Prohra? Ne, jen mezihra

Jiří Paroubek: Proč bych měl páchat harakiri?Předseda ČSSD Jiří Paroubek minulý týden neskrýval roztrpčení z vývoje vyjednávání o nové vládě trojkoalice. Nepochyboval ale o tom, že situaci v čele strany ustojí.

Vnímáte vítězství Mirka Topolánka jako svou osobní prohru?

Určitě ne, v žádném případě to nevnímám jako prohru, chápu to jako mezihru. Jedna prohraná bitva neznamená prohranou válku. Ať si ODS a její satelité vládnutí s kabinetem založeným na zradě a korupci patřičně vychutnají, určitě jim nebudeme pomáhat vyvolat předčasné volby.

Z neúspěchu ČSSD tedy žádnou osobní zodpovědnost nevyvodíte?

Když prohrajete podrazem, tím, že vám někdo namaže schody, to přece ani skutečná prohra není. A proč by měl spáchat harakiri ten, kdo byl oklamán a zrazen? To by měli spíše ti, kdo klamali, zradili a korumpovali.

Nebojíte se však, že neúspěch oslabí vaši pozici v čele ČSSD a zesílí tradiční rozbroje uvnitř strany?

Nikoli. Dokonce myslím, že se strana kolem svého předsedy semkne jako nikdy v minulosti. A předpokládám, že vliv určité už dnes minoritní skupiny uvnitř sociální demokracie se tímto vývojem ještě velmi zeslabí.

Jak opoziční definitiva změní ČSSD?

Přejdeme na normální pracovní režim, utápět se v nějakém ublíženectví by nemělo žádný smysl. Nemyslím si také, že zrada bývalých poslanců ČSSD dlouhodobě negativně ovlivní naše volební preference. Je dobře, že tito lidé už jsou mimo stranu a veřejností tak budou chápáni. Pro mě osobně ti dva pánové lidsky přestali existovat.

Bude se ČSSD do budoucna nějak bránit opakování případu poslanců Melčáka a Pohanky?

Kandidáty na poslance vybírají stranické organizace ve volebních obvodech, nikoli vedení strany. Jsme ale připraveni hledat cesty, jak výběr kandidátů zlepšit, mimo jiné i s využitím průzkumů veřejného mínění. Jsem přesvědčen, že v budoucnu ČSSD už žádného Melčáka ani Pohanku nevyprodukuje.

Nedalo se jejich přeběhnutí zabránit? I na veřejnost prosakovalo, že část klubu vaši tvrdě protivládní linii nezastávala a klonila se k variantě rozumné dohody.

Tento názor určitě mohlo mít více poslanců ČSSD, pět, deset nebo třeba i dvacet. Ale byl přijat většinový názor tuto vládu nepodpořit a všichni ostatní vyjma pánů Melčáka a Pohanky vědí, co je stranická solidarita a loajalita.

Jak si představujete vztah ČSSD k Topolánkově vládě? Podpoříte jí některé reformní zákony?

Sociální demokracie je opoziční stranou a já se těším na to, že bude opozicí skutečně tvrdou. Už proto, že vláda, proti které jsme, je z mnoha důvodů ideální pro náš politický boj, který v příštích třech letech povedeme. ČSSD ale vždy pracovala v zájmu státu. Stupidní politika nulové tolerance proto pro nás nepřipadá v úvahu, k zákonům budeme přistupovat vždy věcně. Máme problém s rovnou daní, snížením nemocenské, platbami ve zdravotnictví nebo likvidací jaderné energetiky. V jiných věcech jsme připraveni jednat.

Rozhodnutí obou přeběhlíků podpořil Miloš Zeman. Jaký bude váš další vztah s ním?

Miloš Zeman by se měl rozhodnout, jestli je ještě šťastný důchodce na Vysočině, nebo se chce zapojit do politického boje. Obávám se, že i jeho pozice v sociální demokracii v posledních týdnech silně oslabila. Kdyby se nebál zapojit do debat uvnitř strany, byl by třeba úspěšnější.

K TÉMATU:

Vratká, ušpiněná, ale s důvěrou

Autor: Miroslav Korecký





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi