Výměna miminek: to nejtěžší přijde

kauzaTřebíčská porodnice zaměnila dvěma rodinám děti a přišlo se na to až po deseti měsících. Přestože se obě holčičky vrátí ke svým pravým rodičům, zdaleka ještě nelze mluvit o šťastném konci. Jaké zkoušky čekají na všechny zúčastněné?

Případ rodičů, kterým před deseti měsíci třebíčská nemocnice zaměnila děti, nabral minulý týden, kdy se kauza provalila, tryskový spád. Rodiny se dokázaly rychle domluvit na navrácení kukaččích mláďat do správných hnízd, holčičky si začnou pomalu zvykat na své biologické rodiče a Ježíšek jim už velmi pravděpodobně nadělí dárky na správnou adresu. Přicházejí vlastně samé optimistické zprávy. Obě rodiny si rozumějí a chtějí spolupracovat. Psychologové se ale shodují, že to nejhorší všechny aktéry smutného příběhu teprve čeká. Škála problémů, s nimiž se mohou v budoucnu potýkat, je prý obrovská.

Kukačkou je porodnice

Zápletka, která zamotala a propojila životy dvou úplně cizích rodin, je neuvěřitelná. Dvě maminky Jaroslavy – Trojanová a Čermáková – opustily loni v prosinci porodní oddělení třebíčské nemocnice s dítětem v náručí. Aniž to tušily, domů si každá přinesla potomka té druhé. Dalších devět měsíců obě rodiny vychovávaly cizí holčičku a nebýt jednoho všímavého, byť i trochu podezřívavého otce, mohlo tak vše zůstat i nadále.

Zpětný pohled ukazuje, že první podezřelý moment se odehrál již těsně po porodu. Na tělo novorozence je fixem napsáno jméno, dítě vyšetří pediatr a rodiče se dovědí jeho míru a váhu. V případě Nikoly a Veroniky byly tyto údaje rodičům sděleny hned dvakrát, večer a ráno, avšak pokaždé jinak, přičemž váhový rozdíl činil tři čtvrtě kila. Liboru Brožovi, jednomu z otců, to připadalo podivné. Zároveň se čím dál více trápil, že mu dcerka není ani trochu podobná. Když se původně tmavovláska začala v březnu měnit na blondýnku, pojal podezření, že jeho partnerka počala dítě s někým jiným.

Nechal si tedy tajně udělat anonymní test DNA. A ukázalo se, že Nikola není jeho dcera. O výsledku zpravil manželku, ale místo slzavého přiznání k nevěře se mu dostalo ujištění, že nikdo jiný otcem být nemůže. Do věci vnesl světlo až soud, na nějž se Broža obrátil se žádostí o zbavení otcovství. Nové testy DNA, které postoupila i Brožova partnerka Jaroslava a malá Nikola, ukázaly, že se ani jeden z rodičů k dítěti biologicky nehodí. Soud následně podal trestní oznámení na nemocnici.

Celý článek si přečtěte v aktuálním vydání časopisu Týden.

Foto: Petra Mášová 

Autor: Kateřina Svobodová, Jaroslava Synáčová





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi