Bublina splaskla. Past na piráty v kinech nefunguje

Měla to být účinná past na zloděje filmů. Jenže sklapla naprázdno. Když loni v říjnu vybavilo vedení jedné z tuzemských sítí multikin své provozovny přístroji na noční vidění, slibovalo si, že tím zastaví šíření pirátských verzí filmových hitů na internetu. Za půl roku však nepřistihli ani jednoho hříšníka. Server TÝDEN.CZ zkoušel, zda je možné i nadále v sálech beztrestně natáčet.

Ještě před svým oficiálním uvedením do kin v půlce března byl už snímek režiséra Bohdana Slámy Venkovský učitel pasován do role letošního filmového trháku. A láskyplný příběh své tvůrce nezklamal: jen za první měsíc vydělal na tržbách téměř čtrnáct milionů korun.

Mohlo to být ještě výrazně více. Jenže už třetí týden po premiéře se film objevil na internetu. A tržby šly dolů. "Nejde sice o příliš zdařilou kopii, ale i tak je o ni zájem," popisuje šéfka České protipirátské unie Markéta Prchalová.

Její názor potvrzují i návštěvníci speciálních serverů, sloužících pro stahování či výměnu filmů a hudby. "Hrůza, ta kvalita. To je nahrané mobilem?" zlobí se v diskusi uživatel s přezdívkou comtony. Pirátskou verzi Venkovského učitele si přesto do počítače stáhly už stovky lidí.

Zelená pro piráty v kinech

V CineStar zatím nechytli nikoho, kdo by si film natáčel načerno.Zabránit lavinovitému šíření nelegálních kopií filmových hitů se pokusila část multikin již loni v říjnu. Vedení sítě CineStar tehdy vybavilo své zaměstnance přístroji na noční vidění. Těmi měli uvaděči kontrolovat, zda diváci v sále nenahrávají právě promítaný snímek.

Jenže past se neosvědčila. "Nikoho, kdo by v sále natáčel, se nám zatím chytit nepodařilo," přiznává ředitel společnosti CineStar Jan Bradáč. To podle něj samozřejmě neznamená, že k únikům nelegálních verzí filmů v jeho kinech nedochází. "Žádný systém není dokonalý, a i přes naše důkladné kontroly lze zřejmě proklouznout," dodává Bradáč.

Ještě před půl rokem si chystané opatření proti pirátům pochvaloval. Vybavit jednotlivá multikina přístroji na noční vidění (jejichž pořizovací cena se obvykle pohybuje v řádech několika tisícikorun) se mu prý vyplatí. Dnes už o průlomovém kroku příliš mluvit nechce.

Minule to prý vyvolalo mnoho negativních ohlasů. "Žádné další represivní opatření nechystáme. Chceme působit spíše více preventivně," vysvětluje Bradáč. A dává tím v podstatě zelenou dalším pirátům v kinech. 

O tom, jak snadné je v kině nahrát nelegální kopii filmu, čtěte v pondělním vydání časopisu TÝDEN.

Foto: Robert Zlatohlávek, grafika TÝDEN.CZ

Autor: Vladimír Křivka





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi