Fiasko valašské diplomacie

kauzaO americkém pozvání Rusů do Brd musel premiér Mirek Topolánek vědět nejméně dva týdny. Neudělal nic. Američané mezitím jezdili po Evropě a o ruských vojácích v Česku a Polsku hovořili téměř skoro jako o hotové věci. Pak přijel ministr obrany USA do Česka a Topolánkova koalice v čele s druhým mužem státu Přemyslem Sobotkou nestačila žasnout.

Přemysl Sobotka v úterý 23. října nesnídal, takže mu káva a croissanty podávané v době oběda v rezidenci amerického velvyslance přišly vhod. Šéf Senátu (ODS) si tam s desítkou parlamentních kolegů přišel z první ruky vyslechnout, jak se v předminulém týdnu vedlo Američanům při moskevském jednání o radaru v Brdech.

Velvyslanec USA Richard Graber přivítal hosty ve výstavné bubenečské vile uhlobarona Petschka, ale zdvořilostními oklikami neztrácel čas, na řadě byl byznys. Oznámil, že ministr obrany Robert Gates, kvůli jehož návštěvě si k sobě české zákonodárce pozval, jim sdělí své stanovisko. Sobotka stihl ještě jednu kávu a dobře udělal.

Gates dorazil s malým zpožděním, to „nabral“ u své profesní kolegyně Vlasty Parkanové. Nejprve zopakoval, co všichni věděli, že totiž odpor Kremlu vůči záměru postavit do Česka radar a do Polska deset raket jako součást americké protiraketové obrany se nijak podstatně nezmírnil; že se Rusové radaru obávají. A pak vypustil těžký kalibr. Řekl, že součástí kompromisních návrhů, s nimiž do Moskvy on sám a ministryně zahraničí Condoleezza Riceová přijeli, jsou dva podstatné ústupky z dosavadních amerických pozic. První z nich nabízí Rusům de facto právo veta na provoz radaru. Zařízení by sice mělo v Brdech stát, ale spustilo by se až ve chvíli, kdy by se Moskva a Washington dohodly, že existuje „konkrétní hrozba“, nejpravděpodobněji ze strany Íránu.

Druhý navrhovaný ústupek zabrnkal na české nervy podstatně razantněji. Ruští vojáci by měli mít možnost monitorovat provoz radaru: byli by na základně neustále přítomni. Sobotka nevěřil tomu, co slyší. „That’s not possible,“ zareagoval bez dlouhého rozmýšlení, „to je nemožné“. Jako druhý muž české politiky navíc neměl o americkém záměru zvát ruské vojáky do Česka ani ponětí.

Nejprve si vzal slovo sám, po něm mluvil jeho kolega Jaromír Štětina (bezpartijní, zvolen za Stranu zelených); oba řekli, že ruská vojenská přítomnost na české půdě je nepřijatelná. „V tom byla ta schůzka dobrá,“ řekl v pátek TÝDNU Sobotka. „Ukázali jsme, že jsme samostatná země a že v téhle věci jsme napříč politickým spektrem zajedno.“

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním vydání časopisu Týden. 

Foto: PROFIMEDIA

Autor: Tomáš Menschik





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi