Paralelní vztahy v politických kruzích

ZÁLETNICTVÍ A NEMANŽELSKÉ DĚTI NA NEJVYŠŠÍ ÚROVNI

Prezident USA J. F. Kennedy (vpravo) i jeho bratr Robert (vlevo) se s Marylin Monroe ukazovali veřejně. Novináři je nechali na pokoji. Rychlý rozvoj technologií, konkurence a ztráta respektu před rádobyosobnostmi plní média sexuálními skandály politiků a celebrit.

Co se kdysi šuškávalo v salonech, na tržištích a bulvárech, se dnes prodává na internetu, v pestrobarevných novinách a časopisech, na každém rohu. „Ve volbách mluvil o rodině, věčných hodnotách, pak jde za svou frajlí. Jak se tomu chlapovi dá věřit?“ Bulvární otázka, která nepotřebuje odpovědi.

Celebrity si s bulvárem často zahrají, patří k sobě. Politici méně. Jejich autorita bývala ještě v sedmdesátých letech značná a lid k nim přistupoval s velkou dávkou „postfeudální“ úcty. O sexuálním životě volených veličin se podrbávalo, ale nic se nevidělo ani neslyšelo.

Sekretářky a brigádnice

Jak by asi probíhal úřad Johna F. Kennedyho (1961-1963), kdyby média s dnešní razancí vysílala a psala o kaskádě jeho afér s ženami z prezidentské kanceláře, kdeže pouze s Marilyn Monroe. Kdyby se psalo o jeho satyriáze, mužské podobě nymfomanie? Přitom byl prvním „televizním“ prezidentem. Tehdy však fungovala ještě ona úcta: novináři věděli, avšak nenapsali.

Kdyby napsali, lhal by kongresmanům? O generaci později prezident Bill Clinton zalhal o orálním sexu s jistou brigádnicí v Bílém domě. Byl z toho roku 1998 celosvětový skandál, supervelmoc se měsíce zabývala příběhy slečny Moniky.

Třebaže Clintonova éra byla hospodářsky pro Ameriku úspěšná, lidé si asi zapamatovali spíše jeho aféru. Skandál neskončil rezignací, ale tím, že jeho manželka se začala psát rodným jménem Hillary Rodham-Clintonová a dala se na sólo politiku: dnes senátorka míří do prezidentského úřadu.

Úcta k majestátu vůdce kryla nemanželské životy také nejvyšších německých a francouzských politiků. Francois Mitterrand, jenž zemřel roku 1996, měl řadu let poměr s jistou Annou Pingeotovou a jejich dcera Mazarine o tom po jeho smrti napsala knihu. Vztah kamuflovala tajná služba pod rouškou boje s terorismem. Mazarinin příběh bývá srovnáván s osudem Delphine Boëlové, nemanželské dcery belgického krále s baronkou de Selys Longchampsovou, manželkou belgického průmyslníka Boëla. Tajná služba i Mitterrandova manželka Danielle „držely“.

Novináři drželi roky za zuby tajemství úřadu kancléře Helmuta Kohla. Tajemnice Juliane Weberová stála po jeho boku od poloviny šedesátých let až do konce politické kariéry (1998) a stará se o něho dodnes. Dokonce zastupovala Kohlovu manželku Hannelore roku 2001 na svatbě exkancléřova syna Petera s Elifou Sözenovou v Istanbulu.

Rozvod a sebevražda

O vztahu slovenského premiéra Vladimíra Mečiara v devadesátých letech k jeho tajemnici Anně Nagyové věděla manželka Margita také. Ale to byl už vztah mediálně skandalizovaný. Stejně tak jako v sousedním Rakousku aféra prezidenta Thomase Klestila (zemřel roku 2004). Média o jeho vztahu k Margotě Löfflerové dlouho mlčela, teprve rozvádějící se prezident se stal tématem: s manželkou Edith se rozvedl roku 1998 a oženil se s milenkou, která je dnes rakouskou velvyslankyní v Praze.

Z řady britských ministerských sexuálních skandálů vynikají Profumův a Blunkettův. Aféra ministra války Johna Profuma z roku 1963 byla první velkou veřejnou aférou svého druhu. Jeho přítelkyně Christine Keelerová patřila totiž také mezi děvčata sovětského námořního přidělence v Londýně Jevgenije Ivanova.

Slepý ministr vnitra v Blairově vládě David Blunkett rezignoval roku 2004, protože se ukázalo, že měl vztah s šéfredaktorkou konzervativního týdeníku Spectator Kimberly Fortier-Quinnovou. A k tomu syna. Když s ministrem čekala druhé dítě, jehož se zástupce lidu domáhal, prasklo to. Novinářčin manžel Stephen Quinn přesto s Kimberly vydržel.

Foto: ISIFA

K TÉMATU:

Pavel Bém: S přeběhlíkem se vládnout nedá

Mirek Topolánek: Proti všem





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi