Ženy s věkem kupují červená auta, muži hnědá

Ženy s věkem kupují červená auta, muži hnědá

Vyplývá to z analýzy Aures Holdings, která provozuje prodejní síť ojetých vozů AAA Auto.

Ženy do 25 let volí červenou barvu vozu ve zhruba devíti procentech případů aut koupených v AAA Auto, u žen nad 60 let je to pak více než 15 procent. U mužů naopak roste zájem o hnědá auta, do 25 let jsou to necelá tři procenta, ve věkové kategorii nad 60 let už šest procent zakoupených aut.

S postupem věku naopak podle firmy klesá u žen i mužů zájem o černou barvu automobilů. Ženy ve věku do 25 let volí černou v 16 procentech případů, ve věku nad 60 let pak jen v necelých pěti procentech. I u mužů poptávka po černé klesá, ne však tak razantně. Ze zhruba 21 procent u řidičů do 25 let na 15 procent u mužů nad 60 let.

"U mužů jsou výkyvy v oblibě barev během života daleko menší," řekl provozní ředitel skupiny Aures Holdings Petr Vaněček.

Nejoblíbenějšími barvami jsou mezi Čechy napříč věkovými kategoriemi podle společnosti šedá, černá a bílá.

"Černou zákazníci volí často pro pocit luxusu, stříbrno-šedou kvůli menší viditelnosti zašpinění nebo oděrek v laku, bílou jako módní barvu. Vypozorovali jsme, že méně konzervativní jsou v případě výběru barev mladé řidičky do 25 let, které častěji vybírají z více barevných odstínů," popsal Vaněček. Ve statistice je mimo jiné viditelný větší zájem mladých řidiček o auta žluté barvy než u mužů stejné věkové kategorie.

Z pohledu dalšího možného prodeje automobilu v bazaru je podle analýzy výhodné volit metalízu a univerzální barvu, protože o výraznější barvy není takový zájem. Barva má vliv i na bezpečnost.

"Na silnicích je jako nejbezpečnější barva označována oranžová, kterou si ale na sekundárním trhu kupuje jen 1,5 procenta zákazníků. Dobře v průzkumech dopadá také žlutá, hnědá nebo krémová. Naopak šedá nebo stříbrná jsou společně s fialovou barvou hodnocené jako nejméně bezpečné," doplnila tisková mluvčí Aures Holdings Lucie Brychtová

Foto: ČTK , depositphotos

Autor: - red -, ČTK





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi