Autonomní řízení je technologií budoucnosti, testují se autonomní auta i vlaky

Autonomní řízení je technologií budoucnosti, testují se autonomní auta i vlaky

Výběr informací o autonomních dopravních prostředcích (americká automobilka Tesla má 10. října představit dlouho avizované robotaxi, tedy vůz bez řidiče):

Automobily

- Autonomní vozidlo nepotřebuje ke svému provozu řidiče a orientuje se zcela za pomoci počítačových systémů, které detekují okolí vozidla a určují jeho trasu. Sledování okolí může probíhat různě, například radarovými systémy, pomocí GPS či počítačového vidění. Různé úrovně automatizace řízení pomáhají při parkování, zatáčení, udržení auta v jízdním pruhu, zařazení do vedlejšího pruhu, udržování rozestupu mezi vozidly či přivolání automobilu.

- Míra autonomie aut se udává na škále od nuly do pěti. Úrovně čtyři a pět jsou dvě nejvyšší, které znamenají omezený nebo žádný zásah člověka.

- Vývoji takových aut se věnuje společnost Uber, technologický gigant Google (společnost Waymo), výrobce elektromobilů Tesla Motors či klasické automobilky. Honda Legend se v březnu 2021 zřejmě stala prvním sériově prodávaným automobilem, který měl třetí stupeň autonomie - na této úrovni může elektronika plně kontrolovat jízdu, řidič však musí být připraven kdykoliv zasáhnout, ale nemusí mít ruce na volantu. V současnosti zatím není na trhu vůz, který by dosahoval plné autonomie řízení.

- Vývoj svých samořídících technologií a robotaxi se snaží urychlit americká automobilka Tesla. Technologie autopilota zabudovaná v elektromobilech Tesla je zatím pouze asistenčním systémem řidiče a vyžaduje kontrolu a zásahy člověka za volantem. Tesla by měla představit 10. října dlouho avizované robotaxi, tedy vůz bez řidiče. Robotaxi by měly být vozy se samořídící schopností na úrovni čtyři, tedy schopné provozu na veřejných silnicích a přepravovat cestující bez zásahu řidiče.

- Čínský provozovatel alternativní taxislužby Didi Global a výrobce elektromobilů GAC Aion oznámil letos v dubnu, že zahájí v příštím roce masovou výrobu robotaxi. Firmy oznámily, že jejich společný podnik Andi získal obchodní licenci, a je tak prvním podnikem, který může zahájit masovou výrobu plně samořídících elektrických vozů taxi.

- Robotaxi, které provozuje společnost Waymo, již vozí zákazníky v amerických městech Phoenix, Los Angeles a San Francisco. V Číně se v současnosti robotaxi testují v provozu ve více než 19 městech.

Autobusy

- První pravidelnou linku, kterou obsluhují autobusy bez řidiče, otevřeli v květnu 2023 ve Skotsku. První samořiditelné autobusy v Británii a podle provozovatele zřejmě i na světě jezdí poblíž Edinburghu po trase dlouhé 22,5 kilometru. Autobusy jezdí v běžném provozu a mohou dosáhnout rychlosti až 50 kilometrů v hodině. Skotské autonomní autobusy ale nejezdí tak docela bez obsluhy, kromě "kapitána", který odbavuje cestující a případně jim odpovídá na dotazy, je i zde řidič. Ten sice nezasahuje do běžného provozu, je ale připraven zasáhnout v případě mimořádné situace.

- Autonomní autobusová doprava se rozvíjí zejména v Číně, kde jsou pravidelné linky bez řidiče v provozu například ve městech Kanton a Wu-chan a v letošním roce k nim přibyde Šen-čen. Letos byl zahájen provoz jedné z nočních linek autobusové dopravy v jihokorejské metropoli Soulu.

- Možnost svézt se autonomním autobusem měli i lidé v Česku, byť se nejednalo o pravidelnou linku. Loni v září a říjnu jezdil na pražském Výstavišti autonomní autobus Aurrigo poháněný elektromotorem s maximální rychlostí 20 km/h a dojezdem přes 120 km. Autobus poté vozil návštěvníky Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

Vlaky

- Autonomní vlaky jsou samořiditelné vlaky bez strojvedoucích. Předcházejí jim vlaky, které se samy řídí jen z části. Například mají systémy pro varování strojvůdce, pomáhající s ovládáním směru a rychlosti či samostatně řídí s tím, že je ve vlaku přítomný strojvůdce, který řízení převezme v mimořádných situacích.

- Samořiditelné vlaky jsou považovány za budoucnost železnice, testování probíhá v řadě zemí. Například v Austrálii už autonomní nákladní vlaky vozí železnou rudu. Autonomní vlaky úspěšně testují například v Japonsku.

- V Česku společnost AŽD Praha již testuje systémy pro vlaky bez strojvedoucího. V prosinci 2021 vyjel na české železnici první autonomní vlak, stalo se to při prezentaci jízdy po digitální železnici na Švestkové dráze v Libčevsi na Lounsku. Provoz autonomních vlaků zkouší AŽD také na své trati Kopidlno - Dolní Bousov, která je bez pravidelné osobní dopravy. Přechodu k plně autonomní železnici brání legislativní podmínky.

Metro

- Vlaky bez strojvedoucích jsou v řadě zemí již realitou v systémech městských podzemních drah (metra). Za první plně automatizovanou trasu metra, která jezdí bez řidiče, je považována pařížská linka číslo 14, dříve nazývaná Météor, která byla otevřena v říjnu 1998. Soupravy projíždějí na gumových kolech dvojnásobnou rychlostí než běžné metro, a to bez řidiče. Koleje jsou oddělené od nástupišť plexisklovým tunelem, který má zabránit nehodám a sebevraždám. Přístup k vlaku se otevírá, jen když je souprava ve stanici. Metro bez strojvedoucích poté začalo jezdit například v Singapuru, Vancouveru, Barceloně, Kodani, Londýně, Norimberku, Budapešti či Dubaji.

- I Praha chystá bezobslužné metro bez strojvedoucích, plánuje tak vybudovat novou linku D, jejíž první část by měla spojit Písnici a Pankrác.

- Jelikož v ČR je podle zákona dopravce povinen zajistit, aby drážní vozidla řídily osoby, které mají platný průkaz způsobilosti, musela být kvůli projektu pražského metra přijata novela zákona. Drážní novelu, která variantu automatického provozu podzemní dráhy bez řidiče uzákonila, schválil Parlament v roce 2019.

Tramvaje

- Již před pařížským autonomním metrem vzniklo ve Francii několik automatických systémů veřejné dopravy. Jedná se o tzv. lehké metro, které má svými parametry blíže k tramvajím. Vozy nemají strojvedoucího a jsou řízeny z dispečinku. Jezdí například v Lille, Toulouse, Rennes a na pařížská letiště Orly a Charlese de Gaulla. Podobné systémy fungují např. i v Turíně, v USA, Japonsku, Koreji či na Tchaj-wanu.

- První autonomní tramvaj otestovala v reálném provozu v září 2018 na šestikilometrové trati německá společnost Siemens ve městě Postupim.

- První autonomní tramvaj v Česku zahájila letos v létě testovací provoz v Plzni. Tramvaj, která má schopnost reagovat na nepředvídatelné situace a komunikovat s okolní infrastrukturou, jezdí na osmikilometrovém testovacím polygonu u kampusu Západočeské univerzity (ZČU).

Foto: ČTK / imago stock&people / IMAGO

Autor: ČTK





Čtěte dále

Německá vláda už letos nečeká růst ekonomiky, pokles odhaduje na 0,2 procenta

Německá vláda už letos nečeká růst ekonomiky, pokles odhaduje na 0,2 procenta

Německá vláda už letos nečeká hospodářský růst, hrubý domácí produkt (HDP) podle ní klesne o 0,2 procenta. Na tiskové konferenci...

Brněnská firma pracuje na systému, který opraví družice a čistí oběžnou dráhu

Brněnská firma pracuje na systému, který opraví družice a čistí oběžnou dráhu

Brněnská firma S.A.B. Aerospace ukázala na brněnském Mezinárodní strojírenském veletrhu model kosmického systému, který dokáže na...

ŘSD podepsalo s MI Roads smlouvu na D11 Trutnov-hranice, stavba začne 11. října

ŘSD podepsalo s MI Roads smlouvu na D11 Trutnov-hranice, stavba začne 11. října

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podepsalo se sdružením v čele s MI Roads smlouvu na stavbu úseku dálnice D11 z Trutnova na...

Čína uvalí clo až 39 procent na brandy z EU, Brusel se chce bránit u WTO

Čína uvalí clo až 39 procent na brandy z EU, Brusel se chce bránit u WTO

Čína zavede prozatímní antidumpingová cla 30,6 až 39 procent na dovoz brandy z Evropské unie, oznámilo dnes čínské ministerstvo...

Digitalizované firmy odhadnou roční výsledek už nyní. Mohou lépe plánovat

Digitalizované firmy odhadnou roční výsledek už nyní. Mohou lépe plánovat

Začátek podzimu je v hospodaření firem významným milníkem. Pokud mají digitalizované, průběžně zpracované účetnictví, mohou díky...

Těžařský gigant Rio Tinto jedná o převzetí těžaře lithia Arcadium

Těžařský gigant Rio Tinto jedná o převzetí těžaře lithia Arcadium

Těžařský gigant Rio Tinto jedná o převzetí těžaře lithia Arcadium Lithium. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě. Finanční...

Nezletilí podnikatelé? Ve světě běžné, u nás stále spíše rarita

Nezletilí podnikatelé? Ve světě běžné, u nás stále spíše rarita

Influenceři, grafici, programátoři a IT testeři. I když je podnikání u nás stále jednoznačnou doménou dospělých, pomalu přibývá...

Vybere AI zaměstnance? Řadové ano, s manažery jí musíme pomoci

Vybere AI zaměstnance? Řadové ano, s manažery jí musíme pomoci

Lidi do call centra či na prodejnu může vybírat umělá inteligence dnes už z velká části sama. Výběr kvalifikovaných pozic a...

Ti nejlepší práci nehledají a nikdo o nich neví. Až na lovce hlav

Ti nejlepší práci nehledají a nikdo o nich neví. Až na lovce hlav

Mají kontakty na nejžádanější lidi z trhu práce, těší se jejich důvěře a jsou diskrétní. Lovci hlav čili headhunteři loví pro...

Rozšíření metra spěje ve Vídni do finále. V Praze je zatím v nedohlednu

Rozšíření metra spěje ve Vídni do finále. V Praze je zatím v nedohlednu

Obě metropole vypsaly veřejnou zakázku na dostavbu metra v roce 2020. Rakouské hlavní město metro pomalu dokončuje, v Praze se...

Vedení advokátní kanceláře DBK Partners přebírá Vladimíra Knoblochová

Vedení advokátní kanceláře DBK Partners přebírá Vladimíra Knoblochová

DBK Partners má od 1. 9. 2024 novou vedoucí partnerku. Stává se jí spolumajitelka kanceláře Vladimíra Knoblochová. Ve funkci...

Úspěšné podniky mohou nabírat „sirotky“ po zombie firmách

Úspěšné podniky mohou nabírat "sirotky" po zombie firmách

Silné firmy hledají schopné lidi, firmy "na přístrojích" však šikovné lidi zbytečně blokují. Pracovní trh se ale podle expertů...

Novým generálním ředitelem Zepter pro Česko a Slovensko je Jakub Šmatlák

Novým generálním ředitelem Zepter pro Česko a Slovensko je Jakub Šmatlák

Jakub Šmatlák se 11. července stal novým generálním ředitelem společnosti Zepter International pro Českou republiku a Slovensko....

Digitální archiv vám šetří čas, prostor a nervy

Digitální archiv vám šetří čas, prostor a nervy

Většina dokumentů dnes vzniká elektronicky. Ale jen v málo firmách bychom nenašli množství šanonů s vytištěnými dokumenty, které...

Podepisujte smlouvy digitálně a zdarma

Podepisujte smlouvy digitálně a zdarma

Pronajímáte na léto chatu nebo chalupu? A víte, že se kvůli podpisu smlouvy nemusíte s nájemcem scházet? Oba můžete kontrakt...

Měli vydělat, místo toho hlásí dluhy. Insolvenční návrh na Glocin projedná soud

Měli vydělat, místo toho hlásí dluhy. Insolvenční návrh na Glocin projedná soud

Krajský soud v Ostravě nařídil jednání k insolvenčnímu návrhu podanému na firmu Glocin kontroverzního podnikatele Aleše Kohoutka....

Akciové trhy v Evropě kvůli výpadku IT systémů ztrácejí vyšší desetiny procent

Akciové trhy v Evropě kvůli výpadku IT systémů ztrácejí vyšší desetiny procent

Akciové trhy v Evropě jsou dnes v souvislosti s celosvětovým výpadkem IT systémů v obavách a odepisují vyšší desetiny procent....

Nabídka zánovních vozů meziročně vrostla o 11 %, ceny jsou stabilní

Nabídka zánovních vozů meziročně vrostla o 11 %, ceny jsou stabilní

Za první pololetí letošního roku český trh ojetin nabídnul 45 153 zánovních automobilů, tedy aut s nájezdem do 50 000 kilometrů a...

Úspěšná aukce domény Virtualnisidlo.cz dokazuje zájem nejen o dražby domén

Úspěšná aukce domény Virtualnisidlo.cz dokazuje zájem nejen o dražby domén

Virtuální sídla představují moderní a úsporné řešení pro podnikatele a firmy v České republice. Tento trend potvrzuje rekordní...

Nové slínkové silo v čížkovské cementárně pomáhá snížit prašnost v okolí

Nové slínkové silo v čížkovské cementárně pomáhá snížit prašnost v okolí

Nové silo na uskladnění slínku v areálu Holcim Česko pojme až 50 000 tun této základní suroviny pro výrobu cementu, jeho stavba...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi