Pavel Bém: S přeběhlíkem se vládnout nedá

Poškozuje Mirek Topolánek nekonzultovanými kroky, mediálními výroky i mimomanželskými aférami výrazně stranu?

Některé jeho výroky na adresu Václava Klause, Jana Zahradila, Petra Bendla, hejtmanů či moji oslabují pozici ODS, což v této situaci nepovažuji za šťastné.

Věříte vy osobně projektu trojkoalice?

Projekt je dobrý svým programovým konceptem, dává šanci na reformní změny. Ale faktem zůstává, že pro realizaci hlubokých reforem i pro hlasování o důvěře je nezbytná významnější parlamentní většina, nikoli pouze chatrná nejistota postavená na jednom přeběhlíkovi. Pokud získá silnější podporu ve sněmovně, bude to dobrá vláda. Mirek Topolánek věří, že podporu získá, mně nezbývá než věřit s ním.

Co se stane, pokud tento projekt zkrachuje?

Pokud tato vláda nezíská důvěru sněmovny nebo nebude schopna naplnit reformní program, pak Topolánek jasně prohlásil, že za to přebírá politickou odpovědnost.

Jste připraven se v takovém případě postavit do čela strany a sestavit funkční vládu?

Tahle otázka je v rovině spekulace. V tuto chvíli je prioritou úspěšné dokončení druhého pokusu a to je cílem našeho snažení.

Část ODS se zřetelně distancovala od složení vlády. Podcenil Topolánek vyjednávání s koaličními partnery?

Za zásadní chybu považujeme personální obsazení vlády a zvláště to, že Topolánek bez diskuse přepustil klíčové resorty financí a zahraničí koaličním partnerům. Přitom volební program ODS z poloviny spočíval právě na ekonomických reformách. Do extrémně nevýhodné vyjednávací pozice jsme se ale dostali sami tím, že jsme řekli, že je pro nás přijatelná pouze tato varianta vlády. To není žádná apoteóza na velkou koalici, ale faktem je, že jsme tím dali soupeřům či potenciálním partnerům do rukou obrovskou vyjednávací sílu. Výsledkem je historicky nejslabší rozdělení vládních pozic pro ODS při jejím historicky nejlepším volebním výsledku.

Myslíte, že si Topolánek při sestavování vlády vyřizoval také některé osobní účty?

V případě Vlastimila Tlustého nepovažuji vysvětlení Mirka Topolánka za dostatečné.

Topolánkovy konflikty s pražskou ODS se stupňují. Proč?

Pražská ODS vždy byla vůči Topolánkovi loajální. Podpořila ho na každém kongresu ODS i při všech složitých hlasováních v době po volbách. Na druhé straně názorová pluralita a právo na ni je jedna z nejcennějších hodnot, v ODS velmi ctěných, a ani v nejsložitějších okamžicích ji není možné potlačovat. Konflikty nepochybně eskalovaly tím, že k některým krokům došlo bez rozhodnutí v kolektivních orgánech, a místo toho byly panem předsedou nešťastně ventilovány v médiích scénáře a seznamy vnitřních nepřátel ODS. Toto je cesta do pekel, proto se také pražská ODS proti takové komunikaci tvrdě postavila.

Dovolil by si Václav Klaus v dobách své největší dominance v ODS podepsat koaliční smlouvu bez schválení výkonnou radou?

To je hypotetická otázka, ale Klaus vždy kladl velký důraz na vnitrostranickou diskusi a rozhodování kolektivních orgánů.

Foto: Lucie Pařízková

K TÉMATU:

Paralelní vztahy v politických kruzích

Mirek Topolánek: Proti všem





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi