Stavby roku 2007: trapasy, šeď i nuda

Vítězem soutěže Nový domov 2007 se stal nudný domek ve Svitavech.

Odvážných staveb vzniklo letos v Česku jako šafránu. A tak bilancování nad směrem, kterým se ubírala tuzemská architektura, není příliš povzbudivé. Kreativita dostala červenou, zatímco průšvihy, průměr a nuda sklízejí vavříny.

CHOBOTNICE V KOCOURKOVĚ. Bezpochyby největší poprask i tahanice letos nastaly kolem vítězného, leč kontroverzního návrhu Národní knihovny od architekta Jana Kaplického. Zatímco odborníci měli výhrady spíše k údajně neregulérnímu průběhu soutěže (spor se týkal hlavně požadavku na umístění Národních konzervačních fondů v nadzemních podlažích stavby, se kterým Kaplického návrh nepočítá) a samotný vzhled blobu je příliš netrápil, z politiků se doslova přes noc stali odborníci na architekturu bojující za zachování krásy pražského panoramatu.

Národní knihovna podle architekta Jana Kaplického.Zastupitel David Vodrážka neváhal blob označit za chrchel, prezident Václav Klaus chtěl dokonce výhled bránit vlastním tělem. Ránu z milosti chobotnici s nejmodernějším automatickým systémem výpujček nakonec zasadil tým expertů, který by projekt šitý na míru Letné se souhlasem autora nejraději přestěhoval někam úplně jinam. I přes chabé argumenty si odpůrci mohou oddechnout - stavět se zatím nebude. Podle primátora Pavla Béma na "prznitele výhledu" nejsou peníze.

ČTĚTE TAKÉ: Knihovna na Letné bude, tvrdí Kaplický. Bém ho mírní

Šéf antimonopolního úřadu Martina Pecina za losování udělil pokutu.ŠÁTRÁNÍ PRO MILIARDU. Možná ne nejférovější, ale zato bezkonkurenčně nejsledovanější tendr na stavbu sportovní haly letos uspořádal karlovarský magistrát. Organizátor soutěže o vítězi miliardové zakázky rozhodl opravdu kuriozně.

Zástupci firmy StoneBlock losovali z uzavřeného osudí, kde bylo 16 uchazečů, pět finalistů, z nichž následně hodnotící komise vybrala vítěze. Videozáznam ukazuje, že vytažení posledního účastníka finále a nakonec i vítěze soutěže - sdružení firem Syner, Metrostav a Baustav - trvalo přesně 32 sekund. Ostatní lístky přitom zástupce vytáhl podstatně rychleji. Losující své podivné počínání vysvětloval tím, že jsou lístky slepené, a nemůže je proto v osudí oddělit. Všemu přihlížela notářka, kterou nezvyklé počínání rozesmálo. Napínavou show, kterou si veřejnost mohla prohlédnout třeba na serveru YouTube.com, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nakonec odměnil pokutou ve výši půl milionu korun.

ČTĚTE TAKÉ: Vary zaplatí za "českou losovačku" půl milionu

Chrám sv. VítaPING-PONG S KATEDRÁLOU. Spor o vlastnictví hlavního svatostánku pražské katolické arcidiecéze vyvlastněného komunisty v 50. letech se letos koncem září dočkal nečekaného rozuzlení. Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že by katedrála s přilehlými nemovitostmi měla zůstat státu. Tatáž soudkyně Libuše Fritzová přitom ve dvou předchozích rozsudcích přiklepla kostel církvi, která však nemá finanční prostředky na opravy. Protože církev se zatím posledním rozsudkem nesouhlasí, rozhodla se v pátek odvolat. Míček se tak opět vrací na stranu soudu a čtrnáct let dlouhý pingpongový turnaj o nejnavštěvovanější kostel Česka může vesele pokračovat dál, aniž by bylo nutné tnout do živého.

ČTĚTE TAKÉ: Katedrála patří státu, rozhodl soud tentokrát

Vila manželů Tugendhatových.BRNĚNSKÉ ČEKÁNÍ NA GODOTA. Více štěstí než symbol české státnosti měl letos jiný chátrající skvost tuzemské architektury, brněnská vila Tugendhat od architekta Ludwiga Miese van der Roheho. Do rukou potomků původních majitelů, kteří se na zbídačený stav funkcionalistického klenotu nevydrželi dívat a přihlásili se o něj na sklonku roku 2006, se sice díky rozhodnutí zastupitelů z letošního března nevrátí, ale aspoň se podařilo odvrátit jeho vyškrtnutí ze seznamu UNESCO pro havarijní stav.

Podle brněnského primátora Romana Onderky by záchranné práce měly začít již v příštím roce. „Oslovili jsme komoru architektů, připravuje se komplexní materiál, kde by měly být popsány konkrétní problémy, které při rekonstrukci musí být vyřešeny. V květnu by se mohlo s opravami začít," prohlásil Onderka a dodal, že v lednu bude vypsáno výběrové řízení na zhotovitele rekonstrukce. Vila byla na seznamu památek UNESCO zapsána v roce 2001 a o rok později měla začít její oprava. Start rekonstrukce se však kvůli sporům týmů, které se účastnily výběrového řízení na projektanta, opakovaně odkládal.

ČTĚTE TAKÉ: Památkáři mají výhrady k obnově vily Tugendhat

Centrum ekologických aktivit Olomouce - Sluňákov.EKOJEDNIČKA Z HANÉ. Prestižní ocenění Grand prix architektů letos získala moderní nízkoenergetická vlaštovka z hanácké metropole.
Hlavní cenu udělila mezinárodní porota novostavbě Centra ekologických aktivit Olomouce - Sluňákov, který navrhl pražský ateliér Projektil architekti. Obydlená ekovlna plynule zapadající do terénu, jež dokázala porazit 80 ostatních návrhů, zaujme nejen tvarem, ale hlavně roční energetickou spotřebou. Činit by měla 27,6 kilowatthodiny na metr čtvereční.

Průměr v obdobných domech přitom s přehledem přesahuje čtyřnásobek. Budovu pro její nesporné ekologické kvality ocenil také ministr životního prostředí Martin Bursík. Stavba byla zahájena v květnu 2005, včetně vnitřního vybavení stála téměř 78 milionů korun.

ČTĚTE TAKÉ: Stavba roku podle architektů: ekovlna ve Sluňákově

Dům eggO je dílem architektů Wertiga, Tomáška a Redčenkova.KUDY Z NUDY? O konzervativnosti české architektury letos nesvědčí pouze vlna odporu, se kterou se potýká odvážný návrh na Národní knihovnu, ale také šestý ročník soutěžní přehlídky dokončených a realizovaných staveb, kterou pod názvem Nový domov roku 2007 pořádá ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s Českou komorou architektů.

Soutěž si sice klade za cíl pozvednout úroveň české architektury, ale sama v minulých letech ani letos příliš čerstvého vzduchu nepřinesla. Důkazem může být třeba vítěz v kategorii novostavba rodinného domu, kterým se stal nudný hranol ve Svitavech od architektů Valoucha a Opočenského. Hned na druhém místě se přitom umístil projekt mnohem zajímavější - Dům EggO z Prahy 3 od architektů Wertiga, Tomáška a Redčenkova. Úkolu, kterým bylo vytvořit další bytovou jednotku v zahradě zrekonstruovaného domu v blízkosti sídliště, se zhostili kreativně a s vtipem. Zahradu obehnali obdélníkovou konstrukcí tvořící bytovou jednotku, stěžejním motivem se však stal oválný otvor uprostřed, podle něhož dům získal jméno.

ČTĚTE TAKÉ: Vajíčko málem vítězem architektonické soutěže

Foto: archiv, Profimedia

Autor: Lenka Krejcarová





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi