101 nejbohatších Čechů a Slováků

Letošní žebříček TÝDNE se rozrostl o bohaté občany Slovenska. Jejich zařazení bylo nevyhnutelné. Většina z nich provozuje v České republice značnou část svého byznysu nebo tu dlouhodobě pobývají. Prostě se jim tady dobře daří.

Sto jedna nejbohatších Čechů a Slováků vlastní dohromady majetek za 600 až 700 miliard korun. Na první pohled se jedná o úctyhodné číslo, na druhou stranu 101 Čechů a Slováků = jeden Lakšmí Mittal nebo jeden Ingvar Kamprad.

Mezi majetnými Čechy a Slováky začínají dominovat třicátníci. Ve stojedničce jich je dvacet šest, v první čtyřicítce osmnáct a v Top 12 dokonce osm. Už příští rok se na seznamu objeví další mladíci. Až na výjimky ztrácejí pozice staré struktury.

 Top 12

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7-8.

7-8.

9.

10.

11.

12. 

Petr Kellner

Andrej Babiš

Pavel Tykač

Karel Komárek

Jozef Tkáč

David Beran

Marek Dospiva

Jaroslav Haščák

Milan Fiľo

Radovan Vítek

Mario Hoffmann

Jaromír Tesař

43 let

53 let

43 let

37 let

57 let

39 let

38 let

37 let

39 let

36 let

39 let

34 let

Ženy se zatím prosadit nedokázaly. V elitním seznamu je pouze Mária Blašková. Nejmladším ze stojedničky je třiatřicetiletý Ivo Lukačovič, majoritní akcionář společnosti Seznam.cz. Nejstarším pak  šestasedmdesátiletý investor Miroslav Kurka starší.

Řebříček zcela ignoroval šlechtice. Jejich bohatství je často zřejmě, ale jeho tržní hodnota je diskutabilní. Nejsem v něm ani sportovci, případně celebrity. Prostě do něj nepatří. Nejsou v něm ani osoby dlouhodobě pobývající v zahraničí. Dalším případem jsou Baťovi. Švýcarský ekonomický magazín Bilanz v závěru loňského roku ocenil majetek rodiny v přepočtu na 51 až 68 miliard korun. TÝDEN se v září 2004 dotazoval Tomáše Bati na hospodaření podniku, rozdělení podílů ve firmě a zda ještě rodině Baťů patří. Baťa odmítl odpovědět.

7-8. Jaroslav Haščák (37)   17-20 miliard

Obecně považovaný za nejpracovitějšího spolumajitele skupiny Penta. Kruhy pod očima proto nejsou výjimkou. „Jeden z mála, jenž se dostal k velkému majetku umem, vzděláním a sofistikovanými postupy. Je to robot skupiny Penta,“ řekl o Haščákovi jeden ze slovenských investorů. Loni v červenci se oženil s dlouholetou přítelkyní Valérií Trebišovskou. Patří mu zhruba třetina Penty, jejíž hodnota trvale roste. Vystudoval Moskevský státní institut mezinárodních vztahů a Pekingskou univerzitu. Mezi Haščákovy přátele patří předlistopadový místopředseda slovenské vlády Vladimír Lexa nebo někdejší šéf StB Alojz Lorenc. Naslouchá mu mnoho slovenských politiků. Haščák vydatně sportuje a rád si zastřílí. Za oběť mu padli muflon i divočák.  

32-33. Zoroslav Kollár (42) přes 5 miliard

V době, kdy Penta a J&T počítali každý milion, disponoval už poměrně značnými sumami. Je sečtělý, vzdělaný a sjel pořádný kus světa. Členství v Slovenském archeologickém a historickém institutu (SAHI) nepřekvapí. Jeho jméno je zmiňováno v souvislosti s finanční pomocí nákladnému archeologickému výzkumu v Sýrii. Kollárův majetek je různorodý. Patrně největší část tvoří podíl ve strojírenském uskupení HTC holding. To zastřešuje několik desítek společností. Patří mezi ně třeba brněnský výrobce traktorů Zetor, továrny na ložiska nebo Elektrokarbon. Kollár momentálně prodává část aktiv. Měl by inkasovat kolem miliardy korun. Kontroluje vinařskou firmu Vitis, která kromě vína produkuje známou hroznovou limonádu Vinea. S Arca Capital má podíl v lázních Trenčianské Teplice. Přední regionální průmyslník ho označil bez dalšího vysvětlení za specialistu na konkursy. Šikovný právník a obchodník Kollár v minulosti profitoval na spolupráci se skupinou Istrokapitál. Nemalé prostředky investoval do nemovitostí.

65-75. Jozef Antošík (50) - 2-3 miliardy

Na začátku roku 2006 prodal slovenského výrobce papírových hygienických potřeb (toaletní papíry, kapesníky) značky Tento finské společnosti Metsä Tissue. Místo peněz získal patnáct procent finské firmy, která je evropskou čtyřkou. Po koncernu Metsäliitto se stal druhým největším akcionářem a místopředsedou správní rady. V Tentu začal pracovat před více než čtvrtstoletím. Kolabující fabriku v devadesátých letech s pomocí státu zachránil a ovládl. Na čas se mu do ní nabouraly velké ryby slovenského byznysu jako Ladislav Rehák, Peter Struhár, Milan Fiľo nebo třeba Penta. Antošík se ale ubránil a sám si našel investora. Hodnota jeho podílu stále roste. Vlastní fotbalový klub MŠK Žilina.

 

 

 

Úplný seznam a další informace najdete v aktuálním vydání časopisu TÝDEN

 

 

 

 

 

 

Úplný seznam a další informace najdete v aktuálním vydání časopisu TÝDEN

Autor: Miroslav Motejlek





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi