Čekání na Maybe Airlines

reportazZatímco se na Čechy sypaly tuny hlíny a kamení, někdo z vesnice zahájil palbu z ručních zbraní. „Nejdřív jsme se vyděsili, že je to Taliban. Ve skutečnosti to pálili místní, kteří se dostali do stejných problémů a chtěli na sebe upozornit – střelbou do vzduchu.

České vojenské nasazení v Afghánistánu si sedmnáctého března vyžádalo druhou oběť. Na následky sebevražedného útoku muslimského fanatika zemřel Milan Štěrba. Loni po sesuvu laviny bahna a kamení podlehl zraněním Nikolaj Martynov. Jaká nebezpečí přináší každodenní život v afghánské misi?
   
Štěrba působil ve Skupině speciálních operací Vojenské policie v provincii Hellmand pod velením britské armády. Jeho jednotka se přímo podílela na boji s hnutím Taliban. Martynov byl členem Provinčního rekonstrukčního týmu v oblasti Badakšán – jeho úkolem bylo udržovat místní bezpečnost a chránit konvoje s „důležitými osobami“.
   
„Všichni si uvědomujeme, že můžeme zemřít – ať už náhodou nebo při boji,“ říká veterán šesti misí, praporčík Petr Motal. Před novináři šetří slovy, ale nakonec se přece jen rozhovoří. Stejně jako jeho kolegové, kteří se v lednu vrátili z Badakšánu a dnes slouží na základnách v Žatci a Chrudimi.

Nevystrkujte hlavy!
„První ostřelování začalo hned první týden. Místní ozbrojenci se dověděli, že přijela nová várka zahraničních vojáků, a chtěli nás přivítat. Jejich vzkaz byl jasný: ‚Zůstaňte na základně a nevystrkujte hlavy!‘ To se šeredně spletli,“ vzpomíná jedenatřicetiletá nadporučice Lada Kovářová ze 4. brigády rychlého nasazení.
   
Pohotovost při ostřelování raketami trvá několik hodin. Vojáci se musejí obléknout do neprůstřelných vest, nasadit přilby, připravit zbraně a čekat (naproti tomu jednotky okamžité reakce vyrážejí do terénu hledat útočníky a zjišťovat škody). „Není to zrovna příjemné, ale brzy si zvyknete. Víte, že se vám v ubikacích nemůže takřka nic stát. Němci, na jejichž základně jsme sídlili, mají pancéřované ložnice, jídelny i kanceláře,“ říká praporčík Motal.

Celý článek přináší nové vydání časopisu Týden.

Foto: brigáda rychlého nasazení v Žatci

Autor: Leoš Kyša





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi