Na burzách tekla krev

Nervózní bakéři nervózně sledují pohyby na burze.Strach z přicházející recese amerického hospodářství vyvolal na trzích paniku. Investoři bezhlavě prodávali akcie, jejichž kursy se zřítily volným pádem k zemi. Francouzská banka Société Générale - majitel Komerční banky - přišla kvůli podvodným investicím svého pařížského obchodníka o 127 miliard korun.

Držte si klobouky, jedeme z kopce. Tak by se dal popsat začátek minulého týdne na světových finančních trzích. Burzy od Tokia přes indickou Bombaj, Prahu až po New York pocítily největší jednodenní ztráty od září 2001, kdy investory vyděsily teroristické útoky v USA. Hodnota firem obchodovaných na trzích se snížila o zhruba pět bilionů dolarů, což je těžko představitelných 90 000 miliard korun. Tato částka by stačila na financování provozu českého státu na více než osmdesát let.

Několik týdnů trvající pád burz dokonce způsobil vážné problémy majiteli Komerční banky - francouzské bance Société Générale. Ta minulý čtvrtek zažila jeden z nejhorších dnů své 144leté historie, když musela světu oznámit, že přišla o miliardy eur. Jednatřicetiletý obchodník s cennými papíry Jérome Kerviel tajně "vsadil" téměř pět miliard eur (zhruba 130 miliard korun) na růst kapitálových trhů.

Ozvěny krachu Barings

Ilustrační fotoInvestice ovšem nevyšla, čímž banka přišla o téměř celý zisk za uplynulý rok. Jde o největší ztrátu z obchodů na finančních trzích ve světové historii. "Jsem naprosto ohromen. Myšlenka, že by obchodník mohl skrýt tak velkou ztrátu, jde naprosto mimo mě. Dokonce Nick Leeson udělal menší," komentoval výsledek madridský obchodník. Zmíněný Leeson svými investicemi přivedl v roce 1995 ke krachu nejstarší britskou banku Barings, když prodělal 1,4 miliardy dolarů. Zdroj z druhé největší francouzské banky agentuře Reuters přitom sdělil, že Kerviel "nebyl jednou z hvězd banky".

Vedení Société Générale průšvih odhalila až 19. ledna, přestože Kerviél kupoval cenné papíry již minulý rok, což dokazuje naprosté selhání kontrolních mechanismů. Jak je vůbec možné, že jeden muž mohl způsobit bance tak vážné problémy? "Transakce byly založené na jednoduchém podvodu. Spekuloval na růst akciových trhů, ale obchody byly ukryty díky extrémně sofistikovaným a rozmanitým praktikám," komentoval šéf SG Daniel Bouton. "Zodpovědný obchodník byl okamžitě suspendován. Opustí skupinu společně se svými nadřízenými," dodal.

Celý text si můžete přečíst v aktuálním vydání časopisu Týden.

Foto: AP

Autor: Vladan Gallistl





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi