V nákupním ráji

Reportáž„Vidíte toho chlapíka s brýlemi v šedivém saku? Teď vleze do kabinky a za chvíli z ní vyjde jako exot,“ říká vedoucí obchodu s oblečením nedaleko Václavského náměstí. „Ještě nikdy si tady nic nekoupil.“ Nákupní centra neúprosně testují naši mentalitu a leckdy dávají propuknout utajeným vášním.

Náš muž sahá neomylně po černém triku se stříbrnými flitry a strakatě pruhovaných kalhotách, načež mizí v převlékací kabince. Na první pohled to není typ pronásledovaný módními trendy, ale zdání v jeho případě trochu klame.

O minutu později už kontroluje svůj nový vzhled v zrcadlech před šatnami a vyráží na promenádu mezi regály a pokladny. Snaží se vykračovat s nedbalou elegancí, je však vidět, že mu reakce okolí nejsou lhostejné. S potěšením zachytává letmé pohledy dam, zejména mladých prodavaček.

Personál již dobrodruha převlečeného za zákazníka značkového obchodu dobře zná, pravidla hry jsou oběma stranám jasná. Za deset minut půjde triko za tisícovku dolů a do akce nastoupí další kousky excentrického oblečení.

Shopping and zevling
Většinu svérázných, ale neškodných zákaznických zvyků a úchylek berou v nákupních centrech s nadhledem. Přiletěl nám sem knihomol toužící vzít na sebe alespoň dočasně jiný úbor, než k jakému jej předurčuje očekávání přátel a kolegů? Proč ne! Je tady zase ta paní s igelitkami nacpanými levnými potravinami z Lidlu, aby si dočetla zamilovanou novelu načatou při minulém čekání na autobus? Nevadí! Manažeři nákupních center se tváří, jako by bylo úplně normální, že si sem čím dál více lidí přichází vystavené zboží jen prohlížet a osahávat.

Asi nikde v Evropě nevznikají nákupní centra tak živelně jako u nás. Výsledkem je například pět megakomplexů na západním okraji Prahy: Metropole Zličín, Galerie Butovice, Avion Shopping Park a obchodní domy Stodůlky a Šestka. Od sebe je dělí několik stanic metra, respektive pár kilometrů silničního obchvatu. Výsledek je nabíledni: poloprázdné pasáže a v nich nazdařbůh korzující návštěvníci, kteří si vychutnávají příležitost mít prodavače pro sebe. „Sám se nabízím, že si o zboží rád popovídám. Čas pak utíká rychleji,“ říká odevzdaně muž v uniformě prodejce elektroniky v Galerii Butovice.

Pokračování článku si můžete prečíst v novém vydání časopisu Týden.

Autor: Marek Šálek





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi