Z vlády do žita

kauzaZ desítek ministrů v českých a československých vládách se na vlastní nohy s většími úspěchy postavili jen čtyři: Ivan Pilip, Vladimír Dlouhý, Michal Lobkowicz a s výhradami i Stanislav Gross. Zbytek by se bez dozorčích rad a představenstev uživil jen stěží, snad s výjimkou farmáře Jana Fencla.

Na první pohled a s přimhouřenýma očima to působí, jako by se po ústupu z exponovaných míst znovu dávala dohromady parta, která v roce 1997 stála u pádu vlády Václava Klause. Pozoruhodná trojice se loni v létě potkala v akciové společnosti Fortius Global Investments: jejímu představenstvu předsedá ministr financí Klausovy vlády Ivan Pilip a v dozorčí radě sedí René Holeček a Rudolf Ovčaří, původní privatizátoři Třineckých železáren. Právě tento podnik poskytl ODS prostřednictvím tenisty Milana Šrejbra nečistý sponzorský dar ve výši 7,5 milionu korun a postaral se tak o roznětku k hluboké politické krizi.

Příběh by do sebe zapadal, kdyby tenkrát jeho aktéři nestáli na opačných stranách. Ministr Pilip se kvůli podivným stranickým penězům vzbouřil a vyzval Klause k rezignaci. S lidmi ze společnosti Moravia Steel ho sblížily společné zájmy na trhu s nemovitostmi až po odchodu z politiky. S nimi založil výše zmiňovanou investiční společnost a dnes chystá výstavbu pěti rezidenčních komplexů od Plzně až po Ostravu. Za každý z nich utratí dvě stě až pět set milionů korun.

"Když jsem odešel z politiky, dělal jsem některé větší nákupy nemovitostí a k nim jsem potřeboval najít partnery. Neměl jsem takovou kapitálovou základnu; prostě jsem narazil na hranice,“ vzpomíná Pilip. Při menším projektu se spojil se společníky, kteří ho nakonec přivedli k Holečkovi a Ovčařímu. "Zjistil jsem, že náš přístup ke spoustě věcí je velmi podobný.“

Ať jsou motivy jejich spolupráce jakékoli, faktem zůstává, že Pilip se řadí k ekonomicky nejúspěšnějším exministrům. Polistopadovými vládami jich prošly desítky, ale prosadit se výrazněji v byznysu dokázali pouze čtyři z nich. Vedle Pilipa uspěl ministr obrany z vlády Josefa Tošovského Michal Lobkowicz s poradenskou firmou Corsum Group, která se zaměřuje na akvizice a fúze podniků. K záviděníhodné kariéře odstartoval přímo z vládní židle bývalý ministr průmyslu a nejoblíbenější politik Klausovy vlády Vladimír Dlouhý. Jako konzultant má na starosti obchody významné investiční banky Goldman Sachs ve střední a východní Evropě.

Celý článek přináší pondělní vydání časopisu Týden. 

Foto: Robert Sedmík

Autor: Tomáš Menschik





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi