Zničení Kachovské přehrady, je na vině Rusko nebo Ukrajina?

Zničení Kachovské přehrady, je na vině Rusko nebo Ukrajina?

Na jihu Ukrajiny, který zčásti okupují ruské jednotky, byla v noci na dnešek zničena hráz obří Kachovské přehrady. Z destrukce se vzájemně obvinily Kyjev i Moskva. Protrženou hrází vytéká voda, která zaplavuje rozsáhlé území podél dolního toku řeky Dněpr. Ukrajinské úřady nařídily evakuaci obyvatel, před povodní varuje také ruská okupační správa. Pokles hladiny podle dosavadních zpráv bezprostředně neohrožuje Záporožskou jadernou elektrárnu, která využívá vodu z přehrady k chlazení.

Kachovská přehrada je jedním z největších vodních děl v Evropě, zadržovala 25krát více vody než česká Orlická přehrada. Její vodní plocha od sebe momentálně odděluje ukrajinská a ruská vojska. Hráz od začátku loňské invaze na Ukrajinu okupují Rusové.

Ukrajinská armáda dnes brzy ráno uvedla, že ruské jednotky vyhodily Kachovskou přehradu do povětří. Společnost Ukrhidroenerho sdělila, že byla zcela zničena vodní elektrárna, kterou již nepůjde opravit. Výbuch podle ní nastal přímo ve strojovně. Podle ukrajinské vojenské rozvědky ruské síly přehradu odpálily "v panice", čímž patrně narážela na možnost brzkého zahájení ukrajinské protiofenzivy.

Ruská státní tisková agentura TASS s odvoláním na Moskvou dosazeného starostu Nové Kachovky uvedla, že přehrada je skutečně zničená a že za útokem stálo ukrajinské ostřelování a "teroristický útok". Později agentura s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedla, že Kachovská přehrada byla zasažena z ukrajinského raketometu Vilcha.

Ukrajinské úřady nařídily evakuaci obyvatel a ráno uvedly, že kritické úrovně má voda dosáhnout během pěti hodin. Hladina v nádrži klesá rychlostí asi 15 centimetrů za hodinu. V kritické oblasti na západním břehu Dněpru se podle šéfa chersonské regionální vojenské správy Oleksandra Prokudina nacházelo asi 16.000 obyvatel, do bezpečí jsou přepravováni autobusy a vypraven má být i evakuační vlak. Obyvatelé byli zároveň vyzváni, aby se v co největší míře zásobili vodou.

Správa okupované části Chersonské oblasti sdělila, že riziko záplav se týká 14 obcí s celkem 22.000 obyvateli. Podle zmíněného starosty Nové Kachovky záplavy postihnou až 300 domů a problémy j mohou nastat i na okupovaném ukrajinském poloostrovu Krym, který zásobuje voda z nádrže.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svolal kvůli protržení Kachovské přehrady mimořádné jednání bezpečnostní rady. "Ruští teroristé. Zničení přehrady vodní elektrárny Kachovka jen potvrzuje celému světu, že je třeba je vyhnat ze všech koutů ukrajinského území," uvedl Zelenskyj na twitteru a připojil video poškozené přehrady. Později dodal, že ani vodou, ani raketami Rusové Ukrajinu nezastaví.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský ve vyjádření pro ČTK uvedl, že útok na ukrajinskou přehradu nad obydlenými oblastmi je srovnatelný s použitím zbraně hromadného ničení proti civilistům. Schválil také vyčlenění mimořádné pomoci ve výši deset milionů korun na pomoc s evakuací civilistů a s důsledky zničení přehrady.

O možném zničení Kachovské přehrady se spekulovalo už delší dobu. Zelenskyj loni v říjnu řekl, že Rusko chystá na Kachovské přehradě útok, který by mohl vést k zatopení nedalekého města Cherson i desítek dalších obcí. Ruská okupační správa naopak prohlašovala, že útok na přehradu plánuje Kyjev.

Voda z přehrady je mimo jiné používaná v chladicím systému největší jaderné elektrárny v Evropě. Ukrajinská vojenská správa Záporožské oblasti v únoru uvedla, že pokud bude nadále klesat hladina přehrady, bude chlazení Záporožské jaderné elektrárny ohroženo.

Ukrajinská státní společnost Enerhoatom uvedla, že zničení přehrady ruskými silami záporožskou elektrárnu ohrožuje, situace je tam však pod kontrolou. Ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na ruský koncern Rosatom uvedla, že Záporožská jaderná elektrárna ohrožena není. Bezprostřední nebezpečí nehrozí ani podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) a stejně situaci hodnotí předsedkyně českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. Podle ní jsou reaktory elektrárny odstaveny a chlazení zajištěno ze speciální nádrže.

Foto: ČTK , Depositphotos

Autor: ČTK





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi