duben ještě neskončil, už se můžeme začít těšit na hry, které nám přinese následující měsíc. Máme tu pro vás seznam těch...

Kingdom Come: Deliverance je nyní v obrovské slevě

Kingdom Come: Deliverance je nyní v obrovské slevě

Po oznámení Kingdom Come: Deliverance 2 se ukázalo, že mnoho českých hráčů ještě nezkusilo ani první díl. Jestliže ho máte v...

Originální vikingské příslušenství od Konix odliší váš herní setup

Chcete se odlišit a ukázat ostatním, že máte slabost pro severskou mytologii? Konix má něco přesně pro vás. Sada Drakkar nabízí...

Dnes vychází slovenská verze GTA

Dnes vychází slovenská verze GTA

Dnes mají hráči možnost vydat se do virtuálních ulic Bratislavy. Na scénu přichází slovenská verze "GTA" pod názvem Vivat...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi