Zmizelé stavby Staroměstského náměstí

Tank před Nobileho křídlem Staroměstské radnice 5. května 1945.Mariánský sloup strhl dav, kašnu rozebrali v noci jako zloději, domy podlehly asanaci, část radnice vyhořela během Pražského povstání. Za posledních sto padesát let zmizelo se Staroměstského náměstí hodně staveb. Máme všechny ztráty oplakat?

Mariánský sloup strhl dav

Roku 1650 byl uprostřed náměstí postaven na paměť ukončení třicetileté války mariánský sloup - druhý nejstarší v Evropě. Tato jedinečná památka raného baroka byla ozdobena sochami barokního sochaře Jana Jiřího Bendla. Na soklu stáli čtyři bojující andělé, obrácení do čtyř stran, a na středním vysokém sloupu socha Panny Marie Immaculaty (Nerposkvrněné).

Sloup sloužil i jako jednoduché sluneční hodiny, takzvaný gnómon. V poledne totiž vrhl stín na čáru vyznačenou dlážděným pruhem (dnes je navíc zvýrazněna kovovým pásem s nápisem) přibližně ve směru od Železné ulice k Dlouhé.)

Bourání mariánského sloupu 8. listopadu 1918. Výročí Bílé Hory.V roce 1918 byl však sloup zničen zfanatizovaným davem, neboť byl mylně považován za symbol habsburské poroby. Velké části sloupu včetně skulptur jsou uchovávány v lapidáriu Národního muzea, existuje řada fotografií a modelů. Podobu sloupu má například oltář v chrámu Panny Marie Královny Míru v pražské čtvrti Lhotka. To, proč sloup dosud opět nestojí na svém místě, tedy nemá důvody památkářské, ale veskrze ideologické.

Částí veřejnosti je totiž dodnes chápán jako symbol habsburské poroby. Podle mého názoru je to ale zbytečné. Ve 40. letech 17. století, na konci třicetileté války naprostá většina obyvatel Evropy cítila jako prvořadou potřebu mír.

Kdo nebydlel v pustácích?

Dnes již si neumíme představit, co ona hrůzná třicetiletá válka pro Evropu včetně českých zemí znamenala. Vyrostla během ní celá nová generace, přesto však počet obyvatel drasticky klesl. Navždy zanikly četné vsi a městečka a i ve městech zachovaných zůstaly celé bloky pustých domů, takzvané "pustáky" - což je název pomístně dodnes občas zachovaný. Za ukončení války se modlili všichni bez rozdílu vyznání a sloup byl výrazem díků za nastolený mír. Ano, byl postaven katolickými Habsburky, protože ti zde představovali vítěznou stranu. Ale slavilo se i ve Švédsku, které představovalo v té době nejsilnější (a také vítěznou) opoziční velmoc - mimo jiné pyšnící se kořistí cenných uměleckých děl z Prahy. Slavilo se všude a všude se vzdávali Bohu díky.

Špatný pomník na špatném místě

Chybí Janu Husovi protiváha - mariánský sloup?Zánikem mariánského sloupu přišlo náměstí o své kompoziční urbanistické ohnisko a zároveň o jednu část dynamického dvojohniska duchovního. Druhou část duchovního ohniska dodnes tvoří mohutný secesní Šalounův pomník Mistra Jana Husa.

Nebylo snadné jeho stavbu a umístění na "hlavním náměstí království" prosadit - a to opět z důvodů ideologických (na straně katolíků) i památkářských (zabírá velké místo, svými proporcemi i secesním pojetím se nehodí na středověké náměstí). Kdosi, tuším že to byl katolický spisovatel Jaroslav Durych, veškeré námitky shrnul ve výroku, že jde o "špatný pomník špatného muže na špatném místě". Něco takového by dnes již neřekl zřejmě nikdo jen trochu soudný a odstranění pomníku jedné z největších osobností tohoto národa by bylo vnímáno jako zcela absurdní.

Mně osobně se představa dvou symbolů české duchovnosti - katolické a reformační - na jednom náměstí líbí. Vždyť taková byla dynamika našich dějin, z níž jsme vzrostli. A dobře víme, že nejhorší doby (kromě válek) byly ty, kdy dynamika zmizela ve prospěch pouze jedné naoktrojované pravdy.

Krocínova kašna podle kresby Josefa Vojtěcha Hellicha.Kašnu odstranili v noci

Na ploše náměstí neuvidíme ještě jednu významnou památku - Krocínovu kašnu, vynikající kamenické a sochařské dílo doby renesance.

Z důvodů pro mě zcela záhadných začala po polovině 19. století městské radě vadit. A protože ji veřejnost bránila, byla odstraněna v rychlosti a tichosti jedné noci v roce 1862.

Proč se sochy na Mikuláši podivně naklánějí

Stojíme-li uprostřed náměstí, můžeme obdivovat širokou barokní fasádu a kupoli staroměstského chrámu sv. Mikuláše, postaveného stejným architektem, jenž postavil stejnojmenný kostel na Malá Straně - Kiliánem Ignácem Dientzenhoferem. Podíváme-li se ale pozorněji na jeho sochařskou výzdobu, zjistíme, že se sochy v naklánějí podivném úhlu.

Proč se na svatém Mikuláši naklánějí sochy?Je to proto, že byly koncipovány pro podhled a nikoli pro daleký pohled z náměstí. Odtud totiž kostel až do roku 1901 nebyl vůbec vidět. Zastiňoval jej mohutný průchozí barokní Krennův dům, stojící v místech kraje dnešního parčíku a chodníku za Staroměstskou radnicí. Jím se dalo projít na malé náměstíčko zvané Kurný trh, jehož jednu stranu uzavíral právě chrám sv. Mikuláše. Zbouráním tohoto domu ztratilo náměstí svou středověkou uzavřenost.

Desfourský dům

V místech, kde dnes ústí do náměstí Pařížská třída, sousedil s Krennovským domem barokní Desfourský dům. Ten v 17. století patřil holandskému koželuhovi Serváci Engelovi z Engelflussu:

Světle fialově zvýrazněný je Desfourský dům. Píše se rok 1895.Servác Engel z Engelflussu v Praze jako první vyráběl podrážky z tvrdé kůže a natolik zbohatl, že si mohl koupit šlechtický titul a panství se zámkem v Mníšku pod Brdy.

Část dalších domů mezi Pařížskou a Dlouhou ulicí také vzala v době asanace za své, byly ale nahrazeny vcelku citlivými novostavbami, které převzaly ze zničených domů řadu prvků.

Radnice vyhořela a nebyla obnovena. Bohužel

A nakonec se obrátíme k parčíku s malým torzem zničeného křídla radnice. Tato část náměstí se velmi měnila a původní radniční křídlo bylo mnohem kratší. Teprve ve 30. letech 19. století byly k radnici přikoupeny tři domy, pak byly zbourány na jejich místě byla v letech 1838-1348 vídeňským architektem Pietrem Nobile vystavěna novogotická dvoupatrová budova. Setkala se s odporem veřejnosti a projekt musel být v letech 1844-1848 dokončen v pozměněné podobě.

Nobileho křídlo radnice po 5. květnu 1945.Během následujících sta let si však na toto radniční křídlo Pražané zvykli. V bojích 5. května 1945 byla radnice vážně poškozena a Nobileho křídlo vyhořelo. Jeho kostra však zůstala stát a bylo možné je obnovit. Místo toho však bylo zbořeno, čímž jsme si zadělali na periodicky propukající problém s vyhlašováním architektonických soutěží na dostavbu radnice.

Hrozí dostavba radnice

Jedna hrozí právě nyní a já se bojím, že kdysi komunistické heslo, že je krásné, když se „staré snoubí s novým" (rozuměj „když se na místě historické stavby postaví panelák") zcela nezapadlo, pouze dostalo tržní rozměr. Ale třeba se mýlím.

Staroměstská radnice před rokem 1901.Na okraj dodávám, že dokumentace zničeného radničního křídla i na něj navazujícího Krennovského domu je natolik podrobná, že by nebyl problém je alespoň ve fasádě obnovit.

Existuje a existovalo mnoho argumentů pro a proti - jak těch míněných v zájmu pravdivosti architektury a genia loci (což nutně nepředpokládá pouze variantu historizující), tak mnoho argumentů motivovaných zištností a přebujelým egem. Uvidíme, jak to dopadne.

Čtenářská soutěž o dostavbu radnice

Server TÝDEN.CZ se rozhodl vyhlásit vlastní malou architektonickou soutěž na dostavbu radnice.

Máte-li na dostavbu svůj názor, zkuste zaslat architektonickou kresbu se svým pojetím zaplnění prázdného místa po zničeném radničním bloku a Krennovském domě na adresu simunkova@tyden.cz. Kresbu doplňte stručným komentářem.

Návrhy, které se budou nejvíce líbit, uveřejníme na webu a první tři budou odměněny knihou Vladislava Dudáka „Pražský poutník, aneb Prahou ze všech stran", která tento měsíc vychází v dotisku.

Pyramidální návrh na dostavbu architekta Gočára.Nedělejme si naděje, že bychom nějak výrazněji ovlivnili oficiální soutěž vypsanou radnicí, ale možná že i pro její porotu budou názory veřejnosti (prezentované též Vašimi kresbami) určitým vodítkem.

Foto: pohlednice z archivu autora, Zmizelá Praha 1 - Staré a Nové Město s Podskalím. Nakl. Václav Poláček 1946, Wikipedia, praha.st, e-architekt.cz

Autor: Vladislav Dudák





Čtěte dále

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Stojí za čistou vodou v bazénu hromada času a práce? Spousta těch, co bazén nikdy neměli, to tvrdí… Tak se pojďme podrobněji...

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Robotické vysavače Dreame se stávají stále oblíbenějšími pomocníky v domácnosti. V našem srovnání modelů L20 Ultra, L10s Ultra,...

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

Čeká vás doma rekonstrukce? Domácí renovace může být vzrušující dobrodružství, ale také může být zdrojem nečekaných problémů a...

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Vyrazte na psí den.

Proč vzít mazlíčka na psí den

Chcete zažít skvělou akci plnou zábavy společně se svými čtyřnohými mazlíčky? Přijďte strávit středeční odpoledne 22. května do...

Sladký život bez vrásek.

Za vaše vrásky možná může nadbytek cukru

Na tom, že nadměrná konzumace cukru nám přinejmenším komplikuje hon za vysněnou postavou a přinejhorším způsobuje nejrůznější...

Krém, nejlepší přítel ženy.

Jak vybrat ten správný krém?

Na poličce v koupelně máme ty nejdražší, jimiž se mažeme ráno a večer. V kabelce nesmí chybět krém na ruce, na nočním stolku máme...

Assassin's Creed Red má nový název a láká na premiéru traileru

Assassin's Creed Red má nový název a láká na premiéru traileru

Očekávaný přírůstek do série Assassin's Creed dostal nový název i datum premiéry nového traileru.

Resident Evil 9 údajně vyjde už v lednu

Resident Evil 9 údajně vyjde už v lednu

Doposud neoznámeného titulu Resident Evil 9 bychom se mohli dočkat již na počátku roku 2025. Podle dostupných informací jde o...

Prohlédněte si květnové hry zdarma v rámci PS Plus

Prohlédněte si květnové hry zdarma v rámci PS Plus

Od dnešního dne mají předplatitelé všech programů PS Plus možnost získat čtyři zajímavé herní tituly. Kromě fotbalového...

Filtrační konvice  - Moderní řešení pro čistou vodu

Filtrační konvice - Moderní řešení pro čistou vodu

Filtrační konvice se staly běžnou součástí mnoha domácností, a to díky jejich schopnosti zlepšit kvalitu pitné vody. Odstraněním...

Do World of Warships: Legends připlouvají japonské lehké křižníky

Do World of Warships: Legends připlouvají japonské lehké křižníky

Námořní simulátor válečných lodí World of Warships vyplouvá k novým obzorům ve svém květnové aktualizaci.

MSI přichází s jarními slevami na notebooky i handheld Claw

MSI přichází s jarními slevami na notebooky i handheld Claw

MSI si na jaro připravilo akci určenou pro všechny hráče, kteří hodlají vyrazit na cesty. Ve slevě seženete notebooky i handheld...

Střílečka Gray Zone Warfare dorazí už dnes!

Střílečka Gray Zone Warfare dorazí už dnes!

Madfinger Games, brněnské herní studio, nás konečně informovalo o datumu vydání jejich očekávané taktické střílečky Gray Zone...

Nebojte se menstruace.

Mějte ráda své dny a nestyďte se za ně

Přemýšlela jste někdy o tom, kolik jednorázových hygienických pomůcek za svůj život vypotřebujete? Ženy menstruují v průměru 7...

Další bezplatná hra přichází! Histera vyjde v polovině května

Další bezplatná hra přichází! Histera vyjde v polovině května

Pokud jde o hry zdarma, tento rok se jich rozhodně nedočkáme málo. Další v řadě je multiplayerová FPS arénovka, která spustí svůj...

Restart pro poškozené vlasy.

Restart pro poškozené vlasy

Vlasy jsou korunkou krásy a často i zrcadlem vlastního zdraví. Vlasy i pokožka hlavy totiž odrážejí celkový životní styl,...

Zábava s přáteli.

Hurá na zahradní party

Tento víkend a předpověď počasí na další dny slibuje konečně jarní, ne-li letní atmosféru. A to si říká o pořádnou zahradní party...

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Pro získání zdarma steampunkové FPS hry Industria se stačí připojit k obchodu Epic Games Store. Tato hra zavede hráče na konec...

Jak se kávou nepředávkovat?

Čtyři negativní dopady nadměrného pití kávy

Milujete kávu? A kolik šálků denně vypijete? Káva může být dobrý sluha, ale i špatný pán. Dokáže vás nabudit a zlepšit vám...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi