Videoklipy plné ponížení

kauzaVelmi podivné nahrávky násilí nosí po kapsách v mobilním telefonu skoro každý školák. Vláda chystá tažení proti šikaně, navrhne snížení trestní odpovědnosti na čtrnáct let, možná zvětší kapacity dětských kriminálů nebo přeškolí část učitelů na „detektivy“.

Sedmá B na Základní škole v Rychnovské ulici v Praze-Letňanech patří spíše k pohodovým kolektivům. Třídní učitelka Magdaléna Kašpaříková říká, že se docela rozumně dokáže dohodnout i s největšími raubíři. Velký případ šikany na škole naposledy řešili před lety i s policisty. Tehdy hoši házeli  spolužáka přes zábradlí na chodbě. Od té doby nic. V harmonii ale nežijí ani tady.

„Učitelé si myslí, že vědí, co se mezi námi děje, ale nikdy nemohou mít přehled,“ říká světlovlasá Zuzana. Když se za třídní učitelkou zavřou dveře, žáci se rozpovídají trochu více. Zprávy o šikaně sledují všichni. Každý z nich ví třeba o případu, kdy deváťáci z České Třebové narazili koš na hlavu učiteli a celou akci si natočili. „Půjdou do kriminálu nebo do dětského domova,“ říká jeden kluk.

Někteří nechtějí zůstat úplně pozadu. Michal vytahuje svou nokii a ukazuje záběry z přestávky, na nichž kluk bije svého spolužáka. „Je to ale všechno nahrané, jenom jako,“ přesvědčuje Michal. Oběť z hrané scénky se po jeho slovech moc nadšeně netváří, za chvíli ale ukazuje vlastní ericsson a chlubí se nahrávkou, na níž jeden bývalý učitel křičí na třídu.

Pak kluci mluví o tom, jak je násilníci obklopí na zastávce a chtějí po nich mobil či peníze. Takoví agresoři ale do jejich třídy nechodí.

„Počáteční podoby šikany jsou na každé škole,“ říká psychoterapeut a specialista na dětské násilí Michal Kolář. Působí jako „lovec“ agresorů, školy ho volají k nejsložitějším případům šikany. Ve svých knihách zmiňuje i mediálně neznámé násilníky, kteří oběti přibíjeli ruce hřebíky. Píše také o „vůdci“, který ve třídě nastolil „nacismus“ a spolužáky šikanoval jako v koncentračním táboře; svlékl je dohana postavil ke zdi a bil. „Když někde dělám projekt proti šikaně, zjišťuji, že v každé třídě něco je. Všude se někdo trápí.“ Zároveň upozorňuje, že se na českých školách  zvyšuje  brutalita a rafinovanost pachatelů.

V posledním měsíci média chrlí v průměru dva závažné případy školní šikany za týden.

Celý článek naleznete v časopise Týden 14/07.

 

Autor: Tomáš Menschik





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi