Zapláčeme za pět let

Současné bezvládí dopadne podle profesora Michiganské univerzity Jana Švejnara na českou ekonomiku během pěti let. Projeví se, až investoři začnou provádět dlouhodobé plány.

Koruna je dnes vůči euru silnější než v den voleb. Může se povolební nestabilita vůbec nějak projevit na ekonomice?

Projevuje se, ale ten efekt je dost těžké oddělit od jiných. Například kurs koruny ovlivňují další proměnné, k nimž patří objem zahraničních investic. Pokud je jich dnes více než v den voleb, může se stát, že je koruna silnější, i když vláda je dnes nejistější než v červnu.

Už v období, kdy kabinet Stanislava Grosse procházel tříměsíční agonií, se zdálo, že si ekonomika polepšila. Necítí se podnikatelé v podmínkách bezvládí přece jen svobodněji?

Může to tak být i v tomto případě, ale znamenalo by to, že Topolánkova vláda nedodržuje regulace, což je nepravděpodobné. Pozitivní efekt to ale může mít na určité skupiny: advokáti si mohou pochvalovat, že se nárůst nové regulace zpomalil. Kdybychom vládu posuzovali jako orgán, který ekonomiku činí méně pružnou, může se její nefunkčnost paradoxně projevit kladně. Pokud ale bude bezvládí trvat dlouhodobě, investoři si určitě začnou stěžovat na nedostatek koordinačních schopností.

Česko je dva roky členem EU. Jsou politické výkyvy pro investory rozhodující?

Krátkodobě velký efekt nemají. Uvnitř EU se neočekává, že by došlo k nějakým státním převratům. Jestliže ale vláda není schopna získat podporu, vydává to o naší zemi špatnou zprávu a dlouhodobě to může mít na republiku negativní dopad. Investoři a bankéři si časem začnou uvědomovat, že ve státě existují velké vnitřní rozpory, které na první pohled nejsou vidět. Proto bych jedině doporučoval, aby vláda vznikla co nejdříve.

Jak se nespokojenost zahraničních investorů projeví?

Politickou situaci sledují průběžně. O investicích, které do země přicházejí nyní, rozhodli dlouho předem. Když ale připravují nový projekt a porovnávají situaci ČR s jinými státy, nechají si předložit politickou analýzu a uvidí, že tu půl roku trvá bezvládí. Tento fakt zahrnou do rozhodování. Pak se jim ukáže, že tato země není tak spolehlivá. Odrazí se to ale teprve v plánech firem na příštích pět až deset let. Dnes se tedy budoucí škody pro republiku vyčíslují těžko.

O nestabilitě se hovoří také v souvislosti s Polskem, Maďarskem a Slovenskem. Má Česko nějakou výhodu?

ČR se přece jen zdá jistější, ale v globálním pohledu je vždy posuzována spolu s nimi. Když o tom londýnský The Economist psal článek, poukazoval také na nejistotu v ČR. Investoři tady vidí celý region, jehož mladé demokracie se snažily vstoupit do EU, a když toho dosáhly, nejsou si schopny vládnout. Všude se to sice projevuje jinak, ale spadáme do stejného pytle. Sousední země nás tak třeba nevidí, ale ze zámoří se všechno jeví jinak: když byla válka v Jugoslávii, patřilo Česko a Slovensko pro laiky do téhož regionu.

K TÉMATU:

Bezvládí! Vadí nevadí?

Neradujme se z nevládnutí

Autor: Tomáš Menschik





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi