Mirek Topolánek: Proti všem

Mirek Topolánek je pod tlakem ze všech stranPremiér Mirek Topolánek bojuje o svou politickou budoucnost. A proti všem zásadám vojenské strategie zahájil současně bitvu na mnoha frontách. Na nože je s Jiřím Paroubkem, prezidentem Klausem, médii i mnoha vlivnými politiky vlastní strany. O klidném zázemí se mu přitom může jen zdát; jeho rodinné problémy už dramaticky přerostly hranici politikova soukromí.

Na schůzi špiček pražské ODS v zasedací místnosti magistrátní budovy přišel minulé úterý Mirek Topolánek bojovně naladěn. Nejsilnější stranická organizace chtěla po předsedovi řadu vysvětlení. Proč přenechal klíčová ministerstva financí a zahraničí lidovcům a zeleným. Proč před podpisem koaliční dohody odmítl svolat výkonnou radu strany. Anebo proč v médiích pomlouvá pražského lídra Pavla Béma, že chce vládnout s Jiřím Paroubkem. Po obvyklých ironických dloubnutích typu „tak co, vy Pražáci“ přišel asi desetiminutový monolog a hned nato se měl předseda k odchodu. Pražští politici mu pak museli ještě několikrát málem fyzicky zabránit, aby odešel, když s ním chtěli hovořit. Nakonec Bém vyšel před novináře a milosrdně zalhal, že se Topolánek pražské ODS omluvil. Ten přitom řekl, že na všem trvá, jen se to asi nemělo dostat do médií. A ve chvíli, kdy se pražští straníci rozpačitě rozcházeli, začala tiskárna chrlit výtisk Mladé fronty Dnes, v němž Topolánek napadl Klause, Béma, Tlustého či Zahradila.

V ODS to v posledních dnech vře, jako snad naposledy při partajním rozkolu v roce 1997. Značná část strany nemůže překousnout, jak nevýhodnou vládu předseda sestavil. Výtek je ale mnohem více. I když se třeba na loňském volebním výsledku ODS nejvíce podílely Praha a střední Čechy, nemají tyto nejmodřejší kraje ani jednoho ministra, nepočítáme-li tedy „valašského Pražáka“ Topolánka. A z osobních výpadů vzbudila největší rozruch kritika na hlavu Vlastimila Tlustého. Předseda přímo zpochybnil odbornou eruduci ministra financí, přestože byl Tlustý autorem všech ekonomických programů strany od roku 1998.

Úplně nejvíc ale ODS vyčítá svému předsedovi, že se spolustraníky přestal komunikovat. Do varu stranu uvedl, když před Vánocemi podepsal koaliční smlouvu s lidovci a zelenými, aniž ji předložil ke schválení výkonné radě ODS. Nedávný kongres mu to přitom přímo přikázal. Ve straně se trochu hořce žertuje, že všechna rozhodnutí ODS dnes vznikají v Bugsy’s Baru v centru Prahy, kam často chodívá Topolánek s přítelkyní Lucií Talmanovou, poradcem Markem Dalíkem a svým úzkým spojencem Petrem Tluchořem, šéfem poslaneckého klubu.

Komunikace ustala také mezi Strakovou akademií a Hradem. Topolánek v novinách vzkázal Klausovi, ať si napomíná svého vnuka, a ne premiéra. Když ale lidovci minulý týden provedli dvě změny v původně navržené vládě, Topolánek to prezidentovi oficiálně vůbec neoznámil. Návrh přivezl z vládní budovy pouze kurýr a předal ho právnímu odboru hradní kanceláře.

Nůž na valašském krku

Strategii k získání důvěry pro stovkovou vládu Topolánek tajíStrategii k získání důvěry pro stovkovou vládu Topolánek tají. Jeho lidé sice šíří optimistické zvěsti, že podpora je dohodnuta, ale nic více neví poslanecký klub ODS, ba ani první místopředseda Pavel Bém. Ani jiným Topolánkovým záměrům jeho kolegové moc nerozumějí, zejména stoupenci bývalého předsedy Václava Klause. „Nepochopil jsem, kam se vlastně trojkoaliční projekt ideově ubírá. Bylo by fatální chybou, kdyby ODS přecházela na pozice ,pravdy a lásky‘,“ říká na adresu některých jmen v navrženém kabinetu třeba poslanec a současně prezidentův poradce Boris Štastný.

Kritika Topolánka v ODS spojila lidi, kteří spolu až dosud příliš nevycházeli. Třeba šéfa středočeské ODS Tlustého s tamním hejtmanem Petrem Bendlem nebo v Praze „staročechy“ kolem regionálního šéfa Jana Bürgermeistra a „mladočechy“ Pavla Béma. Právě tyto dva regiony daly otevřeně ruce pryč od Topolánkovy vlády; vyhlásily, že předseda svévolným podpisem koaliční smlouvy přijal za celý projekt osobní odpovědnost. „Pokud vláda sněmovnou neprojde nebo se ukáže, že není schopna prosadit reformní zákony, budeme tlačit na jeho odchod z čela strany a svolání mimořádného kongresu,“ líčí místopředseda pražské ODS Jiří Janeček. Na čtvrteční výkonné radě straničtí rebelové sice slíbili podporu svých poslanců vládě, ale přiměli Topolánka k prohlášení, že při neúspěchu skutečně dá svou funkci k dispozici.

Budoucnost kabinetu je přitom velmi nejistá. Paroubek tvrdí, že jeho strana nebude o podpoře koaliční vlády vůbec jednat a že za všechny své poslance ručí. První odpadlík Michal Pohanka se přitom vrací zpět do klubu ČSSD a Miloš Melčák v posledních dnech říká, že pro program Topolánkovy vlády by hlasovat nemohl. A prezident Klaus otevřeně hlásá, že postavíli Topolánek vládu na přeběhlíkovi, „bude tím potvrzeno nejstrašnější podezření vyslovované na různých stranách o politické korupci v naší zemi.“

V případě Topolánka ale zřejmě nikdy není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůře. Psycholog Tomáš Novák z Masarykovy univerzity v Brně použil pro premiérovu situaci termín „hromadění krizí“. Tato slova platí dokonale: slábne jeho politická pozice a zároveň se mu rozpadá rodinné zázemí.

Topolánek minulý pátek přiznal, že se kvůli milence Lucii Talmanové odstěhoval od rodiny. Udělal to již jednou v létě, když vyjednával o první vládě, tehdy se však přesunul do jiného bytu v témže domě, ke svému tajemníku Dalíkovi. Minulý týden opustil rodinné sídlo na Hradčanech úplně, azyl našel v bytě Talmanové na Starém Městě. Úprku předcházel jeho středeční rozhovor pro Frekvenci 1: moderátor se vyptával, zda je pravda, že čeká dítě s místopředsedkyní sněmovny, a Topolánek neprotestoval, dokonce poznamenal, že „by to bylo hezké“. O nemanželském potomkovi se dál nechce vyjadřovat, milostné poměry považuje za soukromou věc.

S jeho tvrzením by nešlo polemizovat, kdyby kvůli soukromým vztahům šéf ODS několikrát nezalhal. Možná klamal veřejnost již před volbami, kdy se na plakátech prezentoval jako hlava spokojené rodiny. Zcela jistě lhal, když minulý týden popíral, že při cestě k Talmanové kopal do vozu fotografa Blesku. O den později se omluvil a dohodl se na urovnání škody. A především nemluvil pravdu, když ho na konci června bulvární novináři poprvé přistihli s Talmanovou v restauraci Amici Miei. Ještě mnoho dní potom oba tvrdili, že se účastnili pracovní schůzky.

Nabízí se srovnání s bývalým americkým prezidentem Billem Clintonem, jenž kvůli lhaní o sexuálních stycích málem přišel o místo. „Ta kritéria na české poměry neplatí. Američtí a čeští voliči kladou na své politiky odlišné nároky,“ míní politolog Tomáš Lebeda. Česká veřejnost podle něho více respektuje intimní sféru politiků. Když ji novináři naruší, může se lež jevit jako ospravedlnitelná metoda obrany. V porovnání s Američany a Západoevropany naopak Češi reagují citlivěji na majetkové poměry volených zástupců.

Topolánek možná klamal veřejnost již před volbami, kdy se na plakátech prezentoval jako hlava spokojené rodiny.Existuje však další důvod, proč by milostná avantýra mohla být pro Topolánka překážkou: velkých chyb v komunikaci se stranou i politickými oponenty se Topolánek dopouští až v posledních týdnech, kdy se intenzivněji zabývá svým osobním životem. „Já si myslím, že jeho kroky jsou iracionální, jde spíše o emotivní reakce. Já bych se dokonce odvážil říct, že některé mi připadají až zoufalé,“ říká ministr financí Vlastimil Tlustý, jeden z terčů Topolánkova hněvu. Pražský poslanec za ODS Jan Vidím by svého šéfa rovnou poslal na delší dovolenou.

Političtí přátelé jsou naopak přesvědčeni, že Topolánek všechno ustojí. „Neděje se nic tak dramatického, počkejte do hlasování o důvěře vlády, pak se o všem můžeme bavit znovu,“ nabádá poslanec Radim Chytka, Topolánkův souputník z ostravské ODS. Sám šéf ODS se dušuje, že jeho soukromé problémy nijak neovlivňují pracovní výkony.

Ačkoli se psycholog Novák nechce na dálku pouštět do žádných diagnóz, dal by v tomto bodě Topolánkovi za pravdu: „Za svou politickou kariéru je určitě tužený v nejrůznějších půtkách, neočekával bych, že se bude dlouhodobě chovat jako Romeo.“

 

* * *

Kvůli soukromým vztahům šéf ODS několikrát zalhal... Nabízí se srovnání s bývalým americkým prezidentem Billem Clintonem.

Návrh na složení nové vlády

Premiér: Mirek Topolánek (50 let, ODS)
Vicepremiér pro evropské záležitosti: Alexandr Vondra (45 let, ODS)
Vicepremiér, ministr pro místní rozvoj: Jiří Čunek (47 let, KDU-ČSL)
Vicepremiér, ministr životního prostředí: Martin Bursík (47 let, SZ)
Vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí: Petr Nečas (42 let, ODS)
Ministr zahraničí: Karel Schwarzenberg (69 let, nominován SZ)
Ministr vnitra a informatiky: Ivan Langer (39 let, ODS)
Ministr financí: Miroslav Kalousek (46 let, KDU-ČSL)
Ministryně obrany: Vlasta Parkanová (55 let, KDU-ČSL)
Ministr spravedlnosti: Jiří Pospíšil (31 let, ODS)
Ministr průmyslu: Martin Říman (45 let, ODS)
Ministr zemědělství: Petr Gandalovič (42 let, ODS)
Ministr dopravy: Aleš Řebíček (39 let, ODS)
Ministr zdravotnictví: Tomáš Julínek (50 let, ODS)
Ministryně školství: Dana Kuchtová (45 let, SZ)
Ministryně kultury: Helena Třeštíková (57 let, nominována KDU-ČSL)
Ministr bez portfeje, předseda legislativní rady: Cyril Svoboda (50 let, KDU-ČSL)
Ministryně bez porfeje: Džamila Stehlíková (44 let, SZ)

K TÉMATU:

Pavel Bém: S přeběhlíkem se vládnout nedá

Paralelní vztahy v politických kruzích





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi