Podle kníru poznáte je

temaDlouhé roky zelo pod nosy mužů udávajících styl výmluvné prázdno. Nyní přichází revoluční změna. Nebo kontrarevoluční? V každém případě se knír vrací – s plnou parádou a všemi politickými, uměleckými a také psychosexuálními důsledky.

Už to vypadalo, že s kníry je – alespoň na Západě – konec. Že se z nich stal přežitek, udržovaný při životě spíše oddaností skalních kníráčů, rozhodně ne módním diktátem. Čas ale oponou trhnul a knírů začalo utěšeně přibývat. Navíc na místech často nečekaných.
   
Ještě nedávno byla kníratost příznakem naprostého odtržení muže od posledních trendů – kníry byly úplně mimo. Dnes se kníráč naopak stává příslušníkem avantgardy, která nosí pozítřejší módu už dnes. Mohutné kníry se objevují pod nosy celebrit, jako jsou herci Vince Vaughn nebo Orlando Bloom, hudebníci Nick Cave nebo Stephen Malkmus – a zejména proměna posledně jmenované superhvězdy amerického nezávislého rocku z vyholeného miláčka v hrdého kníráče je velice výmluvná. 
   
Nick CaveKníry postupně, byť se značným zpožděním, začínají pronikat i pod česká chřípí. Je možné na ně občas narazit na místech, kde se shromažďují přední místní „frikulíni“, a nabízí se otázka, jak rozšiřování knírů urychlí příslušnost Česka k schengenskému prostoru.

Fór i stanovisko

Renesance kníru znamená více než jen další výstřelek módy, která po znovuobjevení zvonových kalhot a rehabilitaci sukní z džínoviny s volánky už jako by nevěděla co dál. Je to úkaz, který daleko přesahuje sféru dobových trendů povrchové úpravy lidských bytostí, je to otřes zasahující nejhlubší vrstvy společenského uspořádání. Knír totiž obnáší něco důležitějšího, neboť je v mnoha ohledech protichůdný onomu pojetí mužské role, které je momentálně „in“. Knír znemožňuje splynout s prostředím, jež vyžaduje hladkost, voňavost, hygienu. Ve světě, kde i chlupatá mužská noha může působit jako anachronismus, je huňatý „mustaš“ odkazem k živočišnosti, dnes tak nežádoucí.
 
Málokterý výpěstek na lidském obličeji provokuje přihlížející veřejnost – především tu městskou a do stránek módních magazínů zahleděnou – k tak silným reakcím, často spojujícím v různém poměru pobavení, zhnusení a neurčitý komplex emocí, který lze souborně označit jako husí kůži.

Celý článek přináší nové vydání časopisu Týden.

Foto: PROFIMEDIA

Autor: Ondřej Štindl





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi