Čunkův knížecí advokát

Jiřího Čunka má očistit audit, který zaplatí ministr Schwarzenberg.Česká vláda by měla kontaktovat patentový úřad; minulý týden vynalezla „audit osobních financí“, do té doby nevídanou věc. Audit zaplatí ministr Karel Schwarzenberg, aby očistil pověst šéfa lidovců Jiřího Čunka. Zachránil vládu před krachem a neublížil nikomu.

Tak dlouho ministr zahraničí Karel Schwarzenberg vzdoroval návratu lidoveckého lídra Jiřího Čunka do vlády, až se „ucho utrhlo“ a z oblíbeného ministra se stal Čunkův hlavní advokát. Jako vicepremiérův přímluvce ale nepoužívá úplně férové metody a pro svého mandanta kupuje pochybné alibi. Má podobu „auditu“ Čunkových osobních financí, který má předsedu KDU-ČSL definitivně očistit od podezření z přijetí půlmilionového úplatku.
 
Výsledek však podle odborníků skutečným auditem nikdy nemůže být; dohledat a zdokumentovat všechny příjmy i výdaje jednotlivce nebo celé rodiny je totiž téměř nemožné. Za Čunkovu vstupenku do vlády utratí Schwarzenberg podle odhadu serveru TÝDEN.CZ okolo půl milionu korun. Škoda mu ale vznikla mnohem větší; dosud se totiž těšil pověsti zásadového politika. Ta se nyní rozplývá.
   
Čunek v doprovodu Karla Schwarzenberga, premiéra Mirka Topolánka a vicepremiéra Martina Bursíka oznámil svůj návrat do křesla místopředsedy vlády a na ministerstvo pro místní rozvoj 1. dubna – na apríla. Termín se ukázal jako výhodný nejen proto, že jde o datum tradičně vyhrazené skopičinám: dva dny poté začal summit NATO v Bukurešti a kauza Čunek ustoupila díky radaru, Gruzii a Ukrajině z hledáčku médií. Čunek konečně získal klid na práci.

Budiž audit

Bezpochyby to byla lest sloužící k ošálení veřejného mínění. Slovní spojení „audit osobních financí“ totiž nejspíše vynalezla až česká vláda. „Ten pojem jsem slyšel poprvé v životě,“ řekl TÝDNU Vladimír Králíček z katedry finančního účetnictví a auditingu pražské Vysoké školy ekonomické. „O auditu se v tomto případě nedá mluvit skoro určitě. Snad se dá použít termín forenzní šetření, ale i to je v tomto případě sporné.“
   
Čunek i Schwarzenberg se přesto tvářili, že to s auditem myslí vážně. „On si k tomu vybere firmy, kterým věří. Já jsem ochoten poskytnout součinnost, byť je to samozřejmě netypické,“ pravil šéf lidovců.
  
Buď Čunek vůbec neví, do čeho jde, anebo se spoléhá na to, že poskytne pouze data, která pro něho vyznívají příznivě. Forenzní vyšetřovatel totiž zdaleka nebude disponovat takovými pravomocemi jako policisté, kteří se vicepremiérovými účty probírali dříve. Na rozdíl od nich nemohou lidé placení Schwarzenbergem prolomit bankovní tajemství nebo se dostat k databázím daňové či sociální správy. Kdyby se přesto práci policie chtěli alespoň přiblížit, asi by to odneslo celé Čunkovo okolí.

Celý článek najdete v aktuálním vydání časopisu TÝDEN.

Foto: Jan Schejbal

Autor: Lucie Husárová, Tomáš Menschik





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi