Česká „Palerma“

Měst, o kterých se povídá, že jsou prolezlá organizovaným zločinem, je v Česku několik. Asi nejznámější jsou Karlovy Vary, v nichž působí ruskojazyčná mafie. O vlivném podsvětí nebo mocných zkorumpovaných politicích se ale hovoří i jinde.

Most a Litvínov

Mostecko terorizoval gang, který vybíral výpalné v místních podnicích. Scénář byl prostý. Komando vtrhlo do podniku, něco rozbilo, zmlátilo náhodného hosta a pak majiteli navrhlo: Už se to nebude opakovat, když si nás najmeš jako ochranku. Zpěvák Martin Maxa se takové praxi ve svém klubu odmítl podrobit. Proto zažíval řádění ostrých hochů poměrně často. Jeden z takových útoků ho málem stál život. Když přispěchal na pomoc jednomu z hostů, útočník vytáhl pistoli. Kulka naštěstí Maxovi udělala jen škrábanec na hlavě. Policii se přihlásilo asi deset svědků. Jenže jejich jména měl zakrátko gang vyděračů. „Nepodařilo se prokázat, kdo za únik informací může,“ řekl tehdy okresní šéf policie Václav Jakubík, někdejší náměstek policejního prezidenta, který na okresní úroveň spadl poté, co vyšly najevo jeho podnikatelské aktivity s bývalými příslušníky StB. Jednomu z vyzrazených svědků pak anonym několikrát hrozil: Nepleť se do toho. Jeden z členů gangu ho pak brutálně napadl gumovou hadicí. „Byla to demonstrace síly. Chtěli veřejně předvést, že tak se povede každému, kdo se jim bude protivit,“ řekla k tomu soudkyně Kamila Krejcarová. Právě ona po státní zástupkyni změnila kvalifikaci trestného činu - z banální hospodské rvačky na napadení svědka. Ukázalo se, že muž zmíněné státní zástupkyně kdysi zastupoval v úvodu zmíněného střelce na Maxu. Jeho advokátní kancelář zároveň pracovala pro litvínovskou radnici.

Kladno

O gangu vymahatelů výpalného se léta vyprávělo také v Kladně. Teprve na jaře roku 2004 zadržela policie šéfa tamního podsvětí Ivana Olaha. Byl obžalován z toho, že po dvou majitelích barů požadoval výpalné a nakonec je o jejich podniky v roce 2002 připravil. Soud Olaha v tomto případě osvobodil, ale pro známého gaunera tím opletačky neskončily. V rámci jiné policejní akce, nazvané Lignit, skončil za mřížemi také jeho bratr Pavel; vyšetřovatelé sourozencům opět kladli za vinu vymáhání výpalného. Když měl letos v květnu proti nim u soudu vystoupit jeden z klíčových svědků, majitel diskotéky Harlequin, byl napaden a nakonec nevypovídal. Kvůli podezření ze spáchání pojistného podvodu skončil ve vazbě před více než dvěma lety také další člen klanu Olahů, Jaroslav.

Český Těšín

Symbolem politické korupce, špíny a provázanosti politiků na podivné podnikatele se stal Český Těšín. Když se v říjnu konaly volby do místních zastupitelstev, sociální demokraté tam moc dobrý výsledek nezaznamenali, ačkoli měli v třicetitisícovém městě sedm let starostu; od roku 1999 stál v jeho čele bývalý kšeftař s alkoholem Jindřich Sznapka. Letos na jaře ale musel odstoupit, protože jeho pozice se po veřejné kritice neprůhledné privatizace městského majetku stala neudržitelnou. Na „rozdávání“ se přiživili hlavně lidé z radnice a jejich příbuzní. Dobrou reklamu českotěšínským politikům neudělal ani Sznapkův spolupracovník z magistrátu Marián Kuś, který musel vystoupit z ČSSD, neboť zfalšoval své lustrační osvědčení.

K TÉMATU:

Když mafie zatápí Příbrami

Josef Vacek: Jinak to nešlo

Autor: Luboš Kreč





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi