Snowdena jsme pustili kvůli chybě v žádosti, tvrdí Hongkong

Hongkong prý Edwarda Snowdena nevydal do USA kvůli chybě v americké žádosti.

Chybně uvedené jméno na americké žádosti o vydání bylo podle hongkongských úřadů příčinou, proč stíhaného Američana Edwarda Snowdena neodeslaly z Hongkongu do USA. Snowden, který médiím vyzradil tajný protiteroristický program americké rozvědky, odletěl s požehnáním Hongkongu v neděli do Moskvy.

V americké žádosti o vydání bylo Američanovo jméno uvedeno jako "Edward James Snowden", případně jako "Edward J. Snowden", přičemž podle hongkongských imigračních úředníků zní jeho správné jméno Edward Joseph Snowden. Protože se verze jména liší, požádal Hongkong Spojené státy o vysvětlení. V dokumentech prý chybělo i číslo Snowdenova pasu.

Americké ministerstvo zahraničí ale ve středu popřelo, že by Hongkong žádal o vysvětlení nesrovnalostí ve Snowdenově jménu. Skutečnosti prý neodpovídá ani tvrzení, že v žádosti o vydání chybělo číslo Američanova pasu. Washington trvá na tom, že žádost měla veškeré potřebné náležitosti. Hongkong podle amerického ministerstva jen hledal záminku k tomu, aby Snowdena do USA nevydal.

Televizní kanál Univision, který vysílá v USA ve španělštině, přinesl zprávu, že ekvádorské úřady vydaly Snowdenovi dokument, opravňujícího ke vstupu na ekvádorské území. Listinu, jejíž platnost nelze nezávisle ověřit, údajně podepsal generální konzul Ekvádoru v Londýně Fidel Narváez. Týž diplomat zprostředkoval i poskytnutí ekvádorského azylu pro zakladatele kontroverzního serveru WikiLeaks Juliana Assange.

Dokument, vystavený 22. června, opravňuje Snowdena k letu z Ruska do ekvádorského hlavního města Quita v souvislosti s jeho žádostí o poskytnutí politického azylu. Listina je vystavena na úředním formuláři ekvádorského konzulátu.

Snowden už propásl dvě letadla z Moskvy do Havany.Snowden se nyní už čtvrtým dnem zdržuje kdesi v tranzitním prostoru moskevského letiště Šeremeťjevo a důvod odkladu jeho další cesty je zahalen tajemstvím.

Předpokládalo se, že už v pondělí bude pokračovat z Moskvy do Havany a dál do Ekvádoru, kde požádal o politický azyl. Dva lety Aeroflotu z Moskvy do Havany už Snowden v pondělí a úterý propásl, třetí má z ruské metropole odstartovat ve čtvrtek kolem poledne.

Záhadný Snowdenův pobyt v Moskvě vyvolává kritické komentáře ruského tisku, který se obává dopadu aféry na rusko-americké vztahy. Snowden je podle zpravodajského serveru Lenta pro ruské špionážní služby jako zdroj informací bezcenný, prezident Vladimir Putin by kvůli němu neměl riskovat další komplikace ve vztazích s Washingtonem.

"V hongkongském letišti prchající Američan trčet nezůstal, zato v Moskvě z jakéhosi důvodu trčí, přičemž fakticky v péči ruských úřadů," posteskl si autor komentáře.

Zpravodajský server CNN mezitím sestavil vážně-nevážný seznam deseti zemí, které by mohly být na Snowdenově seznamu potenciálních úkrytů:

"Top ten" úkrytů pro Edwarda Snowdena
1. ISLAND
Island je skvělou destinací pro kteréhokoli uprchlíka, zvláště pak s tak zimně znějícím jménem, jako je Snowden. Tato země se hlásí k lásce ke svobodě internetu a už jednou dala mat snahám o extradici, když nabídla občanství americkému šachistovi Bobbymu Fischerovi, prchajícímu před daňovými úniky. Snowdenovi tam sice může být trochu zima po letním počasí na Havaji, v Hongkongu a Moskvě, vynahradit si to ale může, až se ponoří do geotermálních vod modré laguny v Grindaviku.
Proč zůstat: Popel chrlící sopky dokážou leccos zamaskovat.
Proč odejít: Nové zákony na pomoc těm, kdo vyzradí tajemství, zatím nejsou v platnosti. A taky tady jedí papuchalky.

2. EKVÁDOR
Je to oboustranně výhodná dohoda: Uprchlík dostane subtropické útočiště, zatímco ekvádorský prezident Rafael Correa si vylepší skóre protiamerických kroků a odvede pozornost od vlastních zákroků proti svobodě tisku.
Proč zůstat: Spousta inckých ruin a koloniálních španělských budov, kterými se lze kochat.
Proč odejít: Ekvádor má s USA pořád ještě dohodu o vydávání stíhaných.

3. VELKÁ BRITÁNIE
Z diplomatického hlediska by to pro Washington bylo tuhé sousto, ale Velká Británie zůstává oblíbeným místem pro uprchlíky - zvláště pak mezi ruskými exulanty přitahovanými liberálními hodnotami, silným soudním systémem a mizerným počasím. Navzdory bezpečnostním kamerám na každém rohu se spoustě lidí povedlo v Londýně zmizet. A když všechno ostatní selže, pořád je tu ještě ekvádorské velvyslanectví. Jediný volný pokoj sice už zabral Julian Assange, ale klidně můžete přespávat na pohovce.
Proč zůstat: Silná tradice politického radikalismu.
Proč odejít: Už jsme se zmínili o tom příšerném počasí?

4. FILIPÍNY
Filipínská policie má slušné úspěchy při pomoci zahraničním agentům pronásledovat jejich kořist, ale s více než 7000 ostrovů, z nichž si člověk může vybrat, jim to nějakou chvíli potrvá.
Proč zůstat: Pláže v Boracay, malebné rýžové terasy v Banaue a - taková náhoda - další koloniální španělská architektura!
Proč odejít: Korupce. A ta vás bude pronásledovat, i když zrovna nejste na útěku.

5. ŠPANĚLSKO
Trvalá obliba jižního Španělska mezi uprchlými britskými zloduchy vynesla jižnímu pobřeží nelichotivou přezdívku "Costa del Crime." Vlna zatýkání jeho pověst poněkud pošramotila.
Proč zůstat: Slunce, rýžová paella, sangria.
Proč odejít: Britské hospody servírující mastné snídaně ještě mastnějším Britům. Zoufalý nedostatek španělské koloniální architektury.

6. FRANCIE
O Francouzích se traduje, že jsou na cizince hrubí - pokud ovšem neprchají před spravedlností. Země už v minulosti ignorovala žádosti o extradici, odmítala například v 60. a 70. letech vydat v USA stíhané únosce. Pokud jste spáchali něco politického - anebo jestli jste Roman Polanski - pak jste tu patrně v bezpečí.
Proč zůstat: Francie má prostě všechno. Kulturu, krajinu i sýry.
Proč odejít: Francie má taky Francouze.

7. KUBA
Ani embarga neodradila rapera Jaye-Z od cesty do Havany. Jeho hudba ovšem může být to jediné, co vás bude otravovat, protože Kuba nemá dohody o vydávání s USA.
Proč zůstat: Salsa, doutníky a všechna ta skvělá stará auta, co drží pohromadě díky náhradním dílům z pračky.
Proč odejít: Znepokojující blízkost Guantánama.

8. SEVERNÍ KOREA
Tohle by bylo jednoznačně šílenství. Ale přinejmenším by měl jakýkoli uprchlík v Severní Koreji prakticky jisté, že se dostal mimo dosah mezinárodního práva.
Proč zůstat: Nezůstávejte.
Proč odejít: To nebudou jenom vaše e-maily, co tam budou sledovat... budou hlídat každý váš krok.

9. TRANZIT
Snowden už zřejmě strávil několik dní v tranzitu moskevského mezinárodního letiště, což je místo, o kterém kremelské úřady tvrdí, že nespadá pod ruské hranice. Možná by tu mohl zůstat a následovat tak íránského exulanta, který strávil osm let na pařížském letišti Charlese de Gaulla, a jehož příběh inspiroval film Terminál.
Proč zůstat: Neomezený přísun knih Dana Browna a obřích balení čokolády Toblerone.
Proč odejít: Jinak se troufalý útěk před spravedlností přetaví do další chabé komedie s Tomem Hanksem.

10. USA
Proč se neschovat přímo pod lampou? Je to veliká, často i krásná země a jsou tu území, kde lidi nevědí ani to, kdo je vlastně jejich prezident, natož kdo je na seznamu nejstíhanějších zločinců.
Proč zůstat: Země svobody.
Proč odejít: Budete pod silným tlakem nechat si udělat plastickou operaci. A to i v případě, že se nesnažíte změnit svou totožnost.

Foto: ČTK/AP

Autor: AP, ČTK , CNN





Čtěte dále

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků členských zemí EU jsou válečné...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

Spojené státy dnes na stovky osob a právnických subjektů uvalily nové sankce, které podle agentury Reuters souvisejí hlavně s...

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na novou bilanci...

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyklidila v noci na dnešek budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím zabarikádovaly desítky...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi