Zhroutil se nám manažer

temaMají pod kontrolou celý podnik, ale jednoho dne přestanou mít pod kontrolou sami sebe. Přijde nervový kolaps a z toho se „na pivu nikdo nevykecá,“ jak říká jeden z těch, kteří takový výpadek zažili na vlastní kůži. Jsou manažeři po zhroucení navždy odepsáni, nebo se zase mohou vrátit v „luxusní“ formě?

V pondělí ráno se posadil do koženého křesla ve své kanceláři a pocítil totální vyčerpání. A dosud nepoznané prázdno. Nemohl vůbec přijít na to, proč by měl pokračovat v práci. Z místa, kde se právě nacházel, už nikdy nechtěl vstát. Zavolal manželce, která ve firmě pracovala také: "Odvezte mě do nemocnice.“ Následující dva týdny proležel na kapačkách.

Václav Kabát (47) je spolumajitelem společnosti Bobo, která vyrábí papírenské zboží. Má sto padesát zaměstnanců a čtvrtmiliardový obrat. O svém zhroucení před sedmi lety dokáže mluvit. Je jedním z mála. Většina lidí s podobným postavením má strach, že přiznání je stejné jako prohlášení: Selhal jsem. "Berou to jako stigma. Bojí se, že přijdou o svou pozici nebo o další pracovní možnosti,“ říká psycholožka Kateřina Irmanovová.

Mít svého „cvokaře“ a řešit s ním problémy z dětství se už dostalo do módy. Připustit, že už nedokážu dál fungovat v práci, a proto chodím k psychologovi, je však stále tabu. "Klienti by se rádi se mnou scházeli v kavárně, aby si nikdo nevšiml, že chodí za psychologem. A návštěvy si odmítají nechat hradit přes pojišťovnu, o dokumentaci nestojí. Platí hotově,“ vypráví Irmanovová.

Zbavit se úzkosti pramenící z odpovědnosti za chod firmy pomohla Kabátovi právě terapeutka. Pochopil, že není nezastupitelný, předal lidem část pravomocí. "Koupil jsem si klobouk, který jsem nikdy předtím nenosil, a začal si uvědomovat, že i kdyby firma zbankrotovala, svět se nezhroutí. Je spousta jiných věcí, kterým se můžu v životě věnovat,“ vypráví někdejší hráč na bicí v několika orchestrech (bubnoval i v kapele Žentour). S manželkou, dvěma syny a jejich kamarády založil po návratu z nemocnice bubenickou kapelu Marimba, se kterou jezdí po světě.

Celý článek přináší pondělní vydání časopisu Týden..

Foto: PROFIMEDIA

Autor: Vladimír Ševela, Jitka Vlková





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi