Hostinský kníže

Nejznámější žijící potomek české šlechty Karel Schwarzenberg (69) je pověstný noblesním vystupováním, s oblibou používá archaickou češtinu a namísto kníže se raději tituluje jako „lesník a hostinský“.

Kníže Schwarzenberg pochází z orlické větve šlechtického rodu. Narodil se 10. prosince 1937 v Praze jako nejstarší syn Karla Schwarzenberga a jeho manželky Antonie. Dětství prožil na území tehdejšího Československa; pobýval hlavně v Praze, na Orlíku a v jihočeských Čimelicích. Po komunistickém puči v roce 1948 se uchýlila Schwarzenbergova rodina do Rakouska, kde strávil kníže následujích čtyřicet let.
Jednou z výhrad prezidenta Václava Klause k jeho nominaci na ministerský post bylo právě šlechticovo rakouské občanství. Přestože Schwarzenberg strávil v Rakousku podstatnou část svého života, rakouské občanství nikdy nezískal. Kromě českého má ještě občanství švýcarské.

Za hranicemi začal Schwarzenberg se studiemi: ve Vídni a Štýrském Hradci studoval práva a v Mnichově lesnictví. Kvůli předčasnému úmrtí adoptivního otce Jindřicha však musel studia přerušit a začal se věnovat správě rodinných statků v Rakousku a Bavorsku.

V osmdesátých letech se zasazoval hlavně o dodržování lidských práv v Evropě, byl předsedou Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva. Už před sametovou revolucí pomáhal československému exilu: od druhé poloviny osmdesátých let sídlilo na jeho zámku Scheinfeld v Bavorsku Československé dokumentační středisko - archiv československého disentu a exilu. Na podzim roku 1989 se vrátil a zapojil se do přeměny Československa v demokratický stát. V červenci 1990 byl jmenován kancléřem prezidenta republiky, z funkce odešel v roce 1992 v souvislosti s abdikací prezidenta Václava Havla, jehož příznivcem dávno byl. Zastával se ho už v osmdesátých letech, kdy stál v čele helsinského výboru, sám se pak později označoval za „havlovce“. Je členem ODA, v roce 2004 byl s podporou US-DEU zvolen za Prahu 6 do Senátu.

Schwarzenbergův majetek v České republice a v Rakousku je rozsáhlý, jeho hodnota by se dala vyčíslit řádově v miliardách. V Česku má za sebou řadu restitučních sporů, v současné době mu patří například zámky Orlík a Čimelice a dále pak rozsáhlé polnosti a lesy. Kromě senátorování se věnuje hlavně správě svého majetku a údržbě památek. Dál působí v řadě nadací, komisí a spolků.

Foto: Archiv

K TÉMATU:

Válka hradů

Schwarzenberg: Je to česká fraška

 





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi